About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 22. huhtikuuta 2017

PRINSSIN SINAPPIMUNAT



Olen lukenut jo useaan otteeseen Sanna Mansikkamäen ja Pia Ingbergin kuvankauniin ja houkuttelevan MUNA-kirjan. Vielä en ole ehtinyt kokkailemaan siitä, vaikka kananmunia rakastankin ja meillä niitä käytetään päivittäin. Omien kesäkanojen munat ovat vertaansa vailla, mutta Seinäjoen Rekosta olen löytänyt nyt hyvän erinomaisten luomumunien toimittajan, Katteluksen Kuortaneelta. Pääsiäisrekoon olin jotenkin luullut tilaavani, enkä sitten ollutkaan, mutta onnistuin kuitenkin  saamaan 3 x 24 munaa, ne olivat sellaisia ihan pieniä nuorten kanojen munia, jos joukossa oli isompi, niin niissä oli melkein aina kaksi keltuaista! 

Tapaan lukea iltaisin jaksaessani keittokirjoja, uusia ja vanhoja taas yhä uudelleen ja nyt tartuin ihanan Anna Bergenströmin Joka kokin keittokirjaan. Anna on vähän kuin Ruotsin Mysi Lahtinen, kirja pursuaa hyväksikoettuja mutkattomia, mutta suurella maulla toimitettuja reseptejä. Kirja aukesi kuin pääsiäistaian vaikutuksesta Muna- osiosta, Annalla riitti reseptejä: "Munarasiassa piilee lukemattomia mahdollisuuksia!"

Oon niin samaa mieltä.



Lukuisista ohjeista nappasin  pääsiäismaanantaipöytään Prinssin sinappimunat. Eipä ollut tullut mieleeni alkaa kuorruttamaan keitettyjä munia.  Olin hankkinut Rekosta myös Kalaliike Eljas Santalalta paljon kehutun Savustetun aurakirjolohen, lämmitin sitä hiukan uunissa, tein perunat, parsasalaatin ja prinssinmunista tuli savuiselle aurajuustolohelle sopivasti myös kostuketta. Rekosta olin ostanut myös kurikkalaisen Leipä Taivaan ihanaa hiivatonta ruislimppua ja voi pojat kun meillä oli selkeän yksinkertainen ja helppo mutta herkullinen myöhäinen pyhälounas.




PRINSSIN SINAPPIMUNAT
3-4:lle
resepti mukailtu Anna Bergenströmin  Joka kokin keittokirjasta

4 kpl 8 min munia (pehmeä keltuainen, munat kiehuvaan veteen 7-8 min)
2 dl vastaraastettua juustoraastetta
1-2 rkl dijon sinappia
1/2 dl  ranskankermaa
1/2 dl maitoa
voita vuoan voiteluun mustapippuria, ruohosipulia

Voitele uuninkestävä pieni vuoka, Kuori ja halkaise munat ja aseta ne vuokaan kupera puoli ylöspäin.

Sekoita juustoraaste, sinappi, ranskankerma ja maito. Pudota kastikenokareita munien päälle ja muualle vuokaan. Rouhi päälle mustapippuria. Nyt huomaan, että ohjeessa lukee 1 2 dl juustoraastetta, mutta se ei voi olla oikein. Pakko olla väliviiva kateissa, ainakin olen sitä mieltä. Toista litraa juustoraastetta ja 4 munaa kuulostaa liian villitä. 2 dl oli sopiva määrä. Voin toki olla väärässä, mutta näin tein. Reilu 2 korkeintaan.

Gratinoi 225-asteisessa uunissa 10 min.

Ripottele päälle hienonnettua ruohosipulia.


Voisiko se olla 12 dl juustoraastetta????

16 kommenttia:

  1. Munia tulee paljon tehtyä viikonloppuisin ajan kanssa.Tuo sinappimuna vaikuttaa herkulliselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä ne on aamiaisen kruunu,ihan vaan keitettynä, paistettuna kokkelina, meksikolaisverioin, uppona,omelettina, frittatana, munavoina...oi shaksukat sun muut. Mä rakastan!

      Poista
  2. Miullakin on suosikkikanala, tosin eri, ja Anna Bergenströmin kirja, tosin eri :) Aika hurjalta määrältä kuulostaa tuo 12 dl, eiköhän ole joko 1/2 tai 1–2. Kevät on kyllä jotenkin kananmunien aikaa, vaikka saahan niitä ympäri vuoden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Same same but different, niinhän ne sanoo!

      1/2 dl on kyllä aivan liian vähän. Sen on pakko olla 1-2. Tai sitten Anna on juustohullu!

      Poista
  3. No jos nimi on noinkin kuninkaallinen, niin eihän siitä voi kuin hyvää tulla! Kananmunaa fanitetaan täälläkin, se on kyllä niin monipuolinen epeli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sä voisit tehdä göteborgilaisella twistillä!

      Poista

  4. Jo on ihanan hauska nimi munaruoalla. Walesin tikrukin voisi syödä kuninkkaallisia munia, mausteet kun on kohdillaan.

    Itse olen innostunut kanamunista vasta viime vuosina ja nyt hehkutan niitä. Miten monikäyttöisiä munat ovatkaan. Itse olen ostanut munat lkaupan hyllyltä, mutta ostan aina paikallisen toimittajan munia. Nyt löysin Rekosta toimittajan , jolla on eettisesti tuotettuja vapaan kanan munia. Taidan hakea tästä edes munat sieltä. Kakkuhommia alkaa olemaan toukokuussa sen verran.

    Muistan kun 80-luvulla kotitalousopettaja järjesti kanamunakampanja oppilaille. Slogan oli "muna on mukava juttu" Kyllä meillä oli hauskaa :D

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoista! Miten tuo keitetty muna käyttäytyy gratinoinnin aikana. Kypsyykö keltuainen ihan kovaksi vai jääkö pehmeäksi?

    VastaaPoista
  6. Eihän tuo nyt voi olla huonoa, kun pistetään Dijon sinappia ja juustoa (ja kermaa!)

    Kananmunia käytetään meilläkin todella paljon, mutta vielä voisi varioida enemmän. Pojatkin yleensä vaan väsäävät itselleen sen perinteisen munakkaan lisukkeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, munissa on kyllä ihan ihan loppumaton potentiaali.

      Poista
  7. Oi oi, miten multa munahullulta on mennyt tämä munakirja ohi näppien? Täytyypä etsiä luettavaksi! Ps. 12 dl kuullostaa mun mielestä kyllä just hyvältä :D

    VastaaPoista
  8. Mulla on tuo Bergenströmin kirjan vuoden 1997 painos ja kyllä siinä on Prinssin sinappimunien ohjeessa 2 dl sitä juustoraastetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän painos mulla mahtaa olla... Mutta hybö jos 2 on oikein!

      Poista