About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Nyhtölammas Ras el hanout


Ylikypsä, matalassa lämpötilassa  pitkään (jopa 12h) haudutettu, haarukan alla pehmeästi hajoava liha on kokille armollinen valmistettava ja syöjälle poikkeuksetta suussa sulava elämys. Harvemmin käytetyt ruhonosat passaavat tähän mainiosti ja herkullista tulee lihasta kuin lihasta. Nyhtämistä olen innostunut kokeilemaan monenlaisesta lihasta, jopa kalasta (nyhtölohi), ja vaikka siitä on nyt tullutkin kaikille tuttu trendiruoka, jota löytyy myös pikaisena vain lämmitys-einesversionakin, niin ei sovi unohtaa, että kyllä suomalainen on sen possun lavan sinne uuniin pistänyt AINA ja sen hajoavaksi herkuksi kypsentänyt, paljon ennenkuin pulled pork -hehkutus meidät rapakon takaa saavutti. Trendin ehdottomasti parhaita puolia onkin, että nuoriso oli jo ehkä unohtamassa tälläisen suomalaisen pitkään haudutetun perinteisen valmistustavan, mutta nyt taitaa olla suosio taattu pitkälle tulevaisuuteen.



Sääntöjä ei ole kuin matala lämpötila ja pitkä haudutus. Pitkä ei tarkoita viittä tuntia vaan lähes tuplasti enemmän. Sen tuntee kyllä haarukalla painaessa koska liha on pehmeää, eikä tiivis kimppu, vaikka kypsä olisikin.  Maustamisessa riittää usein suola ja sokeri, lihan rasvaisuudesta riippuen paistoastiaan voi lisätä myös nestettä (vesi, lihaliemi, viini). Kansi päälle tai folio.

Maustamisessa on vielä se kiva puoli, että voit maustaa lihan jo pataan, mutta siihen voi lisätä kaikenlaista maun antajaa, kastiketta ja yrttiä vielä tarjolle tuotaessa. On ihan lisukkeista kiinni haluatko tarjota aasialaisen, intialaisen, meksikolaisen, välimerellisen vai skandinaavin nyhtöruoan.


Yksi suosikeistani, ehdottomasti, on lammas. Omalla rankingillani se vaan ajaa ohi kaikista muista lampaanvalmistustavoista. Luottoreseptini on Nigellan versio, jonka mukaan nyhtölampaaseeni tulee reilusti minttua ja niin ihania granaattiomenan siemeniä. Luulen, että resepti on eniten hehkuttamani, 2010 jakaamani juttua on luettu yli 50 000 kertaa (3. suosituin postaukseni). Ehkä joku on innostunut kokeilemaankin...Kun aloitin blogini , juurikin helmikuussa 2010, mulla oli kaksi reseptiä, jotka halusin tulenpalavasti jakaa maailman kanssa, tämä nyhtölammas ja 3 juuston porokeitto.

Nyt halusin kokeilla maustaa lampaani hiukan eri lailla ja pohjoisafrikkalaisesta Ras el hanout mausteseoksesta se ajatus sitten lähti. Sopii lampaalle hienosti, samoin makean hunajainen jugurttikastike. Couscous olisi ollut oivaakin oivempi lisuke, mutta kun nuo kotimaiset juurekset kutkuttelevat tällä hetkellä niin herkullisena, en malttanut olla paahtamatta niitä lampaan viereen. 

Reseptin tein Apetinan sivustolle, sen voit käydä lukemassa tästä linkistä.  Peukut kaikille kokeilemaan innostuville.



P.S. Yksi asia, jota en voi ohittaa nyhtölihasta puhuttaessa on se sana. NYHTÖpossu (tai -lammas, -kana tai vaikka -hirvi) on yksi Kotimaisten kielten keskuksen vuonna 2013 hyväksymästä  23 uudissanasta. Sanan alkuperä on jäljitettävissä ihan tarkalleen, eli pulled porkin suomennoksen nyhtöpossu loi kaunista suomenkieltämme hyödyntäen blogikolleegani Campasimpukka. En väsy koskaan antamaan näitä aplodeja!

Olen osa Apetina-sivuston kansainvälistä Makutiimia ja jutussa linkattava resepti on toteutettu tämän yhteistyön pohjalta.


5 kommenttia:

  1. Heippa! Oon syönyt muutamassa raflassa erittäin hyvää revittyähärkää. Tekis mieli testailla tehdä näitä itse alusta asti, mutta millaista lihaa sä olet yleensä käyttänyt? :) lähinnä mitä osaa kannattaa ostaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Missään nimessä ei mitään fileetä. Se menee ihan hukkaan, on parempaa pikapaistolla. Eli sellaiset pitkään haudutettavat ja luuliset palat ovat hyviä. Possussa lapa, etuselkä, kasler, naudassa luullinen lapa tai rinta. Lampaassa voit käyttää paistia ( tailapaa viulua, n)iskaa, luulla tai ilman, paahtopaisti on kuitenkin mielestäni turhan hyvää. Kanan voi nyhtää ihan kokonaankin, mutta silloin se kannattaa keittää 2-3 tuntia. ei kuivattaa uunissa. Hirveäkin olen nyhtänyt, sekin on aika kuivaa, että kaipaa runsaan liemen. Lihatiskillä kaupasta riippuen osaavat varmasti neuvoa. Tai sitten ei. Nimimerkillä kerran halusin lihaa carpacciota varten ja mulle tarjottiin valmiiksi leikattuja pihvejä.

      Poista
  2. Kiitos, Nanna :) Ei sitä koskaan tiedä, miten käy jollekin suustaan tai näppikseltään pääsevälle sanalle :D Minulla on nyt juuri nyhtis tulossa haudutuspadassa, se on juuri sitä lihaa, mitä ei pitäisi käyttää. Olin ostanut niin suuren sisäfileen, ettei niin montaa pihviä kolme ihmistä jaksa syödä ja liha oli nyt käytettävä loppuun. Niinpä kaikenlaisia mausteita pataan, hieman lientä ja viiniä ja pian pääsee nyhtämään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kuule, joku roti! Sisukkaa nyhtöön!!! (eli tämä varmaan kumoaa säännön mitään sääntöjä ei ole. Olen kuitenkin sitä mieltä, että muista ruhonosista saa MAUKKAAMPAA ja että meidän tulisi opetella käyttämään lihaa monipuolisemmin, ei pelkkää sisua,)

      Nopea nyhtö varmaan on?

      Poista
  3. No ei oikeastaan näyttäisi olevan, nyt on pata ollut tulilla 3 ja puoli tuntia, eikä nyhtäydy vielä yhtään. Saa nähdä ehtiikö valmiiksi, ennen kuin menen töihin. Olen tietysti samaa mieltä, että moni muu lihapala olisi fiksumpi ja parempi tähän, mutta parempi silti käyttää se näin, kuin ruokkia kompostia. :D

    VastaaPoista