About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 6. helmikuuta 2012

Juustohampurilaissalaatti -voi ameriikka!


Lähtökohtaisesti - mikä ihana suomalainen täysin turha sana - hyvä juustohampurilainen on hyvää. Hyvä salaatti on niinikään hyvää. Mutta ehkä vain amerikkalainen osaa yhdistää nämä kaksi yhdeksi annokseksi joka myöskin on hyvää, mutta satuttaa niin suomalaista sielua ristiriitaisuudellaan, salaatinhan tulee olla myös terveellistä ja vaikka tässä tuota viherpuolta tuleekin syötyä niin ei tuo juusto, voiset krutongit ja jauheliha tätä mitenkään kovin kevyeksi salaattiherkuksi tee. Mutta onko sen nyt niin väliä, jos tätä syödessä tulee hyvä mieli?

Ohje on Pioneerwoman'in peruja. Luin salaatista myös toisesta suomalaisesta blogista ja nyt en kauhukseni muista mistä, vaikka muka mieleeni sen painoin, että voisin siihen viitata. Ilmaise siis itsesi vaikka kommenteissa, jos luet tätä.

Olen muokannut vähän ainemääriä, tälläisessä reseptissä ei ne ole niin nöpönnuukia, neljälle hengelle tässä yritellään kuitenkin tehdä.

Juustohampurilaissalaatti

400 g naudan jauhelihaa
 4 rkl ketsuppia
1 rkl amerikkalaistyylistä keltaista sinappia
1 rkl dijon-sinappia
1 rkl savuista B-B-Q kastiketta
2 isoa sämpylää, tai 4 paksua leivänviipaletta 
aika paljon voita
romaine tai jääsalaattia yks "erä"
2 dl oranssia cheddarraastetta
4 tomaattia (talvisin mielstäni eniten makua on luumutomaateissa)
2 maustekurkkua
1 punasipuliRuskista jauheliha paistinpannussa, kaada pois mahdollinen ylimääräinen rasva. Mausta jauheliha makusi mukaan ketsupilla, sinapeilla ja B-B-Q-soossilla. Laita setti syrjään, mutta pidä lämpinä.

Paloittele sämpylät kuutioiksi, sulata ruokalusikallinen voita pannulla ja laita leipäkuutiot sekaan. Paistele miedohkolla lämmöllä leipäkuutioita noin 10 min, lisää aina joukkoon ruokalusikallinen voita kerrallaan, kunnes kaikki leipäkuutiot ovat voisen paahtuneita. Siirrä syrjään.

Koska ihminen on kerkiävä kone, olet tällä välin varmaan ennättänyt repiä salaatin, kuutioida tomaatit, raastaa juuston, leikata punasipulista henkäyksen ohuita renkaita ja vaihtaa vauvalle vaipan. Hyvä, sitähän minäkin!

Enää jäljelle salaatin kokoaminen: salaatti alle, päälle jauheliha ja sen päälle juusto. Sitten tomaatit ja sipulit, lopuksi vielä rapsakat ja aah niin voiset leipäkuutiot kaiken komeuden ympärille. Lasiin jonkun sortin kolloo ja ei kun syömään.


15 kommenttia:

 1. Tää näyttää herkulliselta ja ei sillä terveellisyydelläkään niin väliä. Muistan myös nähneeni vastaavan salaatin jossain toisessa blogissa, mutta en myöskään muista missä...:)

  VastaaPoista
 2. Tämä näyttää huomattavasti apeteettisemmalta (just keksitty sana) pizzahampurilainen tai hampurilaispizza, muistaakseni sellaisiakin on nähty.

  VastaaPoista
 3. Hieno suomalaisen sielunmaisenman kuvaus :) Niin totta. Ja Campaa kompaten, apeteettisen oloinen salaatti on kyllä.

  VastaaPoista
 4. Otetaan ensin puoli kiloa voita... Siellä minä ainakin tähän törmäsin. Huippu ruokablogi, kuten Pioneer Woman ja Kaikki äitini reseptit!! ;) Tää sallaatti menee kyllä kokeiluun

  VastaaPoista
 5. Ootko sä Nanna muuten tänään Mastercheffissä? Tuolta Soppakellarista vain luin ja ymmärsin niin.

  VastaaPoista
 6. Jenkeissähän käytetään jauhelihasta sanaa burger, ainakin puhekielessä. Eli se ei aina käänny suoraan hampurilaiseksi.

  Asiasta toiseen, sinulle tuli tunnustus :)

  VastaaPoista
 7. No niin, Nanna luinko oikein Tuslan kommenttipalstan rivien välistä?

  VastaaPoista
 8. Lintsi: eli sulla sama vika kuin mulla...argh...mutta kiitos herkullisuudesta.
  Sauvajyvänen:
  Totta haastat kääntymisestä. Mutta, eiks tässä kuitennii tarkoteta sitä ihteään? Siis hampurilaista.
  Kiitostunnustuksesta, tulipa tosiaan sopivan masentavana päivänä kauniit sanasi tarpeeseen!

  Campas: Aina sitä suomenkieleen yksi uusi sanahirviö mahtuu, apeteettinen se olkoon!

  Laika: ok, kiitos!Ja kiitos!

  AV ja Jonna: No näin oli päässyt tosiaan käymään, illan lähetyksen perusteella vois kyllä sanoa, että TV:stä ei niin tuttu! (mä olin se 180cm hyvännäköinen blondi, ken ei tunnistanut)
  Kliseisesti sanottuna, hieno kokemus ja harmitti ettei jatkopaikka auennut (vaikka oon näin erinomainen) It's a great SHOW ja nytkin voitte lukea rivien välistä.
  Mun blogilistalta löytyy paljon esillä olleen Ninan kaunis blogi,Makusuunnistusta. Myös Paahtaja blogin mies oli paikalla.Santerin blogi on/oli ? Sokratekseen keittiössä.

  VastaaPoista
 9. Ämeriikkalaiset ne on neroja keittiössä!

  VastaaPoista
 10. Varmasti mielenkiintoinen kokemus joka tapauksessa. Showhan se nimenomaan on. Hienoa, että siellä aika moni näyttää tavoittelevan suurta unelmaansa. Itse kyllä pidän ruoanlaitosta (olipa yllätys) mutta en ehkä työksi asti kuitenkaan.

  Ja kyllä me sua edelleen luetaan, koska me tykätään sinusta ;-)

  VastaaPoista
 11. Oot kyllä rohkea, kun uskalsit lähteä tuohon pyöritykseen mukaan. Yritin silmä kovana katsoa, ja proofilikuvaan verrata, että kuka se Nanna niistä kilpailijoista on, ja luulisin että tunnistin. Tsemppiä! Yrittänyttä ei laiteta.

  VastaaPoista
 12. Tänks tänks, Kyllä se naama näkyi monasti, mutta eivätpä uskaltaneet antaa mun suutani avata tahi ruokiani näyttää ;D

  VastaaPoista
 13. Rohkea tempaus, en kyllä tunnistanut vaikka kuinka sihtailin. Harmillista, että tv-tähteys ei lähtenyt nyt (ainakaan vielä) lentoon, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Mutta hei, nyt ei ainakaan "naama kulu telkkarissa". Sehän on kuulemma vaarana, jos alvariinsa joka puolella näyttelehtii. ;)

  Että ei muuta kuin uusia haasteita kohti, Lakeuksien Nanna!

  VastaaPoista
 14. Tusla: Kyllä tällä hetkellä on ehkä helpottuneisuus päällimmäisenä; ei tartte ainakaan käytöstään häpeillä. (no kyllä mä kerkesin jo tuos mykkärooliskin kainaloani raapia oikein antaumuksella...)Vaikea se varmaan on mua tuan profiilikuvan avulla ainakaan tunnistaa.

  Kiitos lohdun sanoista, en mä nyt siitä tv-tähteydestä niinkään, mutta olis varmaan oppinut yhtä sun toista. Ja kilpaileminen on kivaa. En vaan oo oikein missään lajissa voittaja...tai lähellekkään ;D. Mutta näillä mennään.

  VastaaPoista
 15. Kyllä tässä on nyt vahdattu silmä kovana kaikkia jaksoja:) Tykkäsin ohjelmasta viime vuonnakin, alkuperäisestä enkkuohjelmasta nyt puhumattakaan. Kiva, että Nanna olit kokeilemassa siipiäsi, minä en olisi uskaltanut.

  VastaaPoista