About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 22. tammikuuta 2016

Kotitekoiset New Yorkin Bagelit..tahdon olla Carrie!
Se on pinnasta nahkean rapsakka, sisältä pehmeän sitkahko. Se maistuu jumalaiselta uunituoreena, mutta sen saa palautettua lähes alkuperäisen uunituoreen veroiseksi käyttämällä se puolitettuna paahtimen kautta. Kun syön niitä, kuvittelen olevani New Yorkilaisessa rinkelibaarissa ja tahdon olla Carrie tyllihameessa ikuisesti (no en sentään, kunhan otan tässä vähän kirjallisia vapauksia...).
Innostuin vesirinkelien, tai rinkelien elikkä bagelien leivontapuuhiin, koska en ollut toimenpiteeseen vielä tähän päivään mennessä koskaan uskaltanut ryhtyä. Kuulosta niin vaivalloiselta, että ensin keitetään ja sitten paistetaan. Kotimainen rinkelitarjonta (jos ei nyt puhuta niistä perinteisistä forever-säilyvistä vesirinkeleistä, jotka ovat hiukan eri rinkelirotua), on aika olematonta ja jos haluaa toteuttaa Bradshaw-fantasiansa niin itsehän  ne on rinkelinsäkin väännettävä.

Nyt, (kerran) kokeneena bagelin paistajana (eikä unohdeta sitä keittämistä!), voin vakuuttaa, että jos sämpylän teko onnistuu, onnistuu kyllä bagelienkin (joskushan aina käy niin, ettei sämpylöistä tule hyviä...). Ensi kerralla koetan lepuutella taikinaa yön yli jääkaapissa, sellainen meininki taitaa oikeasti kuulua bageleiden tekoon, maku ja taikinan ominaisuudet saavat rauhassa kehittyä pitkän kaavan mukaan. Mutta hyviä tuli kyllä jo tuolla parin tunnin tekoajalla. Ja sitä keittelyä ei kannata pelätä. Se hoituu vikkelästi. Varsinkin jos teet, vaikka nyt viikonlopun aamiaiselle sopivan satsin, vaikka 8, sopivat sitten uuniinkin kerralla. Extra-ihanuutena tässä on se, että päällyssiemenillä voi leikitellä ja varioida mielensä mukaan. Ja niin voi kuulkaa täytteilläkin. Vaikka pakkohan se oli Carrielle valmistaa se perinteisistä perinteisin tuorejuusto-kylmäsavulohitäyte. Urho11v rakastui näihin ihan vaan voin kera. Ei valittanut edes siemenistä. Piti toppuutella, että jäi muutama yksilö kuvaamista varten. 8 saattaa olla siis liian vähän (ainakin jos syöjiä on 9).

Erikoisterveiset Natasiskolle, jonka uudessa isossa keittiössä näitä sopii keitellä (ja paistaa) vaikka salsaporukan brunssille. Kun tykkäät siitä Carriestäkin!

Käyttämäni bagel-resepti löytyy täältä Apetina- sivustolta. Kannattaa muuten seurata Apetinaa myös facessa ja erityisesti instagrammissa, jossa voit nauttia ihanista ruokakuvista ja inspiroitua  Makutiimin tuotoksista.


Yhteistyössä Apetina.com

13 kommenttia:

 1. Bagelit ovat minullakin tekolistalla. Eilen palasin sieltä niiden kotikonnuilta, mutta ei onnistuttu edes yhdenyhtä bagelia mahduttamaan matkaohjelmaan. Pakko siis tehdä itse...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ei New Yorkia vajaassa viikossa syödä, ei edes kahdessa... eliniässä kenties! Ja taikina yöksi oleentumaan! :)

   Poista
 2. Täällä löytyy noita baagelipaikkoja,just avattiin yksi uusikin tosi ihana,mutta kun yritän välttää sellaista vaikka herkkua onkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, eikö nuo bagelit New Yorkissakin ole alunperin juutalaisten tuliaisia?

   Vältät vehnääkö?

   Poista
  2. Ei kun mun on pakko laihtua kesää kohti.......

   Poista
 3. Kerran tein ja hyviä tuli. Mikä siinä on, ettei ole riittänyt energiaa uusintaan?!? Ei edes sen jälkeen, kun New Yorkissa puiston penkillä niillä herkuteltiin aamiaiseksi. Pitää tehdä ja muistella reissuherkkuja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ehdottomasti. Tämä on mullekin juuri niitä reseptejä, joista teen ittelleni niin työklään vaikutelman, etten koskaan jakasa ryhtyä. Ja oikeasti eihön tässä oo mitään työlästä. Piece of cake -eiku bagel!

   Poista
 4. Kotiharmin tavoin enerrgianpuutetta täälläkin, joten sen sijaan, että olisin itse tarttunut taikinaan, olen jahdannut valmiita bageleita pitkin Oulun koko viime viikon. Saldo: viikonlopun aamupalapöydässä nolla kappaletta bageleita. Voi nyyh. Pakko ehkä ensi viikonlopuksi tehdä sitten itse. Hyviä niistä kyllä tuli, kun viimeksi tein. Laiskottaa vaan välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvätkin saat, kun ite teet! ...mutta tunnen niin tuon laiskotuksen....

   Poista
 5. Olen tehnyt bageleita kerran elämässäni ja siitä taitaa olla reilu 10 vuotta aikaa. Ne menivät täysin penkin alle ja sain eteeni kivikovia, ohuita rinkuloita. Nämä näyttivät nyt niin ihanilta, että pakko uskaltaa ottaa uusintarevanssi. Ja kuten Jonna tuossa edellä jo sanoi, niin kaksi NY:n matkaa olen ehtinyt jo tehdä saamatta yhden yhtä bagelia. Surkeaa, sanon minä. Kiitos siis tästä ohjeesta, niin saatan rohkaistua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on varmaan käyny hiivalle jotain.... Ei muuta kun uus matsi!

   Poista
 6. Mä oon tehnyt tosi hyviä bageleitä ruotsalaisen Leila Lindholmin reseptillä. Ne on joka kerta onnistunut superhyvin. Netistä löytyy :) Siinä reseptissä ei mainita, et kannattaa öljytä leivinpaperi ennenku laittaa rinkulat kohoamaan. Ne nimittäin tarraa kiinni. Suosittelen kokeilemaan reseptiä. - Sarkku -

  VastaaPoista