About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 13. kesäkuuta 2011

No onkos tullut talvi, nyt kesän keskelle...


Päätimmä sitten eilen eli pyhä-illalla juhlistaa naapureiden kanssa hellekauden päättymistä perinteisellä talviherkulla eli Raclettella. Vaikka kyseinen ruokaoperaatio tuokin mieleen lähinnä lumiset alpit (ja aah kuinka se maistuukaan hyvältä pakkasten paukkuessa), teimme nyt tälläisen kesäkokeilun kun ätini pyörähti Sveitsissä ja toi sieltä Raclette-juustoa ja  Bündnerfleisch'ia, sveitsiläistä erikoisuutta, kuivatettua (ja hiukan kai kylmäkäsiteltyäkin?) naudanlihaa jota siellä tavataan nauttia Racletten kanssa.Olemme monesti talvisaikaan herkutelleet Raclette-pannumme ääressä jos jonkinmoista lihaa ja kasvista juuston kera paistaen, ryydittäen aterian useammalla maustekastikkeella ja dipillä. Nyt halusimme palata Racletten alkujuurille, eli juusto, peruna, etikkainen maustekurkku, hillosipuli ja kuivaliha, ei kastikkeita. No pilkoin muutaman käristeenkin paistettavaksi ja vähän leipää, kun pöydässä oli Urho6v ja naapurin Minttu6v.

Eilen siis, kun oli vielä 20 astetta lämpimämpää kuin tänään, istuimme illan pikkuhiljaa viilentyessä saunan jälkeen Raclette-pannun ääreen. Muut aikuiset olivat kiertäneet 18 reikää ja lapset uineet koko päivän. Omaksi urheilusuoritukseksi taisi jäädä imettäminen. Mutta sehän vasta ruokahalua kasvattaakin. Liekö johtunut siitä vai autenttisista raaka-aineista, mutta tuskin koskaan on Raclette maistunut niin herkulliselta. Minä olen aina ollut kesäsyöntiä vastaan, jota iso-Hoo on aina ehdotellut, sisätiloissa kun ainakin meidän raclette-pannu käryyttää jonkun verran. Nyt ei tuotakaan ongelmaa ollut.

Raclettegrillejähän myidään verraten halvalla, tuo meidän versio taisi olla 39,90 ja ulkonäön eroavaisuuksista huolimatta toimintaperiaate lienee sama. Grillin päällytasolla voi paistaa lihaa, kasviksia ja makkaroita, sitä alemmalla tasolla on tila pienille kolmion tai neliönmuotoisille pannuille, joissa juusto sulatetaan. Pannuun voi myös juuston alle laittaa jotakin kypsää tavaraa, kuten perunaa, esim säilykeartisokka on muuten tosi herkkua. Mutta pääasiallisesti siis juusto pannuun ja sen alkaessa hiukan ruskistua, kaavitaan se (käytän tässä pieniä puuveitsiä, ettei pannut naarmuunnu, ostin aikoinani läjän jotain halpis puuvoiveitsiä tarkoitusta varten) omalla lautasella odottavien perunoiden ja muiden tykötarpeiden päälle. Meidän perunamme olivat tällä kertaa kuorellisia uusiaperunoita, joista tuli ihan herkkuherkkuja kun halkaisimme ne ja paistoimme ylätasolla. Vaikka se onkin teflonpinnoitteinen (tai jotakin) niin käytämme kyllä vähän öljyä ylätasolla, muuten palaa kiinni (ne halpisgrillit!)Mutta siis, joilla on on grilli kotona, niin ottakaapa edes kerta kesään terassilla käyttöön. (Nyt tietenkin saan kuulla, että kaikki muut ovat ihan koko ajan syöneet sitä myös kesäisin...eikä kukaan taaskaan kertonut mulle!) Ja joilla ei ole, niin seuraavan kerran kun törmäätte marketinssa raclettegrillin tarjoukseen, ostakaa pois. Ympärivuotiseen käyttöön. Niin helppoa hurmata vieraat!

Jäljet juuston pinnalla johtuvat siitä, että juusto takertuu leikatessa veitseen, kaupasta saakin valmiiksi siivutettuna

Ja tämä Raclettejuusto, jota siis nykyään myidään tällä nimellä jokaisessa marketissa myös kotimaassamme, haisee sitten TODELLA, mutta älkää antako hämätä, se on tarkoitukseensa jumalaista.
Bundnerfleichin sijaan voit käyttää Schwarzwaldin kuivakinkkua, serranoa tai prosciuttoa, esimerkiksi.


2 kommenttia:

  1. Kyllä tuo on herkkua, myös kesällä, ulkona ei niin käryt haittaa. Oman laitteeni olen joskus ostanut hyvin edullisesti Lidl:stä, toimii, mutta ylätaso tartuttaa helposti.

    VastaaPoista
  2. Loistoidea viedä raclettegrilli ulos kesäiltaan. Minäkin haaveilin yhtenä päivänä juustogrillailusta; nytpä taidankin sen haaveen toteuttaa.

    VastaaPoista