About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 15. marraskuuta 2013

Ressitöön viikonloppu


Mä ensin teen koneella pari työjuttua. Sitten käyn viikonlopun ruokaostoksilla. Ja toivottavasti ehdin siivota, koska 19.00 ratsastustunnille on ehdittävä, oon joutunu taas perumaan useasti. Huomenna ollaan koko perhe pikaluistelukisoissa tekojäällä. Mä paistan makkaraa, IsoHoo ottaa käsiajanottoa sähköisen järjestelmän pettämisen varalta ja Urho9v pikaluistelee. Tärkeysjärjestys oletettavasti päinvastainen. Toivottavasti Maitotyttö pysyy tallessa koska en kyllä tiedä kuka sitä ehtii kattoa sielä.

Ja luuultavasti lauantai-iltana pitää vielä siisitiä, ja talokin on täynnä yövieraita, Merih, turkkilainen vaihto-oppilas on meillä viikonlopun, kun mumma ja pappa on Helsingissä. Jansku, tytärpuoleni saapuu myös pienen Miko-poikansa kanssa yökylään.

Sunnuntaina IsoHoo saa mennä itsekseen ottamaan niitä käsiaikoja sinne kisoihin ja Urho9v. luistelee vielä yhden matkan. Minä jään kokkaamaan karkkipossua ja muuta mukavaa kun kummipoika perheineen saapuu iltapäivällä kylään.

Tälläinen se on ressitöön viikonloppu meilläpäin.

Se voi olla myös toisenlainen. Herkkumessut on saanut kaveriksi viini-ja olutmessut sekä kirjamessut ja Seinäjoen Areena täyttyy kaikesta ihanasta siis. On olutkoulua ja sushikoulua, kirjailijavieraita, kokkausnäytöksiä ja kakunkoristelua. Ihan taas ovat päästäneet Nannankin estradille viimevuotiseen malliin. Välillä Top Chef Akseli Herlevin kanssa ja välillä itekseni. Tämä RESSITÖN VIIKONLOPPU nimellä kulkeva tapahtuma siis viikon kuluttua 22-24.11 Seinäjoella.

Arvon kommentin ja sinne sähköpostinosoitteen jättäneiden kesken 5kpl 2 hengen lippuparia messuille. Vastausaikaa on maanantaihin 18.11 klo 12 saakka.  Ilmoita siis kommentissa, mikäli liput kiinnostavat.

Ressitöntä viikonloppua kaikille!

Supervalvottu messuarvonta järjestetty rautatieasemalla junaa odotellessa. Annoin kaikille numeron ja sitten tein kyseisen määrän numerolappuja joista nostin yksitellen viisi kappaletta. Onnetar suosi, Aliisaa, NuutinMinnaa, Marjoriita, Lea ja Elinaa. Kaikille ilmoitettu paitsi Elinalle, huhuu, kuinka suhun saa yhteyden?. Nähdään messuilla!

tiistai 12. marraskuuta 2013

Keittiö sekaisin- sikin sokin!


Otsikon olen varannut itselleni jo aikaa sitten. Siihen tulevaan -liekö koskaan tulevan?- postaukseen, jossa esittelen keittiöni. Jos se koskaan olisi esittelykunnossa. Ylempi keittiö ei nimittäin ole meikäläisen, vaan Vatsasekaisin Kilinkolin -Riikan keittiö, jonka graafisen tyylikkyyden onnistuimme saamaan kaaokseen ihan kolmeen pekkaan, Riikka, Kivistön -Mari ja minä.

Hauskaa oli kuitenkin kokata, ja vielä hauskempi syödä. Teimme kattauksen sekalaista sormiruokaa. Riikka teki meksikon suosikkejaan tacos al pastor ja Marin kanssa yhdistettiin voimamme, minä paistoin pohjanmaalla jo edellisyönä nyhtöpossun ja Mari hommasi tykötarpeet, kastikkeet ja kimchit sun muut salaatilehdet , Bo ssäm' iähän siitä tuli.



Pöytään ilmestyi myös Kungfu Girl, mikä myöhemmin ajatellen saattoi olla suuri virhe.


Niin tai näin, vietimme hauskan ja jännittävän helmikuisen iltapäivän kokaten, syöden ja nauraen parhaassa seurassa. Ja juuri nyt alkaa jännittää, että mikä se meitä niin naurattikaan. Ja tuleeko tänä iltana itku?


That's up yours, niinkuin Nykäsen Matti sanoisi sillä tänään tiistaina tulee Yle 2:lta Blogistania ohjelma kello 19.00. Jakso kertoo ihastuttavan ihanasta Vatsasekaisin Kilinkolin -blogista.
Jostain syystä vierailulle saapuvat myös Kivistö ja Kaikki äitini reseptit tyypit. Onneksi vaan 3x2 minuuttia. Arvatkaa oliko kiire syödä?

maanantai 4. marraskuuta 2013

Paistokas - mikä ihana sana!


Ja mikä ihana maku! Lisäksi omaperäinen (ja tällä kertaa, jo aiemmin syksyllä tämän kokkailtuani  kohdallani myös omavarainen) raaka-aine, mangoldi. Että toivottavasti nyt kaikki hakukoneet osaavat sitten ohjata tänne kun etsitte tuoreita ja uusia mangoldireseptejä. Kuinkas se hakukoneoptimointi tapahtuu? Huhuu hakukoneet, täällä tarjolla mangoldi- resepti!

Itse löysin tämän reseptin Jaelin Appelsiinia ja Hunajaa -blogista, joka onkin ihan ehtymätön aarreaitta omaperäisiin kasvisresepteihin ja muihinkin kokkailuihin. Voin sanoa, että tästä blogista löydän ehkä eniten itselleni uutta ja tuntematonta, joka lukemalla oppii jotain.


Resepti on alunperin paljon kehutusta  Ottolenghin Jerusalem-kirjasta. Mangoldi yhdistetään valtavaan määrään yrttejä, sekaan vähän fetaa ja vihreydellä ei näy loppua. Jotenkin vaan omat kuvani paistetuista paistokkaista ovat kaikkea muuta kuin vihreitä, mutta kyllä ne syödessä ihan vihreiltä tuntuivat. Yksin näiden paistokkaidenkin takia jo heittelen kasvimaalleni ensi kesänäkin pussillisen mangoldin siemeniä. On sitten maailman helpoin ja satoisin kasvi. Ihan joutuu googlettelmaan uusia reseptejä, että sais kaiken käytettyä. Toivottavasti en ens kesänä päädy omaan blogiini.



Yrttiset mangoldi-fetapaistokkaat

200 gr mangoldin lehtiä (lehtiruodit jo poistettuna)
15 gr sileälehtistä persiljaa
10 gr korianterin lehtiä
10 gr tilliä
0,75 tl raastettua muskottipähkinää
1½ rkl jauhoa
1 murskattu valkosipulin kynsi
1 kananmuna
1/4 tl sokeria
40-50 gr fetajuustoa
2½ rkl oliiviöljyä paistamiseen
suolaa,mustapippuria
4 osaan leikattu sitruuna
 
Kiehauta kattilallinen vettä, lisää sinne suolaa ja pistä ruoditut mangoldinlehdet viideksi minuutiksi porekylpyyn. Kaada ne sitten siivilään, huuhtele kylmällä vedellä ja purista ylimääräinen vesi pois.
 
Laita mangoldi ja yrtit, mausteet, jauhot, ja muna tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Murustele sitten sekaan fetajuusto kauhalla sekoittaen.
 
Paista keskilämmössä öljytilkassa lusikallisen kokoisia lettuja pari minuuttia kummaltakin puolen. Voit muotoilla lettua tasaisemmaksi lusikalla. Lettupannu oli tässä tosi hyvä.
 
Tarjoile sitruunalohkojen kera ja ole ihan että jee jee, onpas trendikästä ja hyvää. Koska niin onkin!


torstai 31. lokakuuta 2013

Juhlasta juhlaan


Tai sitten vain sattui, että loppuvuoden juhlakimara, tasan 2 kpl, asettuu viikon sisään. Enempää ei vanha ehkä jaksaisikaan.

Viime lauantaina olin Soppaa ja Silmukoita Marjan sekä puolisonsa (Sini)Jaakon isännöimässä blogimiitissä. Paikalla oli reilu toistakymmentä blogaania. (Blogaani= yksilö lajista, jota löytyy sankoin joukoin paikoista, jossa tarjolla herkullista ruokaa ja joka saa erikoista tyydytystä kertoessaan syömistään ja valmistamistaan aterioista sosiaalisessa mediassa) Ylläoleva kuva kertoo karua tarinaa tarjottavista... Campasimpukan grissinit ja cheddarkeksit. Masutoitemun ananassalsa, tyttötrion tequila-vesimeloni alkudrinkki, meikäläisen lohikakku ja Anton&Antonista hakemani Teemun ja Markuksen maalaisleipä.


Palvattua kiukkuista hevostakin jouduttiin syömään ja Italiasta rehattua Parmesania varsisellerihillon kera, kiitos Merituulin.


Täs mun mozzarellat jugurtissa.


Näkkäriä ja kylmäsavusilakkatahnaa, Sipulan Jukan terveiset.


Lanttulaatikkoa- ei kun sairaan hyvää mustapapu-bataatti dippiä. By Riitta Masutoaitemu.



Soulkitchenin Annan katkischeviche. uuh, nam.


Suolaa ja hunajaa Jonna oli ahkeroinut totopoksia ja pyöräytti vielä paikan päällä masaharina jauhoista minitortillat. Nuan vaan pyäräytti, teki se ihanaa guacamoleakin.


Samoin Annalla oli pico de gallo tomaattisalaattia.

Tämmöiseltä se lautanen näytti siis alkupalavaiheessa. Ihan ministi otin vaan kaikkea.

 
Pääruuaksi ihan hirviän harvinaista ruokaa, pääemäntä Marjan etiopialainen kattaus. Tämä oli niin sattumaa, sain nimittäin juuri postissa pussin berbere- mausteseosta Jaelilta ihan Israelista asti. Se kun on etiopialaisen ruuan päämauste. Oi mikä makukokemus, oikeaoppisesti injera-lätyt ja perunamuhennosta, linssimuhennosta, jauhelihamuhennosta ja paikallista juustoa. Jonka siis Marja valmisti itse. Kuvaus meinas jo unohtua tässä vaiheessa.



Jälkiruokana HannanSopan kuvankaunis kurpitsapiirakka. Maku juurikin yhtä herkullinen.

 
Hayleyksen luumustruudeli....ei näitten makuja kyllä tartte mainostaa!



Vatsasekaisin Riikan omakuvapiirakkaa eli Blondies.
Ja eiköhän se Campasimpukka ollut vielä tehtaillut cantuccineja. Tarjoiltiin tietenkin Vino Santon kera.



Ja tästa kaikesta oli vain yksi seuraus. Porukan mahat asettuivat kaikki olkkarin lattialle ja pakkohan siihen oli mennä viereen maata!

Vielä tsekattiin isännän diskopallojen säihke alakerrassa ja sitten pikkuhiljaa blogaanit alkoivat vetäytyä omiin kotikoloihinsa. Paitsi minä kaukolainen, joka kellahdin vaan siihen alakerran sohvalle.

Jos tästä miitistä pitäisi jotain vielä sanoa, niin sen, että naurun määrä ja hirvittävän huonot ja meluisat ruokapuheet ylittivät taas kaikki odotukset. Ja että paikalla käväisseen Chez Jasun kuivaliha ja korianteritahna vei järjen.

Ja aamujunassa oli ehkä parhaimmat eväät ikinä, kylmäsilakkasavutahna ja jotain eksoottista juustoa sisältävät tähdeleivät.  Ja "keksipussi". Ja vettä. Paljon vettä.


Huomenna on edessä sitten toisenlaiset juhlat -jos Valtion rautatiet niin suo. Sain jälleen kutsun Glorian Blog Awardseihin, kiitos kaikki minua suosikkiblogikseen äänestäneet. Pakkohan sinne on lähtiä, voi olla ettei ensi vuonna vaikka kutsu enää käy. Aveccini golfaa Portugalissa, joten raahaudun paikalle yksin. Onneksi paikalle saapuu tuttua toisensa jälkeen, sekä monta vielä tapaamatonta.

Toivottavasti kukaan ei muista, mitä minulla oli viime vuonna yllä, sillä Halosmaisesti ylläni on viime vuotinen harmaa sifonkimekko.


Onpas noissa balleriinoissa sitten mukava  seisoskella ja minglata.
......oohps, ovatkin kokoa 25 ja siis ilmiselvästi kuuluvat taloutemme oikealla pinsellalle.


Joten itte kärvistelen sitten näillä. Pitääkä peukkuja, että varpaat jaksaa ja hymy pitää. Ja jos olette paikanpäällä, niin pliis älkää olko huomaavinanne, kun nostelen vaivihkaa alas rullautuvia sukkahousujani ylöspäin.

Mun toinen nimeni on ehkä eleganssi!

Luomua leipää ja porkkanavoita


Minulla oli muistikirjansivunmittainen luettelo leivontaideoita lokakuun MyllärinLuomun  Lumoudu Luomusta - teemaan. Jostakin syystä jauhopussin suu ei ole kuitenkaan pöllähtänyt auki ja eilen huomasin lokakuun olevan loppusuoralla. Pakko on paras pakote.

Illan hämärissä  nostelin sitten ainekset pöydälle, nyt mentäisiin taas simppelin kautta.   Luomuporkkanoita, -piimää ja voita ja Myllärin kuituinen talonleipäaines, jonka olin valinnut testattavaksi jauuhoseokseksi ja jonka sitten vasta leivonnan jälkeen tajusin olevan ei-luomua. Voi hyvää päivää! No tämän lähemmäksi en nyt sitten luomua tässä kuussa ehdi. Jauhoseos on kuitenkin joutsenlippumerkillä varustettu, eli varmasti toiseksi parasta heti luomun jälkeen. Anteeksi tämä sekaannus.

Kuituinen talonleipäaines kuulosti kuitenki taikinajuurineen niin hyvältä, että sitä oli pakko päästä kokeilemaan. Varmuuden vuoksi käytin nesteenä luomupiimää, ajatteli sen vielä komppaavaan juuren makua. Ja tosi makuisia pikku leipäsiä tulikin. Tein pikkuannoksen, 10 pientä leipää, oheen pyöräytin luomuporkkanoista ja luomuvoista makean aromikkaan levitteen.



10 pientä talonleipästä ja porkkanavoita

3,5 dl kädenlämpöiseksi lämmitettyä luomupiimää
500g Myllärin Kuituista Talonleipäainesta (eli 1/2 pussia)
 1 tl kuivahiivaa
2rkl siirappia
1 tl suolaa

Liuota hiiva lämpöiseen piimään ja sekoita mukaan muut ainekset. Vaivaa taikinaksi.  Anna nousta liinalla peitettynä puoli tuntia. Leivo taikinasta jauhotetulla pöydällä ensin pötkö, jonka leikkaat 10 osaan. Taputtele kukin pala sitten leivinpaperille lituskaiseksi pikku pyöryläksi. Kohota vielä liinan alla toiset puoli tuntia, pistele haarukalla ja paista 225 asteessa n. 15-20 minuuttia.

Porkkanavoi

3 keskikokoista luomuporkkanaa
50g luomuvoita
Keitä porkkanat vähässä suolalla maustetussa vedessä kypsäksi ja soseuta ne sauvasekoittimella. Kun sose on hetken jäähtynyt, sauvo mukaan myös huoneenlämpöinen voi. Levitä halkaistulle leivänpuolikkaalle, syö ja hymyile



Loppukaneettina eteläpohajalaanen sanoo, että kylloli nättyjä teherä!

Ja marraskuussa päästetään sitten mun sisäinen jauhopeukalo villisti valloilleen! Tämä on lupaus! (..watch me break it!)

 
Postauksessa käytetyt jauhot lahjoitti Myllärin.

lauantai 26. lokakuuta 2013

Prässättyä hirvenposkea


Olen etuoikeutettu. Isäni käy hirvimetsällä. Vaikka hirviporukat suurenevat ja luvat vähenevät ja koko perheeni rakastaa hirven metsäisen kuivakkaa makua, ei sentään käsirysyyn ole vielä lihoista tarvinnut lähteä. Tosiasia on kuitenkin, että hirvestä löytyy jokaista ruhonosaa vain se tietty luojan suoma määrää ja kun sitä sitten aletaan paloitella porukalle, "hyvät palat" menevät välillä turhan pieneksi. Kuulostaa hullulta, mutta näin se vain on. On siis aika tähyty myös hirvessä käyttämättömimpiin ruhonosiin. Olen jo muutaman vuoden pyydellyt hirvenpotkaa, se vaan ei tunnu onnistuvan tämän porukan leikkaussuunnitelmissa. Sen sijaan tänä vuonna isäni kysyi, ottaisiko talteen vasanposket. OTA!

Niinpä sitten viime sunnuntaina sain muovipussin, jossa oli 4 vasanposkea, isäni irroittamaa. Kaksi vähän pienempää, "harjoituskappaleet", eipä noita ollut kukaan aiemmin irroitellut. Samanteni sain myös karvaisen vasanturvan, siitä luultavasti myöhemmin, ja pari kieltä.


No kädetönhän se olen minäkin tälläisten ruhonosien edessä. Hampaattomalta vaikutti myös google. Edes vasikanposkireseptejä ei tahtonut löytyä.
En oikein tiennyt olisiko minun jotenkin pitänyt putsata paloista kalvoa tms. Päädyin lopulta vain huuhtelemaan palat, taputtelemaan kuiviksi, asetin ne rautapataan, päälle suolaa, yks lohkottu sipuli kymmenkunta maustepippuria, muutama laakerinlehti, rosmariininvarsi ja vettä niin että lihat peittyivät. Liemeksi olisi voinut käyttä ehkä myös olutta, punaviiniä en koskaan sotke hirvenlihan kanssa, se on mielestäni aivan liian voimakasta hirvelle (paitsi tomaattisessa pastakastikkeessa), vaikka muihin lihapatoihin epäröimättä heitänkin desin jos toisenkin. Sitten uuniin kansi päällä, 110 astetta ja 12 tuntia. Ei ole hätähousun ruokaa tämä!


Hirvenposket haudutettuna uunissa

4 poskea
1 iso sipuli kuorittuna ja lohkottuna
10 maustepippuria
reilusti suolaa
2-3 laakerinlehteä
rosmariininoksa
vettä niin, että lihat peittyvät

Pistä kaikki ainekset pataan. Hauduta kansi päällä 12 tuntia 110 asteessa.

Lopputuloksena liha, joka haarukalla painaessa suli suorastaan alta pois. Poskiliha ei ollut ollenkaan niin kuivaa kuin hirvenliha yleensä, eikä myöskään suurisyistä. Liha oli lähes tahnamaisen pehmeää. Halusin kuitenkin nyhtää poskipalat pieneksi, koska ne olivat niin epämääräisen näköisiä erikokoisia.


No mitäs sitten? Muistin prässätyn häränlihan ja päätin itsekin vuorata pikku vuuan kelmulla ja painelin lihat sinne tiukkaan. Päälle paino ja päiväksi prässiin. En kaatanut mukaan lientä, enkä rasvaa, liemi olisi hiukan ehkä jähmettänyt  massaa ja helpottanut leikkaamista, viipaleet kun tahtoivat kumminkin särkyä hiukan leikattaessa. Leikkasin siis paketista viipaleet, jotka kieräytin vehnäjauhoissa ja paistoin  niihin voissa rapsakan pinnan yhdessä tuoreiden salvianlehtien kanssa.


Mikäs siinä oli sitten nauttiessa prässätystä hirvenposkesta, uunikasvisten (puna- ja keltasipuli, punajuuri, porkkana, maa-artisokka ja peruna reiluina paloina, öljyttynä, suolattuna ja timjamilla maustettuna) ja äidin valmistaman aroniahillon sekä rapeiden salvianlehtien kera.

tiistai 22. lokakuuta 2013

Kimchi Bokkeumbap


Ja mitäpä tapahtui sille Bo ssämeistä ylijääneelle pikakimchille? Sillä toisin kuin fermentoitunut esikuvansa, pikakimchiä tuskin kannattaa jättää fermentoitumaan.

Lopusta tehtiin tietysti Kimchi Bokkeumbapia, tuota korealaisten ikiomaa kotoista lohturuokaa, Korean ehdokasta paistetun riisin laajalle kisakentälle. Huokeaa, nopeatekoista, pirun tulista. Juu ja sitten tosi muunneltavaa myös. Tee kasvisversiona ujuttamalla mieleiset kasvikset sekaan, tai ota mukaan kanaa, possua, tonnikalaa, nautaa. Milloin se tietenkin poistuu kasvisaterian genrestä.

Roolituksen pääosasta vastaavat kuitenkin kimchi ja kypsä riisi.


Jotakuin näin sen tein:

Kimchi Bokkeumbap
3-4:lle

2-3dl kimchiä
1 sipuli kuutiona
6-8 dl kypsää (eilistä) riisiä
2dl kypsää kananlihaa, tai jotain muuta, kasvista, tai ei mitään....
1 rkl oljyä
1 rkl voita
3 rkl sesamöljyä
1 rkl sesaminsiemeniä
 1 paistettu muna per ruokailija

Kuumenna öljy pannussa ja kuullota  siinä kimchi ja sipuli. Lisää riisi, mahdollinen kana tms. voi ja sesamöljy. Lopuksi ripottele sekaan sesaminsiemenet (mielellään paahdetut) ja nosta paistamasi kananmunat annosten päälle.

Pitkään aikaan en ole syönyt mitään näin tulista. Tulisuus oli suoraan johdettavissa kimchini polttavuudesta. Useissa resepteissä mukaan laitetaan vielä tulista korealaista chilitahnaa, onneksi minulla ei ollut sitä.

Kuvitelkaas kuinka monta (miljoonaa) Korealaista syö parhaillaan bokkeumbapia?

Suomalaisia syöjiä, hoc momento,  ei liene järin monta, vahvin veikkaukseni potentiaaliseksi syöjäksi löytyy täältä. Ellei sitten vedä juuri Bibimbappia.