About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 2. huhtikuuta 2010

Ihaninta lammasta ikinä - varmasti joka pääsiäinen! eli NYHTÖLAMMAS






Lampaan tai karitsan fileestä, paahtopaistista ja kyljyksistä saa loihdittua herkuista herkuimpia lammasruokia, mutta jotenkin ennen kaikki viritelmät lampaan paistin  tai-viulun ja muiden vastaavien kimpaleiden kanssa ovat olleet jonkinasteisia pettymyksiä. Lihan suutuntuma on toisinaan märän nariseva, joskus vähän sitkahtavakin ja maku sen mukainen. Ihan sama kuinka marinoin, montako valkosipulinkynttä tungen viiltoihin lihan sisään, valelenko kahvilla, kermalla vai  kuorrutanko hunajalla. Tuoksu voi vielä vietellä valmistamisen aikana, mutta syötyä tulee vain "se ensimmäinen otto", lisäsiivuja en lautaselleni enää nosta.


Saattaa toki olla, että sinun pääsiäislampaasi on keskimäärin paljon onnistuneempi (ei kai sullakaan nyt aina voi tulla erinomaista?), mutta mikäli allekirjoitat yhtään kokemuksiani, haluan kyllä jakaa tämän oman pääsiäislammasreseptilöytöni. Se on aina takuuvarmasti herkullista ja uskomattoman helppotekoista. Joka tätä on kerran valmistanut, ottaa sen repertuaariin iäksi.

Kehua tietysti uskaltaa, kun resepti ei ole omani, vaan Nigellan. Eikä tämä toki ole mikään pääsiäisresepti, mutta pääsiäisenä lammasta tulee tehtyä, niin miksei sitten tätä, vaikka se tarjoilutavaltaan onkin vähän epäortodoksinen (voihan suomenkielellä sanoa noin?). Kyseessä on siis jo aikaisemmin slow foodin yhteydessä mainostamani Warm shredded lamb salad with mint and pomegranate. Resepti sinällään voi tuntua aika vaisulta, mutta se oli aikoinaan yksi ensimmäisiä näkemiäni Nigellan jaksoja ja rouvan tapa valmistaa se teki todella suuren vaikutuksen ja sai veden herahtamaan kielelleni jo pelkkää ohjelmaa katsoessani.


Nigellan lämmin lammassalaatti mintun ja granaattiomenan kera
eli tuttavallisemmin meillä Revitty pääsiäislammas


Nigellan resepti omilla kommenteilla

  • 1 lampaanlapa tai -paisti/viulu, luulla tai ilman, n. 2,5 kg
  • 4 shalotti- tai tavallista sipulia halkaistuna, mutta ei kuorittuna
  • 6 kokonaista valkosipulinkynttä 
  • 1 iso porkkana kuorittuna ja halkaistuna
  • suolaa
  • 1/2 l kiehuvaa vettä
  • reilu kourallinen tuoretta hakattua minttua
  • 1 granaattiomena
Rautapadassa hellalla ruskistan palaa hiukan nahka/läskipuolelta, ei niin tarkkaa, liha saa kyllä uunissa värin myös. Nosta liha pois ja freesaa padassa kasviksiin vähän väriä (kasvikset eivät tule syötäväksi, ne ovat antamassa makua liemeen), suolaa ne reilusti ja laita paisti takaisin pataan, lisää vesi ja odota , että se kiehuu. sitten vain peittelet paistin foliolle ja työnnät sen 140 asteiseen uuniin.

Ja reseptin ihanuus on tämä: Paisti saa olla uunissa vaikka koko yön. Se ei siellä tuossa lämmössä ja nesteessä kuivu vaikka paistoaika heittelisi minnepäin tahansa. Suosittelen kuitenkin minimipaistoaikaa 5h, eli aamullakin on paisti vielä mahdollista laittaa uuniin. Yön aikana paistossa on kuitenkin jotakin joulukinkkumaista tenhoa ja meillä on se tapa otettu ensisijaiseksi. Eli voi sitä paistaa 10 tuntiakin,ja mitä kauemmin sen parempi!

Kun otat paistin uunista, kääri se tiukasti folioon ja voit antaa sen levätä useammankin tunnin foliokääreessän. Tämä ruoka on nimensä mukaisesti siis lämmin, ei kuuma.


Ennen tarjoilua tulee esiin reseptin toinen hienous: Ei tarvitse etsiä sitä parasta paistinleikkuuveistä eikä ihmetellä mistä päästä tätä viulua alkaa leikata. Otat käsiisi kaksi haarukkaa, ja huomaatkin heti, että kun kosketat lihaa, se suorastaan sulaa haarukkasi kosketuksesta (aah, ja niin se tulee käyttäytymään myös suusssasi!) revi siis liha haarukoilla  ja asettele suurelle  laakealle vadille. ja kun sanon asettele, se tarkoittaa siis että ET ASETTELE. Folion päälle jäävät kaikki luut, läskit, kalvot ja ligamentit ynnä muut (reseptin kolmas hienous), jotka eivät ole vielä uunissa sulaneet. Tarjoiluvadille jää vain täyttä lihaa. Suolaa se, kaikki suuremmat hiutalesuolat on tässä myös kivoja, ja ripottele päälle minttusilppu.

Loppusilauksena, mutta myös maun antajana, halkaise granaattiomena ja puserra siemenet ja mehu lihan päälle. No ei sitä kyllä niin vaan puristeta, mutta Nigellalta löytyy konsti tähänkin. Pitele puolikasta lihan päällä ja taputtele kuoripuolelle isolla puulusikalla. Ensin tuntuu, ettei mitään tapahdu, mutta hetken kuluttua siemenet alkavat tippua vadille. Granaattiomenan voit korvata myös sitruunanmehulla ja ehkä jopa raastetulla kuorella, maku tulee olemaan hiukan erilainen tietenkin.

Jokatapauksessa resepti on uskomaton ja lammas satumaista. Aika monta käännynnäistä olen tälle saanut ja toivon, että sinäkin kokeilet. Nautimme tänään lampaasta äitini valmistamana, kuva on sieltä, mutta oman lampaani laitoin juuri uuniin huomisia mahdollisa vieraita varten. Tässä menee:



kyseessä siis tälläkertaa luutonta Uusi-Seelantilaista tarjouslammaspaistia.


Lampaan kanssa Nigella tarjoili paahdettuja paprikoita ja fetaa. Meillä on havaittu hyväksi paksuun turkkilaiseen jugurttiin valmistettu tsatsiki, tänään oli lisäksi Tabouleh-salaattia, pitaleipiä ja viininlehtikääryleitä. Sekä valmistamini uusi tuttavuus, josta lisää seuraavalla kertaa. Jostain syystä lammas saa kaikki kreikkalais/lähi-itä reseptit pyörimään päässä.

Jos jotain jää tähteeksi, ne kannattaa lämmittää foliossa, koska aivan kylmänä lihan rasva jähmettyy valkoiseksi hyhmäksi. Se ei ole ulkonäöllisesti eikä maullisesti kovin kivaa. Sitten vaikka pitaleivän tai tortillan väliin ja herkuttele. Arvaat kai, että Nigella söi tätä pitaleivän välissä jo seuraavana yönä. Mitähän sen äijä tuumaa kun vaimo luuhaa kaiket yöt jääkaapilla?

Muokkausta huhtikuussa 2015: Ihanat ihmiset käytte niin pilvin pimein katsomassa tätä reseptiä ja uskon, että moni on tätä pääsiäsien parhautta/helppoutta myös kokeillut, niin oli pakko lisätä tänne muutama kuva , jotka olivat patempia kuin nuo 2010 otetut, jotka eivät tee ansiota reseptille. Jätin kuitenkin alkuperäiset kuvat, eli ne on nuo kaksi pienempää. Hyvää lammaspääsiäistä kaikille!

99 kommenttia:

  1. Tänään tarkoitus valmistaa äidin kanssa ihan perinteisesti lampaanviulu. Ainahan sellaista on pääsiäiseksi tehty. Ja varsin hyvää on ollut.
    Mutta tämä resepti todella herätti mielenkiinnon!
    Pakko kokeilla heti kun arkeen päästään. Ja lammasta taitaa saada hyvällä alennuksella heti pääsiäisen jälkeen :)

    VastaaPoista
  2. Heips, tätä kokeillaan kyllä ihan varmasti jonain kertana kun kesällä tekee mieli lammasta. Vaikuttaa ihanalta ja hyvin esim. talkoisiin tai bileisiin sopivalta ruualta; laittaa vaan lampaan aamulla uuniin ja valmista se on illalliseksi tms. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  3. kivaa,kun sain herätettyä kokeilunhalunne!

    anonyymi: ... äitin kanssa on kiva kokkailla :)

    nelle: juu, tämä on tosi monikäyttöinen tämä resepti. Menee pyhäruokana, niinkuin meillä nyt pääsiäisenä, mutta juurikin myös talkoo yms ruokana. Ja voi ostaa myös halvenpia ruhonosia.

    VastaaPoista
  4. mielenkiinto heräsi täälläkin! (meillä kun majailee pakkasessa yhtä koipea vailla oleva karitsanruho)

    VastaaPoista
  5. Aivan ihanaisen hyvää ja teki minusta lampaanlihan ystävän kertaheitolla,Todella kannattaa tehdä!Kiitos Nanna!

    VastaaPoista
  6. Heips,
    kyllä meinaan minäkin kokeilla :) Suosittelen myös sinulle kokeiltavaksi meheväksi haudutettua lampaanpotkaa. Käyttäytyy vähän samalla tavalla sekä haarukan alla että suussa ;D

    VastaaPoista
  7. Tämä osui ja uppos ! Tarjouslammas, se Uusi Seelantilainen lepää pakastimessa. Kokemukseni lampaan paistista yms kyrsistä ovat ihanan samankaltaisia kun sinunkin, masentavia.... mutta tämä, tämä ei voi epäonnistua. Oikein innostuin:)
    Ensin kuitenkin menee ankka uuniin.Se on sulanut jo vuorokauden ja sinun/Nigellan ohjeilla aion siinä onnistua.
    Kiitos ohjeista, niissä oli jotenkin omakohtaista koettua tunnelmaa, ei pelkästään kuivaa reseptiikkaa.

    VastaaPoista
  8. Samat kuviot täälläkin, kuin "anonyymillä". Saksalaispuodissa on ankka tarjouksessa ja reseptiä etsiessäni eksyin tänne blogiisi. Ensin siis ankkaa Nigellan ohjeella ja parin viikon päästä lammasta samaisen rouvashenkilön reseptin mukaan ;)Kiitos, Nanna, ihanista ohjeista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kattelin samaa ankkaa, täytyy käydä hakemassa, niin saa taas laittaa pekingin ankan uuniin. Ja lammaskin on tulossa pääsiäisenä. Mä oon kyllä ikuisesti kiitollinen Nigellalle näistä, ja oon kyllä varmaan tehnyt oman osani sanan levittämisessä ;)!

      Poista
  9. Mulla aivan sama kuvio kuin Hanskilla :)
    Mutta tänään teen kyllä savustetun lammaspaistin.
    Huomenna ankkaa ja tuo lammasohje ens viikonloppuna.

    Hienosti opastetut ohjeet ja kuvitus! (ehkä mun makuun liikaakin tekstiä, mut ei haittaa ;) )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä kun jaksoot lukia. ;D

      Savustettu lammaspaisti maistuis kyllä täälläkin! Minäkin sain Lidlin viimesen ankan eilen, joten pääsiäisenä yhtenä päivänä on tarjolla Pekingin ankkaa!

      Poista
  10. Mitä tarkoittaa:"Peittelet paistin foliolle?" Kyselee tyhmä,joka ei pidä lampaasta,mutta yrittää miehen vuoksi.

    VastaaPoista
  11. Kyseinen lause tarkoittaa, että en huomaa omia kirjoitusvirheitäni! :)

    Pitäisi kuuluua siis Pettele paisti foliolla! Eli kun sinulla on pata tai uunivuoka, missä lampaan teet, uuniin laittaessasi pistät lampaan päälle folion peitteeksi, ei tartte olla itenkään tiiviisti. Toki voit käyttää myös padan kantta, omassani vain on sellainen tyhmä muovinapp, en tiedä mitä lämpöä se kestää, eli en uskalla laittaa uuniin. Itseasiassa sittemmin olen saanut monta uutta pataa, joissa uuniin laitettavat kannetkin.

    Peukutan, että tykkäät itsekin tästä lampaasta!

    VastaaPoista
  12. Kyllä se lammas (yleensä karitsa, mutta välillä myös aikuinen uuhi/pässi) on meillä onnistunut. Mutta olisiko yksi merkittävä asia se raaka-aine. Raaka-aineena uusiseelantilainen tarjouslammas ei välttämättä ole lähtökohtana se paras mahdollinen. Kyllä siitäkin kelvollista apetta toki saa.

    Suosikaa laadukasta suomalaista lammasta joka ei ole tehotuotettua. Mausta sen tunnistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan asiaa puhut kyllä, Jami.

      Kotimaisen lihan saatavuus on vaan välillä heikko,ainakin täällä päin, kun on tällänen ex temporee kokkaaja...Kaun jo olen haavellut ostavani pakkaseen karitsan/lampaan....

      Mutta herkutellaan kotimaisella! (Ja välillä uusseelantilaisella....)

      Poista
    2. Hauska tää netti, kun monta vuotta vanhat kommentit on aina vaan ajankohtaisia.)

      Itte meinattiin laittaa parikymmentä lammasta viime viikolla teurasautoon, mutta tuli katottua ensin tuottajahinnat.. lampaanlihasta saa noin 0,7 euroa/kilo myydessä, ja yksi lammas painaa ruhona ehkä sen 20kg, tuotto siis noin 15e /lammas. !!! Epävirallisena kauppana kaverit maksaa jo pelkästä yhdestä viulusta sen 20e/kpl siis noin 3 kg...

      Poista
    3. On nuo tuottajahinnat pyllystä. Onneksi monet on alkanut suoramyyntiin ja käsittääkseni asiakkaatkin on palvelun löytäny. Hevosen lihan kanssa on sama. Jos viet oman hevosen teuraaksi ja haluat pitää itte lihat niin joudut maksamaan siinä 300 euroa.. Jos et niin saat ehkä 150 koko lihakasasta!

      Poista
  13. Hei Nanna,
    Katselin pitkään ohjettasi ja etukäteen jo kuvittelin mitä tästä syntyy... Perjantain ja lauantain välisenä yönä lähilampolasta hankittu lampaanviulu oli 12 tuntia 110 asteisessa uunissa Doufeu valurautapadassa...
    Ja mikä ihana ruoka siltä valmistui.

    Kiitos tästä ohjeesta...
    Suosittelen kokeilemaan.
    :Tuuli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuuli,suosituksesta ja kommentoinnista. Tänään meilläkin syötiin samaista lammasta taas ja todettin, että on ja pysyy meidän pääsiäismenussa!

      Poista
  14. Suolan käyttäjänä huomasin, ettei reseptiin kuulu suola. Terveellinen ruoka ei yleensä maistu hyvälle. Itse laittaisin suolaa ainakin ison ruokalusikallisen ja lisukkeena survottua puolukkaa. -mies Kymenlaaksosta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myöskin suolan käyttäjänä huomautan, että nyt hyvä herra silimäklasit nenälle!

      "1 iso porkkana kuorittuna ja halkaistuna
      suolaa
      1/2 l kiehuvaa vettä
      reilu kourallinen tuoretta hakattua minttua ...


      freesaa padassa kasviksiin vähän väriä (kasvikset eivät tule syötäväksi, ne ovat antamassa makua liemeen), suolaa ne reilusti ja laita paisti takaisin pataan...

      ...Tarjoiluvadille jää vain täyttä lihaa. Suolaa se, kaikki suuremmat hiutalesuolat on tässä myös kivoja, ja ripottele päälle minttusilppu. "

      On siinä suolaa kerrakseen!

      Poista
  15. Tällä ohjeella, 3,5-kiloinen viulu uunissa. Sadassa asteessa ekat 14 tuntia, katsotaan mitä tulee. Oman kesäkaritsan ensimmäisestä paistista om kyse...

    VastaaPoista
  16. Heippa!
    Mahtavalta vaikuttaa tämä resepti! Vähän askarrutti minuakin tuo foliolla peittely enkä oikein ymmärtänyt syytä sille, mutta hyvä että kansi ajaa saman asian. Tänään illalla pääsee oma lammas ja Sarpanevan pata arvoiseensa käyttöön. Toivon todella, että onnistun ensimmäisessä lammasruoassa. Muiden valmistamat/ravintolassa saadut kun ei oikein ole vakuuttaneet.

    Pohdin tässä vaan, että pitäiskö nestettä lisäillä yön aikana tai paistia valella jollain liemellä kesken paiston? Vai riittääkö tuo määrä nestettä vaikka 12-14 tunnin paistamiseen? Pitäisikö ehkä sittenkin tehdä sähköuunissa eikä leivinuunissa niin lämpötila pysyy tasaisena koko paiston ajan?

    Pientä epävarmuutta havaittavissa :D

    Eeeeeen malta odottaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä niin pidän sulle peukkuja. Leivinuunissa on tietysti aina omat riskinsä, paitsi jos tuntee uuninsa hyvin.

      Juu, kyllä kansi on ihan ok, tämä kun oli alunperin varmaan enemmän uunivuuassa tehty kuin padassa, niin ehkä siitä tuo foliolla peittely. Jos esim. tekee lampaan viulusta niin ei se taida pataan mennä. Mutta jos sulla on semmonen putkiluupaisti vai mitä ne on, niin pata on mainio.

      Neste kyllä riittää, koska lämpötila on niin äärettömän alhainen. ei tartte valellakaan. Mullahan oli tuo paitoaika noin 10 tuntia, Jos haluat kauemmin muhittaa, niin ehkä voi laittaa sitten 120 astetta

      Ja hyvää on varmasti, muista kertoa. Hyvät ja huonot.

      Poista
    2. Mahtava ohje ja ehdottomasti tulen toistekin tekemään tämän mukaan!
      Pikkusen liian arastellen käytin suolaa ja näin ollen sormisuolalle oli käyttöä.
      Raaka-aine oli tähän loistava ja lampaan maku oli niin mieto, että sopii hyvin tällaisille ketkä vasta opettelee syömään lammasta.
      En tohtinut leivinuunia kokeilla, kun meillä on aikaisemminkin ollut vähän erimielisyyksiä paistotuloksista :D
      Paistoaika oli oikein sopiva, oli 100 asteisessa uunissa 13 tuntia. Luut ja sulamaton rasva tosiaan jäi folion päälle ja liha irtosi pelkästä haarukan näkemisestä. Padassa olleesta liemestä sai mahtavan kastikkeen, me kun ei salaatiksi tätä tehty :)

      Loistava resepti, RAKASTUIN!

      Kiitos!

      Poista
    3. Superia lukea tälläistiä onnistumisen kokemuksia! Ihanaa!
      Mutta tämä resepti on kyllä joku kehunsa ansainnut ja tiedän , että täällä reseptillä on lampaansyöjäksi käännytetty aika monta sitä karttavaa.

      Ja tuo sormisuola on bueno, helppohan sitä on lisätä, pois kun ei suolaa saa.

      Jes hyvä, ja monia iloisia lammaskokkailuja vastaisuudessakin!

      Poista
  17. Miten minä en ole ennen tätä blogia löytänyt??? Kiitos googlen, löysin tänne kuitenkin nyt tulevan pääsiäisen ruokia mietiskellessäni. Melko suurella todennäköisyydellä meidän pääsiäispöydästä löytyy tämä lammas sekä siirappi-sesamkana (hunajaversiona, kenties). Ja niiiin monta muuta hyvää ohjetta löysin, että en tiedä, mistä kokkailukokeilut aloittaisin! :) Kiitos hyvästä blogista! Luen tekstejäsi vesi kielellä ja hymy huulilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Sitä hymyäkin pidän tärkeänä...kun ei koko ajan voi syödä vaikka haluaiskin...

      Poista
  18. Nyhtölammas uunissa :) yhdistelin kahta reseptiä eli marinoin ensin yrtti-jogurttimarinadissa (Pirkan resepti), nyt tällä ohjeella uunissa n. 14 tuntia ja lopuksi teen paistoliemestä kastikkeen. Annan paistin vetäytyä foliossa ohjeen mukaan ennen riipimistä. Kiitos ohjeesta ja kommenteistasi! :)

    VastaaPoista
  19. Tein tätä tänään. Aivan älyttömän hyvää! Jätin granaattiomenat pois, koska osa perheestä ei pidä niistä. Ostin lihat kauppahallista, jossa myyjä leikkasi niitä hieman pienemmiksi. Lihan oltua kuusi tuntia uunissa, otin pois, ja käärin folioon. Luut tippuivat itsestään pois jo tässä vaiheessa. Laitoin valkosipuliperunat uuniin ja liha sai levätä sen aikaa. Sitten perunoiden valmistuttua revin tarjoilulautaselle. Suolaa ja minttua päälle. Lisukkeina oli jo mainittujen valkosipuliperunoiden lisäksi itse tehtyä minttuhyytelöä (makeana sopi tähän erinomaisesti) sekä kirsikkatomaatteja ja juomaksi melko voimakasta syrahia. Voi, että oli hyvää. Tästä tuli minun uusi suosikki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kun viitsitte kertoa kokemuksistanne tänne. Tänä pääsiäisviikolla tämä resepti oli luettu lähes 10 000 kertaa. Eli on täyä varmaan joku muukin tehnyt.
      Mä en tartte enää lammasta, elän näillä kommenteilla... :)

      Poista
  20. Kiitos ohjeesta. Tein tänään! Syötiin tsatsikin ja pitaleivän kanssa ja oli oikein, oikein hyvää. Nuo granaattiomenan siemenet ja minttu kruunasivat tuon. Mulla oli 1,3kg paisti ilman luita (kaupasta ei löytynyt isompaa) n. 7h uunissa 140 astetta. Oikein murenevaa ja suussasulavaa.

    VastaaPoista
  21. Minäkin versioin Nigellan lammasta pääsiäisenä, tuli kyllä todella hyvää. Kiitos reseptin hehkutuksesta! :)

    http://ssiiri.wordpress.com/2014/04/25/nyhtolammasta-granaattiomenalla-ja-mintulla/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vielä enemmän kun palasit kommentoimaan! Oli hyvän näköistä lammasta teilläkin!

      Poista
  22. Hei. En tajunnut että pitikö laittaa se koko pata sinne uuniin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, koko pata siis,peitoksi ´foliota tai kansi. Mutta jos sulla ei ole pataa niin sitten uunivuoka ja folio kanneksi.

      Poista
  23. Syömme lammasta ympäri vuoden, kun niitä kesäisin pidetään ja talveksi pakastetaan. Kokeiluja on ollut nyt usempia eri ruumiinosilla ja resepteillä. Saa nähdä miten nyt käy. Hieman sitkeähköiksi aiemmin koetut etujalat laitoin uuniin. Oikaisin liemen kanssa ja käytin karjalanpaistilientä pakastimesta. Valkosipulit ja mausteita lisäsin vielä. Innolla odotan miten tämän lammaskokeilun kanssa käy. Aiemmin onnistuneita on ollut tomaattimurskalammaspata selkäkiekoista ja takajalka ihan viuluna uunissa paistettuna valkosipuli-yrttiöljyllä.
    Hienoa jaksat kirjoitella omia kokemuksia ja reseptejä muiden amatöörikokkailijoiden avuksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hianoa jos oot saanu jotakin inspiraatiota.
      Kadehdin kyllä kun voi pitää itse kesäisin lampaita...
      Sitkeimmät palat on usein niitä maukkaimpia kun vaan jaksaa tarpeeksi kauan kypsentää tarpeeksi matalassa lämmössä, eikö vaan? Ja sittenhän ne ei oo enää sitkeitä...

      Poista
  24. Eksyin tälle sivulle, etsiessäni inspiraatiota lammasruokiin. Tämä ohje on minun makuuni, ehkä eniten reilun kypsennysajan vuoksi. Pidän lihasta joka on kunnolla kypsennetty ja tämä ei varmasti jää kuivaksi. Kokeilen tätä jossain vaiheessa, en pääsiäisenä, mutta jonain toisena iltana, ehkä tuon turkkilaisen jogurttikastikkeen ja kebableipien kanssa, siihen tuo paahdettu paprikakin sopii täydellisesti.
    Pääsiäislampaani valmistan hieman perinteisemmin maustaen sen runsaalla rosmariinilla ja valkosipulilla, sekä tietenkin kahvilla ja punaviinillä. Yllättävää minun ohjeessani on se, ettei lampaaseen laiteta ollenkaan suolaa ja kuitenkaan lammas ei maistu suolattomalta. Halutessanne voitte käydä kurkkaamassa ohjeen blogistani http://tavallistasuodatinkahvia.wordpress.com/2015/03/21/paasiaislammas/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sinunkin käyttämäsi lammasresepti nosti veden kielelle. Mutta kokeile tätä, se on niin yksinkertainen ja herkullinen ja pitkän paistojan aikana liha on tosiaan niin kypsää ja hajoavaa, että sieltä on helppo poimia kaikki ylimääräinen pois. Sulla oli kova homma tuossa rasvan poistossa, lopputulos kuitenkin varmasti ihana! Palaa kertomaan nyhtölammaskokemukset!

      Poista
  25. Testattiin tämä ohje viime pääsiäisenä ja ai että oli hyvää! Minä en yleensä niin lampaasta piittaa, mutta tällä ohjeella maistui mullekin, ja varsinkin se seuraavan päivän nyhtölammasburgeri ;) Tätä laitetaan pöytään myös tänä pääsiäisenä eli saapa nähdä onko tästä jonkinlainen pääsiäisperinne muodostumassa meidän perheeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä huono perinne oliskaan. Mun lähipiirissä on useampi lampaankarttaja suopunut tälle! Kiitos kun kävit kertomassa!

      Poista
  26. Tottakai me ihanat ihmiset käydään täällä kun googletuksen "lammas resepti" tuloksena tämän on neljäs osuma... Tätä meilläkin kokeillaan pääsiäisenä siis!

    Linkki alkuperäiseen reseptiin on muuten muuttunut:
    http://www.nigella.com/recipes/view/warm-shredded-lamb-salad-with-mint-and-pomegranate-178

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D ...niin ja kai se osumatulos johtuu myös siitä, että täällä on niin paljon käyty! Kiitos vaan ihmiset. Kiitos, korjaanpa tuon linkin.

      Poista
  27. Haluaisin tehdä tätä, mutta kuinkakohan paljon lihaa 2 hlölle pitäisi varata? Tai kuinka moni tuosta 2,5 kilosta syö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys ja riippuu siitäkin onko tuossa kilomäärässä luuta vai ei. Ollaan me varmaan 10 henkeäkin tuosta syöty, ainakin luuttomana. Sun pitää vaan ettiä ehkä pienin mahdollinen paisti ja sitten pakastaa loput ja käyttää myöhemmin pitaleipiin, pizzaan yms. Tuossa ylempänä näkyi jollakin olevan 1,3 kg paisti, että on kai niitä näköjään pienempiäkin. Kilonen olis varmaan ideaali, siitä söis kaksi henkeä pari ateriaa ja ehkä vähän kolmattakin, riippuu lisukkeitten määrästä.

      Poista
  28. Jee, tätä kokeilen tänään! Tarviiko padan olla rautainen, vai kävisikö keraaminen? Ei ole kumpaakaan, pitää lainata/mennä kaupoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnisatuu niin rautapadassa kuin keraamisessakin. Myös ihan uunivuoassa kun folio tulee kanneksi. Mahdollisimman paistin kokoinen uunivuoka sitten. Pata on kyllä hyvä hankinta, noin niinkun laajemmalti ja pitemmältti ajateltuna.Eikä tarvi olla mikään kallis merkkipata, käy kattomas marketeista ja "halpakaupoista".

      Poista
  29. Arvasin, että sulta löytyy joku täydellinen nyhtölammasohje! Kiitsa!

    VastaaPoista
  30. Resepti osoittautui suorastaan täydelliseksi. Pakastimessa oli karitsanviulu sisarentyttären lammasfarmilta. Patani oli liian pieni, joten mies sahasi lihan kolmeen osaan. 6 tuntia uunissa ja kävi kuten kerroit, liha suli suissa. Kiitos!
    Mummeli kotipitäjästäsi.

    VastaaPoista
  31. Tätähän täytyy kokeilla ja pian!
    Takassa voisi muhia koko yön miten slow foodia ja vihreetäkin vielä ;)

    VastaaPoista
  32. Ennen en ole hyvää lammasta syönyt, jotenkin liha on maistunut villasukalle. Nyt teen ensimmäistä kertaa lammasta itse (just laitoin padan uuniin), tämä ohje vaikutti sen verran yksinkertaiselta ja kommentit ovat pelkkää positiivista, että innolla odotan lopputulosta. Hyvää pääsiäistä! ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just äsken sain facen puolelle postia, että eräs oli kokeillut tätä ja oli viimeinen kerta lampaan kanssa jos maistuu villarasoolle tämäkin. Vaan kiitti, että ei tietoakaan!

      Poista
  33. Näin valmistettuna olen tehnyt jo monena Pääsiäisenä,siis sun/Nigellan mukaisesti. Tämä vaan on niin hyvää. Nyt vielä jääkaapissa,yöksi pataan ja uuniin,and that's it☺Teen myös tsatskin,lohkot ja kuskus salaatin mm. Kiitos siis maukkaista ehdotuksista,6+3 kiittävät����

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tämähän alkaa olla kohta niin kuin joku lahko, todistusta tulee toisensa perään!

      Poista
  34. Mitähän noi kysymysmerkit ovat?☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luulen, että ne on jotakin hymiöitä, joiden muotoa blogger ei tunnista?

      Poista
  35. Kiitos erinomaisesta reseptistä! Tätä tehdään toistekin.

    VastaaPoista
  36. Uunissa on lampaanpaisti! Aamulla jänskää! :)

    VastaaPoista
  37. Juu, täälläkin taas kerran lammas uunissa Nigellan reseptillä. Meidän perheessä ei lammasta enää millään muulla tavalla laitetakaan. Kiitos hyvästä reseptistä!! :D

    Meidän versiossa ei suolata noita porkkanoita ja sipuleita, koska kun keitän paistinliemestä kastikkeen kasaan punaviinin kanssa, suolan määrää on hankala kontrolloida jos sitä on etukäteen tullut kastikkeen näkökulmasta liikaa. Me siis teemme täsmälleen tämän reseptin mukaan, paitsi ilman suolaa. Suolan lisään lihaan vasta kun se on revitty tarjoiluvadille, ja kastikkeen suolaan erikseen kun se on keitetty kasaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä vinkkejä.
      On sillä Nigellalla mainio resepti, mutta ittelleni otan kyllä kaiken kunnian tämän levityksestä! Oon ollu ahkera!

      Poista
  38. Kiitos vinkistä, tein ekaa kertaa lammasta ja onnistuin tällä täydellisesti! karitsanpaistia käytin ja itsekin nautin vaikka en yleensä edes tykkää lampaasta :D KIITOS :)

    VastaaPoista
  39. Aivan mahtava resepti, tämä upposi maistelijoihin ja syöjiin. Varioin pikkasen reseptiä ja laitoin juuresten freesaukseen sekaan rosmariinin oksia ja puolikkaan sitruunan kuoret. Otin pois sitten, kun jätin padan yöksi uuniin. Tajolle ehdotetulla tavalla+taboulleh sekä jugurtiin tehty minttu-kurkkukastike.
    -Minde-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tämä kommenttitulva aivan ameriikkaa! Vaikka ne on tullutkin usean vuoden aikana, mutta toisaalta monikaan ei jaksa vaivautua kommentoimaan vanhoja kirjoituksia.

      Tykkään niin teistä kaikista, jotka jaksatte laittaa tänne terveisiä.

      Poista
  40. Pääsiäinen lähestyy ja taas tulin vilkuilemaan tätä reseptiä, koska tää oli viime pääsiäisenä aivan voittaja ja ykkönen! koko suku rakasti tätä ja ekan kerran lammas loppui kesken, eikä jäänyt joku kuivettunut kantapala helluntaihin asti jääkaappiin ajelehtimaan. Parasta ikinä!

    VastaaPoista
  41. Tätä tein jo muutama viikko sitten, kun pakastimessamme on kokonainen (tai siis oli...) karitsa. Silloin tein etujalan, nyt marinadissa odottelee viulu samaa kohtelua.

    Ehdottomasti kokeilun arvoinen, ja jää meille kyllä vakiokamaksi lampaan valmistukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitäs sitä hyvää resptiä vaihtamaan. Hyvä Riitta!

      Poista
  42. Lammas uunissa. Valitettavasti kämpästä ei löytynyt yhtään porkkanaa. Pistin tilalle lanttua ;). Pitääkö lämpötilaa vähentää jos uunissa enemmän kuin 5 h ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No empä tainnut ehtiä vastaamaan, mutta nesteessä ja folioon käärittynä tai padan kannen alla pärjää tuossa lämmössä vaikka 10h. (ja antaa se lanttukin makua!)

      Poista
    2. Onnistui ja syötiin valkosipuliperunoiden kanssa. Kastike tehtiin liemestä. Oli padassa niin kauan ettei foliossa haudutusta tarvittu. Vaimo, poika, äiti ja anoppi kiittelivät ja olivat sitä mieltä että tuollainen annos maksaisi ravintolassa maltaita. Pudotin jossain vaiheessa lämpötilan 125 c.). Lisänä tuore salaattia. Kiitos hyvästä ohjeesta ja hyvää kesän odottelua ;).

      Poista
    3. Kiva, että palasit vielä kommentoimaan! Mä niin tykkään kun tämä Nigella resepti kiertää. Ja oon kyllä vakuuttunu, että kierto on lähteny musta!

      Poista
  43. Kertakaikkiaan tuli erinomaista! Kiitos tästä :) Olen maistuvia viuluruokia tehnyt lukuisia (suomalaista karitsaa aina Ü), mutta tämä resepti on aivan eri tasolla! Eipä tarvi enää miettiä uusia marinointikokeiluja ym. Tällä reseptillä pärjää loppuelämän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuule, tuo oli niin hyvin sanottu, ja oon niin samaa mieltä, että ens pääsiäisenä teen kyllä,muistutuspostauksen tuästä reseptistä otsikolla: Tällä reseptillä pärjää loppuelämän!

      Poista
  44. Pari kyssäriä ennen kuin menee lammas uuniin tän reseptin mukaan: Miten tehdään simppeli kastike tuosta jäljelle jäävästä liemestä ja kannattaisiko laittaa puna/valkoviiniä pataan veden lisäksi? Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole koskaan keittänyt liemestä kastiketta, se on aika vahvasti lampaanrasvan makuista. Ainakin siivilöisin sen hyvin ja lisäisin ehkä tosiaan osan punaviintä tai kermaa tai jotakin, ja aika varovasti liemeä, jos se on kovin voimakkaanmakuista. En osaa nyt kovin hyvin antaa tähän muuta vinkkiä kuin että kokeile, tämä ruoka ei ole mielestäni kaivannut sellaista perinteistä kastiketta, itse herkuttelen lihaa useimmiten tsatsikin kanssa. Sama pätee valko- tai punaviiniin liemessä, kokeile ihmeessä, maku on varmasti hiukan erilainen, mutta voi olla tosi hyväkin. Minä en ole kokeillut. Mutta nyt kun sanot, voisihan tuollaistakin kokeilla!

      Onnea kokeiluihin!

      Poista
  45. Kiitos reseptistä! En ole koskaan ollut hyvä tekemään paisteja, mutta tästä tuli aivan taivaallista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tämmöisiä kommentteja on niiiiiin ihana kuulla!

      Poista
  46. No niin: kerrankin löytyi resepti, josta kukaan ei tunnu olevan eri mieltä! Huomenna uuniin tämän ohjeen mukaisesti närpiöläinen (vävypoika toi sieltä koko karitsan lihat, n.17 kg valmiiksi paloiteltuna, nyt kaikki pakkasessa) luomulampaan paisti. Jos ei isänpäivänä jälkikasvulle maistu, niin hakekoon pizzansa sitten jostain muualta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, hyvin sanottu, resepti joka ei oo ikinä aiheuttana poikkipuolista sanaa. Lasten pizzanhimoa ei lasketa!

      Poista
  47. Ja tänäkin pääsiäisenä......uunissa ollut yön! :) Ekan kerran kun tein tätä ostin rinnalle myös kalliimpaa osaa karitsaa, mutta tämä upposi kaikille! Ja helppo, kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  48. No niin, on aika laittaa kiitokset myös meiltä. Jo kolmas pääsiäinen on menty tällä reseptillä ja on aina vaan niin herkkua. Paistoliemestä kastike ja valkosipulikermaperunat. Ja sipulia ja porkkanaa mukaan hiukka reilummin niin saa niistäkin hyvän lisukkeen. Isot kiitokset tästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Näitä kommentteja on ihana saada! Tämä ruoka on muuten yksi syy miksi 8 vuotta sitten aloitin ruokablogin, mulla oli 3 reseptiä, jotka halusin kiljua koko maailmalle; tämä, toast panike ja 3 juuston porokeitto!

      Poista
  49. Kyllä, tämä on ihanan helppo voi soveltaan mihin tahansa lihan kyrsään ja aina on maistunut

    VastaaPoista
  50. Nyt on tulossa väsyneen ja säästeliään versio... Pakkasesta juuri otin s-marketista ostetun -60% karitsanpaistin ja huitaisin uuniin ilman mitään paistamista. Yön saa olla ja huomenna nähdään mitä tulee. Ainakin oikein tehtynä oli hirmu hyvää, epäilen, ettei vääräoppisestikaan paistettu ole pahaa... ��

    VastaaPoista
  51. Hyvää oli! <3 Ei tokikaan alkuperäisen veroista, mutta maistui kyllä. Kaikki meni.

    VastaaPoista
  52. 9.4.2023, aina yhtä hyvä ohje. Tein kamadogrillissä yön yli. Kiitos ja kumarrus ohjeesta

    VastaaPoista