About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 24. marraskuuta 2015

Hirssituorepuuro Ruokaverstas-brunssilta


Tämä on toiveresepti. Ruokaverstas-projekti pani pystyyn gluteenittoman brunssin viime lauantaina ravintolapäivänä, ja tämän tuorepuuron reseptin perään kyseltiin todella monta kertaa. Siis todella monta! Olin aivan hämmentynyt. Olin nimittäin varma, että kukaan ei innostu vaaleanruskehtavasta tuorepuurosta, mikään silmänilo se ei kulhossaan ollut. 

Resepti on niin yksinkertainen, että tuntuu, ettei se edes ole resepti. Tässä pari tunnustusta: Tein tuorepuuroa ensimmäistä kertaa elämässäni. Söin tuorepuuroa ensimmäistä kertaa elämässäni. Osallistuin ravintolapäivään ensimmäistä kertaa elämässäni. Brunssilla ja sitä valmistellessa oli niin kiire, että en ehtinyt ottaa kuin muutaman nopean kuvan , joista oli unohtunut kaikki säädöt, joten sain syödäkseni tuorepuuroa toisen kerran tänään kun otin nämä kuvat, että kehtaan julkaista reseptin.

Tuorepuuro oli omastakin mielestäni herkullista. Anteeksi, itseasiassa H-E-R-K-U-L-L-I-S-T-A.

Kerron teille kuitenkin äkkiseltään meidän brunssimenun, nyt kun sen vihdoin tarkalleen tiedän, kun tilaisuus on ohi. Meillä oli paikkana upeat isot neuvottelutilat Framin 8. kerroksessa koko seinän näköalaikkunoineen, josta pystyi ihailla lumivaippaista Seinäjokea. Käytössä oli 2 isoa jääkaappia, mutta ei liettä, ei uunia vain hirveästi pistorasioita. Asetti omat rajoituksensa tarjoilulle. Keksimme paistaa blinivohveleita sekä makealla että suolaisella täytteellä. Halusimme tarjota ruokaa myös mahdollisimman läheltä ja saimme kumppaneiksi brunssille Pirjon Pakarin (Kauhajoki,Seinäjoki) upeine gluteenittomina leipineen, Jalasjärveläisen Juustoportin juurot ja maitotuotteet sekä Kauhajoen Palvaamon  Perinteisen Saunapalvin.


RUOKAVERSTAS-BRUNSSI 21.11.2015
 kokonaisuudessaan gluteeniton


Juustoportin mozzarella-tomaattisalaatti
Kasvismunakas
Omenainen hirssituorepuuro
tillikurkkuja, paprikaa
Juustoportin mansikka jugurti ja omena-karpalojugurtti

Vastapaistetut blinivohvelit
savulohitäyte
suolakurkku, smetana, hunaja
mansikkarahka

Kauhajoen Palvaamon Perinteinen saunapalvi
Juustoportin juustot:
Isabella-kermajuusto
Vuohen Grand Reserva
Brandy-Pähkinä
Kirsikkahilloke
Juustoportin voi
Linssihummus

Omenapiirakka
Puolukkapiirakka

Appelsiinituoremehu
Omenatuoremehu
Kahvi
Haudutettu Earl Grey

Lisäksi meillä oli pieni ruokaverstasmainen koenurkka, jossa kaikki halukkaat pääsivät kokeilemaan meloonihelmien valmistusta (kuin pieniä kaviaaripallukoita).

Enempää meillä ei ole kuvia. Ja  se kyllä harmittaa.

Mutta nyt se luvatta ja odotettu  maailman helpoin resepti.


Omenainen tuorehirssipuuro
4-5:lle

1 l maustamatonta jugurttia (Juustoportin laktoositon AB maustamaton jugurtti sopi hyvin)
4 dl hirssihiutaleita
2 dl omenasosetta
1 rkl kanelia

Sekoita kaikki aineet yhteen ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli. Aamulla voit ripotella annoksesi päälle vielä omenakuutioita, pähkinöitä, siemeniä. Puurossa on kaneli ja omenan takia ihanan jouluinenkin fiilis. Käyttämäsi omenasoseen makeudesta riippuen voit halutessasi makeuttaa puuroa vielä hunajalla. Brunssilla oli Lailan kotitekoinen omenasose, joka oli juuri sopivan makea sinällään.

Kiitos kovasti kaikille yhteistyökumppaneillemme Kauhajoen Palvaamolle, Pirjon Pakarille ja Juustoportille, upeille pikkuluistelijoiden äideille, jotka huolehditte hienosti brunssivieraista ja omalle ruokaverstas-tiimille kaikenkattavista etukäteis- ja jälkikäteisjärjestelyistä sekä paikan päällä Juhalle melonikaviaaripisteen hoidosta, Selinalle jouhevasta hovimestaroinnista ja pöytävarausten pyörityksestä, Lailalle blininpaistourakasta ja aamun pikkutunneille jatkuneista kokkauksista kanssani edellisyönä.

Ennekaikkea kiitos teille kaikille 130 isolle ja pienelle osallistujalla. Oli hienoa, että saimme  kattaukset täyteen.

Ja tehkää tuota omenaisen kanelisen ihastuttavaa tuorehirssipuuroa!
2 kommenttia:

 1. Juuttaanpoo! Meillon syöty tuorpuuroa jo 60-luvulla, on oltu edistyksellisiä. Ei kyllä hirssistä mitään tiedetty, jogurttikin oli hapanta ja kallista, mut ihan kauraryynejä liotettiin maidossa tai piimässä yön yli, ja hyvää oli. Vieläkin syön joskus kaurahiutaleita ja jogurttia tai rahkaa aamuisin, tosin ihan pikaversiona, ilman yön yli seisotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No totta vie! Taitaa olla samanlaiset juuret kun Nyhtöpossullakin, jota on valmistettu AINA eikä vaan viimeiset 5 vuotta kuten vois luulla maailmaa seuranneena.
   En toki vanno, ettei meilläkin olis joskus 70-luvulla Sveitsissä Bircher Muesliä syötetty, mutta ei kyllä oo muistikuvaa.

   Mulle nämä "raakaravintokuviot" ovat vähän uusia ja ihmeellisiä, ensimmäinen raakakakkukin on tekemättä. No onpa vielä kaikkea edes!

   Poista