About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 23. syyskuuta 2010

Parmankinkku-rucola pasta in eight minutes ja Sitä Leipää


Tämä on mun salainen pika-gourmet-pastaohjeeni. Kätevää, kaunista ja herkullista tarjottavaa esim. lounasvieraaksi saapuneelle ystävättärelle tai myöhäisillalliseksi yökylään saapuville vieraille. Maistuu jopa iso-Hoolle, kuuluu lempipastakärkikolmikkoon carbonaran ja bolognesen kanssa.

Eikä tässä vielä kaikki: Valmistukseen kuluu vain n. 8 minuuttia ja pastassa on vain  3 pääraaka-ainetta: tagliatelle, parmankinkku ja rucola. (Nyt ei tainnu mennä edellisen lauseen välimerkit ihan kohilleen....)

Resepti on kulkeutunut minulle Nata-siskoni kautta. Varmaan 10 vuotta sitten Nata oli syönyt tälläistä herkullista pastaa jossain Turkulaisessa ravintolassa. Ihastunut, mykistunyt ja halunnut kokeilla kotonakin. En enää muista oliko ensimmäinen versio duunattu Natan omassa koekeittiössä vai kokeiltiinko sitä ensimmäistä kertaa meillä Natan makukokemusten perusteella. ( Siskoni on muuten The Nenä, omaa tarkimman hajuaistin kuin kukaan tuntemani ja pystyy myös tunnistamaan ja nimeämään eri hajut - niin ja meilläpäin muuten kaikki "haisoo", hyvätkin, "tuoksu" on tuntematon käsite.)

Parmankinkku-rucola pasta
4:lle

tagliatellea, n. 4 kerää per henki (tai enemmän...)
1 paketti parmankinkkua
1 pussi rucolaa
öljyä
voita
4 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
parmesania tarjoiluun

Ensimmäiseksi on saatettava isossa kattilassa runsas vesimäärä kiehumispisteeseen, ehkä vedenkeittimen avustuksella. Kata vaikka pöytä samalla, sillä tämä ruoka jäähtyy nopeasti eikä siedä odottelua. Lautasten lämmitys on oiva idea. 8 min. ajanlasku alkaa kun laitat nauhamakaronin kiehumaan suolalla maustettuun veteen.

Kuori valkosipulinkynnet, paina niitä murskaksi veitsesi lappeella ja pilko pieneksi hakkelukseksi. Avaa rucolapussi ja erottele parmankinkkusiivut jo valmiiksi.

Kun aikaa on jäljellä noin 4 min., kuumenna paistinpannulla reilu loraus oliiviöljyä ja voita makusi mukaisessa suhteessa. Pannun pohja saa reilusti peittyä. Kuullota sitten valkosipulit siinä, älä POLTA!

Huuhdo pasta, kaada takaisin kattilaan ( kattila ei enää kuumalla liedellä!) ja perään rasva-valkosipuliseos, sekoita. Sitten lisäät rucolan, suolaa ja reilusti mustapippuria myllystä, sekoita. Kaada annokset lautaselle ja kietaise jokaisen annoksen päälle 2-3 parmankinkkuruusuketta. Parmesaania saa jokainen lisätä annokseensa makunsa mukaan.

Valmis!Sitä Leipää

Inspiroiduin sen verran vielä Pioneer Womanin The Bread ohjeesta jossa hän grillaa ranskanleivän puolikkaat voin kanssa herkulliseksi lisäkkeeksi, että kokeilin tätä kovien rasvojen ylistysreseptiä itsekin pastan kaveriksi, mutta siivuista. Vaaleat leivänsiivut siis uunipellille ja vetäise jokaisen päälle juustohöylällä siivu kylmästä voipaketista. Tämä osoittautui juuri oikeaksi määräksi! Voita pitää olla reilusti! Anna voin sulaa ensin kauttaltaan uunissa ehkä 200 asteessa ja imeytyä leipiin. Käännä sitten volumet kaakkoon ja vaikka grillitoiminnolle niin että leivät lähes tulkoon jo palavat reunoistaan. (Tämä on sitten muuten enää sekunneista kiinni, että ne tosiaan palavat...). Tämä prosessi saa aikaan mahtavan fuusion, jossa voi maustaa leivän lähes maustemaiseksi herkuksi... ei TARTTE yrttejä, ei valkosipulia, ei mausteita.

Varaa ainakin 2 per ruokailija, jottei tuu riitaa!

8 kommenttia:

 1. Kuulostaa sitä, että pitää kokeilla.

  VastaaPoista
 2. Heips! Pioneerin rouva ei tosiaan sokerissa,voissa tai kermoissa säästele! Eli maut kohdillaan. Katselin itsekin tuota "reseptiä" sieltä ja mietin, että näinköhän.... Hyvä, kun kokeilit! Nyt uskotaan!

  VastaaPoista
 3. Herkkua oli!

  VastaaPoista
 4. Molemmat ohjeet ovat helppoja ja hyviä, kiitos!

  VastaaPoista