About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 23. maaliskuuta 2020

JÄTTIMÄINEN KANELIKIERRE


Mitäs teillä leivottiin viikonloppuna? Tiedän, että aika moni innostui  maailman mehevimmistä mokkapaloista, kiitos kaikista viesteistä eri kanavissa. Kiva tietää, että innostin jopa enskertalaisia hommaan.

Leipominenhan on yleensä terapeuttista. Paitsi silloin kuin niin sanotusti piparit palaa, sitäkin sattuu aina välillä. Useimmiten silloinkin siitä seura vaan ohimenevä harmitus ja ehkä runsasta käryä, muttei mitään, mitä ei uusintaotolla pystyisi korjaamaan. Leivonta selvästi kasvattaa siis luontoa.

Ihana on upottaa kädet taikinaan ja tuntea kuinka sitko pikku hiljaa muodostuu ja taikinan rakenne muuttuu pehmeän kimmoisaksi.  Ihana on mittailla aineksia vatkauskulhoon ja vielä ihanampaa rapsia kulho kaiken päätteeksi.

Mulla olisi muutama leivontajuttu tuossa odottamassa toteutusta (pääsiäismuffinit Maitotytön kanssa, pupukakku, ihanan kuuloinen italialainen leipä, sämpyläreseptin tuunausta, karjalanpiirakat vielä kun tarkenee lämmittää uunin, vadelma-vaniljaviinerin kokeilu, punaherukkasacher ja hitto soikoon, oon nyt niin innostunut noista onnistuvista mokkapaloista... ja aina voi tehdä suklaahippupikkuleipiä, aina!).

Hyvistä suunnitelmista huolimatta leivonta jäi nyt viikonloppuna väliin kun varaston siivous otti omansa. No, hyötynsä siinäkin.

Ja yksi parhaista jutuista leipomisessa on tietenkin se herkullisten leipomusten nauttiminen ja kotiin levittäytyvä huumaava tuoksu. Siitä innostuvat kaikki!

Pullan leipominen on ehdottomasti se perus ja paras juttu. Minä teen yleensä AINA korvapuusteja, koska ne vaan on, käsittämättömän parhaita. Viikko sitten oli käsissä litra päiväysvanhaa maitoa ja sitä parempaa hävikinestämis- pullanleivontainspiraatiota ei olekaan. Yritin keksiä jotakin muuta kuin korvapuusteja tällä kertaa, ja tein jättimäisen kanelikierteen. Oikein hauskaa  vaihtelua.

Tässä teille ideaa.

Mittakaavana paremman puutteessa fiskarssit

Jättimäinen kanelikierre

2, 5 dl verran pullataikina (tästä resepti 7,5 dl, samalla  vaivalla leivot vaikka korvapuusteja tai jotain muita pikkupullia vähän pakkaseenkin.
huoneenlämpöistä voita
hienoa sokeria
kanelia
mantelilastuja/raesokeria
kananmunaa voiteluun
vaaleanpunaista tomusokeria ja tilkka sitruunamehua tai vettä

Kaukitse hyvin noussut taikina n. uunipellin kokoiseksi suorakulmioksi.

Voitele reilusti voilla ja ripottele pinnalle reilusti kanelia ja sokeria ja halutessasi myös mantelilastuja (Nyt käyttöön ne komeron pohjan hävikkilastut). Leikkaa n 3- 4cm levyisiä nauhoja taikinasta. Ala rullata ensimmäistä soiroa  rullan keskustaksi ja siitä sitten aina edellisen soiron loppuessa jatka uudella, kunnes kaikki on käytetty.

Anna nousta vielä 20 min peiteltynä, voitele kananmunalla ja koristele mantelilastuilla/ raesokerilla. Paista 200 asteen uunissa n. 20 min. eli kauniin väriseksi ja kypsäksi.

Tee tomusokerista tahna lisäämällä ruokalusikalliseen nestettä tarvittava määrä tomusokeria paksuhkon mutta pursotettavan tahnan aikaansaamiseksi. Pursota.

Mulla näkyy olevan useampi pullafilosofinen juttu blogissa. Käy lukemassa näitä hyvän mielen pullajuttuja.


Pullan leipomisen tärkeydestä
Alaston leipuri
Kanelsnurret
Korvapuustia  ja muutakin pullaa
Nyhtönisu
Pulla. Ei mulla muuta




4 kommenttia:

  1. Vähänkö herkullinen ja vielä kuvan kauniskin kierrepulla : )
    Luova toteutus todellakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt on kyllä kauneus katsojan silmissä!😄 Ja kun sä olet sellainen ruokastailausvelho itse, niin arvosta varmaan tuota mun fiskars-kuvaa.
      Mutta kiitos! Ainakin se on isoo!

      Poista