About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

COCTEL DE CAMARONES - MEKSIKOLAINEN KATKARAPUCOCKTAIL


Onko tämä nyt sitten suomeksi katkarapucocktail, tuo kasarivuosien, tai ehkä jo aikaisempienkin, suosittu alkuruoka, joka välillä rakennettiin myös avokadon puolikkaan sisään? On muuten varmaan ensimmäisiä tapoja kun olen avokadoa maistanut.

Nooh, ei ehkä ihan, sillä tämä ruoka on edelleen huippusuosittu alkupala esimerkiksi Meksikossa, ja kyllä tähän muutama koukku liittyy. Ehkä hyvä suomennos olisi meksikolainen katkarapucocktail - coctel de camarones. Lisäänpä sen tuonne otsikkoon.


Tähän aamuun herättiin jotenkin - jopa lapset - varhain, hyväntuulisina ja levänneinä, ehkä syy oli ihanassa auringonpaisteessa, joka hellitteli jo aamusta ja kimalteli valkoisilla lumipinnoilla, jonka eilinen tunnin, parin pyry ehti levittää. Herätin sitten myös siskoni piiiitkälle mettälenkille MeimiTheRottweilerin kanssa ja mistäs muusta me puhuttiin kun ruuasta (no onneksi vähän muustakin).  Tämänkin ruoan opin taas siskoltani. Olin kyllä ensin, että joo ei todellakaan, kun kuulin, että siihen tulee ketsuppia, mutta noin vain siskoni ylipuhui ja lähdettiin kaupasta hakemaan katkarapuja.


Yllättävän vaikea resepti toteuttaa täällä pohjolassa, itseasiassa. Coctel de camarones tarjotaan lasista, siinä on runsaasti katkarapuja ja vielä runsaammin ketsuppia tomaattista lientä, näissä kuvan cocktaileissakin saisi olla ehkä jopa enemmän, opasti siskoni, mutta vähän kuvausteknisistäkin syistä en halunnut ottaa kuvaa tomaattimehusta ja vakuutella kuvatekstissä, että joo, kyllä siellä pinnan alla luuraa myös katkiksia.

Eli se kastike on se juttu. Siihen nyt tulee melkein puolet sitä ketsuppia ja puolet sitten clamato- mehua (tästä ne ongelmat nyt alkaa), jota en ole kuuna päivänä tiennyt olevankaan (pieni aaninki kuiteskin, että meksikolaisessa kaupassa, Dos Tecolotes'issa saattaisi olla). Clamato, clam + tomato, on siis sokerilla, simpukan mehulla (?)ja MSG:llä (!!!) maustettua tomaattimehua, ihan yleisesti käytössä Meksikossa, Usassa, Kanadassa, sitä käytetään maustamaan äyriäiskeittoja (clam chowder), risottoja ja se on raaka-aine myös useassa drinksussa. Clamatoksi ei nyt pystytty lauantai-aamun ratoksi muuttumaan, mutta ostettiin tomaattimehua, jota duunattiin kalafondilla (äyriäisfondin puuttuessa). Close enough, eikö vaan?

Liemi maustetaan vielä Worcesterin kastikkeella ja erityisesti  Salsa Valentinalla, joka on meksikolainen aika kipakka ja etikkainen salsa ja koska siskollani oli sitä, tiedän ihan varmasti, että sitä saa Dos Tecolotesista (ja niiltä voi nykyään tilatakin). Ellei ole, korvaisin ehkä tabascolla, tai chipotle tabascolla (ei ole kyllä ollenkaan sama, mutta  se on niin hyvää...), nehän on ainakin etikkaisia. Tuo Salsa Valentina on tajuttoman koukuttavaa, kun sitä ripottelee poppareiden pinnalle, nykyään vakioeväs aina kun käyn siskoni kanssa elokuvissa (koska luulen, että siskolla on tällä hetkellä ainoat Salsa Valentina -varastot ÄÄSjoella).


Cocktail tosiaan haarukoidaan/lusikoidaan tuolta kupista ja liemen voi lopuksi hörpätäkkin. Tarjoilussa voi käyttää rapeita tortilloja, tostadas, mutta oikeasti, niiden kanssa pitäisi tarjota paperinohuita, hengettömiä ja mauttomia saltine- keksejä.

Netistä impattu kuva saltine-kekseistä eli soda crackereistä. Tunnistat ne myös tuosta "katkoviivasta", millä saat räsäytettyä keksin kolmeen osaan. Onko tuttuja?
Siinä me sitten siskon kanssa tiirattiin suolakeksihyllyä cittarissa ja pähkäiltiin mikä olis lähinnä oikeaa, sillä muuten kuulemma koko katkarapucoctail ajatus on pilalla. Päädyttiin kaikista ohuimpiin ja hengettömimpiin vesikekseihin (pintasuola puuttuu). Ei kyllä ollenkaan sama, sanoi lähisukulaiseni.

Onneksi kaikki muut asiakkaat oli vessapaperihyllyllä.

Sitä paitsi löysin myös saltine DIY - reseptin, joten kai pitää seuraavaksi kokeilla leipoa itse näitä mauttomuuksia kotona.

Naa, oliko muuta huomioitavaa? Ehkä ei, mutta täytettyäni kolme annosmaljaa ja sommiteltuani kuvan, takaseinän uunipelti kippasi ja keilasi kaiken yhtä  pellille kaatunutta lukuunottamatta terassin lattialle (eli lattialautojen väliin...). 

Natasisko oli ruokapalkalla pitelemässä armottoman auringonvalon estämiseksi varjoa asetelman yllä ja sai aitiopaikalta  todistaa pohjalaista tyyneyttä, silloin kun se osuu kohdalleen.

Oikeesti, ei ainuttakaan kirosanaa, vain syvä henkäys talvisäässä ja kävin tekemässä uuden satsin! Ihailin jopa itse itseäni!

COCTEL DE CAMARONES - MEKSIKOLAINEN KATKARAPUCOCKTAIL

500 g kuorittuja katkarapuja (saa olla niitä pieniä, isompia pitää pilkkoa
2 tomaattia, pieneksi pilkottuna (poistin siemenet)
1/2 hopeasipuli hienonnettuna
1 vihreä chili hienonnettuna
1/2 puskaa tuoretta korianteria hienonnettuna

liemi
1dl limen mehu2
2 dl ketsuppia
3 dl tomaattimehua johon sekoitat 
1/2 tl äyriäis/kalafondia (nämä voi siis korvata Clamato-mehulla, mutta ehkä sitä ei ole - sinullakaan!)
2 rkl Salsa Valentinaa (tai jotakin mielellään etikkaista hot saucea)
1 tl Worcesterin kastiketta
1dl limen mehu
1 tl sellerisuolaa
1tl suolaa 
1tl mustapippuria

tarjoiluun
kuutioitua avokadoa 
(saltine) suolakeksejä (eli mahdollismman ohuita ja mauttomia)

Sekoita cocktail yhdistämällä kaikki aineet, ensin katkaravut ja vihannekset, niiden päälle limen mehu ja sitten muut kastikkeen aineet. Anna maustua kylmässä 15 minuuttia. 

Tarkista maut ja säädä kastikkeen aineksia tarpeen vaatiessa. Kastike on vähän, hapokas, vähän makea, vähän polttava, vähän suolainen, raikas kaiken kaikkiaan...

Nostele annosmaljoihin, asettele pinnalle avokadokuutiot, limen siivu ja tarjoile keksien kanssa kylmän raikkaana.

Teenkö jotain eri lailla ensi kerralla? No skippaan ainakin sen vaiheen kun kaadan annosmaljat lattialle... ja sitten kuutioin mukaan sellerin varsia, nyt illalla, ajan kanssa reseptejä googlaillessani, huomasin, että moni käyttää reseptissä myös selleriä (minulla oli vain sellerisuolaa) ja vanhana Bloody Mary - fanina satun ymmärtämään, että sehän tähän sopii kuin nenä päähän!

Ihanaa, taas yksi uusi Meksikon aarre!
4 kommenttia:

 1. Oli tuotu meillekin maisteltavaksi.
  Olipa monivivahteinen, raikas ja sopivasti kirpsakka maku.
  Tätä saisi olla enemmänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tehdään seuraavalla kerralla kun on joku family gathering. Tänään kuiteski blinejä!

   Poista
 2. Ai että tykkään näistä close enough-jutuista, harrastan niitä itsekin monin eri onnistumistasoin. :D

  VastaaPoista