About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

MAITOTYTÖN KASVIMAAKAKKU

kakut ja piirakat

Hienompi nimi tälle kasvimaakakulle (tai onko tämä pikemminkin torttu?) olisi varmasti primööri-kakku. Se kuulostaa niin hienolta, että kakun kanssa varmasti pitäisi nauttia kristallipikarillinen marjalikööriä. Juhlistaa satokauden varhaisvihanneksia. Kasvimaakakun paras sesonki on keväästä myöhäissyksyyn, koska kyllähän tämä on myös erinomainen sadonkorjuukakku. 

Lämpimästi suosittelen ympäri vuoden myös kaikkien uskollisten hortonomien, kasvimaa-kotikasvattajien ja wanna be-sellaisten erilaisten merkkipäivien juhlistamiseen (tämä on kakku myös siis ystävilleni vaikka Kivistöön, Kokki-Pottilaan ja Sauvajyväselle).


suklaakakku

Meillä kasvimaakakusta tuli Maitotytön ja mun yhteinen arki-illan nopea projekti. Olin luvannut kutsua lapsellisia ystävänaisia koolle Pomp de Lux - kutsujen merkeissä (mallisto oli muuten paras koskaan ja nykyään koot jatkuvat 170 cm asti. Mikä ihme siinä onkaan, että netistä selatessa vaatteet vaikuttavat vaan ihan kivoilta, mutta esittelijän esitellessä erilaisia yhdistelmiä ja kun itse pääsee hipelöimään kangasta, malliston houkuttelevuus saa kertakaikkisesti siivet alleen. Ja näin sanoen, en ole sitten minkäänlaisessa kaupallisessa yhteistyössä ko ketjun kanssa. Mutta hyvää on kiva levittää.)

Pongasin tämän mua syvästi liikuttaneen kakunkoristeluidean Allt om Mat-lehdestä. Siinä koristelun sai syvään vuokaan valmistettu kotitekoinen jäätelö. Minä ajattelin heti kakkua. Multainen kasvimaakoristelu synnytti ajatuksen juustokakkumaisesta tai moussetyypisestä kakusta ja muistin iskän ostaneen minulle joskus neliömallisen irtoohjavuuankin, joka olisi täydellinen tähän.

Aikaa ei kuitenkaan ollut liivatteilla leikkimiseen, eikä sen paremmin kotitekoisen suklaamoussen tekoon eriteltyinä keltuaisineen, ainakaan jos mielin siivota wc:n edustuskuntoon ja kantaa ylimääräiset takit saunaan piiloon eteisen naulakosta. 

Ja niin tuli kasvimaakakusta tälläinen: 


kakut ja tortut
Lisää kuvateksti

MAITOTYTÖN KASVIMAAKAKKU

70 g voisulaa
180 g digestive keksiä
3 pussia (eli 1 ja 1/2 pakettia suklaamousseaineksia, tässä Blå Band)
3 dl kermaa
3/4 pkt Oreo-keksejä
pienet määrät keltaista, punaista, vihreää, valkoista ja ruskeaa marsipaania (kaupoissa myydään semmoista pakettia, jossa näitä kaikkia)

Murskaa kaulimella muovipussissa digestivet muruiksi ja sekoita yhteen  voisulan kanssa. Vuoraa irtokakkuvuoka pohjasta ja reinoilta tuorekelmulla. Vuoraa 2 palasta, puolet ja puolet, jotta saat sitten vedettyä kelmun pois valmiin kakun alta. Painele muruseos tiiviisti vuuan pohjalle.

Valmista suklaamousse ohjeen mukaan, tässä tapauksessa 3 pussillista vatkattiin 5 minuuttia 3 desiä kerman kanssa (ohjeessa maito). Levitä mousse varovasti pohjan päälle ja tasoita pinta. Anna tekeytyä viileässä 1/ 2 tuntia.

Muotoile marsipaanista (makusyistä käyttäisin tässä ehdottomasti marsipaania) omat primöörit. Porkkananoranssin saat tietenkin yhdistämällä keltaista  ja punaista. Meillä muotoiltiin Maitotytön kanssa porkkanoita, retiisejä, kukkakaalia ja keräsalaattia. Älä unohda espanjalaista tappajaetanaa! Mullan alta kurkisteleva vaaleanpunainen kastemato olisi myös ollut helluinen ja kertonut erityisen mehevästä mullasta.

Anna oreokeksipaketista yksi kullekin apulaiselle maisteltavaksi ja murskaa loput samaan tapaan kuin digestivit. Oreokeksien täyte tekee murskasta ihanan märän mullan näköistä. Levitä oreomulta suklaamoussekakun pinnalle ja asettele primöörit nättiin riveihin. Irrota kakku vuuasta ja vedä kelmut varovasti irti. 

Älä unohda valmistaa omaa kasvimaakylttiä. Ahneimmat voivat käyttää tekstiä KEEP AWAY!



suklaamousse

Kasvimaakakun arvosteluosiossa taputan vielä erityisesti itseäni selkään. Vaikka oioin tortunteossa mutkia niin, että rapa roisku, enkä ollut yhtään varma kakun onnistumisesta, siitä tulikin superihyvä, ei yhtään makea. Kaupan valmismousse ajoi asiansa todella hyvin ja digestivepohja tuo siihen ripauksen suklaata aina tukevaa suolaisuutta. Sen 4 pussin olis hyvin voinut valmistaa tähän. Kakku jäi  nyt torttumaisen matalaksi, mutta mitäs siitä.

Ja suloisin oli tietysti oman pikkuleipurin ylpeys onnistuneesta projektista! ( Liekö äidin projektityön vaikutusta, Maitotyttö tulee kertomaan mulle tämän tästä kuinke heille ön NaapurinLinnean kanssa joku projekti meneillään).

Onnea kaikenlaisiin kevään kasvimaaprojekteihin! Tämä on ainakin yksi vaivattomimmista toteuttaa. Ja varma sato, etanasta huolimatta!


25 kommenttia:

  1. Mielettömän hauska idea ja söpöset pikku kasvikset! Eikä hyvän tarvii aina olla vaikeeta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu. Minikasvisten näprääminen vetoaa mun kauan tukahdetettuun nukkekodin rakentaja-minään!

      Poista
  2. Ihana ! Silloin kun blogit oli uusia, Pioneer Woman teki jäätelöitä tyttöjenkutsuille kukkaruukkuihin, ja oreo-multaa päälle. Poikien kakkuun laitettiin ne kastemadot, irtokarkkilaarista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuokin on superidea, pitää käydä kurkkimassa!

      Poista
    2. Tässä vielä linkki http://thepioneerwoman.com/cooking/springy-flower-pot-desserts-a-blast-from-my-past/

      Poista
  3. Vastaukset
    1. juu, äiti ei huutanut ja Likka jaksoi näpertää...(sitähän sä tarkoitit?)

      Poista
  4. Ihana kasvimaakakku! Aika helppo toteuttaa, mutta näyttävä ja monen makuun sopiva - varsinkin näin kevät/kesäaikaan, kun sormet syyhyävät maan rapsutukseen :) Minä olen ostanut muuten silikonisia kukkaruukkumuffarivuokia Biltemasta. Niihin voisi myös tehdä leivonnaisia samalla teemalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on kyllä helppo toteuttaa! Voishan tästä tehdä jonkun vaativammankin toteutuksen, mutta luulen, että tämä jää elämään meillä, kun oli niin helppo ja silti herkullinen, vaikka ensin pelkäsin, että maistuu keinotekoiselta to kaupan mousse, mutta ei! Ja kiitos muuten tuosta Biltema- vinkistä, täytyy käydä kattomas jos nitä olis vaikka vielä.

      Poista
  5. te otte kaikki kyllä niin söpöliinejä - sinä, kakku (ihan huikee!!!) ja tuo suloinen maitotyttö niin vakavissaan <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, paitsi tuo söpö omalla kohdalla...tuskin muistan aikaa! :)

      Poista
  6. Johan on hieno!!! Tämmöisestä pienet kummitytöt innostuisivat hullun lailla - ne kun tykkäävät kummitädin kanssa puuhata köökissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämä on juuri oikea projekti. Marsipaanikasvisten muovailu on hauskaa! Ja voi tässä myös kaulita noita keksejä Vähän isompi sähkövatkaimen käyttäjä vatkaa mousset. Ja sen suklaakulhon ja vatkainten rapsiminen, sehän vasta tärkeää onkin! Lisäksi kun tämä valmistuu niin nopeaan, pääsee heti kohta herkuttelemaan.

      Poista
  7. Oi, mikä ihana projekti! Niin kaunis kasvimaa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...nää...emmä ny tiedä...sellainen kun mun normikasvimaakin: Ei rikkaruohon rikkaa missään ! (ja jos tämän uskot, niin... ;D)

      Poista
  8. Vastaukset
    1. Kiitos Tuuli. Hyvän mielen kasvimaa! Ei tartte kitkeä ja etanakin saa elää!

      Poista
  9. Tämä on ehkä söpöistäkin ihanin koskaan näkemäni kakku <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sullakin on siis tukahdutettu nukkekodinrakentaja sielu, Peggy! <3

      Poista
  10. Oi luin samaa lehteä ja silmät liimautuivat kyllä juuri tuohon kakkuun. Ihan samannäköinen, hienosti olette onnistuneet koristeissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Satu.Nuo on kyllä onneksi helppoja muotoiltavia nua vihannekset, eihän niitä ole koskaan luonnossakaan kahta samanmoista!

      Poista
  11. Apua Nanna kuinka ihania koristeita!! Senkin kaunosielunäpertäjä.

    Teidätkö, mun maailman paras appi lensi Ranskasta tekemään mulle vuodenvaihteessa kasvimaakakun 40-vuotislahjaksi. Ja kyllä multasormi arvosti, että oikeaan osuit suositellessasi. Siinä oli perunoita, kurkkuja, tomaatteja ja todella epäilyttävän näköinen parsa, valmiina ostetut suklaiset työkalut ja jostain sikarikekseisitä tehty puupino. Olin ihan liikuttunut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihanalta kuulostaa sunkin kakku! Ja Appi. Ja belated, nämä on menny aivan ohi multa!

      Ihaninta tässä oli, että saatiin näprättyä koristeita yhdessä Maitotytön kanssa! Ei se kukkakaalin ulkonäkö oo niin nöpön nuukaa!

      Poista