About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 11. huhtikuuta 2015

Om nom Okonomiyaki !


Minä olen tälläinen Japanilaisen ruuan perään Suomessa haihattelija, eli alkuperäisiä makuja etsiessä olen aivan toisten armoilla. Tänään kokeilin Okonomiyakia, joka on jokseenkin kuin japanilainen munakkaan, pannukakun ja pyttärin hybridi ilmentymä. Nimi tarkoittaa "mitä vain haluat paistettuna" tai jotakin sinne suuntaan. Blogeissa olen törmännyt ainakin Sivumaun ja Kulinaarimurulan resepteihin. Yhtä autenttista reseptiä lienee turha haikaillakaan, koska annoksen valmistamisessa on jopa kaksi ihan eri koulukuntaa; Kansai- ja Osakatyyli.

Minä löysin itselleni parhaiten sopivan reseptin Jamie Oliverin, Kätevä Kokki Jamie - kirjasta (sain sen vuosi sitten häälahjaksi; takakannessa se lupaa lisää älliä ruuanlaittoon. Laudaturin yo:na, kuitenkin tästä vähän otin itseeni...). Jamien kansainvälisissä ohjeissa oiotaan joskus mutkia, mutta poikkeuksetta lopputulokset ovat makunsa puolesta huippuja. Eikä tässä tarvinnut lähteä markettia edemmäs ostoslistankaan kanssa, ja sehän on aina plussaa.


Ohje oli helppo ja nopea toteuttaa, oheinen resepti on kuudelle, tein itse 4 munasta hiukan arvioiden aineksia tyyliin laitan vähän enemmän kuin puolet, mutta kirjoitan tämän reseptin nyt alkuperäisenä, se on helppo esim. puolittaa.


Okonomiyaki eli japanilainen pannukakku
6:lle

1 sipuli ohueksi viipaloituna
100g ruskeita, tuoreita herkkusieniä viipaloituna
1/2 kiinankaali hienonnettuna
100g retiisejä ohuina viipaleina
350g pehmeää silken tofua kuutioituna 1cmx1cm
6 kananmunaa
150g vehnäjauhoja (n. 4dl)
suolaa, mustapippuria
öljyä paistamiseen
ketsuppia(yäk) tai tulista chilikastiketta (siis sriracha!)
soijakastiketta
(japanilaista) majoneesia tai luonnonjugurttia

Vatkaa jauhot ja munat sileäksi ja mausta hyvin suolalla ja mustapippurilla. Sekoita varovaisesti mukaan vihannekset ja lopuksi tofukuutiot.

Kuumenna pinnoitetulla pannulla öljy. Kaada päälle okonomiyaki-seos ja paista keskilämmöllä n.4 minuuttia. Käännä pannukakku ja paista toistakin puolta saman verran. Hyvä konsti kääntämiseen oli ottaa irtopohjakakuvuuan pohja, laittaa se kanneksi, kääntää sitten paistinpannu ylösalaisin kannen pohjasta pidellen ja sitten liu'uta munakas/pannukakku takaisin pannuun.

Tarjoile  Okonomiyaki heti. Raidoita pannukakku majoneesilla ja chilikastikkeella ja kata myös soijapullo pöytään.
Jamiellä oli myös superhelppo ja ihanan makuinen lisuke hihassaan.



Pikapikkelsikurkut
1/2 kurkku
chilihiutaleita
soijakastike
valkoviinietikka 
seesamöljy

Puolita kurkku, kaavi lusikalla siemenet ja viipaloi reiluiksi paloiksi. Ripottele päälle hyppysellinen kuivattuja chilihiutaleita, sekä loraukset soijakastiketta, valkoviinietikkaa ja seesamöljyä(maun mukaan, mutta n.1rkl kutakin)

Mä tykkäsin. Oli maukasta, ruokaisaa eli täyttävää ja vahingossa ihan kasvisruoka, vaikkakaan ei vegaani. Nopea ja helppo.

Ja sitten kun hifistelen japanilaisen ruuan perään, käyn katsomassa mitä vaikka Masutoaitemu tai hirame-no-me blogeissa on meneillään.

Tai toivon, että taivaalta putoais mun suuhun sushia.



13 kommenttia:

  1. Oi joi...niin mun makuun! Ja arvaas oliko omalla to do-listalla...mutta enköhän keksi oman versioni tästä! Ihanaa lauantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No enpäs ihmettele. Sun reseptis kun yleensä kohtuuhyvin iskee mun makuhermon ytimeen.

      Rantatalon versiota odotellessa....

      Poista
  2. Voi vitsi kun taivaalta tippuisikin sushia suuhun!

    VastaaPoista
  3. Tämä pitää näyttää Isolle Murulle, jotta saadaan meidän aamiaislättyihin uutta twistiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää ei muuten olis pöllömpiä brunssipöydässä.

      Poista
  4. Ai että, nyt iski Japani-ikävä! Nää on niin hyviä, ja joka kerta vähän erilaisia. :-)

    PS: Voikun mullekin sataisi sushia suuhun...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että iskee. Varaa lentoliput, matkusta Jaappaniin ja kerro mulle sitten kaikkikaikki.

      Poista
  5. Oi, okonomiyaki on ihanaa! Meillä ei sitä ollakaan tehty aikoihin, pitääkin pistää muistilistaan... :) Taivaalta putoava sushi sopisi minunkin suuhuni ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taivas-sushille tuntuis todella olevan tilausta. ..:)

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  6. Tämä Jamien ohje ei ikävä kyllä ole okonomiyakia nähnytkään. Uskon että voi olla hyvää, mutta täysin eri ruoka kuitenkin vaikka "mitä vain haluat"-nimi otettaisiinkin huomioon. Tiedostan tämän olevan vanha postaus, ja että nykyään niitä "oikeita" ainesosia saa monesta peruskaupasta helpommin kuin ennen. Oli miten oli, kuvat on kaunista katseltavaa! Ja suosittelen ehdottomasti okonomiyaki-ravintolassa vierailua jos Japaniin joskus pääsee! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä nyt sentään aavistus Okonomiyakia? :D
      Niinhän se on, että reseptejä täytyy soveltaa usein sekä raaka-aineiden, että tekotapojen osalta, sitäkin ihanempaa, kun joskus pääsee kokemaan aidoista aidoimman. Vaikka sitäkin on hankala määritellä kun reseptiikka muuttuumyös kokkaajalta toiselle.
      Japani on kuitenkin suuren suuri ruokamatkatoivekohteeni, ehkä sinne joskus pääsen!

      Poista