About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 14. lokakuuta 2011

Vietnamilainen broileri-minttusalaatti


Tiedä häntä sitten kuinka vietnamilainen tämä salaatti on, ohje on nimittäin Nigellan "Syötävän hyvää" -kirjasta. Mutta Nigellahan saa pienet kivetkin kuulostamaan herkullisen rapeilta, ja niinpä tämäkin salaatti hyppäsi toteutukseen kirjastosta lainatun opuksen sivuilta.

Ja tehtiin heti kahteen otteeseen samalla viikolla, sen verran näppärän helppo oli toteuttaa. Kuvittelen myös, että sellaista sopivan kevyttä, saa rouskutella vähän enemmänkin, vaikka yrittäisi painoaan tiputellakin. Säilyy jääkaapissa pari päivää, eli oikein hyvä tälläiselle kotiäidille napata vaikka lounaaksi.

Niin ja tärkein pointti oli tietysti, että myöskin hitsin pitsin herkullista. T-o-d-e-l-l-a. Ja sen verran kivan näköistäkin, että kyllä vois kutsua naapurin äiditkin lounaalle. Mutta nythän tässä tulee tämä resepti, niin voivat tehdä ihan itte... ;)

Nyt kun eletään vielä ihanaa kaaliaikaa, niin tässä yksi tapa hukata kaalinkerä toisensa perään.  Originaali resepti kuulutti kypsän broilerinrinnan perään, eli tähän käy siis kaikki  broilerinlihatähteet. Minulla ei kummallakaan kerralla noita ollut, joten toisella kertaa paistoin vain marinoimattomia broilerinleikkeitä ja  toisella kertaa Saarioisten  yrtti-valkosipulimarinoituja  broilerin sisäfileitä, ja sitten vaan siivutin ne poikkisyin.
Hyvää tuli molemmista. Mutta en tekisi ehkä ihan suikaleista, tai sitten ne pitäis ainakin pilkkoa vielä kypsänä paloiksi, tässä pitää lihankin olla pientä.

Mutta nyt kokkaamaan:

Vietnamilainen broileri-minttusalaatti
2-4 annosta

1 chilipaprika, mieluiten tulinen thaichili, poista siemenet ja siivuta malto
1 muhkea valkosipulinkynsi kuorittuna ja hienonnettuna
1 rkl sokeria
1 1/2 tl riisiviinietikkaa
1 1/2 rkl limen mehua
1 1/2 rkl vietnamilaista tai thaimaalaista kalakastiketta
1 1/2 rkl kasviöljyä
puolikas keskikokoinen sipuli ohuina viipaleina
mustapippuria maun mukaan
200g valkokaalia suikaleina
1 keskikokoinen porkkana suikaleina
muhkea nippu minttua tai korianteria varsineen hienonnettuna
suolaa

Yhdistä kulhossa chili, valkosipuli, sokeri, etikka, limenmehu, kalakastike, öljy, sipuli ja mustapippuri.
Siirrä syrjään makuuntumaan, mielellään puolisen tuntia.


Mulla on muuten kätevä meksikolainen härveli limen puristamiseen.


Sipulista saa ihanan ohuita zipaleita mandoliinilla. Mulla on vaan sellainen  parineuron muovimalli, mutta kyllä sekin toimii.


Seuraavaksi ladot kaikki loput suikaloiduit ainekset isoon vatiin. Kaalin suikaloin aivn vaan juustohöylällä halkaistusta kaalista vetelemällä. Porkkanat oli tosi nopia tehdä sellaisella pienellä kuorimaveitten näköisellä julienneleikkurilla. Mutta onnistuu toki perinteisesti veitselläin, aikaa taitaa vaan kulua hiukan enemmän.

Kuvassa julienneleikkuri, kuva kylläkin toisen ruuan valmistuksesta niin siinä on niinkun kesäkurpitsaakin, jos ihmettelette.
Mutta siis tavarat vadille.


Noin. Ja sitten päälle kirpakka kastike ja oikein hyvin sekoittelua, että kastike maustaa joka ripenen. Lopuksi sekoitetaan tuore minttusilppu mukaan tai korianteri. Mulla ei ensimmäisellä kertaa ollut minttua ja siksi laitoin ikisuosikkiani korianteria. Molemmat on ihania, raikkaita ja teemaan sopivia, mutta ymmärrettävästi erimakuisia....tarkista suola ja pippuri.


Ja mitäs mä vielä valehtelisin  sanoisin? No ainakin sen, että kannatta heti tuplata tai triplata ainaskin tämä annos. 200g kokonaisesta kaalinpäästä on nimittäin ihan turhan pieni siivu. Kanaa ei nyt välttämättä tarvitse olla aivan samassa suhteessa lisää. Laitoin tuohon nyt kumminkin nuo originaalit määrät. Söin kyllä itse tuon koko annoksen samana päivänä yksin. (no...mulla ON liian suuret annoskoot, tiedetään, tiedetään...).
Mutta tämä oli vaan niin hyvää ja kevyttä



13 kommenttia:

  1. No niin, taas tuli härpäketarpeita, kun luki tämän postauksen. Mandoliini, julienneleikkuri... Kyllä julienneleikkurilla saa niin paljon sievempää kuin millään veitsellä.

    VastaaPoista
  2. Sain tuon leikkurin äidiltä sveitsin tuliaisia viime keväänä. Mutta osta heti kun törmäät, on se niin kätevä, Oon minälin yrittänyt veittellä tehdä kaikenmoista tulitikkua, mutta kyllä se on niin aikaa vievää. Ja siltikin pakkaa tulla halkoa. En usko että tuo kenenkään budjettiakaan kaataa.
    Tuo mandoliini on ollut kaapissa iät ja ajat käyttämättä, mutta tuohon siivutukseen se oli aivan ehdoton. Toki tua on aivan pilipalimalli, että uskon että se ei kauaa kestä. Sitten alan toivomaan, oikeaa parempaa (ja kalliimpaa.)Ja sitten mä haluaisin microblade-raastimen.
    Sushinkäärintäkonetta en tarvitte. (oon sellaisenkin nähnyt..)

    VastaaPoista
  3. Oijoi! Kaalia inhoava kanssaeläjä kuvat nähtyään totesi tuolta sohvalta "tehdään tota meilläkin". Saamansa pitää!

    VastaaPoista
  4. julienneleikkuri, heti iski "pitää saada"-listalle:)

    VastaaPoista
  5. Nanna! Miks mulla ei ole tuollaista limepuristinta? Viimeksi Mehikonmatkalla se oli kyllä shoppauslistalla, mutta mun mielestä en törmännyt kuin muovisiin versioihin. Kun taas silloin joskus Mehikoaikoinani niitä oli joka paikassa. Äsh. Ärsyttävää. Onneksi on sentään corona-pullon muotoinen pullonavaaja.

    VastaaPoista
  6. Vietnamiksi tämä on luullakseni gỏi bắp cải gà. Ja näyttää tosi hyvältä!

    VastaaPoista
  7. Salla: Jos ei tällä käänny kaalin kaveriksi, niin ei sitten millään.

    Campasimpukka: ja se on kerrankin niin pieni härpäke(ja niin suuri ilo!), että pitää vaikka kaulassa roikkumassa jos muualla ei oo tilaa...

    Riikka: jos yhtään lohduttaa, niin mulla ei oo corona-pullon muotoista avaajaa...

    AnkeriasVipunen: Vielä muutama resepti ja meidän vietnamhan alkaa olla sujuvaa ;D

    VastaaPoista
  8. Vau, ihanannäköistä. Kiva blogi!

    -Heidi

    VastaaPoista
  9. Mäkin haluan moisen juliennehöylän. Eilen viimeksi hermostuin porkkanan tikuttamiseen ja vaihdoin puolessavälissä raastimeen.
    Eikä mulla oo kyllä mandoliiniakaan. Tuplakeittiövälinekateus.

    VastaaPoista
  10. Rösle julienneleikkuri 25 euroa Stockmann

    VastaaPoista
  11. Nam, olipa hyvää :)

    Kiitos reseptistä kummitäti!

    -Miina

    VastaaPoista
  12. salaatti oli herkullista myös ilman kanaa! Tarjosin salaattia ja siirappista sesam kanaa uusien santamarian jamaican tortillojen täytteenä miesten saunaillassa. Toki en itse ollut paikalla mutta menekistä päätellen oli hyvä kombo!

    VastaaPoista
  13. No mutta tuohan ON hyvä kombo! Hyvät respat oot löytäny!!!

    VastaaPoista