About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 10. elokuuta 2012

Lomalla töissä


Juuri niin. Miten kukin asian haluaa ymmärtää. Vietin heinakuun töissä keskellä kesälomaa/hoitovapaata/"pakkolomaa". Ei ollut helppoa lähteä urakoimaan leppoisista kesätunnelmista, ennenkaikkea lasten jättäminen kirpaisi pitkän kotona olon jälkeen. Kyseessähän oli nimittäin laivatyö, eli olin kokonaan poissa 10 päivää kerralla ja välissä vain poikkeuksellisesti viikon kotona.

Itse työ, vaikkakin kiireistä, oli silti pitkästä aikaa tervetullutta, nautin asiakaspalvelusta. Laivalle omanlaisensa työrytmi, työkaverit ja ylipäätään kaikki rutiinit laivan päällä tuntuivat heti tutuilta ja ennenkaikkea ruuan parissa työskentely pitkästä aikaa on inspiroivaa. Sitä täytyy imeä vaikutteita silloin kun niitä on mahdollisuus saada. Ja ettei nyt kenellekään jää epäselväksi toimenkuvani, olin tarjoilemassa siis 250 paikkaisessa Bistro Maximessa. Näin kesäisin lomakuukausina asiakaskunta on aika erilaista kuin muulloin. Lapsiperheitä hyvin, hyvin paljon ja meno joskus sen mukaista. Maximessa on kuitenkin upea lasten Buffet, josta löytyy alku- ja jälkiruokineen kaikki mahdollinen lapsille ( siis tyyliin grillattu kana, paistettu lohi, häräpihvi, ranskikset, spagetti, .. no on siellä ne lihapullat ja ranskiksetkin), helpottaa ja nopeuttaa muuten monen perheen syömärumbaa - sillä osalla perheistä sitä sallittakkoon rumbaksi kutsuman ja ihan luen omani tähän mukaan haaveillessani upeasti käyttäytyvistä ja kaikkiruokaisista lapsista. Saa lapset toki listaltakin syödä.

Välillä onmyös tilauksia, ensimmäinen kuva onkin japanilaisryhmien suosimasta Neptunus-menusta, jonka kuvassa näkyvä äyriäisvati aloittaa. Ja allaoleva valkosuklaajälkiruoka mustikoineen lopettaa. Nämä taisivat olla muuten  ainoat kuvat, jotka ehdin työaikana napata. Että uskokaa nyt, haipakkaa riitti.


Otsikko on siis myös ymmärrettävissä toisin. Etten aivan olisi riutunut ikävään, päätin, että kun töissä on kerran käytävä, otetaan kaikki irti. Helsinki Tukholma reitillä on nimittäin omassa toimessani mahdollisuus käydä päivittäin myös satamassa. Välillä satama-aikaan on turvallisuusharjoitukisa, viikkopalavereita tai sitten ihan vaan univelkaa, joka on nukuttava pois, mutta periaatteessa päivittäin on mahdollisus päästä kaupungille. Siispä äiti voisi viettää pientä minikaupunkilomaa, vuoroin Tukholmassa ja Helsingissä. Helsingissä innostuin koluamaan kahviloita, kesän parhaimmisto onkin esitelty dellisissä postauksissa.

Äidin minilomat töissä koostuivat siis erilaisesta haahuilusta erilaisissa kohteissa, suunnattomasti nauttien vain omasta seurasta kesäisissä pääkaupungeissa. Muutaman kerran tapasin toki Helsingin puolella ystävääni Virpiä ja kummityttöä, Tukholmassa oli muutaman kerran työkaveri mukana. Mutta ihaninta on vain olla yksin kaikkien ihmisten keskellä. Ihanat lomaviikot!

Yhtenä päivänä suunnistin Östermalmin kauppahalliin. Mikä ihana paikka ja mikä valikoima. Kauppahallissa on myös todella paljon houkuttelevan näköisiä ravintoloita, ensi kerralla "oikealla" Tukholman-reissulla lunastan muuten täällä. Ihania äyriäipaikkoja esimerkiksi. Minä poloinen olin kuitenki täyttänyt vatsani lähtiessä messin hernekeitolla (sen täytyi siis olla torstai-päivä), joten nappasin mukaani vain herkullisen paahdetun pitan Beirut Expressistä. Vai oliko se Libanon Express? Muutenkin kiva kaupunginosa kierrellä.Vanhassa kaupungissa oli käytävä kaffeella yksi päivä, jotenkin hädissäni syösyin ensimmäiseen mitäänsanomattomaan kahvilaan, jota sitten harmittelin kävellessäni kohti keskustaa ihanien paikkojen ohi.


Toisena päivänä taas aamiaista siivotessamme ihanat työkaverini saivat idean mennä lounaspiknikille kanavanrantaan ja sinne sitten pyöräiltiin. Oikein hyvin eväin. En kerro, ettette tule kateellisiksi.


Kiitos kaverit mukavasta heinäkuusta.


4 kommenttia:

 1. Me käytiin just viime viikolla aika lyhyellä varoajalla Tukholmassa ja ruokailtiin mennessä juurikin Bistro Maximessa. Pidimme alkupalapöydästä kovasti! Ja lapset tykkäsivät omista vaihtoehdoistaan.

  VastaaPoista
 2. Onhan se alkupalapöytä suosittu. ja siis hyvä. Joskus itseä melkein harmittaa kun asiakkailta menee sen takia listan ihanat alkupalat ohi suun....

  VastaaPoista
 3. Östermalm on ihana ja pakko myöntää - maaottelun hengessä hampaita kiristellen tosin - että Tukholma on todella kiva kaupunki. Sinulla on varmasti ikävästäå huolimatta ollut hieno kesätyö, mutta mukavaa, että olet taas takaisin kotilieden ääressä, sanoo nimim. ilahtunut vakiolukija

  VastaaPoista
 4. Hyvä ilahtunut Lukija,

  Ihana kuulla, että Te olette kaivannut tekstejäni. On ilo kirjoittaa kun tietää, että Te, molemmat lukijani, odotatte postauksiani.

  VastaaPoista