About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 3. syyskuuta 2012

Karu ja herkkä kantarellileipä


Joskus parhaaseen makuelämykseen ei paljoa tarvita. Muutama ystävän koirametsälenkiltä tuoma kantarelli. Toinen (?) niistä 5 kurpitsataimeni tänä kesänä tuottamasta kesäkurpitsasta, joka oli malliltaan kuin miniatyyri munakoiso, ja johon todellakin tiivistyi koko kurpitsapenkkini maut. Täydellinen. Muutama siivu  eilistä maalaisleipää. Vanhat kunnon maut; oliiviöljy, basilika, parmesaani. Oih, mikä  lounas.

Karuus tulee ehkä kantarellien vähäisestä määrästä, mutta voi kuinka intensiivisen herkästi se silti yhdistyi pariloituun kesäkurpitsaan.

Toivottavasti teilläkin on eilistä leipää. Soveltakaa päälliset tai tehkää niinkuin minä tein. Herkkuustakuu!


Bruschettamainen Kantarellileipä 
2:lle

Kourallinen kantarelleja
2 isoa siivua maalaisleipää
pieni kesäkurpitsa
voita ja öljyä paistoon
suolaa ja mustapippuria myllystä
basilikaa
parmesania

Paista kantarellit rapeiksi öljyvoi seoksessa.lisää lopuksi tuoretta hienonnettua basilikaa ja myllystä suolaa ja pippuria. Siivuta kesäkurpitsa pituussuuntaan  vajaan sentin siivuiksi, voitele öljyllä ja paista molemmin puolin, mielellään parilapannulla niin saat mukavat raidat. Paahda limpunsiivut rapeiksi vaikka leivänpaahtimessa (tai uunissa) ja drisottele sitten hyvää oliiviöljyä päälle. Kokoa leipä asettelemalla seuraavaksi päälle kesäkurpitsasiivut, sitten sienet ja raasta tai siivuttele parmesaanilastuja päälle loppusilaukseksi.

Muutama kanssabloggaaja kehuu olevansa ruokalehtifriikkejä. Ja eikö me kaikki nautita ruokalehtien tuomasta ispiraatiosta, uusista resepteistä ja jumalaisista kuvista? Vaikka nämä samat asiat ajavat myös mallikkaasti ruokablogit, aina ei ole mahdollisuutta notkua netissä vaan joskus se lehti on paljon  kivempi napata mukaan aivan konkreettisesti. Onneksi meidän muutamat suomalaiset ruokalehdet ovat tosi laadukkaita (GRW, Maku ja Viini) ja ruotsalaiset komppaavat tarjontaa omilla erinomaislla luomuksillaan. Valikoima täälä peräkylän kaupoissa on vaan aika suppea ja tällä hetkellä niin harvoin matkustelenkin, että lehtiä on joskus vaikea saada käsiinsä. Ja esim Helsingin rautatueasemankin valikoima tässä suhteessa on todella suppea. Viimeksi taisin löytää jokun Jamien kuin oikeinn haeskelin!

Seuraavan kerran kun vaikka sisarukset kysyy mulle kimppalahjaa (sillä synttärithän on kerran vuodessa!) niin mä vinkkaan ja linkkaan ne tänne Lehtitorille. Oon nyt viikon kuolannut näitä lehtiä. Eli lukeneemmat, mitkä on teidän suosikkeja?

Siis ja kyllä mäkin oon aika lehtifriikki. Rakastan jopa niitä naistenlehtien reseptisivuja, Pirkkaa ja Yhteishyvän reseptiliitettä ja kaikkia ihme reseptivihkosia mitä tarjotaan jonkun tuotteen yhteydessä. Maitopurkin kylkireseptejä. Anything goes!

17 kommenttia:

 1. Ihanan näköinen leipä..njams

  Uusi Maku-lehti....kyllä niin nälkä tuli heti kun sitä selaili, ihania sienireseptejä.

  Mukavaa syyspäivää!!!

  Mervi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, säästelen makua perjantain junamatkalle!

   Poista
 2. Minkähän kiven alla olen aikaani viettänyt kun en ole varmaan puoliakaan noista ruokalehdistä nähnyt... Hyvän leivän kyllä tunnistan! Nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja mistäs tuo kivi assosiaatio tuli ;D ? (kirjotin muuten eka vahingossa aSOOSIiaatio, mistähän liene se tullut ruokaihmisen mieleen?)

   Poista
 3. Minä olen ruokalehtiahmatti. Tai oikeastaan mitä tahansa lehteä selailen, on ruokaohjetutka päällä. Hyviä vinkkejä on löytynytkin.

  VastaaPoista
 4. Ja täälläkin näitä satorehentelyjä, minun toiseen kurpitsaani iski kurkkumätä ja puolet mätänee jo ihan pienenä. Sateisten kesien vitsaus kuulema eli olen kateellinen niistä kahdestakin. Olen tosin saanut toisesta puskasta jo yhden eli perässä tullaan ;-)

  Minä luen myös kaiken, minkä käsiini saan. Ihan ykkössuosikkini on Lantliv Mat & Vin (jota tuolla ei edes ollut, buuuu!), paitsi uusin numero oli aika huono. Elle Mat&Vin, Donna Hay. Ne ostan enemmän tai vähemmän aina. Gourmet (ruotsinversio) ja Bon Appetit riippuen sisällöstä päätyy myös aika usein ostoskoriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, älä lannistu, koska tämä kesä on kai poikkeuksellinen. Muina vuosina satoa tullut hyvin ja helposti, varmaan 50 kesäkurpitsaa ehti 2 tainta tehdä viime vuonna. Ja isoja, kun en meinannu keriitä noukkimhan.

   Poista
 5. Mun tuli tuosta sun kurpitsajutusta mieleen se muumimamman kurpitsankasvatus jossa siemenet kyllä itivät mutta koko penkki tuotti vain yhden ainoan valtavan kurpitsan. :) Siihenkin oli tiivistynyt koko kurpitsapenkin maku. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multa on mennyt aina, sekä omassa lapsuudessa, että myös Urhon kanssa Muumitarinat vähän ohi, että en hyvin tunne kaikkia tarinoita. Maitotyttö kyllä laulaa jo nyt, että maammamamaamma....luulen siis että vihdoinkin on henkilöiden nimien opettelu edessä! Mutta kyllä hiveli, jos me ihan Toven kanssa samoin sanoin kerrotaan...;)

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Mä olen yrittänyt rajoittaa omia lehtitilauksia/ -ostoksia. Mietin jopa jossain välissä JOS kävisi kirjastossa selailemassa lehtiä, kun en kestä kun joka paikka kotona pursuilee lehtikasoja, enkä oikein ruokalehtiä raaski edes heittää jatkojalostukseen. Noh, oon mä tainnut kerran poiketa kirjaston lehtiosastolla tämän vuoden aikana. Että ei ehkä toimi sekään. Mutta komppaan kyllä Jonnaa, Lantliv Mat&Vin on yleensä ollut jätte kiva!

   Poista
  2. Juu, lantliviä mullakin on jokunen numero, tykkään.
   Tääläkin yritetään rajoittaa. Varsinkin mieheni yrittää.

   Poista
 7. Lucky Peach on mun suosikkiruokalehti. Ja Glorian Ruoka & Viini nykyisistä suomalaisista. SK Gourmettia on kyllä vieläkin vähän ikävä. Se oli paras.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No täytyy ettiä Lucky peach käsiin. SK G:tä mäkin haikailen. Onneksi meillä molemmilla on se grillausnumero tallessa.

   Poista
 8. Taivaallisen näköinen leipä! onneksi kävin juuri eilen "poimimassa" kantarellejä äidin pakastimesta ;)

  ps. kiitos paketista, se tuli perille ja laitoin muotit heti pakkaseen!

  VastaaPoista