About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 21. toukokuuta 2020

PIENEN PORUKAN JUHLAT



Koronakevät muutti monet, monet juhlasuunnitelmat tänä vuonna. Itse olen onnekas, Urhon rippijuhlat vietettiin viime kesänä, eikä muita isompia juhlia ole näköpiirissä normaalia syntymäpäivätoimintaa enemmän.

Tykkään järjestää ja olla mukana järjestämässä juhlia. Hetki on aina ainutkertainen, sekä sankarille, että kutsutuille vieraille. Muistan yhä omien rippijuhlieni tunnelman ja sen kuinka maailman tärkeimmät juuri silloin olivat omat ylioppilasjuhlani tai häittemme suunnittelun. Juhlia on monenlaisia, pääasia, että ne kuvastavat juhlakalun toiveita. Paljon on traditioita, vaikka yo-lakitus koululla tai konfirmaatio kirkossa, jotka kuuluu "pakettiin", mutta paljon on myös sellaisia asioita ja yksituiskohtia, jonka avulla juhlista tulee juuri sinun näköisesi.



Minä olen vähän suurien juhlien ihminen. 100 vierasta menee isossa suvussa (ja laajassa sydämessä?)  rikki tuosta nuavvaan. Jotenkin nautin siitä maharottomuudesta ja siitä haasteesta, että saa juhlat onnistumaan. Mutta aivan yhtä tärkeät ovat pienet, intiimit juhlat lähipiirin kesken. Jokainen valitkoon juhlansa ja tehköön niistä juuri sen kokoiset kuin hyvältä tuntuu.

Paitsi nyt. Jokin ulkopuolinen rajoittaa toimintaamme ja suunnitelmiamme vahvasti. Ainoa lohtu kevään ylioppilaille (ja muille valmistuneille), lienee, että joka ikinen on samassa tilanteessa. Kaikki retket ja matkat ja juhlallisuudet on muutettu, eikä perinteisenä lakkiaispäivänä ole  annettu mahdollisuutta avata juhlapaikan ovia kaikille. Se on vaan käsittämätöntä. 

Entä kesän hääparit? En pysty edes kuvittelemaan tuntoja ja tuntemuksia. Rippileirit ja nuoret. Kaikki isot, kauan suunnitellut tasavuotissynttärit, hautajaiset...

Mutta tässä tilanteessa me olemme, eikä tarkoitus ollut lietsoa epätoivon mielialaa. Juhlat vuonna 2020 tullaan muistamaan aina ainutkertaisina ja spesiaaleina koronavuoden juhlina. Juhlien luonne ei muuta saavutusten ja merkkipaalujen ainutkertaisuutta tai vähennä rakkauden määrää. Nyt täytyy heittää paskaviittaharteilta ja ottaa tilanteesta irti kaikki mahdollinen.


Koska vierasmäärät  ovat rajoitetut, voi hyvillä mielin panostaa kokonaiseen ja tyylikkääseen juhla-ateriaan koko väelle voileipäkakkujen ja pikkuleipien sijaan. Kerrankin kattaa jokaiselle istumapaikka pöydän ääreen, panostaa kattaukseen ja kukkiin. Saada jokainen vieras tuntemaan olonsa erityisen tervetulleeksi.

Ruuan voi kattaa myös noutopöytään, jos sillä lailla on helpompi levittäytyä istumaan turvavälit huomioiden.

Minä olen aina panostanut kaikissa järjestämissäni juhlissa ruokatarjoilun nimiin, oli se sitten keitto, kokonainen palvattu sika, kylmä buffetpöytä tai jokin näiden sekoituksista. Erilaista niksiä ja juttua on tullut opeteltua kantapään kautta ja ruokalistalle on noussut monta kestosuosikkia, joiden ympärille useimmiten tarjoiluni perustuvat.


Juhlamenu, joka sopii niin pienemmälle porukalle, mutta on laajennettavissa vaikka sadan hengen noutopöydäksi voi olla vaikka tällainen.


Juhlamenu

Vihreä salaatti
Toast skagen
Marinoitu kirsikkatomaatti- ja mozzarellasalaatti 
Paahdettu parsa ja aioli
Marinoidut uudet perunat
Possu Tonnato
xxx
Juustoja, keksejä, hilloa ja pähkinöitä
xxx
Mansikka-raparperi Pavlova



Omasta mielestäni tämä menu on loistava. Keveä mutta runsas. Ohjeet ruokiin löytyvät tänään Lännen Median sanomalehdistä.

Salaattina käytän nykyään aina pelkkää vihreää vihersalaattia, useita lajeja, vähän kuivattua karpaloa, ehkä pähkinää tai siemensekoitusta ja kastikkeeksi vadelmavinaigrette.

Possu tonnato, voi olla myös kanasta tai kalkkunasta tai kasvisversio jopa paprikasta, kuten Urhon rippijulissa.(edit; lehteen painetusta reseptistä oli puuttunut kastikkeen raaka-aineista  2 dl majoneesia, mikä moka!) Toast skagen on juuri sellaista näpertelyä, jota tekee pienelle porukalle vielä, isommassa pöytäseuruessa massan voi tarjota kulhosta ja leivät tai ruisnapit tai patonginsiivut erikseen. Marinoituja uusia perunoita löytyy aina kesän juhlista.

Tähän  menuuseen sopii hyvin lisättäväksi myös savukala (tai graavi) ja meidän pöydästä löytyy kyllä aina myös hirven routapaistia.

Jokainen tuntee väkensä ja heidän ruokavalionsa parhaiten ja voit miettiä minkätyyppistä ruokaa laitat eniten tarjolle. Tässä ikään kuin "yleismenu". Laktoosittomuus ja gluteenittomuus eivät tänä päivänä tuota ongelmia ja mielelläni rakennan koko menun, niin, että kaikki sopii kaikille ainakin ruuan osalta.


Juustotarjoilu on aina menestys. Muista rajoittaa valikoima vaan kolmeen, oikeasti enempää et tarvitse. Tai pelkkä briekiekko koristeltuna hedelmin ja pähinöin ja ja hunajavirralla on upea.

Kaiken kruunaa tietysti jälkiruoka. pavlovaa suosittelen aina kaikkiin juhliin. (Gluteenittomat!) pohjat saa valmistettua helposti etukäteen, maultaan se on keveä ja raikas ja ulkonäöltään aina kaunis vaikka periatteessa vain paiskit marjat pohjan kerma-rahka seoksen päälle, jotain vihreää tai kukkia ja lopuksi tomusokeri.

Suosittu nykyään on myös kakkubuffa... koska tiedän...ei sitä vain pysty valita. Juustokakku, suklaakakku, perinteinen täytekakku (ja se Pavlova ja se on siinä. Yksi lajia pikkuleipiä ja ehkä kotijuusto (paisti jos on jo juustotarjotin).

Älä unohda juhlavia juomia, samppanjaa, kuohuviiniä, lehtikuohua, raparperi- tai vadelmasimaa tai mehua...

Ooo... ollapa juhlat joita suunnitella.
Jos haluat vinkkiä, ihan mihin juhla-asiaan tahansa: Kysy, mä kyllä vastaan ja mielipiteitä riittää.

Mutta muista, että ne on sun juhlat, eikä kenenkään muun!

Ihania ja ikimuistoisia juhlia rakkaiden parissa!



keskiviikko 20. toukokuuta 2020

PARAS IKINÄ SAVULOHIKEITTO



Väitän, että paras ikinä lohikeitto, tai paras ikinä mikä tahansa ruoka, ei ole välttämättä kiinni reseptistä.

Kyllä, kyllä, hyvä resepti ohjaa ja tukee epävarmuuden hetkellä ja auttaa taatusti lopputuloksen onnistumisessa, mutta kun tiedät syöneesi parasta ikinä -lohikeittoa, tai mitä tahansa muuta supersuperherkullista on kyse kyllä monen muunkin palasen napsahtamisesta kohdalleen. Nälän laatu, seura, miljöö, onnistumisen tunne, raaka-aineiden laatu tai vaikka tyytyväisyys siihen, että on keksinyt jalostaa jääkaapin sisällöstä, jotain, mitä ei edes olllut suunnitelmissa.

Mun ruuanlaiton kaksi tärkeintä ohjenuoraa on rakkaus ja rohkeus. Rakasta sitä, mitä teet, käsittele raaka-aineita rakkaudella ja rakasta heitä joille ruokaa teet. 
Ole rohkea. Maista, kokeile, muuntele, sovella. Jos sulla sattuu olemaan kukkakaalia, niin laita siihen keittoon sitä kukkakaalia, äläkä ala itkemään reseptissä pyydetyn purjon perään. Tee erilainen.

Etätyön lomassa lounaaksi tehty  lämminsavulohikeitto maistui yllättäin ihan parhaalta ikinä. Viikonlopun savustuksesta oli jäänyt pala lohta, oli tietenkin perunaa ja porkkanaa ja sitä kukkakaaliakin ja olisi ollut jopa sitä purjoa, mutta koska meillä asuu mielensäpahoittaja, joka ei tykkää minkäänlaisista keittosipuleista (voi miten minä rakastaisinkaan maitopohjaisessa keitossa sipulinpalasia...) tyydyin laittamaan soppaan sipulijauhetta. Oli pieni pala aurajuustoa, kermapurkkia en viitsinyt avata vaan lurautin mukaan täysmaitoa.

Täydellinen on näin helppoa. 

Mutta tee rohkeasti toisenlainen, jos haluat. Saattaa tulla parasta ikinä.


LÄMMINSAVULOHIKEITTO
4:lle
4- 6 perunaa 
2 porkkanaa
kourallinen kukkakaalin kukintoja
kala- tai kasvisliemikuutio
1 rkl sipulijauhetta (tai pieni oikea sipuli tai pala purjoa)
vettä
n. 300 g lämminsavulohta
50 g aurajuustoa (ei pakollinen)
2 dl maitoa 
valkopippuria
suolaa
tilliä reilusti

Kuori ja lohko perunat ja laita kattilaan kiehuvaan veteen(ehlä n. 5 dl vettä). Kuori (jos porkkana vaatii kuorimista) ja leikkaa porkkanat lanteiksi, lissää kattilaan ja lopuksi lisää sinne myös kukkakaalit. Mikäli käytä sipulia, suikaloi se ja lisää perunan kanssa. (Oikein viitseliäs kuullottaisi kaikkia edellisiä hiukan voissa, mutta en alkanut moiseen mahottomuuten.) Lisää liemikuutio ja tarkista, että vettä on sopivasti, eli niin, että kasvikset reilusti peittyvät.

Kun perunat ovat napakan kypsiä lisää paloiteltu lämminsavulohi, aurajuusto muruina ja maito (minulla oli sopivasti täysmaitoa). Kuumenna keitto kuumaksi.

Tarkista maku ja mausta valkopippurilla ja suolalla. Lisää mukaan silputtu tilli.


Sillä hetkellä, höyryävän kuumana lautasellani, voilla ja kurkulla päällystetyn ruileivän kanssa, paras lohikeitto ikinä. 

maanantai 18. toukokuuta 2020

RUOKAA KOIRONAN AIKAAN VIII


Välillä tuntuu, että pää pehmenee. Kuvan ruuastakin unohtui yksi todella tärkeä elementti.

Silti joka päivä syötiin myös viikolla 20, paremmin tai huonommin. Lasten koulu alkoi torstaina ja jotenkin se tuntui suurelta helpotukselta. Eihän nuo lapset nyt varsinaisesti enää häiriköi tätä etätyöskentelyä, mutta heidän etäkoulunsa vahtiminen ja tsemppaus on ollu kyllä suuri tehtävä ainakin meillä. Ei jotenkin pysty keskittymään omaan työhönsä, kun koko ajan pitää miettiä saako ne nyt juttunsa tehtyä.

Helppoja lauseita etäkoulukäyttöön:
  • Joo, joo = Äiti, sä häiritset mun pelaamista
  • Mulla on teams kesken! = chättään kavereiden kanssa
  • Kyllä mä tiedän mitä mun pitää tehdä = täytetään työkirjaa hulluna arvosanojen antoa edeltävän päivän iltana
  • Se opettaja ei osaa etäopettaa = opettaja uskaltaa kysyä tehtävien perään
  • Mulla alkaa just liikan etätunti! = makaa bokserit päällä peiton alla
  • Sä et tajuu mitään! = Aiti, mä rakastan sua! (tai näin olen tulkinnut)



MA
lounas 
Son muusi ja olisko tuo sitruunakalaa koululaisille.
Kello kolmen ruoka
Lammasragu tai bolognese karitsasta
Mitähän mä oon pihtaillu tämän spaghetti bolognesen kanssa? Se on kuitenkin meidän kaikkien takuuvarma suosikki. Nyt mulla oli pakkasessa karitsanjauhelihaa, joten ensimmäistä kerta tein siitä. Ja voi jeevana kun oli hyvää! Niin täyteläiset maut, avasin oikein punaviinipullonkin tätä varten. Maustamaan lammasraguuta, siis, nyt huomaan, että en ole juonut (muistaakseni) ainuttakaan lasia viiniä koko korona-aikana, yhden oluen olen ottanut, ja olutpirtelön ja yhden viime kesästä asti jääkaapissa olleen siiderin. Pitäiskö tästä mun alkoholinkäytöstä jo huolestua?



Illalla paistoin vanhasta maidosta vielä upouudella pannulla lättyjä.




TI
lounas
Kasviskeitto
Tiistain kouluruokakuva ei näytä hirveän houkuttelevalta. Se on ehkä jonkun sortin kasviskeitto? Ainakin paksua. Minä kuittasin lounaan parilla hyvin päällystetyllä ruisleivällä.
Kello kolmen ruoka
Lammasragu uudelleen
Syötiin uudelleen eilistä lammasraguuta hyvällä halulla. Urkin treenien takia kaikki ruoka oli näin aikaisin,  mutta syötiin kaikki  kun nälkä oli jo kaikilla. 
Otin iltapalaksi sulamaan tekemiäni uunilihapiirakoita.



KE
lounas 
Perunat ja kastike
Mun ruuantunnistustaidot heikkenee heikkenemistään. Olisko kyseessä keitetyt perunat (no niistä olen varma) ja kanan jauhelihakastike? Koko noutoruoka-ajan odottelin pinaattilättyjä jauhelihakastikkeella tai hernekeittoa, joita en kumpaakaan uskaltanut tehdä kun ajattelin, että koulusta tulee kohta samaa. Ei niitä kumpaakaan sitten tullut ikinä. 
Illallinen
Katkarapuja kahdella tapaa ja riisiä
Urho ei ollut panostanut ruoanlaittovuoronsa suunnitteluun ollenkaan. Mutta onneksi äiti oli. Urho valmistikin meille todella hyvän aterian. Olin ostanut Lidlin pakkasesta katkaravut piri piri  ja valkosipulipersilja. Urho keitti lisukkeeksi riisin, pisti uuniin ciabattan ja kypsensi nuo rapupakasteet (ravut olivat raakoja, kuorittuja). Minä tein kylkeen vielä salaatin. Kyllä olikin hyvää.

Illalla oli vielä tarjolla kuvausherkkuja. On niin ihanaa kun kuvausaikaa on myöhäiseen iltaan!




TO
lounas
Toast skagen
Sain lapset kouluun ja tein meille aikuisille luxuslounaan korvaamaan kaikki edellisten päivien jämät ja lounaan kuittaukset. Vaikka tämäkin jäi kyllä edellisen illan kuvausherkuista. Lisäsin mukaan vähän keitettyä kananmunaa massaan, että sain kummallekkin kaksi leipää. Ei kun hitsi, teinköhän mä nämä vaan ittelleni? IsoHoo söi illalla näitä, mutta söikö enää tänään?

Pää pehmenee...

Kello viiden ruoka
Välimäen Teresan herkkupelti
Tämän Teresan tekaiseman somereseptin arvelin hyväksi ruuaksi Hiljan ruuanlaittovuorolle. Ja niinhän se olikin. Varsinkin pekonin asettelu ja munan rikkominen. Mulla oli myös pieniä ruotsalaisia uusiaperunoita keitettynä reseptikuvauksista ja ne Hilja littasi pellille. Minä pilkoin parsakaalia ja porkkanaa ja nostelin muutaman parsan siihen vielä ja vähän öljyä ja suolaa päälle. Tämä on ihanan nerokas resepti, helposti hyvää 20 minuutissa (200 astetta)! 
Mutta unohdettiin sitten se ihanin loppusilaus (joka korvaa suolankin). Päälle olis pitänyt ripotella fetaa, olin sitä ostanutkin.

Pää pehmenee.

Illalla Hilja kävi tädin kanssa Mäkkärillä ja sitten vedeltiin reseptikuvauksiin tekemäni mansikkaraparperipavlova parempiin suihin, osa lähetettiin mummalle ja papalle.


PE
Lounas
Tein itselleni ihanan salaatin, jossa oli paljon marinoituja tomaatteja, mozzarellaa, vihreää parsaa ja vierellä mun herkkua, possua tonnatokastikkeella. Nämä olivat tämän viikon iltatöiden, eli reseptikuvausten satoa kaikki.
Iltaruoka
Chicken wings ja sinihomejuustodippi
Perjantai-ilta. Kuka syö muusia ja jauhelihakastiketta tai nakkikeittoa? No ei kukaan. Eikä mekään. Heitin Hornetit ja hunajamarinoidut wingsit uuniin, tein oikeasta sinihomejuustosta ja kermaviilistä dipin, pilkoin varsiselleriä, kurkkua ja porkkanaa ja tarjosin loput marinoiduista kirsikkatomaateista.

Tuli ihan perjantaifiilis.

Harkoista tulevalla tein vielä jauhelihaburritoja ja laitoin osan pakkaseen pahan päivän varalle.


LA
aamiainen
Paistoin aamulla (no, kymmeneltä...) väelle munia ja pekonia. Omani löysivät kinkun ja ja chilicheddarin kanssa leipien päälle.

Hienossa säässä olin Meimin ja Siskon kanssa pitkällä lenkillä (juoksukoulua takana jo kolme viikkoa, eli 1/4. We can do it!)


Lauantairuoka
Savulohta
Haettiin kaupasta lohifilee ja mummolasta sähkösavustin. Helpompaa herkkua ei olekaan.
Pikkuisia rosamundia puolitettuna uunissa, parsaa ja viiriäisen munia wanna be-uppomunina (Viiriäisen munia on tosi vaikea rikkoa niin, että säilyvät ehjinä. Veitsellä napautin, niin hups, aina meni veitsi koko munan läpi)


Ja sitten oli vielä tämä maailman ihanin kaalisalaatti:

  • ohueksi suikaloitua varhaiskaalta
  • murusteltua pekonia
  • kermaviiliä
  • sinihomejuustoa
Ja tämä on niin jumalaisen hyvää. Ei ehkä laikkein kevyin salaatti, mutta niin hyvä. Voitte arvata, että kastike tuli eilisen kanadipistä ja pekoninjämät aamiaiselta.



Su
Ei kuvia. Vähän epäonnistunut ruokapäivä. 
Heräsin kahdeksalta, söin ja kävin ratsastamassa, olin puoliltapäivin kotona, jolloin oli tarkoitus lähteä Paukanevan pitkospuille makkaran ja lätynpaistoon ja keväisen luonnon ihailuun koko perheen voimin.

Suunitteleppa sinä pikku äiti ihan issekseen jotakin kivaa tekemistä koko perheen voimin niin KETÄÄN EI KIINNOSTA.

Olin niin vihainen ja pettynyt, että lähdin Paukanevalle sitten siskon ja koiran kanssa ilman eväitä. Mennessä jo laitoin sitten viestiä kotiin, että syökää näläkäänne kaupan eineshampurilaisia kun tiesin, että ruuan kerkiän laittaa vatsa viiden jälkeen. 

Sitten huomasin siellä pitkospuilla, että ittekkin oon jo ollu viis tuntia aamiaisen voimin ja sentään ratsastanut ja nyt siellä suolla tarpomassa (no, on siellä koko ajan ne pitkospuut, mutta tuo kuulostaa kyllä huomavasti paremmalta tarinalta), alkoi vähän heikottaa. Natasisko antoi ensiavuksi myslipatukkaa ja jotain pussismoothieta.

Kotona olin sen verran leppynyt, että sain grillin tulille. Mulla oli pekoni-aurajuusto-herkkusieniä, maksapekonivartaita ja sulamaan ottamaani naudan sisukkaa 500 g ja tein vielä uuniin sellaiset öljyiset valkosipuliperunat ja vanhoja siipiä torstailta lämmittelin. Kaikki paloi tai tuli liian kuivaa.

Parhaani yritin. Kai.

Pää pehmenee



perjantai 15. toukokuuta 2020

NYT OTTI OHRAPIRTELÖ!


Niinhän sitä sanotaan, eikös? Vai oliko se ohraleipä? Mutta anyways, minä ainakin otan ohrapirtelön vastedes aina kun siihen on mahdollisuus. Ja nyt puhun oikeasti ohraPIRTELÖSTÄ, en muista lasissa kuohuvista olusista.

Maistoin ohrapirtelöä tai beer shakea eka kerran melkein kaksi vuotta sitten. Olin projektissa, jossa meillä oli kumppanin Uumajan yliopiston ravintolakoulu, kolmen vuoden aikana tuli tehtyä aika monta työmatkaa sinne. Uumaja on erittäin mukava kaupunki ja kun projektikin liittyi ruokaan, niin tuli syötyä myös kivoissa paikoissa, kun se oli kaikille tärkeää.

Meidän vakihotellin U&Me, vieressä oli heti erittäin kiva Tapas Bar Deli, jonka keittiömestari on Espanjasta kotoisin. Yksi meistä, Sandra on opiskellut Uumajassa ja hän osasi menusta suositella Beer shake´n jälkkäriksi. Ja olipas se hyvää. 


Tässä oma versio kaikessa yksinkertaisuudessaan. Olueksi sopii hyvin tumma stout. Tällä kertaa kaupan hyllyltä tarttui mukaan virolainen. Kävi niin kun Oil of Ulay´n kanssa (muistatteko?).


Beer shake eli ohrapirtelö
2 annosta
1 pullo stout-olutta
n. 7 dl vaniljajäätelöä
ripsaus kaakota pintaan...

Kaada jäätelö ja olut blenderiin ja aja pirtelöksi. Hyvältä suhteelta vaikutti 1 osa olutta, kaksi jäätelöä, mutta voit toki testata muitakin suhteita.

On kyllä hyvää. IsoHoo tykkäsi oikein erityisesti. Ainut miinus puoli oli, että tasapuolisuuden nimissä tämän jälkeen täytyy perheen alaikäisille valmistaa suklaapirtelöt.

Tai mikä miinus se ny on? Vähä vaan viittimistä!


tiistai 12. toukokuuta 2020

RUOKAA KORONAN AIKAAN VII


Ruokaviikon maanantai-lounas meille aikuisille ei ollut huono. Valkoista saksalaista parsaa, joka on ihan oma herkkunsa ja vaatii vähän enemmän huomiota valmistuksessa kuorimisineen ja pitempänä kypsymisaikana. Mutta onhan se sitten kyllä hyvääkin. Hollandaise tuli tällä kertaa purkista (eikä tule toiste, ainakaan tältä brändiltä).
Olin myös tosi iloinen lasten puolesta, sillä heillä oli spagettia ja jauhelihakastiketta. Lapset olivat hiukan nihkeämpiä ja maistettuani huomasin, että se oli, noh, erilaista. 


MA 
lounas 
Koulusta spaghetti ja jauhelihakastike, aikuisille valkoinen parsa ja hollandaise.
kello 5 ruoka
No tämä! Mulla oli vähän kiirus joten laitoin IsoHoon grillaamaan makkaralajitelman. En oikein ehtinyt syömäänkään, joten tämä kuva mun lautasestakin on vähän villi. Tuossa taitaa olla Atrian leppäsavuinen raakachorizo ja Laidun Herefordin grillimakkara sekä pala jämerää lihaista uutuutta Atrialta, Wilhelm lankkua. Minä en oikeasti ole mikään grillimakkaran suuri ystävä ja kolme on jo vähän liikaa. Lankusta tykkäsin erityisesti.



Kaikenlaisia innovatiivisia juttuja etätapahtumien muodossa on ollut tarjolla. Minä en ole kyllä ehtinyt osallistua niihin kovinkaan. Yhtä kalakukkoliveä katselin kerran ja kukkienasettelua, mutta jälkimmäinen oli kyllä liian hidastempoista.

Juuri ennen vappua osallistuin Tony's Chocolate suklaan virtuaalilanseeraukseen. Nyt tätä  hyvin hyvin vastuullisesti tuotettua (pitkä tarina), hyvin camelboots tyyppistä suklaata saa myös Suomesta, K - ryhmästä ainakin. Suklaahan on hollantilainen ja maassaan markkinajohtaja, eli ei mikään turha suklaa. Urho15v. suklaan hyvin tiesi Hollannista ja olin melkein vihainen, miksei ollut mulle kertonut. Vaaleanpunainen kevään uutuus on vadelma-valkosuklaa-poksukaramelli. Saattaa kuulostaa lapselliselta, mutta oli hyvää. Niin hyvää, että söin toisen levynvähä niin kuin yksinään, mistä seurasi lähes perheriita.



Suklaata ja virtuaalitapahtumia oli  tarjolla maanantai-iltanakin. 

Pääsin kerrankin osallistumaan MG- Klubin (molekyyligastronomia) tapaamiseen. Tällä kertaa arvioimme miten erilainen musiikki vaikuttaa suklaan makuun. Tässä sai siis luvan perästä vedellä överit Suomen (ja minulle tietysti samalla maaailman) parasta suklaata eli Fazerin sinistä.


TI
lounas
Kanakeitto ja omena koulusta. Taisin skipata lounaan itse. Se on aina hyvin, hyvin huono idea.
Kello 5:n ruoka
Iskän lempparia eli spaghetti carbonaraa. Keltuaisilla, ei kermalla. Ei kuvia.



KE 
lounas
Koulusta keitetyt perunat ja todella hyvänmakuiset jauhelihapihvit, joita 3 kpl! Tuhti annos. Lisäksi riisifrutti.
Viiden ruoka
Hiljan ruuanlaitto: Hilja otti toisinnon ja teki jauhelihatacoja.

TO
lounas
Koululaisille pinaattikeitto ja banaani. Nyt täytyy kyllä sanoa, että oli paksua ja suolaista, eli ei aivan herkkukeittoa. Ajattelin heti, että pitääpä tehdä kohta itse, koska pinaattikeittohan on hyvää. En näköjään onnistunut ottamaan kuvaakaan.
Viiden ruoka
Urhon treenitauon loputtua meillä on vähän nämä ajat ja ruokailut mennet sekaisin. Urhon pitää syödä jo kolmelta ja mä en ehdi välttämättä tehdä ruokaa siihen mennessä. Ja sitten jos kouluruoka ei oo maistunut, on maitotytölläkin nälkä, niin kuin tänään.
Kuumensin nopeasti siis Lidlin kana-chorizo tuoreraviolit ja niille tomaattikastikkeen. Olin jo laittanut hyvissä ajoin palapaistin hautumaan ja tein sille sitten muusin vielä viideltä. IsoHoo tykkäsi ja Urho söi sitä vielä treenien jälkeen, mutta vaikka liha olikin mureaa, ei luvannut syödä uudestaan, koska olin keksinyt laittaa sinne kokonaisia roseepippureita.


PE
lounas
Koululaisille lohikiusaus. Minä kumosin lautaselle jotkut salaatin jämät, Atrian Vuolu savupossua, paistoin uudestaan maanantaisia punaisia paahdettuja perunoita ja kananmunan. Kyllä vain ihmisen kannattaa syödä lounas.


Iltaruoka
Mitähän se poikaraukka söikään ennen treenejä? Oliko se tämä päivä kun paistoin sille  pakastimeen tekemäni lehtipihvin kanan jauhelihasta? Varmaan, koska eilen tein muusia ja tarjosin pihviä sen kanssa, kun ei se palapaisti laskenut.

Ratsastusvalkasta tultuani pistin hulinaksi ja leivoin kaksi pellillistä pitsaa. Koska perjantai. Täytteet tuli sen mukaan mitä jääkaapissa oli.  Toisesta pitsasta tuli varsinainen Meat Lovers Supreme. Tacojauhelihan loput, pepperonin loput ja Vuolu savukinkku sekä vihreä paprika. 



Toisen tein ihan itseäni ajatellen. Anjovis, punasipuli, oliivi, kapris, valkosipuli. Kysyin Urholta, että onko ihanaa kun äiti tekee kotona ravintolatasoista pitsaa. 

Tuli aika lakonisesti murkkuäänellä:"No ei tää kyl oo."

Mun mielestä oli kyllä hyvä. Teen nykyään todella ohutta pohjaa ja paistan korkeassa lämpötilassa, vähäkin paksumpi pohja, niin se ei kypsy. 


LA
Pitkään olen haaveillut lohiburgereista. Pilkoin lohta pienemmäsi veitsellä, lisäsin mausteet, ruohosipulia, kaprista ja munan. Pyöritin pankojauhossa ja paistoin. Tykötarpeeksi avokadotahnaa, salaattia, retiisiä, mummon kurkkuja.

Lohipihvit olivat hyviä. Mutta jotakin jäin kaipaamaan. Tavallinen purilaissämpylä oli kalapihville jotenkin liian mauton ja höttöinen ja toisenlainen leipä olisi voinut olla avain onneen. Ehkä pyöreä rukiinen reissari. 



SU
Äitienpäivä
Sain kutsun valmiiseen aamiaispöytään ja lehtietuoikeuden.



Millään en meinannut antaa periksi kun Maitotyttö kinui, että saisko cokiksen aamiaiseksi, kunnes tajusin, että hän tarkoitti voisinko MINÄ hakea sen hänelle, meillä kun on cokikset varastossa. No siellä oli hieno lahja äidille, perus 3-vaihteinen polkupyörä syksyllä kadonneen tilalle. Maitotytöltä sain myös itse maalatun sydäntaulun ja kouluohjeiden mukaan tehdyn kännykkäkotelon (sori ei kuvaa, kun en nyt muista minne sen panin), sain sen kyllä jo pari viikkoa sitten, hyvissä ajoin. Tyttö pyyteli siihen jotain trikoota materiaaliksi ja annoinkin vanhan tunikan (joka oli laitettu sivuun, että siitä voisi tehdä niitä barbin vaatteita). Kotelo oli näppärästi tehty liimaamalla saumat ja kääntämällä sitten nurinpäin, joten se oli oikein siistin näköinen. Kaulanauha oli leikattu avainnauhasta ja vaaleansininen kännykkäpussi oli koristeltu mustin palloin. Ne oli leikattu mun uusista leggareista.




Omalle äitilleni valmistin mansikkapiirakan Urhon toimiessa mansikkavastaavana. Tiedän, että äitini rakastaa mansikkatartaletteja, sellaisia, joita Sveitsissä söi. Niissä on keveä muropohja, jokin creme mansikoiden päällä ja ihana kiille. Tätä lähdin hakemaan, mutta ei tämä vieläkään ole aivan se oikea ohje. Urho toimi mansikkavastaavana, paloitteli ja asetteli mansikat mumman mansikkatorttuun.

Mummolassa saimme sitten vielä papan grillaamaa kanaa tykötarpeineen ja siskon tekemää sitruunamarenkipiirasta.

Illalla pyöräytin vielä pizzan, perjantailta  jäi nimittäin yksi pala taikinaa odottamaan jääkaappiin. 48h pohja siis. Päälle kinkku aurajuusto ja vihreä paprika. Oli kuulemma niin hyvää. Siitä en mitään tiedä, koska jätin kännykkäviestillä paisto-ohjeet ja painoin itse talliterapiaan. 


Mitä jäi käteen tästä koronaviikosta?
Kouluruuista suosikkeja olivat kanakeitto ja jauhelihapihvit. Minä skippasin turhan monta lounasta. Kalaakin syötiin vähän ja kasvisruokaa vähän. 

Vähän ehkä koronaväsymystä havaittavissa ilmassa siis. Taisin luvata kertoa kaappien siivoilusta, mutta en nyt jaksa. Olen niitä kyllä siivoillutkin, ainoastaan pakastin tuntuu pullistelevan päivästä toiseen (kiitos reko-ostot ja leipomomyymälästä tehdyt edulliset suurostot), ettei tartte jatkuvasti hakea sitä leipää kaupasta. 

Juurileipää en ole leiponut tälläkään viikolla.

perjantai 8. toukokuuta 2020

KINKKU-MAKARONISALAATTI


Pastasalaatit ei oo oikein mun juttu. Ne vois olla, koska pastastahan mä tykkään, mutta jotenkin vaan, en tiedä, ne on usein niin mitään sanomattomia ja mauttomia. Vaikka olenkin kova juhlia järjestämään ja poikkeuksetta niissä on jonkinlainen ruokatarjoilu, isommissa juhlissa noutopöytä (jos olisin hävyttömän rikas, tai edes normaalirikas, järjestäisin mielelläni kyllä sadan hengen juhlat pöytiintarjoiluna, mutta se ei nyt taida olla millään muotoa mahdollisuuksien rajoissakaan), en ole koskaan ikuna tainnut laittaa pastasalaattia pöytään.

Projektilistalla on kauan ollut itseni rakastuttaminen makaronisalaattiin. Moni niistä tykkää hirveästi, joten jotain niissä täytyy olla. Jotakin mitä en vain itse ole vielä löytänyt. 

Ennen etätöitä olin päättänyt myös kunnostautua työeväsrintamalla. Tosi turhautuneena ympäristöni työpaikkalounaisiin ja siihen, että noihin saa helposti upotettua viisikymppisen viikossa (Musiikkiopiston kahvilan lounaisiin en kyllästy ikinä. Alusta asti tehty maistuva keitto, kotitekoiset tuoreet sämpylät ja tee tai kahvi, 5.50€, sopiva 5 min kävelymatka ulkoilmassa). Kannattaisi kunnostautua edellispäivän kotiruuan tähteistä kootusta  eväsannoksesta, tehdä mukaan kunnon sandwichit (mähän voisin elää pelkällä leivällä) ja jotain rouskuteltavaa hedelmää ja kasvista tai tehdä vaikka vartavasten burritoja (niitä voi tehdä ison satsin, pakastaa annoksiin ja ottaa aamulla lounaaksi sopivasti sulava burrito mukaan),  rakentaa kippoon lisää vesi- nuudelikeittoja (jotain vihannesta ja protskua mukaan, ei pelkkää pussinuudelia), tehdä salaatti ja salaatista eritoten huomioida PASTAsalaatit. Ainakin mun keho huutaa hiilihydraattia!



Pastasalaatti on siis todellinen moniottelija. Se sopii evääksi, lounaaksi, illalliseksi, noutopöytään, arkeen ja juhlaan. Se on riittoisa ja ruokaisa elikkä täyttävä. Lisäksi se on aivan loputtomasti muunneltavissa ja resepti on yksinkertainen pasta + lisukkeet + kastike. Salaatin voi helposti koostaa juuri niistä aineksista, joita on tarjolla. Jos ei oo kinkkua, olisko tonnikalaa jne. Pastasalaatti ei ole kuitenkaan vihannesten suhteen mikään hävikkihautausmaa (ellei niitä sitten paahda uunissa uuten olomuotoon) siinä mielessä, että jo vähän nahistuneet vihannekset kannattaa mieluummin upottaa keittoihin ja kastikkeisiin ja käyttää pastasalaattiin tuoreita ja hyvälaatuisia, sellaisia, joita mieluusti pistelisit poskeen myös paljaaltaan.

Pastasalaatinrakentajan muistilista:


  • Varioi pastalaatuja. Eri muotoiset pastalaadut saavat saman perussalaatin näyttämään aina uudelta. Pikkupennet, simpukat ja perhospasta ovat esimerkiksi oikein mainioita salaattiin. Väreilläkin saa leikkiä. Ja jotakin hävyttömän retroa ja houkuttelevaa on myös tuossa ihan tavallisessa pienessä kyykkymakaronissa, eikö olekin. Anna mielikuvituksen lentää.
  • Koska pasta itsessään on niin pehmeää ja täyteläistä, vihannekset tuovat mukaan hyvää rouskua ja usein myös kaivattua särmää makuun, hapokkuutta ja raikkautta. Punasipuli, kevätsipuli tai purjo, eriväriset paprikat ja kurkku, tomaatit, parsa, parsakaali, kukkakaali, herneet, omena, maissi, varsiselleri. Miksei porkkana ja muutkin juurekset, halutessasi voit kevyesti ryöpätä niitä.
  • Proteiiniksi sopii ((kylmä)savu)kinkku, broileri, vähärasvainen jauheliha, tonnikala, savukalat ja kaikki pavut ja linssit.
  • Kapris, oliivit, aurinkokuivatut tomaatit, erilaiset chilit, suolakurkku ananas, yrtit, pähkinät ja siemenet, feta, sinihomejuusto, cheddar, savujuusto ja itseasiassa kaikki muutkin juustot ovat ihania maun täydentäjiä.
  • Yksi tärkeimmistä asioista on kastike. Ellei tärkein. Kylmä pasta itsessään ei maistu oikein miltään, joten kastikkeen tehtävänä on luoda koko salaatille oikeanlainen luonne. Kastike ja pasta saisivat kylpeä toisissaan mielellään jo yön yli ennen tarjoilua. Kastikkeen päätyylit taitavat olla kirkas  ja kermainen:
  •  Kirkas on öljypohjainen, johon tuodaan hapokkuus haluamallasi etikalla, sitruunalla tai limellä. Itse tykkään hurjan hapokkaista. Mausta kastike käyttäen suolaa, sokeria, (dijon)sinappia, yrttejä(myös kuivatut käyvät), valkosipulia jne. Muista hyödyntää esim fetapurkkien tai aurinkokuivattujen tomaattien öljyt, jos ne ovat hyviä. Ota äkkilähtö aasiaan ja mausta inkiväärillä, chilillä, valkosipulilla soijalla tai kalakastikkeella ja mirinillä.
  • Kermainen kastike perustetaan  kermaviiliin, majoneesiin, jugurttiin tai ranskankermaan  tai niiden yhdistelmiin. Kirkkaan kastikkeen tavoin sekin tarvitsee happoa ja mausteita, suolan ja sokeriripauksen  lisäksi sillekin sopii hyvin dijon  ja valkosipuli (puhun nyt pienistä määristä, toki valkosipulia voi valkosipuliin hullaantunut laittaa rankemmallakin kädellä. Itse kyllä pidän tuosta kohtuukäyttäjän roolista. Melkein kaikkeen, mutta useimmiten aina niin, ettei se koskaan nouse dominoimaan. Tuoreet yrtit ovat ihania myös kermaisissa kastikkeissa.
Mulla on kyllä yllättävän paljon sanomista makaronisalaatista ihmiseksi, joka niitä harvoin syö. Ja kun näitä tähän kirjoittelin, niin oikein inspiroiduin ja tuli monta toteuttamisideaa mieleen.

Tässä reseptini perus kinkku- makaronisalaattiin. Siitä tuli oikein hyvä ja herkullinen. Hyvät ainekset ja hyvä kastike. Jaksoin syödä useampana päivänä hyvällä halulla.Voi olla, että arvioidut määrät ovat vähän sinneppäin, koska en kirjoittanut näitä  tehdessäni muistiin. Herneitä saattoi olla koko pussillinenkin eli 200 g. Mutta tehkää niin kuin silmämääräisesti hyvältä näyttää. Kannattaa muistaa, että kun on paljon erilaisia aineksia, niin niistä tulee yhteensä yllättävän reilu määrä.



Kinkku-makaronisalaatti

5 dl keitettyä makaronia
1 pieni punasipuli hienonnettuna
100 g pakasteherneitä
150 g hyvää savukinkkua, (kuutioitua, rouhetta, suikaletta)
1 pieni maustekurkku kuutioituna
1/2 punainen paprika kuutioituna.
1 dl silputtua ruohosipulia

Se kastike:
1/2 dl majoneesia
1/2 dl maustamatonta jugurttia
1/2 dl valkoviinietikkaa
 2 tl (dijon)sinappia
1 valkosipulinkynsi puristettuna
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Sekoita salaatin ainekset toisiinsa. Sekoita kastikkeen ainekset. Sekoita kastike salaattiin.

Anna maustua ainakin muutamia tunteja, mieluummin yön yli.

Olipa helppoa!


tiistai 5. toukokuuta 2020

ÄITIENPÄIVÄKSI OMA PORO


Minulla on ollut ilo toteuttaa tämä postaus vaikuttaja auttaa pro bono - yhteistyössä Reindeer Journey'n ja Indieplacen kanssa.

Tässä on Pumba. Lapin Hakuna Matata. Nuori vuorsa, eli kolmevuotias poikaporo. Seurallinen velikulta, koirien kanssa keväthippaa leikkivä. Ensimmäisenä talvenaan pieni ja heikkokuntoinen vasa, joka pääsi erikoistarkkailuun ja - hoitoon, reipastui ja pääsi kuin pääsikin aloittamaan rekiporokoulun.

Pumba on kooltaan pieni, mutta luonteeltaan oikein ihmisrakas, utelias ja ystävällinen. Se on aina ensimmäisenä ihmistä vastassa ja söpönä poikana ottanut itselleen porokoulun maskotin roolin.

Supersöpis Pumba on meidän perheen uusin tulokas. Me nimittäin adoptoimme sen. 

Antakaas kun kerron:



Kuukausi sitten meidän perheen piti olla odotetulla Levin reissulla. Reissaamme niin paljon pikaluistelun merkeissä talvella kotimaassa ja ulkomaillakin, että aikaa Lapin matkailuun ei tahdo löytyä, vaikka ollaankin innokkaita laskettelemaan koko perhe.

Tuli korona ja lopun tiedättekin. Loman peruuntuminen otti tietysti jokaista perheenjäsentä pattiin kovasti, mutta isossa kuvassa se on olematon juttu. On terveyttä, on työtä (no, itseasiassa Iso-Hoo on lomautettuna) ja kalenterissa paljon tilaa, mahdollisuus ikään kuin vaivihkaan vähän hidastaa elämää ja keskittyä oleelliseen.

Ravintolat ja matkailuyrittäjät. Yllättäen heilahtanut korona-korvapuusti on lennättänyt useimmat päin seinää. Vahvimmat ja energisimmät jaksavat ideoida selviytymiskeinoja, neuvotella vuokrista, järjestellä henkilökunnan asioita. Selviytyä edes osasta juoksevista kuluista poikkeustilan aikana. Jokainen tarina on erilainen ja inhimillinen, selviytymissabluunoita ei ole. Osa ei jaksa, vaikka välttämättä jaksamisella tai halulla ei ole asian kanssa kauheasti tekemistä. Pystysuoraa muuria on vaikea nousta ylöspäin paljain käsin tai edes apuvälineiden kanssa.



Reindeer Journey on lappilainen perheyritys n. tunnin matkan päässä Rovaniemeltä pohjoiseen. Se on aito porotila, jossa porot laiduntavat vapaana ympäri vuoden. Porotila järjestää räätälöityjä retkiä ja kursseja, joiden kivijalkana on aidon porotilan konstailematon arki ja juhla. Puhdas villi luonto, ympäröivä hiljaisuus ja vuodenaikojen kierron mukaan vaihtuvat porotilan askareet luovat puitteet joiden tarjoamia elämyksiä myös suomalainen kaipaa (sen täytyy olla geeniperimässä).

Reindeer Journey on lanseerannut  vuoden vaihteessa hienon aineettoman lahjan, poron adoption. Voit yksin tai yhdessä adoptoida vuodeksi valitsemasi poroveijarin (sillä veijareilta ne hulvattoman hauskojen esittelytekstiensä perusteella todellakin vaikuttavat). Aineettomien lahjojen listoilla, jos verrataan nyt vaikka kuun kraaterin ostamista tai puun adoptoimista (no sekin on kyllä aika bueno metsänsuojelun tukeminen), niin tässä on monella tapaa hieno lahjaidea, monessa perheessä kaivataan omaa lemmikkiä, ja oma poro, vaikka vähän etäadoptionakin, on kiva idea. Saat adoptiotodistuksen ja pääset oman porosi yksityisille sivuille seuraamaan sen elämää kuvin ja tarinoin. Pari kertaa vuodessa adoptoijille järjestetään tapaaminen tilalla ja toki voit sopia vierailuretkestä myös silloin kun olet tuolla suunnalla käymässä.

Minä ja Maitotyttö ollaan adoptioporosta tosi innoissamme, Maitotyttö omista söpöysnäkökulmistaan  ja minä eritoten myös siksi, että näin saan mahdollisuuden tukea suomalaista yrittäjää, jonka toimintaan koronapoikkeustila on  radikaalisti vaikuttanut tänä keväänä. Pieni pala lappia ja oma poro, parasta matkatonta matkailua, hitaamman ja ympäristöystävällisemmän matkailun edistämistä. Lahjan voi lähettää minne tahansa päin maailmaa, yrityksellä on hienot sivut myös englanniksi.


Pumballa oli jo näin komeat sarvet ennenkuin kevättalvella ne pudotti.

En malta olla mainitsematta parista muustakin persoonasta, joita adoptioporojen listalta löytyy:



Herra Näkkälä

"Isäporo. Ei tee töitä. Vetää talvet lonkkaa ruokapisteen tuntumassa. 

Herra Näkkälä osaa ottaa elämän juuri sopivan rennosti, turhia hötkyilemättä. Talvisin se vetää lonkkaa ruokapisteen tuntumassa, näkemättä tarpeetonta vaivaa arkensa suhteen. Kesäisinkin se majailee useimmiten lähellä kotia, hyvän räkkäsuojan äärellä.

Rykimäaikana syksyisin Herra Näkkälä ryhdistäytyy ja hoitelee kunnialla asiaan kuuluvat rykimähommansa. Reilun kuukauden ajan se elvistelee komeana ja vahvana metsän kuninkaana omaa parttiotaan tiukasti varjellen. Rykimän loputtua se palaa kipin kapin kotiin lepäämään.

Pari kuukautta vuodesta Herra Näkkälä on komea ja sarvekas hirvas, metsien uljas kuningas. Muun ajan se on ilmiselvä porojen Homer Simpson."


Juro

"Sympaattinen jääräpää, jonka opinpolku rekiporoksi oli työntäyteinen.

Juro on jääräpäinen, mutta sympaattinen nuori rekiporo. Luonteeseen viittaavan nimensä Juro sai jo ensimmäisenä talvenaan. Se on perusluonteeltaan aika kesy ja tuttavallinen, mutta erityisesti talutettuna kulkeminen vaati siltä huomattavasti tavanomaista enemmän opiskelua. Vasana pienikin narusta vetäminen sai Juron välittömästi joko pötkähtämään makuulle tai haraamaan kaikin voimin vastaan.


Juron koulutus kysyi pitkämielisyyttä, aikaa ja erityisesti tämän poropojan persoonaan perehtymistä. Lopputuloksena Jurosta kuoriutui kuitenkin kelpo rekiporo ja sen kouluttajista aimo annoksen osaavampia tekijöitä. Kun kouluttaja oppi ymmärtämään Juroa, oppi Juro rekitöihin. Se valmistautuu parhaillaan elämänsä ensimmäiseen työsesonkiin."


Aika velikultia!

Ja tässä ihan tuore kuva nuppopäisestä Pumbasta. Sanotaanko poroista nuppopää?

Porotilan juttuja on kiva käydä lukemassa ja avartamassa samalla tietoutta perinteisestä pohjoisen elinkeinosta. Mitä tarinoita ja mikä sanasto! 

Oma adoptioporo on ihana lahja vaikka äitienpäiväksi. Me äidithän usein toivotaan lahjaksi maailmanrauhaa tai vähintään kilttejä lapsia. Niihin verrattuna adoptioporo on kyllä paljon konkreettisempi vaihtoehto. Tai hanki poro ilahduttamaan kummipoikaa tai siskontyttöä tai pohjoisesta etelään muuttanutta tai ystävää maailmalla.  Hyvän mielen saa kaupan päälle, tuethan lappilaista elinkeinoa ja matkailua tänä vaikeana aikana.

Sitten kun päästään, mennään tervehtimään Pumbaa ihan paikan päälle!




Postauksen kuvat ja osa teksteistä on lainattu Reindeer Journey'n sivuilta. Postaus on toteutettu pro bono yhteistyönä, tila lahjoitti meille kuitenkin valitsemamme adoptioporon vuodeksi. Voit seurata näitä symppiksiä otuksia myös  instagramissa @reindeerjourney tai @reindeerjourneysuomi.