About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 18. syyskuuta 2010

Punajuuri brownies


Punajuuriperjantain sato jatkuu. Kukapa ei voisi vastustaa tätä suklaista reseptiä. Punajuuri-suklaakakkuresepteihin olen useasti törmännyt viime vuosina, kokeilematta on silti jääny. Mutta nyt oli aika kokeilla tämäkin. Punajuuri slaw:n jälkeen  oli ainoastaa mahdollista onnistua paremmin....odotukset eivät olleet kuitenkaan suuret, niin helppotekoisia kun browniet ovatkin on niiden onnistumisaste hyvin vaihteleva ainakin meikäläisen keittiössä. Milloin jää liian taikinaiseksi, toisinaan rutikuivaksi, joskus lituskaksi, usein yliäitelän makeaksi. Jotenkin olen ajatellut, että yksi syy epäonnistumisiin tai hienommin sanottuna laadunvaihteluun, on se että aidot brownies reseptit on mitoitettu ja ne tehdään yleensä korkealaitaisessa neliskanttisessa pikkuvuoassa(n. vajaa 30x30). Sitä kun on sitten yrittänyt tehdä jos millä uuninpellillä, niin ehkä määrät ovat olleet vääriä. No joka tapauksessa, hain varmuuden vuoksi Bake&Partystä bongaamani brownies vuoan itselleni tätä tarkoitusta varten.

Alkuperäinen resepti löytyy täältä, sävelsin vähän sitten ainemäärissä kun en omista keittiövaakaa ja grammamääräisistä aineksista en ollut aina varma. Lisäksi reseptissä ei ollut mitään kohotusainetta, arvoin leivinjauheen ja soodan välillä ja laitoin sitten ruokasoodaa. Eli omaan browniesvuokaani päätynyt taikina valmistui näin: 

Punajuuri brownies eli punajuurisuklaaneliöt

500g kokonaisia raakoja punajuuria (3-4 keskikokoista)
100g voita
200g tummaa suklaata
1tl vaniljaa
250 g hienoasokeria
3 munaa
1dl vehnäjauhoja
2rkl tummaa kaakaojauhetta
1tl ruokasoodaa



Ja nythän mulla  on sitä vaniljaakin. Kiitos kummityttö Miina!


1. Kuori raa'at punajuuret ja pilko ne pienehköiksi kuutioiksi. Pistä lohkot kannelliseen mikroastiaan, ripota vähän vettä päälle ja kuumenna kypsiksi n. 12 min täysteholla.

2. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Kun punajuuret mikroilevat, paloittele suklaa ja kuutioi voi pienemmiksi paloiksi. Siivilöi punajuurista ylimääräinen neste ja laita ne yhdessä voin ja suklaan kanssa jonkinmoiseen blenderiin tai tehosekoittimeen ja anna pyöriä mahdollisimman sileäksi tahnaksi. Suklaa ja voi sulavat kuumien punajuurien sekaan. Älä hätäänny vaikka blenderisi kokee tehtävän aluksi vähän työläänä. Kyllä se lopulta onnistui mullakin.

3. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lusikoi punajuuriseos varovasti joukkoon, jotta seos pysyisi mahdollisimman kuohkeana. Siivilöi mukaan jauho-kaakao-sooda-seos ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

4. Sitten vain taikina  vuokaan ja vuoka uunin keskitasolle n. 25 minuutiksi. Browniet ovat valmiita  kun kuoren alla tuntuu vielä aavistus "tytinää". Anna brownies´ten jäähtyä vuoassaan ja leikkaa vasta jäähtyneenä.



Taikina oli sulosen purppuranväristä uuniin mennessään. Kuva ei suostunut ihan toistamaan väriä.



Ja syödessä nämä olivat jumalaisen suklaisia ja meheviä. Oliko tämä resepti näin hyvä vai mikä onnistuminen tämä nyt oli?


Kaapissa oli vaniljakastiketta, niin aloin sitten leikkimään vähän tälläisellä juhlavammalla esillepanolla. Browniethan kaipaavat usein jotain tasapainoittavaa vierelleen: vaniljakastiketta, kermavaahtoa, vaniljajäätelöä tai marjakastiketta. Nämä Punajuurisuklaaneliöt olivat kyllä niin hyviä, että ne menivät alas myös aivan sellaisenaan. Napakymppi!


2 kommenttia:

  1. Kiva että vaniljalle löytyi käyttöä :)!
    Mukavaa viikonloppua:)!

    -Miina

    VastaaPoista
  2. Kiva ohje, ainakin taikinana varsin maukas ja kivasti pääsee punajuuri itsessään kuitenkin kaakaon ja suklaan alta makupalettiin mukaan. Äsken otin uunista, nyt jäähdyttelevät tuolla.

    Olisikohan pitänyt kuitenkin olla uuni hieman kuumemmalla kun ei tullut tuollaista nättiä pinkkiä kuorta? Vai olikohan mulla vaan suklaa tummempaa tai sitten määrällisesti vähän liikaa?

    VastaaPoista