About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 11. helmikuuta 2012

Pilttiniksi


Kun meillä nyt sattuneesta syystä noita pilttipurkkeja kertyy, ja ehkä jollakin muulla on sama tilanne, niin tässä aika hauska pikkuvinkki uusiokäyttöön. Jos meinaan ootte tehneet tarpeeksi jo suklaa-pistaasikipposia....Sallittakoon tälläinen  askarteluvinkki (joka ei erikoistaitoja tarvtse) tänne ruokailun lomaan, ja tämähän tavallaan LIITTYY ruuanlaittoon....

Eli säästä lastenruokapurkkien kansia (toki muutkin lasipurkkien kannet käyvät!). Tässä nyt täytyy ihan maksamattomana mainoksena todeta, että itseasiassa juuri nuo Piltti-merkkiset kannet ovat aivan mainioita, koska ne ovat söpön ruudullisia ja tekstittömiä.

Pese ja kuivaa kannet huolella. Liimaa kansien sisäpuolelle haluamasilaisia kuvia tai tarroja. Tässä on käytetty Tiimareista löytyneitä ostettuja, joista suurin osa oli vielä tuollaisia "topattuja pulleroita", se tuo kansiin mukavaa käsin kosketeltavaa tekstuuria.


Jos ostat tuplat tarrat, saat aina kaksi samanlaista kantta tekemällä aikaan pahvisista muistipelikorteista poiketen maistelun kestävän muistipelin. Meillä vielä haasteeksi riittää yhdet kuvat tyyliin "missä lehmä?".


Tässä pieni osa omasta kansipelistä.

Tämän ihastuttavan simppelin leluvinkin sain Maitotytön fysioterapeutilta Jaanalta. Meidän kohdalla tässä on tarkoituksena eräänlainen käden kiertoliikkeen "jumppa". Lapsi tarttuu kanteen kädellään ja kääntää kätensä nähdäkseen sisäpuolella olevan kuvan.

Maitotytöllä diagnosoitiin synnytyksen jälkeen nimittäin Erbin pareesi. Se on olkahermospunosvaurio, joka aiheutuu nimenomaan ahtaasta synnytyksestä.
( Maitotyttö avustettiin imukupilla, mutta jäi silti hartioistaan kiinni niin, että vetävää kätilöäkin piti vaihtaa...).
Näitä onnettomia juttuja sattuu 1-3 vauvalle tuhannesta, ja se on todella harmittavaa koska lapsi on yleensä muuten ollut täysin terve.
Erbin pareesi ilmenee siis enemmän tai vähemmän halvaantuneena käsi ja olkavartena. Maitotytön oikeassa kädessä liikkuivat ainoastaan sormet. Paranemista on vaikea ennustaa, sen näkee oikeastaa vasta ensimmäisen vuoden aikana. Päivittäinen jumppa ja passiivisten liikeratojen ylläpito ovat olleet osa päivittäistä rutiinia, kuten alussa myös erilaisten tuntoaistimusten tarjoaminen. Keväällä fysioterapeutti aloitti viikottaiset kotikäynnit, nyt vuoden alusta käy enää kuukausittain. Pari kertaa on käyty TAYSsissa käsikirurgilla ja ensimmäiset puolivuotta kuukausittain omalla SEKSin lastenpolilla (lyhennetäänko Seinäjoen keskussairaala noin?).

Pahimmissa tapauksissa käteen jää virheasento ja  se saattaa olla myös pienempi ja tietenkin heikompi, joten se vaikuttaa mm. ammatinvalintaan. Meillä näyttää nyt, että olemme saaneet parhaimman lottovoiton ikinä, Hiljan liikeradat ovat palautuneet yksi kerrallaan, enkä usko, että asiaan vihkiytymätön huomaa edes mitään Hiljan liikkeistä. Likka on ollut myös itse tosi touhukas neiti, Voima-Manta, kuten pappa häntä kutsuu, siirtelee oikeallakin kädellään tuoleja, aukoo kaappeja, repii kirjoja hyllystä ynnä muuta jumppaa. Koko ajan! Ja näyttää, että oikeakätinenkin on tulossa. Pienempänä vauvana käytti kyllä hienosti kaikkia 4 raajaansa, esim kirjoja "lukiessaan".

Että hirrrrrveeeeen onnellisia olemme tällä hetkellä!

Sitten vaan kannet nurin ja kääntelemään!

10 kommenttia:

 1. Aivan suloiset kuvat! Ja hienoa, että Maitotyttö pärjäilee upeasti.

  VastaaPoista
 2. Hieno idea. Tuonne taakse vois liimailla myös tuttujen ja rakkaitten (tulostettuja) kuvia. Lapset muistaa kasvoja hirveen hyvin. Kasvomuistipeliin saa innostumaan lapset jotka ei siitä muuten niin perusta.

  VastaaPoista
 3. Mainio idea.
  Hienoa toipumista ollut ja sitä toivotan jatkoonkin suloiselle tytöllenne!

  VastaaPoista
 4. Voi mikä ihastuttava söpöliini! Ja toivottavasti toipuminen jatkossakin sujuu.

  Tekisi mieli tehdä itsellekin tuollainen muistipeli, mutta ehkä yritän malttaa mieleni.

  VastaaPoista
 5. Hieno idea!
  Ja miten suloinen pieni tyttönen!

  VastaaPoista
 6. Tsemppiä Maitotytölle ja ihanaa, että toipuminen edistyy.

  VastaaPoista
 7. No älkääs nyt; tuohan on aivan epätarkka kuva! Mutta äitin ielestä tietenkin, söpöin, suloisin ja reippain! kiitos kaikille tsempistä!

  Merituuli vielä, hyvä idea nuo kasvokuvatkin. Meillä joka aamuinen rituaali kiertää tervehtimässä kaikki seinillä olevat valokuvat.

  Riikka: Kummilapsia?

  VastaaPoista
 8. Mikä ihmeen SEKSI ( :-))) ), teidän sairaalan nimi on tietääkseni EPSHP (= Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri)...

  Ja: onko sit kummina ite syötävä ensin ne kaikki piltit, vai miten?

  - Pia-kummi

  VastaaPoista
 9. Pia: Onneksi olit laittanut nimesi alle, luulin jo, että tämä on joku vihamielinen kommetti...
  Kyllä se ennen ainakin oli SEinäjoen KeskusSairaala...ei kai sairaalan nimi voi olla sairaanhoitopiiri... ? Muuta tänne niin voisit sanoa olevasi SEKSi(n) lääkäri =D

  ...Niinpä, kummin velvollisuudet ovat monet, aloitatko soseutetulla mangolla vai kalastajan padalla?

  VastaaPoista