About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Suomalaista eksotiikkaa eli Puolukka-talkkunarahka


Taitaa olla niin, että en ole koko aikuisikäni aikana koskaan nostanut kaupan hyllyltä  kärryihini talkkunapakettia. Pienenä likkana sitä syötiin kuitenkin tämän tästä Oravan mummolas. Ja kyllä myös tykättiin; silloin se laski alas pelkän maidon kera.

Nyt jauhohyllyllä nostalgiahimot heräsivät ja pussi Hirvelän uunitalkkunaa pääsi kassan kautta omaan kotiin. Pussin takana lukee. että valmistettu puhtaasta kaurasta. Suuren kuitupitoisuutensa vuoksi edistää terveyttä ja sopii gluteenittomaan ruokavalioon (jälkimmäinen ei onneksi ole tarpeen).

Pussin kyljessä oli myös talkkunarahkan ohje ja siitäpä sitten väsäämään:

Puolukka-Talkkunarahka

Hetkessä herkullinen jälkiruoka

2dl kuohukermaa
2dl maitorahkaa
2dl puolukkasurvosta
1-1 1/2 dl talkkunaa (suosittelen vähemmän kuin enemmän, jottei mene liian tönköksi)
sokeria

Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Sekoita rahka, puolukkasurvos ja talkkuna joukkoon. Laita tarjoiluastiaan ja koristele puolukoilla.Sanonpahan vaan, että jos mämmiä pidetään eksoottisena, niin tämä ei kyllä kalpene yhtään sen rinnalla.
Tästä joko tykkää tai sitten ei. No, kyllä minä tykkäsin. Miesväki ei, mutta heillä olikin SUUUURET ENNAKKOLUULOT jo valmiiksi.

http://www.hirvelantalkkuna.fi/ löytyypi monenmoista reseptiä. Sieltä on varmasti kokeiltava jotain muutakin. Kerrotaan sitten lisää kun aihetta ilmaantuu.

7 kommenttia:

 1. MInä kuulun niihin jotka tykkäävät talkkunan mausta. Aikoinaan 80-luvulla oli suuressa suosiossa talkkkunahyve niminen vastaava ilman rahkaa tehtävä herkku puolukasta, karpalosta, mustikasta.... toisten inhokkia. Oletkos koskaan syönyt vesipohjaista talkkunaa ( kuivaa, puuromaista) tirripaistin kanssa? Kyseinen yhdistelmä lukeutuu savolaisiin herkkuihin....

  VastaaPoista
 2. Aika mielenkiintoinen ja hauska talkkunan käyttötapa. Täytyy ehkä kokeilla ja maistattaa isälläni, jonka mielestä talkkuna on maailman paras herkku. ;)

  VastaaPoista
 3. Ihanaa, kiitos talkkuna! Kerrankin aihe joka kirvoitti edes muutaman kommentin.

  Mimmu M: veden kanssa jäänyt kyllä väliin, pelkän maidon kanssa kyllä. Lisäsit sitten heti lisää savolaista eksotiikkaa... tirripaistia ja talkkunaa, perin mielenkiintoista!

  Auli: Tässähän on kohta isänpäiväkin tulossa, nyt sulla on jälkkäriylläri valmiina, jos pääset isälles silloin kokkaamaan!

  VastaaPoista
 4. Meillä syötiin talkkunaa viilin kanssa. Talkkunahyveen nimellä kulki herkku, joka muutoin sama kuin tuo sun talkkunarahka, mutta ilman rahkaa. Ja talkkuna oli nimenomaan aitoa hämäläistä, vaikka äiti olikin savolainen. Pussi ei oo paljon niistä ajoista muuttunut: http://www2.laihianmallas.fi/index.php/tuotteet/kotitaloudet-/rantasen-talkkunajauho

  VastaaPoista
 5. voi, miten olen voinut unohtaa talkkunahyveen! Nyt se muistui mieleeni, kun ostin Talk-muruja ja aloin selvittämään lapsilleni, mistä talkkuna on tehty. Täytyy kyllä tehdä hyvettä ensi tilassa.

  VastaaPoista
 6. Itse tein taas eilen. On herkkuani, jota teen vain useimmiten jonkun juhlan aikoihin. Käytin mausteena sokerinkorvikkeita, kookossokeria ja sitten kaloritonta makeutusainetta. Lisään mausteeksi vielä vaniljasokeria, joka mielestäni sopii siihen erinomaisesti. Mikäli ei ole mitään verensokerin kanssa ongelmia, saa erinomaista jälkiuokaa tästä käytämällä sokerin sijasta fariinisokeria tai siirappia. Mausteeksi käy myös ihan kaikenlainen makeutusaine. Jos ruoasta tulee liian jäykkää, ihan pienen piimätilkan lisäys auttaa, tuotteesta tulee vieläkin hyvää. Kermankin voi korvata laittamalla sen sijaan vatkautuvaa vaniljakiisseliä ja ihan kotitekoinen, hieman jämäkähkö vaniljakiissely käy, kunhan hieman vatkaa sitä. Talkkunan voi halutessaan osaksi korvata vaikka monivilja- tai kauraryyneillä. Kerran tein niin, ja tuli yllättävän hyvää. Tässäpä Teille kokeilunhalusille muutava vinkki! Makoisia hetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siinähän oli vinkki poikineen! Kiitos kovasti! Makiaa mahan täydeltä sinnekkin!

   Poista