About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 2. joulukuuta 2010

Leipää ja voita


Kotona leivotun leivän ihanainen haju leijui eilen meillä. Tällä kertaa olin tyytyväinen myös itse lopputulokseen, viimeaikoina kun leivän leivonta on jostain syystä mennyt enemmän tai vähemmän  penkin alle. Tällä ohjeella tuli kuitenkin hyvää, pehmeää, vähän makoista ja sopivasti kuminaista.

Juuresleipä
4 pyöreää leipää, joita sopi 2 pellille

4dl vettä
1 dl kermaviiliä
1/2 l bataatti-perunasurvosta tai jotain muuta juuressurvosta (porkkana, lanttu, nauris...)
1 pussi kuivahiivaa
2rkl siirappia
1 tl suolaa
1 rkl kuminaa hienonnettuna
3dl ruisjauhoja
3dl hiivaleipäjauhoja
8-10 dl vehnäjauhoja

Lisää hiivapussi lämmitettyyn nesteeseen (sattui olla vajaa kermaviili purkki, siitä johtuen reseptissä), lisää sen jälkeen juuressurvos ja mausteet.


Kuminan voi murskata morttelissa

Anna yleiskoneen taikinakoukkujen käydä ja  lisää joukkoon pikkuhiljaa ensin ruisjauhot, sitten hiivaleipäjauhot ja lopuksi vehnäjauhoja niin , että saat sopivan kiinteän, muttei kuitenkaan liian kovaa taikinaa. Jauhojen määrä riippuu myös siitä kuinka lievää käyttämäsi juuressose on. Anna koneen vaivata taikinaa 10-15 min.


Ripottele vähä jauhoja taikinan päälle ja jätä se kohoamaan kaksinkertaiseksi.

Jaa kohonnut taikina 4 osaan ja taputtele pyöreiksi leiviksi uuninpellille, 2/pelli. Kohota vielä 1/2 h.

Pistele leipiin reikiä haarukalla ja paista niitä 200 asteessa uuninkeskitasolla n 30-35 minuuttia.Ja sitten vaan leivän päälle voita!

Urhon6v kanssa syötiin leipää iltapalaksi.  Tunnetusti parhaat kannustusjoukot löytyvät (yleensä) kotoa.

- Mä haluaisin, että isi menis joskus siihen 4 tähden illalliseen.
- Mutta isihän ei kauhean usein tee ruokaa... (anteeksi, kamalaa asennekasvatusta!)
- No, ehkä parempi sitten sä meet...
- Mitäs mä sitten laittasin siellä?
- No, varmaan hernekeittoa ja raviolia! (Molemmat tulee meillä säilykepurkista...huokaus)

5 kommenttia:

 1. Näyttää ja kuulostaa tosi hyvältä! Onko kuminaa monessakin muodossa myynnissä kun tosiaan tulee aina vastaan tuo "hienonna kumina" ja kun itse sitä hienonnan niin se ei muutu miksikään :D on sellaista tosi ohutta kiekuraa jo valmiiksi...:D

  VastaaPoista
 2. Mitenkä tuo leipä sietää ikää? Jos tekaisee neljä leipää, voi jäädä vähän tähdettä. Vaikka olisi suosiollisia syöjiäkin. Kuinka syötäväistä se on huomenissakin?

  VastaaPoista
 3. MM: Saako lyhentää nimen? :D. Kuminani on siis tuollaista suoraa pikkutikkua, eikä se minullakaan miksikään jauhoksi muutu vaikka kuinka sitä mössään tuolla morttelissa, ulkonäkö pysyy samana.Kyllä siitä kuitenkin maut lähtevät liikkeelle, sen huomaa jo voimistuvasta hajustakin mörssädöidessä.

  Uusano:No, just söin sitä 3. aamuna aamiaseksi. Tämä leipä siis tuntuu kestävän ihan hyvin pehmeänä ja tuoreen makuisena (luulen kiitos juuressoseen?) Leivät eivät nyt kamalan isoja olleet jos ajattelet, että 4 pellille. Uskon, että sopivat hyvin pakkaseen. Leivät viettivät ensimmäisen yön vain leivinliinaan käärittynä, koska olivat lämpöisiä vielä nukkumaan mennessä, eilen aamulla siirrin sitten muovipussiin.

  VastaaPoista
 4. Nam kun on näyttää leipä hyvältä! Sivusi on kivat :) Voinko linkittää sivusi? Minut saat linkittää jos haluat.

  VastaaPoista
 5. Saapi Piia ilman muuta linkittää.

  VastaaPoista