About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 14. tammikuuta 2016

Suosikkikeitot pakkasilla
Mikä on sun suosikkikeitto? Tiedän, todella vaikea valita. Siis todella. Keitoissa on jotakin ihanan kotoista, perustuuhun monen suomalaisen arki tuttuihin peruskeittoihin, jotka ruis- tai näkkileipä siivun kanssa täyttävät masut lounasaikaan ja arki-iltana. Ja mitä syödään kökässä? No keittoa. Oonpa tanssinut häitä ja juhlinut merkkipäiviä tai muistellut vainajaa keiton voimin. Aina on maistunut. Ja mikä päivä se on torstai ellei hernekeittopäivä?

Kun mukaan ottaa kaikki maailman keitot, niin loppua ei herkuille näy. Tänään mun keittosuosikit maailmalta löytyvät Lännen Median Ruokatorstai-sivuilta. Siis  Aamulehti, Satakunnan Kansa, Lapin Kansa, Kainuun Sanomat ja Pohjolan Sanomat, Ilkka ja Pohjalainen sekä Turun Sanomat, Kaleva, Keskipohjanmaa, Hämeen Sanomat ja Forssan Lehti. Olkaa hyvät, reseptiä pukkaa!

Keittoja yhdistää se, että ne ovat aika nopeita valmistaa ja tällä kertaa keveyden nimissä säästellään ainakin kermaa ja juustoa. Mutta hyviä ovat!
Tomaattisen äyriäiskalakeiton alkuperän sijoitan jonnekin välimeren suuntaan. Keitto tuoksuu ja maistuu ihanalta ja sillä voi hemmotella vaikka sunnuntai-vieraita.


Nuudelikeittoihin, niihin kyllä hassahtaa. Tällä kertaa kaverina löytyy vietnamilaista possua.


Gulassikeitto on takuuvarma talvitarjottava. Sen liemi on ihanasti sakea ja paprikainen. Gulassikeitto vie aina omissa muistoissani Itävallan alpeille. Se ja mutkamäki, ne vaan kuuluu yhteen!


Uudet ravintosuositukset suosittelevat lisäämään erilaisten linssien ja papujen käyttöä. Tuhti proteiinipakkaus ei kaipaa lihaa rinnalleen. Jos olet tulisen ystävä, saa tästä intialaismausteisesta keitosta helposti hottia tarjottavaa!


Tämä kovin punavoittoisten, mutta ah niin erilaisten, keittojen viisikko päättyy meksikolaishenkiseen kanatortillakeittoon. Siinä hauskana jujuna on se, että jokainen ruokailija saa lisätä mielinmäärin tarjolla olevia lisukkeita keittoonsa.

Lisäksi tarjoilen vielä ohjeen näppäriin krutonkeihin, jotka päihittävät valmiskrutongit 10-0.


Ja koska olen korianterin suuri ystävä, niin vinkkaan myös parhaimmat talviset elossapitovinkit tälle herkkälehtisille yrtille. Joka kruunaa aika monen keiton. Se, tai lehtipersilja.


Sitten vaan keiton keittoon! Reseptit siis tänään sanomalehdessä.

8 kommenttia:

 1. Meillä tehdään suht harvoin keittoja, mutta olemme päättäneet ryhdistäytyä niissä. Tästähän saa aimo potkun reipastumissuuntaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taas syödään keittoja paljon. Se on sellainen arjen pikapelastaja, mun wok-pikahässäköistä tulee joskus ihan syömäkelvottomia mössöjä kun sovellan jääkaapin sisältöä. Keitot yleensä onnistuu aina. Lapset syö takuuvarmasti kun listalla on perus jauheliha-.lohi,makkara-nakkikeitto. Mirti kaikki kasviskeitot, sienikeitot, aasialaiset. Ja yleensä eivät tuhdimmasta päästä vaikka nälkään tepsivätkin. Nyt kuulkaa sipulit keiton keittoon. Meillä syödään kohta raitalihaa...

   Poista
 2. Meillä syödään melko usein keittoja. Nyt olen yrittänyt kunnostautua ja keitellä enemmän kasvispainotteisia keittoja. Ja kyllä ne vaan on hyviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne!Ja sitten useimmat vielä parempia seuraavana päivänä. Ja kyllä mä nyt yhdistän niihin jotenkin keveydeja terveellisyydenkin, ellei nyt joka keiton kanssa ala läträtä kermalla ja juustolla!

   Poista
 3. Tuli kanssa repäistyä töissä tuo sivu Ilkasta talteen ja keiteltyä kanatortillakeittoa perjantaina. Tosi hyvää! Ja vähän kummallista, että samalla myös elämäni ensimmäinen kanakeitto.. Mutta ei suinkaan viimeinen! Yleensä kanakeittoreseptit vain on aina tehty johonkin kookosmaitomaissihässäköihin ja ne ei oikein ole napanneet.

  Rouva Yrjänä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että nyt löyty kanakeitto sullekin! Mä kyllä tykkään kookosmaidossakin olevasta, mutta sehän on kyllä tosiaankin jo ihan toinen keitto!

   Poista
 4. Voiskos näitä ohjeita saada jotenkin vielä? Mä myöhäis heränneenä tajusin nää vasta tänään ja meidän tehosiivooja oli jo laittanu torstain Kalevan paperinkeräykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lännen Media ei halua, että julkaisen nämä reseptit blogissa, koska haluavat tietenkin liikennettä lehtiinsä ja nettisivuille. Jos kaikki kaveritkin on heittäny lehdet pois, niin sitten kirjasto....

   Poista