Tässä meksikolaisen fiestan pääruuan toinen puolikas, Tacos de Costilla eli Siankylki-tacot. Reseptiikka ammentaa taas perinteisen yksinkertaisesta meksikolaisesta ruokakulttuurista.
Tacos de Costilla
Me siis oikaisimme hiukan ostamalla valmista grillikylkeä. Nopeuttaa tietenkin ruuanlaittoa olennaisesti.
Possun liha revitään luista ja pilkotaan pieneksi.
Tuohon tapaan.
Tortillan lämmitys samoin kuin enchiladoissa.
Ja sitten onkin tarjoilun aika. Tortillalle laitetaan lämmitettyä possunlihaa, silputtua sipulia (muista pilkata hyvin!) ja korianteria, Salsa Roja - kastiketta, halutessasi myös guacamolea. Viimeiseksi puristus limeä. Tortilla kouran pohjaan "tacomaisesti taitettuna" (Katso ylin kuva) ja kohti suuvärkkiä. Hyvää, hyvää, hyvää!
vaiheessa possunliha ja Salsa Roja lisätty |
Salsa Roja -punainen chilikastike
Ja lopputuloksena siis jotain tämän tyylistä:
Elikkä tämä kastike on hyvin lievää, juoksevaa, paljon "vetisempää" kuin valmiit
Tex-Mex -kastikkeet. Ettette sitten ihmettele.
Fiestan menuta suunnitellessamme (tai kun meille KERROTTIIN oikeammin mitä tulemme valmistamaan) hairahduin suurena salaatin ystävänä (not!) kysymään pitäisikö pääruokien kera tarjoilla jonkinmoista salaattia. Nyt kun minua on taas "viisastettu", tiedän, että meksikolaiset eivät harrasta salaatteja, kuten me asian ymmärräämme. Heidän ruuissaan tuoreet vihannekset pilkotaan joko annoksen sekaan jollain tavalla, tai niistä valmistetaan salsa-tyyppisiä lisukkeita, kuten esimerkikisi guacamolea.
Guacamole
Todistettavasti siis osaan valmistaa guacamolea.
Halkaise kuori, ja paloittele kypsät avokadot. Ainakin meidän cittarimme avokadoja saa poikkeuksetta kypsytellä kotona 7-5 päivää, onneksi olimme varautuneet ja avokadomme olivat täydellisiä, eivät vielä ruskettuneita sisältä, mutta liha irtosi esim. kivistä helposti.
Itse survon avokadot käsin suuressa kivimorttelissa, koska pidämme guacamolesta, jossa on vähän enemmän tekstuuria ja irtopaloja. Sitten sekoitan joukkoon muut hyvin pieneksi pilkotut vihannekset, tomaateista kannattaa valuttaa vähän lientä pois. Limettiä puserretaan päälle, sekä maun vuoksi, että tummumisen estämiseksi. Tässä vaiheessa avokadon kivet voi palauttaa sekaan, ne kun estävät niinikään kauniin vihreän värin haihtumista. Vielä suolaa ja sitten makujen tarkistus. Lisää limeä, lisää suolaa?
Tällä kertaa guacamolemme oli 4 lapsivieraamme takia täysin chilitöntä ja maistui näinkin, vaikka kyllä chili toki potkua antaa.
Jollain näistä kotimaassa myynnissä olevista Tex-Mex tuotesarjoista on tarjolla myös erinomaista valmista guacamole- mauste pussia. Tyyliin lisää 2 avokadoa. Pysyisin tosi kaukana semmoisista jossa kehotetaan sekoittamaan joukkoon esim. kermaviiliä. Ja henkilökohtaisesti en ole kyllä löytänyt ainokaistakaan hyvältä maistuvaa valmista guacamole-purkkia, eli tämä simppeli herkku on kyllä vahvasti suositeltavaa valmistaa omin pikku kätösin. Kunhan vain muistat kypsyttää avokadot.
Sitten vielä hiukan tortillasipsejä,
meksikolaista olutta
tai muuta virkistävää....
Huom. Suola ja sitruuna suuhun ENSIN ja sitten päälle Tequila!
Jälkiruokaa odotellessa....