About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 10. joulukuuta 2013

Hra Heksagoni ja rouva Pentagoni.... (eli jalkapallokakku)


 ...ne yhteen soppii! 

Niinpä. NIINPÄ sitä luulisi, koska tästä mustien viisikulmioiden ja valkoisten  kuusikulmioiden liitosta muodostuu tuo miljoonien intohimon kohde, nimittäin jalkapallo.

Kun lupaudut tekemään  naapurin 7v. syntymäpäiville jalkapallokakun itsenäisyyspäiväksi ja tekoajankohdaksi valikoituu aamuyön pikkutunnit* , saattaapi tuntua, että ne kuviot eivät aivan niin noin tuosta vain loksahda paikoilleen. Sillä sitä ne eivät tee. Jotenkin urakasta kuitenkin selvittiin, ei vähäisimpänä apuna Leipurin Putiikista löytämäni viisikulmio-muotti. Muotin sivut olivat 4,5 cm ja se taas tarkoitti (älkää kysykö mistä tämän tiedän...) että pallokakun halkaisijan tulee olla 25cm, että kuvio toistuisi oikeanlaisena.


Minulla on Ikeasta ostettu pyöreäpohjainen kakkukulho (iso, olisko 5l ainakin) Ja mittailin sitä, että jos teen siihen 5 munan kakkupohjan, se nousee aikalailla 25cm halkaisijan kohtaan. Ja näin suurin piirtein kävikin. Ei tässä nyt koko ajan viivaimen kanssa hääritty (mietin nyt, olisiko kuitenkin pitänyt?).

Tuon puolipallon kakkupohjan sitten kostutin ja täytin yksinkertaisesti toivomusten mukaan kermalla ja banaanilla (ja kinuskilla, oma lisäys). Täytetyn kakun vuorasin kauttaaltaan vaahdotetulla voilla, jotta kuorrutteen olisi mukava asettua paikoilleen kauniisti, eikä kakku falskaa. Koska sokerikuorrutteet ja tässä käyttämäni vaahtokarkkimassa ovat todella makeita, on aivan turha alkaa tehdä mitään voin ja sokerin sisältävää kreemiä, voin suola itseasiassa antaa sopivasti vastapainoa päällysteen makeudelle. Ja tämä on hra Leipurin Putiikin vinkki.


Kakku siis päällystettiin kauttaaltaan valkoiseksi kaulitulla vaahtokarkkikuorrutteella, ja siloiteltiin nätisti. Ohueksi kaulitusta  mustasta kuorrutteesta otin  muotilla viisikulmioita ja aloin liimailla niitä paikoilleen. Ja tyydyn vaan sanomaan, että oikean paikan löytäminen ei ole aivan niin yksinkertaista miltä se kuulostaa. Lopuksi viimeistelin kuusikulmioiden avonaiset sivut mustalla lakritsinauhalla, joka sekin on, piru vie, kippuraista tavaraa. Ja juuri kun suoraa tarvittiin.

Lopputulos oli kuitenkin kelpo mielestäni, vaikka hiukan hikeä ja kyynelitä vieritettiinkin. Eikä tämä nyt lopulta mitään rakettitiedettä ole, joten ehkä sinä onnistut paremmin, rohkeasti vaan. Tästä kakusta tykkää varmaan suurempikin sälli!

*Mistä moinen kakunteolle otollinen ajankohta? No, koska koko itsenäisyyspäivän aatto meni kokkaillessa ratsastusseuran pikkujouluun edellisvuoden malliin (tänä vuonna 42h ja karaokeisäntä) Ja sitten oli itse ne pikkujoulut, ja sitten piti tietysti pitkin iltaa tiskatakkin ja siivota keittiötä paikan päällä. Ja oli niin hauskaa, lauloimme ja tanssimme niin, että haalin katto oli varmaan metrin ilmassa. Eihän sieltä sitten kotiin malttanut lähteä ennenaikojaan, lopputiskien jälkeen taksilla kotiin, NaapurinUllan kellon mukaan kuulemma tasan kello kaksi. Ja sitten aloin leipoa. Olin ehkä pikkuisen väsynyt. Ehkä jopa pikkuisen huppelissa. Onneksi uunijuoppouden käsitettä ei tunneta...

12 kommenttia:

 1. Mä olen tehnyt eläissäni kaksi jalkapallokakkua, ja tuollaisen piparkakkumuotin olisin kyllä tarvinut. Ei ole nimittäin helppoa saada aikaan viiskulmiota, jonka kaikki sivut olisivat yhtä pitkiä... Kakkuihin oon muutes käyttänyt sellaista ikean ehkä pari–kolmelitraista kulhoa, varmaan kokoa pienempää kuin sulla, mutta silloin kakusta ei tule mikään kovin iso.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, oikeasti tässä tarvittais myös kulman asteen mittari, vai mikä lie joku hieno nimi sillä on (taisin juuri paljastaa matemaattisen lahjattomuuteni=laiskuuteni)

   Täytyy ostaa kans pienempi teräskulho ikeasta seuraavalla kerralla. Mainio näihin pallokakkuihin!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. ...Kuhan et pyydä polkupyörää tekemään....

   Poista
 3. Tuo on niin hyvän näköinen kakku, että sen voisi vaikka potkaista suoraan ensi kesän MM-Brasiliaan.

  Kiehtovasti menee noi pentagonit ja heksagonit yhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hello stranger! Nappikset sitten jalkaan vaan!
   Tää on kyllä ennemmin insinöörin kakku kuin humanistin.

   Poista
 4. Komia on kakku taas kerran! Jään odottamaan raporttia pikkujoulusyömingeistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taira tulla, en keriinny ottaa kuvan kuvaa...

   Poista
 5. Nätti, mutta Saku sai komiamman! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saku on koira ja puhut maksalaatikko-nakkikakusta....

   Poista