About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 23. toukokuuta 2011

Ruma kananpoikakeitto


"Thaimaalainen, nopeasti valmistuva talousruoka on epäilyttävästä ulkonäöstään huolimatta häkellyttävän herkullinen." Näin väittääpi reseptin tarjoileva mainio Apukokin keittokirja ja se on kyllä niin totta, niin totta!

Keiton pohja ilman tarjoilulisukkeita on tosiaan erittäin epäilyttävän näköistä, mutta unohtuu kyllä lusikan ehdittyä annostelemaan keittoa suuhun. Takaan että ensimmäisen kulhollisen jälkeen otat toisen, ja ehkä vielä kolmannenkin, elleivät muut ole jo kattilaa tyhjänneet.

Lisäksi täyttää myös kaikki muut suosikkiruuan edellytykset eli helppo, nopea, halpa ja jopa vähäkalorinenkin. ( no myönnetään, että useat suosikkiruokani ovat myös erittäin "lihottavia" ja usein myös kukkaroa keventäviä.)

Eli lähdetäänpä kokkaamaan. Oon tainnut meinaan syödä tätä jo viitenä päivänä tässä kuussa!

Ruma kananpoikakeitto

0,5 l keitettyä jasmiiniriisiä (eli noin 2dl raakaa riisiä)
6 valkosipulinkynttä
3rkl öljyä
250g broilerin jauhelihaa
1,5 l kanalientä
5tl valkoviinietikkaa
5tl sokeria
4 tl kalakastiketta
2 kananmunaa

Tarjoiluun:
muutama kevätsipuli silputtuna
ruukullinen tuoretta korianteria
Thai Sweet Chilli -kastiketta

Voit hyvin käyttää keittoon edellisen päivän tähteeksi jäänyttä riisiä. Sen puutteessa aloita keittämällä riisi väljässä vedessä ja siivilöi se sitten vedestä. Siis juuri kuin oppikirjasta "Älä keitä riisiä näin." Nyt saat luvan perästä.

Kuori ja pilko valkosipulinkynnet ja paista ne miedossa lämmössä kullankeltaisiksi. Siirrä odottamaan.
Murustele jauheliha kattilanpohjalle mahdollisimman pieneksi. Käännä levy päälle ja kaada sekaan kuumennettu kanaliemi. Itse kiehautin 1,5 l vettä vedenkeittimessä, kaadoin sen kattilaan ja heitin perään pari kanafondikuutiota. Keittele liha kypsäksi (muutama minuutti) samalla hieroen jauhelihaklönttejä pienemmäksi vaikka kahden puuhaarukan välissä, mikäli se on jäänyt ikävän isoiksi klimpeiksi. Saisi olla aika pientä murua siis.

Sekoita valkoviinietikka ja sokeri keskenään, kaada keittoon ja sekoita. Lisää joukkoon myös riisi, kalakastike ja valkosipuli. Sitten pientä hämmentelyä.

Riko munat kulhoon ja vispaa rikki. Kaada munaseos kiehuvaan keittoon nauhamaisesti koko ajan vispilällä sekoittaen. (Tässä kohti mietin, että pitääkö vispilöidä munia vai keittoa. Valitsin keiton.)

Jossain vaiheessa olet sitten varmaan silpunnut erillisiin kulhoihin korianterin ja kevätsipulin. Nyt on aika nostaa ne pöytään yhdessä Thai Sweet Chilli -soosipullon kera, sillä keitto on valmis.  Korianteri ja sipulisilppu kulhon pohjalle, päälle kuumaa keittoa ja lopuksi pärskyttele punaista chlilisoosia päälle.

Uusi suosikkikeittoa, varsinkin kun tuo nimi on jo itsessään niin säälittävä.(n ihana!)

keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Paljon onnea vaan, paljon onnea vaan!


Elämänmakuisen (?) ruokablogin ollessa kyseessä, sallinette pienimuotoisen postauksen tämänpäiväisten syntymäpäivien kunniaksi.

Sankari Maahismetsän Aramirin Aaria, aka Obelix aka Pote täytti siis tänään 9 vuotta. Urho6v:n pyynnöstä synttäreitä juhlittiin pienimuotoisesti (vrt. aikaisemmin ei ole juhlittu lainkaan) maksalaatikon ja 9 nakinpuolikkaan voimin. Sankari söi yksin kaiken.

Pote, kuten koko veljessarja (6 urosta) on edelleen virtaa täynnä, muutama harmaa hapsi leuan alla ei menoa haittaa.

Obelix liittyy vielä ruokaan myös sillä tavoin, että se tapaa palveluskoirakokeissa poistua kesken tottelevaisuusosion kanttiiniin. Legenda siis jo eläessään.


maanantai 16. toukokuuta 2011

Äidin salainen ase

Stressaantuneen kotiäidin pelastaja. Kiireisen työssäkäyvän armahtaja. Uusavuttoman bravuuri. Kaikkien nälkäisten sankari. Lapsen eka "kokkaus". Jopa sille epätrendikkäälle -siis sellaiselle, joka ei tunne oloaan kotoisaksi keittiössä- iskälle. Opiskelijabudjettiin. Painonvartijalle. Perinteisen suomalaisen ystävälle. Ja tietenkin kaikille superkokeille, sillä kaikki kuitenkin olettaa, että teitte tämän alusta asti itse.

Niin että onko mulla teidän huomio nyt?


Puhun nimittäin  peruna- ja keittokasvispussista. Pakaste, jossa ei lisäaineita, vain peruna, porkkana ja purjo. Isoina paloina ja oikein maukkaina sitäpaitsi. Tarjouksessa 2 pussia 3 euroa tai yksi on kai jotain 1,80 normaalisti. Näitä mulla on aina pakastimessa. Ei lisäaineita. Soppaa kuudelle, voit tehdä myös puolikkaan annoksen. Lisäät vain vettä, lihaliemikuutiot ja pääraaka-aineen. Valmista vartissa.

Joku voi tietysti sanoa, että taitaa tosiaan olla stressaantunu kotiäiti kun ei kerkiä perunoita kuoria...Mutta aina ei kyllä tosiaan kerkiä. Kun tuloo nälkäisen, kiukuttelevan lapsen kanssa kotiin. Tai kun pitäis äkkiä keksiä jotain pöytään. Tai ollaan ystäväperheen kanssa ulkoilemassa ja pitäisi äkkiä saada suurelle joukolle ruokaa. Talkooporukalle. Kaikenmaailman koirien luonnetestien toimitsijoiden muonitukseen huonoissa keittämisolosuhteissa.

On tehty kalasta ja kanasta, jauhelihasta, nakista ja makkarasta. Kypsästä kokolihasta, kinkusta ja lihapullista. Liemeäkin vois vaihdella, kookosmaito, sulatejuusto, tomaattimurska, makukermat,maito,  aina on uus keitto. Lisää varhaiskaalta, tai kukka-ja parsakaalta. Mausta eri yrteillä. Tai erilaisilla maustetahnoilla. Aina maistuu. Myös Urholle 6v.



Mielikuvitushan tässä vain on rajana. Mutta osoittaakseni "luovuuteni" määrää, tässä muutama otos meidän arjen pelastuksista. Aikaslailla perinteistä tehdään siis. Vois joku yrttisilppu ehkä edes piristää. Mutta leivän kanssa tosi hyvää kuiteskin!

Kot kot kot chickkeeeen....

jauheliha yksi takuuvarmimmista


Makkara on tietysti voittamaton


Ja lohikeittokin tulee niin näppärästi


Tätä hirvenlihasäilykekeittoa täällä on jo hehkutettukin
Sumeilematta kehun tätä tuotetta aina ystävilleni ja sukulaisilleni. Moni sen on ottanutkin omakseen. Ystäväni Karjamekko esimerkiksi on sitä mieltä, että tämä on paras"lahja" mitä oon koskaan hälle antanut ja hänen bravuurinsa on tehdä kanakeitto mandariinimarinoiduista kanasuikaleista.

Mikäs on sun salainen arkea helpottava ase? Vai oletko sitä mieltä, että siemenperunatkin pitää itte idättää? Vai oot yksinkertaisesti niin täydellinen, että sulla ei kaivata paniikkitilanteiden pelastajaa, koska sellaasia tilanteita ei vaan oo. Eikä tuu.

Mutta elämä ja tilanteet muuttuu, muista se!

Laittaskohan linkin appetitille? Onkai se mukava tietää, että joku on näin haltioitunut pakastetusta perune/porkkana/purjopussista.

sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Jääkaappi-Tex-Mexiä


Tälläistä voi syntyä kun kurkkaa jääkaappiin ja alkaa arpoa, että mitähän näistä aineista (jotka pitää käyttää pois) tekis. Marinoimattomat kanansuikaleet veivät ajatuksia laidasta laitaan, tekiskö kanapastaa (ääh, ainaista pastaa), jotain intialaista (No Urho ei sitte syö, eikä ooedes Naannia, enkä kyllä ala tekeen), jotakin kanawokkia (niistä pakkaa tulla aina sellasia sörsselssönejä), "kanaruukkua", kanakeittoa...? No avattu Chipottle-purkki ratkaisi asian, mennään Tex-Mexillä. Meksikolaiseksi kai en uskalla tätä väittää.

Mutta oli helppoa, oli hyvää, jopa etten sanoisi herkullista. Iso-Hookin tarjoutui syömään seuraavana päivänä left-overssit, yleensä se ei niitä eilispäivän ateriantähteitä jääkaapista lautaselleen löydä.

Olisko nämä sitten jotakin enchilada tyyppisiä? Salainen ainesosa on ainakin vuohenjuusto!

Nannan kanaenchiladat

 450g marinoimattomia broilerinsuikaleita
1 purkki (pirkka) chipottlekastiketta
1 pikkutanko vuohenjuustoa
8 vehnätortillaa
1 purkki ranskankermaa
5dl emmental-mozzarellajuustoraastetta
korianterisilppua maun mukaan

Tarjoillaan salaatin kanssa, jossa salaatin lisäksi kurkku, tomaatti, korianteri, kevätsipuli. Ei kastiketta, mutta annoksen, sekä enchiladan että salaatin päälle puserretaan limelohkon mehua.

Eli ruskista broiskun suikaleet ja lisää chipottlekastike pannulle muutamaksi minuutiksi hautumaan. lisää myös korianterisilppu lopuksi. Chipottle on siis savunmakuista salsaa.
Lämmitä tortillat ohjeen mukaan mikrossa, aseta kullekin tortillalle reilu lusikallinen kanaa sekä halkaistu vuohenjuustoviipale.



Sitten vaan rullalle. Päädyt saa jättää avoimiksi. Vieriviereen uunivuokaan ja päälle ranskankermaan sekoitettu juustoraaste.



Uunissa puolisen tuntia 175 asteessa.

Väki pöytään ja syömään. Ei ollunna mautonta ei. Mutta melekoosen tex-meksiä (=lue paljon juustoa ja muuta terveellistä ranskankermaa) No, olihan siinä salaattiakin.



torstai 5. toukokuuta 2011

Kikherne-feta-minttutahna (vai onko nimessä lueteltava kaikki valmistusaineet?)


Voishan tämän tahnan nimi ola vaikka vaikka vaikka Martti? Ei ainakaan huonompi nimi kuin Kikherne-feta-minttutahna. Paitsi ettei siitä tietäisi mitä se sisältäisi. Ja mieleen tulisi itsellä vain Iso-hoon Martti -eno (terveisiä!) ja yksi pikkupoika nimeltä Martti.

No enpä lähtökohtaisesti itsekään tiennyt mitä tahnaan oli tuleman sen tekoa aloittaessani, mutta niin vaan hyvää tuli! Tarkoitus oli siis valmistaa vapun nyyttäri brunssille tuoreen leivän kumppaniksi hummusta ja feta-minttutsatsikia, jonka ohjeen näin jossain, mutta yllättäen jugurtti olikin jäänyt kauppaan. Lisäksi olin suunnitellut tekeväni myös vietnamilaisia- onko ne nyt kesä- vai kevätrullia -, mutta kun kaupassa ei ollutkaan riisipapereita, jäin tyhjän päälle roikkumaan. Ilman suunnitelma b:tä. Ja tämä jotenkin yllättävän paljon vaikutti tavallisesti niin tyynen rauhaisaan olemukseeni ja jouduin jonkunlaisen raivon valtaan niin, että kun tahnoja aloitellassani huomasin, että toisen pääaine puuttuu myös, aattelin ihan sama ja lyödään kaikki yhteen.


Kikherne-feta-minttutahna

1 tetra  keitettyjä kikherneitä 380/230g
200g fetaa
1rkl tahinia
2rkl hyvää oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä kuorittuna
1 nippu tuoretta minttua
1/2 sitruunan mehu
vettä jos liian paksua.

Kaikki ainekset sileäksi tehosekoittimella ja sitten vaan leivän päälle ja pari oliivia toiseen käteen.
Ja suukkuun!

keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Blogiton pääsiäinen


Pääsiäinen on ihana ruokajuhla. Sormet syyhyäisi päästä pääsiäsen herkkuihin käsiksi.
Vaan tällä kertaa lähden lapsien ja sen suuren mustan meillä asuvan kanssa koiraleireilemään.


Lauantaina tuon kuitenkin Urhon trullittelemaan mummolaan.

Ruuanlaitolta en silti välty tänäkään pääsiäisenä. Luvassa on nimittäin 30 hengen ruokahuolto 4 päivän ajan.
Nyt jos olisin karjalainen sanoisin et mie oon kyl hullu (tai jotain sinnepäin).
Mutta koska olen (kunnon) pohjalainen, minen sano mitään. (korkeentaan ruman sanan).

Ja teille kaikille HYVÄÄ PÄÄSIÄÄSTÄ!
Toivottavasti pääsettä pääsiääsvalakialle!


sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Parsakaali-pastavuoka: näppärä, maistuva perheresepti (sis. nam sinihomejuustoa...)


Mikä hintura on perheresepti? Kai se on nopea, helppotekoinen, kaikille maistuva - no, Urho6v ei lasketa, kun syö vaan niitä purkkiravioleja - , vaikka tämä resepti kyllä vaatii sen verran viitseliäisyyttä että valmistaa tuon valkokastikkeen. Jos haluat nopeuttaa, voit toki kokeilla munamaitoakin, mutta se taitaa tehdä lopputulosta aika erilaisen.

Tämä oli tälläinen reseptitön arjen kokkausyhdistelmä siitä mitä kaapissa oli ja parsakaalihimosta. En tullut kirjoittaneeksi reseptiä ylös joten ohje on summittainen tyyliin pussillinen savukinkkukuutioita; se esimerkiksi tarkoittaa sitä yleisimmin kaupassa myytyä kokoa, ei hajuakaan paljoko siinä on grammoissa, mutta en usko, että tämä resepti on herkkä epäonnistumaan suuntaan tai toiseen soveltaessa, joten ei kun kokkailemaan sinnepäin!

Parsakaali-pastavuoka

1 parsakaali
 Pennepastaa 4:lle
1 pussi savukinkkukuutioita
mustapippuria
2 dl juustoraastetta

Pilko parsakaali ja keitä pennepasta ohjeen mukaan. Sekoita ja mausta pasta, parsakaali ja kinkku ja kumoa voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle valkokastike.

Valkokastike homejuustolla

2 rkl voita

2 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
1 purkki aura pehmeää sinihomejuustolevitettä (tai sitten kunnon tavaraa)
suolaa
valkopippuria


1. Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja anna kiehua hetki, älä ruskista.
2. Kaada joukkoon kuuma maito koko ajan sekoittaen.
3. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna kiehua noin 5 minuuttia, mutta älä polta pohjaan eli sekoittele. Lisää juusto sulamaan loppuvaiheessa

Ripottele lopuksi juustoraaste ja paista  200 asteessa puolisen tuntia.

Parskaali maistuu tosi hyvälle! Ette ehkä usko tätä, mutta tein tätä ruokaa siis pari viikkoa sitten, enkä enää millään muista ryöppäsinkö (=kiehauttaa hetken) parsakaalen ennen vuokaan panoa?

Ehkä ryöppäsin, ehkä en...?