About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 10. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: PIPARINMAKUINEN UNELMATORTTU

 


Luukku 10
Kaikki äitini reseptiT
Herkullinen joulu

Unelmatorttu, voi miten ihanaa se on! En ole ollenkaan varma kaipaanko siihen mitään twistiä, mutta JOS nyt joulun kunniaksi jotakin, niin sen on pakko olla piparkakku koska niissä vaan tiivistyy koko joulu; maut ja tuoksu.

Perus "toivetortillan" resepti löytyy täältä, mutta joulun alla se tuunataan piparkakuilla.

Tarkkanäköiset huomaavat, että unohdin piparimurut...

Piparinmakuinen unelmatorttu

4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
10 ohutta piparia murskattuna

täyte:
150 g pehmeää voita
3 dl tomusokeria
3 tl piparkakkumaustetta
1 munan keltuainen

Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi valkoiseksi vaahdoksi.
Sekoita kuiva-aineet (paitsi piparimurut) keskenään ja sitten varovasti sokeri-munavaahtoon.

Levoitä tasaisesti leivinpaperin päälle uunipellille. Paista kiertoilmauunissa 175 asteessa 5-8 minuuttia.

Ripottele leivinpaperin päälle sokeria ja piparkakkumurut. Kumoa kääretorttu levy sille ja irrota paperi varovasti. Anna jäähtyä.

Vaahdota voi ja sokeri  kevyeksi vaahdoksi ja mausta piparkakkumausteella. vispaa sekaan myös keltuainen.

Levitä torttulevylle ja kääri rullalle. Kääri rullan ympäri leivinpaperi ja pyyheliinatai sanomalehti ja anna tekeytyä viileässä useita tunteja.

Viipaloi ja nauti.


Herkullista joulua bloggaajakollegoilta


Kuva:Tinskun keittiössä Tyynen kaa

Kun on kyse pipariherkuista, yksi on ylitse muiden. Tinskun keittiössä -blogin järjettömän hyvä piparisnickers. Testattu ja napakympiksi havaittu!

Ja koska piparit, niin mun rakkain pipariresepti: ruispiparit!




keskiviikko 9. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: PAHOLAISEN MUNAT

Luukku 9
Kaikki äitini reseptiT
Herkullinen joulu

Paholaisen munat on helppotekoinen klassikko. Kun niitä kattaa tarjottimellisen vaikka noutopöytään, on se yksi ensimmäisenä tyhjenevistä tarjottavista. Aina. Ajattelisi, että kananmuna on niin arkinen ainesosa, helposti saatava ja edullinen, että se kalpenisi muiden herkkujen rinnalla. Mutta ei, tarjotin tyhjenee ensimmäisenä.

Näiden jouluisten paholaisten munien resepti on tosi perus, mutta silti maistuva. Munien täyte kannattaa pursottaa tähtityllalla, niin siitä saa kauniin. Muista, että täyte täytyy hienontaa tosi hyvin, että se menee notkeasti läpi tyllasta. Jos haluat lisämakua, voisi tuohon pinnalle laittaa vaikka kymäsavulohen palan tai palan silliä, tai tahnaa voisi maustaa myös Kallen mätitahnalla tai tonnikala- tai lohitahnalla.

Joulufiilis paholaisenmuniin tulee niinkin yksinkertaisesti kuin yrtin lehdellä ja pienillä paprikanpaloilla, jotka mallaavat siis orjanlaakeria (opin tämän nimen viime vuonna Sauvajyväseltä) eli mistelinoksaa, joka taas on tuttu joulusymboli ainakin angloamerikkalaisesta kulttuurista.

Ja viimeisenä vinkkinä se, että tahnan voi valmistaa etukäteen pursotinpussiin odottamaan, mutta pursota itse munat vasta hiukan ennen tarjoilua, etteivät ne ala kuorruttua ikävästi.



Jouluiset paholaisen munat

12 kpl
6 munaa
3 rkl majoneesiä
12 tl sinappia
hiukan suolaa ja paprikajauhetta

12 lehtiopersiljan tai korianterin lehteä
3x 12 punaisesta paprikasta pillillä painamalla leikattua pyörylää (myös rosepippurit käy)

Munankeittovinkki:

Täydelliset kovaksi keitetyt munat ilman tummia reunoja saat kun laitat munat kylmään veteen  kattilaan ja liedelle kunnes vesialkaa kiehua. Sammuta liesi ja anna munien seistä kuumassa 10 min. Jäähdytä ne sitten  kylmässä vedessä.

Jos voit valita, älä käytä tähän supertuoreita munia, niistä on vaikea irrottaa kuori.

Kuori siis keittämäsi munat ja halkaisen ne. Usein tämä tehdääm pituussuunnassa, tällä kertaa leikkasin ne halki keskeltä, jolloin valkuainen jää pyöreäksi. Ota keltuainen talteen toiseen kippoon. Leikkaa valkuaisten pohjista pienet palat, jotta saat ne seisomaan pystyssä.

Hienonna keltuaiset, majoneesi, sinappi ja suola notkeaksi tahnaksi ja pursota ennen tarjoilua valkuaiskuppiin.Ripottele hiukan paprikajauhetta pintaan.

Mistelin saat kun asetat munan reunaan yrtin lehden ja otat (metalli)pillillä paprikasta pieniä pyöryleitä, joita laitat aina kolme lehden viereen.


 

Herkullista joulua bloggaajakollegoilta



Tasty Travelissimo blogista löytyy ohje näihin suolaisiin joulutorttuihin. Otako poro- vai lohitäytteellä?


Pientä suolaista, erilaista alkupalapöytään löytyy myös vanhoista postauksistani eli jouluisat kasviskiekot.

tiistai 8. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: LUMIMARGARITA

 

Luukku 8
Kaikki äitini reseptiT
Herkullinen joulu

Kyllä joulu coctailinsa ansaitsee. Kaikkien niiden lämpöisten glögien jälkeen kylmä ja raikas cocktail maistuu freshiltä. Tämä juoma ei kulje suomalaisten makujen perässä, mutta puhtaan valkeana vaahtona se tuo mieleen Pohjolan lumimaisemat ja raikkaan pakkasilman.  Ja pääsihän pinnalle muutama puolukka! Cointreaun appelsiinin maku on ehdottomasti jouluun sopiva, ja tequila kuuluu taas margaritaan, joulu tai ei.

Mä olen löytänyt coctailit vasta tällä vuosikymmenellä. Kun minä olin nuori, ravintoloissa juotiin viina tai paukkuja, tämä keskikaljan ja siiderin litkiminen on vasta 90-luvun juttu. No. Minä en koskaan voinut sietää niitä drinkkejä. En ampiaista, sinistä enkeliä, Tequila sunriseä, hyi olkoon mitä makeita litkuja, ja jäissäkin varmaan säästeltiin. En liion tykännyt mistään viinasta colalla tai kossusta millään lantringilla. (Se oli sen lantringin vika, ei kossun).

Ravintolassa join ehkä vodkatuoremehua (jota yritin aina tilata Screwdriver nimellä leveällä amerikan äksentillä, eikä kukaan baarimikko ikinä ymmärtänyt mitä halusin, kunnes kerran eräs kysyi, että ai, vodkjuissii vai? Häpesin niin kun en osannut tilata.)

Sittemmin coctailit ja niiden rakentelu tuli hyvinkin tutuksi SeinäjoenVaakunan aulabaari LouLou´ssa ja legendaarisella Botton Clubilla. En edelleenkään tykännyt juoda niitä. IsoHoohonkin yritin aikoinaan tehdä vaikutuksen juomalla baaritiskillä monen monta Fernet Brancaa perä jälkeen. Sehän se varmasti tuokin parhaat puolet esille...

Mutta nykyään cocktailit ovat niin ihania ja eri tekniikoilla tehtyjä, että ne ovat todella juomisen arvoisia. Kun pääsen  syömään ravintolaan, jossa on mielenkiintoinen cocktaillista, takuulla tilaan ja nautin. Lapsetkin saavat tilata omansa mocktaillistalta, on vaan niin superia saada eteensä huolellisesti valmistettu drinkki.

Meni vähän epäjouluisan juomahakuiseksi tämä teksti, mutta loppukaneettina sanoisin, että jouluaattona nautin vain kotikaljasta, enkä muinakaan pyhinä tykkää mistään tissuttelusta. Mutta kyllä tälle lumimargaritalle varmasti paikka löytyy...


Lumimargarita

4-6 :lle
1 tlk kookosmaitoa 
paljon jäitä
24cointreau -likööriä
36cl vaalea tequilaa
1 dl limenmehua

Lasinreunukset: Kasta munanvalkuaisessa ja sitten sokerissa niin saat makean huurrereunuksen lasiin. Valkuaisen lopun voi heittää drinkin sekaan vaahtoutumaan!

Koristeeksi muutama jäinen puolukka ja limen siivu.

Valmista drinkki ajamalla kaikkia ainekset vaahdoksi blenderissä.
Jaa sokerireunustettuihin laseihin ja koristele.

Herkullista joulua bloggaajakollegoilta


Kuva: Sillä sipuli, Mr or Mrs Hemilä

Muistelin, että Sillä Sipuli- blogin Merituuli ja Jukka ovat suuria ginin ystäviä ja lähdin etsimään olisko heillä jotakin mukavaa jouluista drinksua ja siellähän se napakymppi löytyikin eli jouluinen GG aka Glögigini.

Ja täs se oma panokseni joulujuominkeihin, eli kotikalja. On takuulla suunmyötäinen niin sillin kuin kinkun kanssa. Ja joulurauhan.



maanantai 7. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: PARSAKAALISALAATTI

 

Luukku 7
Kaikki äitini reseptit
Herkullinen joulu
Tämä parsakaalisalaatti sopii upeasti jouluun, se on täynnä ihania jouluisia makuja: manteleita, kuivattuja karpaloita,kanelia ja ihan pikkuisen vahvistukseksi vielä pekonia. Niin jouluiselta kuin se maistuikin, niin uskokaa tai älkää, tämän salaatin juuret ovat kyllä kesän grillikaudessa, Suomelan perhe sitä aina meillä/meille grillatessaan tarjoilee ja se on niin hyvää. Kanelia siinä ei kyllä ole eikä pekonia, mutta hyväkin muuttuu usein matkan varrella. Muuttuu joulusalaatiksi.

Minä tein tämän itsenäisyyspäivänä sen hirven ulkofileen ja valkosipuliperunoiden kaveriksi.

Jouluinen parsakaalisalaatti

1 parsakaali

1/2 dl mantelilastuja paahdettuna  (kokonaisetkin käy vähän murskattuna)

1/2 dl kuivattuja makeita karpaloita

1-2  rapeaksi paistettua pekonin siivua murustettuna

Ryöppää hiukan pilkottua parsakaalta 3 minuuttia kiehuvassa vedessä.  Jäähdytä sitten jääkylmällä vedellä. Riko kukintoihin. Sekoita kukinnot muihin aineksiin ja kastikkeeseen.

kanelikastike:

1/2 dl majoneesia

1 rkl valkoviinietikkaa

1 rkl hunajaa

1/2 tl kanelia

Sekoita kaikki aineet kannellisessa lasipurkissa ravistamalla. 



Herkullista joulua bloggaajakollegoilta


Kuva: Liemessä, Jenni Häyrinen


Liemessä- blogin Jennin valikoimista löysin tämän ihanan verigreippisalaatin. Se on kyllä postattu tammikuussa, mutta sopii hienosti jouluun ja verigreippejä on jo kaupoissa. Lisäksi tässäkin salaatissa on kanelia! Jenni on muuten mun ensimmäinen valokuvamentorini ja itsekin itseoppinut kuvaaja. Aiheesta meillä on Jennin kanssa joku sisäpiirin vitsi, kun lauoin pohjalaisittais suorasti jotain hänen alkuaikojen kuvista. Ollaan silti jatkettu ja pysytty ystävinä!

Vaikka en itseäni salaatti ihmisenä pidäkään, niin blogistani löytyy yli 60 salaattireseptiä. Mutta silti valitsen tähän tämän retron tonnikalariisisalaatin. Vaikka se on vaatimaton, niin se kuului aina lapsuuteni joulupöytään Oravan mummolassa. Ja se oli mun suosikki heti kinkun jälkeen. Vaatimaton tai ei, sitä on kuitenkin käyty klikkaamassa lähes 10 000 kertaa!




sunnuntai 6. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: KOKONAINEN HIRVEN ULKOFILEE UUNISSA

 



Luukku 6.
Kaikki äitini reseptit
Herkullinen joulu
Rakastan hirven lihaa ja mikäs sen parempaa itsenäisyyspäivän aterialle kuin vapaana metsissämme  onnellisena vaeltanut eläin. En kyllä meinannut kehdata julkaista tätä kun kypsennyksessä sattui melkoinen hupsis saatana. Mutta eipä tässä muutakaan ole niin näillä mennään.

Mulla nimittäin petti lihalämpömittari. Olin asettanut sen hälyttämään 55 C asteeseen. Kurkkasin lihaa 55 asteisena ja ajattelin, että nyt kohta hälyttää... no ei sitten hälyttänyt, menin uunille ihmettelemään niin sisälämpötila olikin jo 66 C astetta. Että tuli sitten jonninverran kypsempää filettä tällä kertaa. Toki me tykätään myös ylikypsästä paististakin, ettei tämä nyt sinänsä ollut katastrofi ja tiedän, että moni tykkää lihansa aina kypsänä. Mutta jos olis ollut tarkoitus sellaista tehdä olisin kypsentänyt fileen kannena alla  ja runsaammassa nesteessä ja vielä reilummin ylikypsäksi.

Nyt menee vähän kuin foodie- maine kun katselee  ei niin roseeta filettä näistä kuvista (mikä foodie -maine?).

Tämä ruoka sopisi hienosti myös sian kaihtajalle joulupöytään.

Hirven ulkofilee uunissa ja puolukkavoi

1,2 kilon hirven ulkofilee (pienempikin käy, ohjeet on samat)
suolaa ja pippuria
öljyä ja voita
hiukan lihalientä

puolukkavoi
100 g huoneenlämpöistä voita
1/2 dl pakastepuolukoita sulana
 3 valkosipulinkynttä murskattuna
1/2 dl tuoretta korianteria ja/tai persiljaa
suolaa ja pippuria maun mukaan

Ota liha 1/2 h ennen huoneenlämpöön. Poista kalvot, jos niitä on.
Suolaa ja pippuroi filee ympäriinsä. ruskista liha pannulla öljy-voi seoksessa ja nosta sitten uunivuokaan. Kaada pohjalle hiukan lihalientä.
Asenna lihaan toimiva lämpömittari ja nosta uuniin. Medium asteet hirvelle ovat 52-55 ja tähän menee palan koosta 10-30 minuuttia 200 C asteisessa uunissa.

Kääri valmis filee folioon ja anna vetäytyä 10 min. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa puolukkavoin kera.

Jouluinen puolukkavoi syntyy sekoittamaklla kaikkia aineet tahnaksi, puolukat voi jättää isommiksi sattumiksi.¨Kääri tuorekelmun avulla rullaksi ja aseta jääkaappiin odottamaan. Viipaloi hirvenlihan päälle.

Erikoismaininta vielä, että korianteri sopi hienosti puolukan kanssa

Herkullista joulua bloggaajakollegoilta


Kuva Tiskivuoren emäntä, Heidi Kjellman

Vaikkei poro riistaa olekaan, melko vapaa vaeltaja kuitenkin ja maussa on samaa riistamaisuutta kuin muissakin sarvieläimissä (teinkö juuri uuden eläinten jaottelun, "sarvieläin"?).  Itsenäisyyspäivän aterialle se sopii hienosti myös Pohjolan raaka-aineena. Tiskivuoren emäntä Heidi osaa laatia aina houkuttelevat reseptit kuvineen, eikä tämäkään helppotekoinen poropata tee poikkeusta. 


Jouluna voi innostua myös broilerista, sopii kalkkunaa paremmin pienelle perheelle ja on näppärämpi valmistaakkin. Joulubroileri omista arkistoista, olkaa hyvä!

lauantai 5. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: MANTELIPITSIT



Luukku 5.
Kaikki äitini reseptit
Herkullinen joulu

Kenpä meistä ei olis leiponut kauralastuja? Mulla on elävä mielikuva, että se on ensimmäisiä leipomuksia, joita olen tehnyt "yksin kotona". Muistan vieläkin sen hämmästyksen, kuinka niin muutamasta raaka-aineesta ja niin vaivattomasti sain aikaan jotakin niin herkullista.

Mantelipitsit on ehkä astetta sofistikoidumpi, sopii joulun pikkuleipärepertuaariin, varsinkin kun sulatat suklaata pintaan. Edelleen yhtä helppo, hienoa leivontaa lasten kera, kunhan olette varovaisia kuuman rasvan kanssa.


Mantelipitsit

75 g voita
1 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
2, 5 dl mantelijauhoa
Pinnalle muutama pala suklaata sulatettuna

Sulata voi mikrossa tai kattilassa. Lisää sokeri, sekoita ja anna sokerin sulaa voihin.
Lisää loput aineet hyvin sekoittaen ja anna turvota 5 min.
Nostele pieniä nokareita, max teeluskallinen, uunipellille ja jätä isot, isot turvavälit. Keksit todellakin leviävät. 9 keksiä on ihan hyvä per uunipelli.
Paista 175 C asteessa n. 7 minuuttia, kauniin vaaleanruskeiksi.
Anna jäähtyä kokonaan, roiski jäähtyneiden keksien pintaan sulatettua suklaata.

Herkullista joulua bloggaajakollegoilta


Kuva Pullahiiren leivontanurkka, Taru Vihavainen

Pullahiiren leivontanurkan Taru on julkaissut joulukalenteria jo käsittämättömät kymmenen vuotta. Siellä on ihania leivontaherkkuja, kauniita kuvia ja takuuvarmat reseptit. Valitsin resepteistä Helpot nutellanapit, se sopinee tämän päiväisten helppojen mantelilastujen kaveriksi. Joulukalenterit löytyvät helposti joko kategoriat- valikosta sivun oikeasta reunasta tai kirjoittamalla reseptihakuun oikeassa yläkulmassa joulu.


Omasta repertuaarista täytyy muistuttaa teitä perinteisestä joulun pikkuleivästä eli kaneliässistä (2010) Mulla löytyy myös herkullisten ruiskaneliässien(2015) resepti. Taikinan valmistus on helppoa ja antakaa taikinan levätä yön yli jääkaapissa niin myös leivontaosuus helpottuu.

perjantai 4. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: LUUMUPANNUKAKUT


Luukku 4.

Kaikki äitini reseptit

HERKULLINEN JOULU

Apua, ihmettelen kyllä itsekin, mistä näitä herkkuja piisaa. Äsken nimittäin vedin uunista kuohkeita minipannukakkuja, jotka valmistuu ihan suit sait muffinipellillä.  Vähän reunasta rapeita, sisältä lähes vanukasmaisia, sula voi on löytänyt tiensä jokaiseen onkaloon. Lusikalla keskelle luumuhillosilmä ja vähän tomusokeria pintaan. Aivan täydellisiä spesiaaliaamiaisille ja ihan minimaalisella vaivannäöllä!

Että tiedän mitä teet tänä viikonloppuna aamiaiseksi!

Luumupannukakut

12 kpl
taikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl maitoa
4 kananmunaa
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljauutetta
1/2 tl suolaa

50 g voita
luumuhilloa
tomusokeria

Laita uuni kuumenemaan 200 C asteeseen ja tuikkaa muffinipelti uuniin lämpiämään.

Vispaa kaikki taikinan aineet sileäksi taikinaksi. Anna mielellään tekeentyä ja turvota 10 min. Taikinan voi valmistaa myös vaikka edellisenä iltana odottamaan jääkaappiin.
Kuutioi voi 12 osaan, ota pelti uunista ja pudota joka koloon yksi noin tl kokoinen voipala sulamaan. Pyörittele hiukan peltiä, että reunatkin tulee voideltua.
Annostele joka koloon taikinaa n. 3/4 dl.

Paista uunissa 15 minuuttia tai kunnes pannukakut ottavat kauniisti väriä reunoille.

Irrota valmiit pannukakut vuo'asta, lusikoi jokaisen keskelle vähän luumuhilloa ja pölläytä pintaan tomusokeria. Tarjoile heti.

Vinkki: Luumuhillo tekee ihanan joulufiiliksen, mutta toki voit käyttää mitä muuta tahansa hilloa tai tuoreita marjoja. Mua jäi kyllä kutkuttamaan myös se kuinka aamiaishengessä söisin näitä pekonin ja vaahterasiirapin kanssa. Oi nam!

Herkullista joulua bloggaajakollegoilta

Kuva Annin Uunissa, Anni Paakkunainen

Jos teemana on joulunajan luumuiset herkut, niin silloin on jokseenkin pakko linkata näihin Annin Uunissa-blogin ihaniin luumutuutteihin, jotka Anni julkaisi hiljattain.  Olen vähän perusjoulutorttu ihminen, en tykkää väännellä torttuja erikoisiin muotoihin enkä täyttää puolikkaalla perunalla enkä vihreällä kuulalla. Mutta nämä...


Sattumoisin tasan vuosi sitten joulukalenterini 4. luukusta löytyi myös luumuisia herkkuja. Teemana viime vuoden joulukalenterissa oli perinteinen joulu, joten sieltä löydät rakastetuimmat klassikot. Yksi niistä on tietenkin joulutorttu.