About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Khubz, Hummus ja Baba Ghanoujj


Ohutta arabileipää tarjoiltuna hummuksen sekä munakoisotahnan kera. Siinä teemamenu 2. osio ja maa jota tässä mallattiin on siis Saudi-Arabia. Täydellistä... mikäli olisin onnistunut leivänteossa. Tällä kertaa onnistuin aikaansaamaan lähinnä tunnbrödin kaltaista näkkäriä jossa oli yleensä myös pehmeitä osia (eli ei kelvannut näkkäriksikään...).

Resepti oli "Saudi Cooking Today" - kirjasta, jossa kyllä totuuden mukaisesti varoiteltiin, että yleensä kukaan ei tee leipää kotona, sillä sitä on kaikkialla saatavana tuoreena, mutta jos sinun on välttämättä valmistettava sitä kotona, tässä resepti.

Lähi-idässä tämä ohut arabileipä ilmeisesti maittain vaihtelee pitaleipä-tyylisestä tähän meidän tuntemaamme saudeille tyypilliseen versioon. Leipä on siis aika kookas, 15-20 cm kokoinen halkaisijaltaan, vaalea ja pehmeä, tummien pilkkujen sävyttämä ohut lätty, jossa on kuitenkin 2 kerrosta, eli halutessaan sinne väliinkin voi laittaa jotain.

Tähän siis pyrittiin, mutta tulos on tässä:

Kuivannäköisiä tekeleitä...

Missä paistopinnan pilkut, missä pehmeys, miksi rapeus ja kuivuus? No urheasti me dippailimme niitä pehmeämpiä osioita. Ja onhan vastaleivottu leipä aina kuitenkin vastaleivottua, eli hevosille jäi vain kaikista rouskuvimmat tekeleet!

Khubz eli ohutta arabileipää
8kpl
1 l vehnäjauhoja
5dl vettä
2tl kuivahiivaa
1/2 tl  sokeria
1/2 tl suolaa
1-2 rkl kasvisöljyä

1. Sekoita hiiva ja sokeri 1, 5dl (puoli cuppia) lämmintä vettä ja jätä tekeentymään 20 minuutiksi.

2. Sekoita suola jauhoihin, kaada keskelle hiivaneste ja ala sekoittamaan (käsin, minä tein koneella)lisäten samalla erissä loput 3,5 dl vettä.

3. Vaivaa taikinaa 15 minuuttia, ja lisää vesi mikäli taikina on liian kovaa. oma taikinani oli kyllä ihan velliä, eli minä päädyin lisämään ainakin pari desiä jauhoja tässä vaiheessa. Sekoita myös öljy joukkoon, että saat kauniin, pehmeän ja silkkisen kimmoisan taikinan.

4.Anna taikinan levätä 20 min peitettynä.

5. Jaa taikina 8 osaan, pyöritä osat palloiksi ja anna levätä peiton alla taas 20 min.
6. Kauli pallerot 15-20 cm halkaisijaltaan oleviksi lätyiksi-
8. Peitä jauhotetuin liinoin ja jätä kohoamaan 2-3 tunniksi
9. Sitten uuniin 7-10 min 240 asteessa.

Ja sitten vaan  - Inshallah! (= Jos Allah suo, tai Allahin haltuun)

(Ja koska hän ei ollut tällä kertaa suotuisa, valmistankin ensikerralla luultavasti jotain Strömsålaista leipää...)

Baba Ghanoujjissa huiputimme ja vedimme sen esille suoraan Turkulaisesta (ei siis turkkilaisesta)erikoiskaupasta ostetusta purkista. Munakoisotahnahan on ihanaa kun sen itse tekee, eikä niin kovin työlästäkään, mutta se on myös yllättävän OK säilykeversiona(toisin kuin guacamole).



Ja onko sitäpaitsi aina pakko kerto, että se on purkista ?(ainoastaan jos se on pahaa...) Esillepanossa tuli vähän skismaa kun minä olisin halunnut kiertää koko lautasen oliiveilla ja eräiden mielestä se taas oli liikaa, nuo 3 jäivät sitten reunalle (josta eräs varmaaan söi ne ensimmäisenä... )
Hummus sentään tehtiin itse, suurenmoisen basic respti on suoraan Kikhernetetran kyljestä.

Hummus

1tlk Kikherneitä 380g
1 Valkosipulinkynsi
n.3rkl vettä
1rkl sitruunanmehua
1rkl oliviöljyä
1/4 tl suolaa
mustapippuria,
jeeraa
1rkl tahinia eli seesamisiementahnaa

Valuta kikherneet.
Hienonna valkosipuli veitsellä.
Soseuta herneet sauvasekoittimella.
Sekoita joukkoon muuta ainekset.
Koristele hienonnetiulla persijalla.

Muista raakaineiden laatu; tuoreesta sitruunasta mehu ja laadukas oliiviöljy muunmuassa.
Tein muuten tuon reseptin mukaan (tuplaannoksen) mutta kaikkia muita aineita paitsi herneitä  ja vettä lisäsin kyllä tuplasti. Eli tupla-annokseen siis nelinkertaisesti. Hyvää oli.



Niinkuin olen joskus ennenkin sanonut, niin kaikki sormin syötävähän on aina herkullista (siis dippailimme kyllä leipää, emme sormiamme.)

6 kommenttia:

  1. Mä en ole myöskään onnistunut koskaan tekemään sellaista hyvää pehmeää ja ohutta lähi-itäistä leipää. Onneksi Ärzä osaa tehdä, joten en ole aikoihin enää edes yrittänyt. Myynnissä ainakin pääkaupunkiseudulla. http://www.leipomoarza.com

    VastaaPoista
  2. Kiitos Jasu vinkistä! Olisi kiva joskus muistella vanhoja ja syödä sitä oikeanlaista leipää... (muistella omia vanhoja lähi-itä muistoja ja makuja siis leivän kanssa, ei sinun, vaikka tuo vähän kuulosti siltä.)
    Pitääpä pitää mielessä kun menee käymään isoolla kirkolla.

    VastaaPoista
  3. Olen todella ihastunut blogiisi, oikein sydäntä lämmittää lukea reseptejä juuri niistä asioista joista itse pidän<3 ja mahtavaa että on olemassa ihmisiä jotka pitävät juuri näistä lähi-idän herkuista. Ja jos olet vielä hevosihminen :)) ahh... päivä kuluu blogisi parissa.

    VastaaPoista
  4. Illi: tämä kiittää ja pokkaa. Ja jos mut voi laskea ruokaihmiseksi, niin varmasti myöskin hevosihmiseksi sekä palveluskoiraihmiseksi...vaikkei mestari missään lajissa, niin ne ovat juuri niitä tärkeitä asioita mun elämässa joista ammennan voimia arkipäivään. Ja vaikka vielä esikoistani odottaessa, kerroin kaikille, että musta tulee "etäinen äiti" (mitä lie oon tarkoittanut, kaverini kyllä ainakin muistavat tämän aina...), niin olen mä lisäksi hurahtanut vielä lapsiinikin. :)

    VastaaPoista
  5. Yritin myös tehdä tuota leipää,kova tuli,en tiedä mikä meni vikaan,ihan ohjeen mukaan tein,ja sähkövatkaimen taikinakoukuilla sekottelin. jos niistä johtuen tuli kova :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jos luit tarkkaan jutun, niin en minäkään siitä ihan sellaista saanut kuin tarkoitus oli. Lähinnä rapsakkaa pehmeillä kohdilla... En tiedä miksi se on niin vaikeaa... julkaisen kyllä reseptin jos onnistun joku päivä....

      Poista