About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 13. joulukuuta 2013

Olipa kerran ihana ulkofilee


Sen hartain toive oli päätyä juhlallisesti lautaselle ravintolassa, jossa juuri se kaikkien annosten joukosta oli valittu juhlistamaan erityistä hetkeä.


Siksi se ensin leikattiin pihveiksi. Se suolattiin ja pippuroitiin. Sen kimmoisat pinnat suljettiin tulikuumalla parilapannulla. Se sai ylleen tapenade-leipä-yrttitahnan ja siirtyi hetkeksi uuniin, jossa ankanrasvassa paistetut perunat, palsternakat ja juurisellerit odottivat. Pihvien saavuttaessa täydellisen kypsyyden ja levähtäessään vielä hetken, kokki viimeisteli hapokkaan sipuli-tomaattichutneyn, joka toimitti mehevälle pihville kastikkeen virkaa.

Ja sitten se oli valmis. Kaikessa yksinkertaisuudessaan komeudessaan.




Tapenade-kuorrutettu naudan ulkofileepihvi
Tomaatti-sipulichutney
Perunaa, palsternakkaa ja juuripersiljaa ankanrasvassa

Tapenade-kuorrutettu naudan ulkofileepihvi
6:lle

1 kg Atrian Kulinaari Pihvinaudan Ulkofilee
suolaa
pippuria
öljyä paistamiseen 
n. 5dl Tapenade-kuorrutetta

Ota liha ajoissa huoneenlämpöön. Siisti filee poistamalla kalvot ja leikkaa se poikkisyin 6:ksi pihviksi. Suolaa ja pippuroi, sekä öljyä pihvit ja paista kuumalla parilapannulla pinnat kiinni ja kaunis väri pintaan. Levitä paksuhkosti kuorrutetta pintaan, aseta pihvit uunivuokaan ja gratinoi 225 asteessa ylätasossa nopeasti (1-min), jotta pihvi säilyy mehevän mediumina.

Tapenade-kuorrute

Tapenade
200g kivettömiä kalamata oliiveja
3-4 rkl neitsytoliiviöljyä
2 rkl kapriksia
2 tl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi
hiukan tuoretta timjamia
hiukan mustapippuria myllystä
2 siivua maalaisleipää
100g parmesania 
1dl silputtua basilikaa

Kaikki ainekset kulhoon ja survo paksuksi tahnaksi pamixilla  tai käyttäen tehosekoitinta. Maistele ja lisää öljyä tai sitruunaa maun mukaan. 

Tomaatti-sipulichutney

2 rasiaa miniluumutomaatteja
2 punasipulia
2 rkl punaviinietikkaa
suolaa, pippuria, sokeria
1 dl basilikaa silputtuna
2 rkl oliiviöljyä

Kuumenna äljy kasarissa tai paistinpannulla. Lisää silputtu punasipuli ja 4 osaan pienityt tomaatit. Hauduttele pehmeäksi - miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi etikka ja mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Viimeistele sekoittamalla mukaan basilikasilppu.

Perunaa, palsternakkaa ja juuripersiljaa ankanrasvassa

6 perunaa
2 juuripersiljaa
2 palsternakkaa
2 dl ankanrasvaa
suolaa
pippuria
timjamia
3 valkosipulinkynttä

Kuori ja pilko jauhoiset perunat 4 osaan. Keitä ne lähes kypsiksi suolatussa vedessä. Laita perunat uunivuokaan yhdessä muiden kuorittujen ja pienemmäksi pilkottujen  juuresten kanssa. Kaada päälle kuumennettu ankanrasva, sekoita, suolaa ja pippuroi. Paista 180 asteessa 30 minuuttia. Lisää sitten muutama timjaminoksa ja kuoritut puolitetu valkosipulinkynnet ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.

Nosta tapenade-kuorrutteella hunnutettu pihvi  kuumalle lautaselle. Asettele viereen annos ankanrasvan rapeuttamia juureksia. Viimeistele annos valuttamalla chutney lautasen poikki ja osaksi pihvin päälle.

Asiakas kiittää. Niin kotiravintolassa kuin oikeassakin.


Resepti osallistuu Atrian Kulinaari Juhlahumua- haasteeseen ja toteutuksessa käytetty 1 kg ulkofile on saatu Atrialta. 

22 kommenttia:

  1. Tapenade on ollu pannassa siitä kun lähtien kun erääs duunipaikas jouduin sitä tekeen 10kg :D siihen kuorittiin tomaatit ja pilkottiin pieneksi. Siitä jäi tapenadetraumat :) mutta tää sun versio ei sisällä tomaattia,niin tätähän ois hieno duunatakin,eikä tarvi edes 10kg! Hieno piffipläjäys! Näyttää tosi hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä oon kuorinu kerran melkein pick up-autolavallisen porkkanoita...

      Poista
  2. Hienolta näyttää ja maistuukin varmaan! Ankanrasvaa sattuneesta syystä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan. Itsenäisyyspäiväna juhlistettiin taas pekingin ankalla!

      Poista
  3. Kyllä se vaan ankanrasva on kuningas! (kysy vaikka mun verisuonilta)

    VastaaPoista
  4. Dear arteries and other minor veins, I've been meaning to ask...

    VastaaPoista
  5. Piti oikein tulla kurkkaaman mitä on tuo herkullisen näköinen kastike on! Komea annos ja komea pannu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pannun otin vasta käyttöön, se on Heinzilta voittamani Le Creusetin n. 120kg painava rautapannu. Ihanasti paistoi!

      Poista
  6. Herkullisen kuulloinen tapenade. :)

    VastaaPoista
  7. Tämä on ihana resepti. Rakastan tapenadea ja olit vielä sen sisälle jemmannut hyvän pihvinkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitosta. Sopiihan tälläinen suolainen kuorrutus pihvillekkin.

      Poista
  8. ihanalta kuulostaa! Olisi mielenkiintoista itsekin kokeilla kasvisten kypsentämistä ankanrasvassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, se jostain syystä rapsakoittaa enemmän, melkein kuin uppopaistossa. Ankanrasvaa saa ainakin oheistuotteena paistamalla ankan ja eiköhän niissä ankankoipi confit säilyketölkeissäkin sitä oo, Hyvät perunat tuloo.

      Poista
  9. Komppaan Merituulia. Sekä tuo nakkiborssi että tämä ravintolakelpoinen resepti ovat taas varmaa Nannaa. Onnea kisaan!

    Ja huh, onneksi minulla on purkki ankanrasvaa tuolla kaapissa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Argh... varmaa = tylsää?
      (tässä on juuri meneillään viiden minuutin alemmuuskompleksi kun googlailin muiden reseptejä)

      Poista
    2. Armaani, alemmuuskompleksin saa aina, kun vertailee muihin. Ei kannata, siihen ei ole mitään syytä. Jotenkin muiden hommat näyttää omiin silmiin aina vaan paremmilta. Tällä mennään ja tämä on hyvä - erinomainen itse asiassa.

      Poista