About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 20. maaliskuuta 2014

Mun possu dim sum



Katuruokaa. Kaikkialla. Herkullista sormisyötävää. Maiskuta, ryystä, rouskuta, nuole sormenpäät. Syö onnellisena.

Katuruoka -nimike on juurikin niin armeliaan laaja, kuin haluat. Samaan aikaan ihanasti kulttuurisidonnainen, silti vahvasti globaali. ( En voi uskoa, että kirjoitin juuri ruokabogiin sanan "globaali"! Seuraavaksi tulee varmaankin "kokonaisvaltainen".)

Kiinan lahja katukulttuuriin ovat erilaiset höyrytetyt nyssykät. Täytteitä voit varioida loputtomiin, omani on hyvin helppo perusohje, johon sesamöljy tuo juuri sen oikean sävyn. Wonton kuoria saa kätevästi pakasteena aasialaismarketeista, on niitä joku hullu tehnyt itsekkin, mutta olivat nämä valmiskuoret käteviä.

Omani eivät ulkonäöllään voita missikisoja, mutta herkkukisassa mennäänkiin jo pitkälle. Oikeasti dim sumit ovat hiukan kuin sushi, valmistuksesta voi tehdä lähes taidetta ja parhaat dim sum kokit ovat arvostettuja mestareita.

Nää vaan tavallisia...


Possu dim sum

60 wonton kuorta (aasiakauppapakaste)

400 g mahdollisimman sikapitoista jauhelihaa
nippu kevätsipuleita
1 valkosipulinkynsi
2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
5 rkl soijaa
3 rkl sesamöljyä
100g pak choyta, varhaiskaalia tai pinaattia

makea soijadippi
1rkl soijaa
2 rkl balsamicoetikkaa tai miriniä
2 rkl hunajaa tai sokeria
1 kevätsipuli hienonnettuna
1 punainen tai vihreä chili siemenineen pikottuna
4 rkl kuumaa vettä

Laita kaikki täytteen ainekset lihaa lukuunottamatta pienemiksi pikottuna tehosekoittimeen ja aja tahnaksi. Sekoita tahna sitten hyvin possun jauhelihaan. Käsin paras. Jollet omista mitään tehoblenderiä, pilko vain ainekset mahdollisimman pieniksi.

Levitä kerrallaan kymmenen wonton kuorta jauhotetulle pöydälle ja laita reilu pikkulusikallinen täytettä jokaiselle. Jos haluat puolikuun mallisia, leikkaa muotin avulla kuorista pyöreitä. (Tein näin puolet kuorista). Kostuta kuoren reunat ympäriinsä veteen kastetulla sormella ja painele vastakkaiset puolet kiinni niin että saat puolikuun mallisen nyytin. Rypyt ja siirrä sivuun odottamaan, sauma ylöspäin. Voit siis tehdä myös neliönmallisista erilaisia nyssyköitä, muista vain aina kostuttaa yhteenliimattavat reunat.

Dippikastikkeen valmistat vain sekoittamalla ainekset yhteen.

Höyrytä pallerot kypsiksi, n. 6 minuuttia.Pallerot muttuvat läpikuultaviksi. Nauti hyvän, aasialaishenkisen dippikastikkeen kera.

Niinkun kuvasta näkyy, olut on oma lempivalintani aasialaisruuan kaveriksi. Hartwall on tuonut markkinoille ensimmäisen kotimaisen, kokonaan alkoholittoman, maultaan hyvin sitruksisen oluen. (täältä lisää reseptejä) Sopii hienosti tälle annokselle ja on tervetullut alkoholiton vaihtoehto. Muuten kuulemma mös erinomainen palautusjuoma, kaikki sporttaajat (jaana!).


Pils on tälle ruualle toinen hyvä vaihtoehto ja oma suosikkiolueni ylipäätään. Hienoa, että on saatu sillekin uus kotimainen vaihtoehto ja vielä mahdottoman kauniissa pullossa.

Tämä olutfiilistely johtuu siitä, että olin pari viikkoa sitten mukana Blogiringin ja Lapin Kullan järjestämässä tilaisuudessa, jossa harjoiteltiin oluen maistamista ja sitä kuinka erilaiset oluet korostavat eri asioita ruuassa. Ilta päättyi hulvattomaan kokkailuun Top Chef Teemu Laurellin kera. Streetfood - henkisesti tietenkin.

Kuva kertokoon enemmän kuin 1000 sanaa. Näistä tunnelmista oli kiva lähteä suunnittelemaan omaa katukeittiö-postausta.

Kuva Kim Ohman visuals/Lapin Kulta

Kuva Kim Ohman visuals/Lapin Kulta

Lisää kuvatekstiKuva Kim Ohman visuals/Lapin Kulta

Kuva Kim Ohman visuals/Lapin Kulta

Ja kiitos muuten niistä tomatilloista!

yhteistyössä Lapin Kulta


17 kommenttia:

  1. no onpahan muuten hianot kuvat teillä:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie kainost kiitän. Vai tarkotitko noita kimin kuvia?

      Poista
  2. Varmasri toimii sumit bissen kera ja hei,mun kädetkin on kuvassa :-) saa alkaa jakaan "melkein julkkis" nimmareita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja oli hauska tavata leidit livenä :-)

      Poista
    2. Kuin myös. Enskerralla tiedät ettei meitä kannata jännittää.

      Poista
  3. Moi,

    Seuraa hieman saivartelua: Kuvasta katsoin, että kyseessä on jiaozi, joitan rakastan. Näistä käytän nimeä dumpling sekä englanniksi että suomeksi. Suomenkielen sana saattasi olla myky tai käyttämäsi pallero on myös hyvä.. Koska on käytetty wonton -kuoria, voidaan ehkä puhua wontoneista. Dim sum käsittääkseni tarkoittaa koko settiä kun tarjoillaa paljon suupalan kokoisia juttua ja tai tarjoilutapaa. Voipi olla, että olen myös väärässä :) Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  4. No paljonhan mä näitä tarjoilinkin! ;D

    Voitpas hyvinkin olla oikeassa. Tätä kutsumisprobleemaa olen sivunnut jo aiemmassa postauksessa jonne linkki alussa, hullusta joka tekee kuoritaikinan itse.

    Että en minä ainakaan ole tämän suhteen se viisas tässä asiassa. Mutta postauksen otsikko Mun Dim sum nyt vain vaati tätä nimeä. Vai mitä mieltä oot: Mun possu jiaozi? Nam.

    Hyvää viikonloppua! (ja saivartelu on sallittua täällä)

    VastaaPoista
  5. Mua aina vähän ahistaa että kaikki noi kuoret ja riisipaperit sunmuut on erikoiskauppatavaraa. Tämmösiä ihanan näkösiä reseptejä olis paljon matalampi kynnys kokeilla jos ei tarttis lähtee nii kauas kalaan. :) Mutta: hyvälle näyttää.

    VastaaPoista
  6. Kivan kuullonen toi olut ja streetfood iltama. Ja hauskoja kuvia... JA Teemu Laurel!

    Mikä muuten tuosta sitruksisesta alkoholittomasta oluesta tekee hyvän palautusjuoman?
    Terveisin,
    Eräs Sporttaaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei varmaankaan se sitrus. Tämä on kuitenkin ainoita täysin 0% olut. Joku voi olla viisaampi, mutta oluen hiilihydraatit ja B_viskut (?) nopeuttavat palauumista ja oluen karbonisoituminen tutkitusti nopeuttaa nesteutustä. Henkisellä puolella varmaan myös oluen täyteläinen ja ei makea maku sammuttaa kylmänä ihanasti janontunteen.
      En ole kummonen sporttaaja, mutta ainakin viikon ratsastusvaelluksella satulassa vietetyn päivän jälkeen olut toi takaisin elämään. (anteeks, siinä oli kyllä allkoholiakin, hyi hyi)

      Poista
    2. Hahah, juu se henkisen palautumisvaikutuksen olen mäkin huomannut sekä treenien että rankan työviikon jälkeen. Toimii!

      Poista
  7. Mä RRRakastan tota kuvaa, vaikka se ei ole meikkiksestä se edustavin - siinä on kuitenkin tunnelma ihan kohdallaan.
    Rispektiä siitä että pak choylle on annettu hyviä vaihtiksia. Ja rispektiä Teemulle edelleen siitä että kesti meidän hyymoria - on se ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuva on ihana, pak choy on ihana, sen korvikkeet ihania, meidän huumori ainakin meidän mielestä ihana ja Teemu nyvvaan on ihana.

      Poista
    2. Hyvä täsmennyt tuo ainakin meidän mielestä.

      Poista
  8. Tuli tänään testattua ohjetta ekaa kertaa ja 6/5 meidän makuun :)

    VastaaPoista