Rauhallista, hyvää, maukasta ja onnellista joulua kaikille blogini lukijoille! Ootte tärkeitä!
About me
Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.
sunnuntai 25. joulukuuta 2016
sunnuntai 18. joulukuuta 2016
VIIKKOMENU 51
Tunnisteet:
foodlover,
viikkomenu
Odotan kovasti aattoa. Silloin viimeistään on kaikki tehty tai jäänyt tekemättä. 5 arkipäivää. Kohta se on.
Viikkomenussa oli omat haasteensa. Ratkaisin sen niin, että alkuviikko syödään hyvin arkista ja tavallista, se kun on muutenkin mottoni joulunalusviikolla. Loppuviikko sitten katsastetaan joulua
Kastike on hitokseen tulinen. Lasten pullat kannattaa tehdä ehkä miedommassa kastikkeessa. Mutta on koukuttavan hyvää. Tee iso satsi niin elät tällä useammankin päivän.
Näistä munattomista ja maidottomista tuli eityisen hyviä. Mutta saatanpa kiireisellä viikolla ostaa muiden äitien tekemiä....
Tämän keiton olen kokonaan unohtanut. Kuinka mikään näin hyvä voi olla näin rumaa?
TORSTAI: UUNIMAKKARA
No nyt lenkkihimot tyydytykseen, että jaksaa kinkun kanssa sitten joulunpyhät! Tämä kuva tuli vastaan. En ainakaa löytänyt että olisin julkaissut reseptin. Mutta osaattehan te ; makkaraan viillot ja uuniin niin kauaksi, että näyttää hyvältä.
Sen muistan, että kyseinen annos on tehty kuumassa leivinuunissa, eli sopii hyvin torstaille kun täytyy alkaa lämmitellä uunia kinkunpaistoa varten.
PERJANTAI: JOULUKINKKU RUISKUORESSA
Perjantaina sitten kinkku illalla uuniin. Ruiskuoressa! Paras, myös sähköuuniin.
LAUANTAI : AATON JOULUPÖYTÄ
Katsaus millainen kalapöytä voi olla.
SUNNUNTAI: TOISENLAINEN JOULUMENU
Niin, oikeasti meillä syödään just samoin kuin aattona, mutta tässä vaihtoehto niille, jotka eivät niin tee.
VIIKON XTRA: GRAAVISIIKA JA GRAAVISIIKAMOUSSE
Tämä resepti löytyy siis Hannan Sopan joulukalenterin 18. luukusta, jossa sain kunnian vierailla. Sairaan hyvää moussea, äsken juuri vedin pari iltavoikkaria sillä.
VIIKON LEIVONNAINEN: JOULUHALKO
Jotain jouluista, eiks ni?
Hiljennytään jouluun. Ihania jouluisia tilaisuuksia on tänä vuonna lasten kanssa olleet Musiikkiopiston päättäjäiset ja Milof tanssiopiston Lumikuningatar balettinäytös, jossa Maitotyttö esiintyi. Vielä luistellaan torstaina tonttutonni.
Ja joulu tulee joka tapauksessa.
perjantai 16. joulukuuta 2016
SEESAMIPANEROITUA FETAA JA HUNAJAA
Tunnisteet:
alkuruoka,
foodlover,
juustot,
kasvisruoka,
Kaupallinen yhteistyö,
salaatit
Ja viikunaa, sitä ei sovi unohtaa. Tämän voisi liittää niihin klassikoihin, joissa muutamaa raaka-ainetta yhdistelemällä saadaan aikaan jumalaisen yksinkertainen mutta ihanan makuinen annos.
Vähän tuo fetan paneroiminen tietysti vaatii viitseliäisyyttä, mutta on vaivan arvoista. Juuston voi kyllä kernaasti tarjota myös sellaisenaan hunajan kanssa.
Tämäkin resepti on tässä kuussa ilmestynyt täällä Apetina-sivustolla. Siellä alkaa olla jo aika hieno kokoelma.
Ja anteeksi. Sulla alkoi varmaan tehdä mieli seesamipaneroitua fetaa. Nyt just joulun alla kun olis muutakin hommaa kun PANEROIDA FETAA!
Lieviä joulustressin oireita. Entä teillä?
Kaupallinen yhteistyö Apetina.com
torstai 15. joulukuuta 2016
JOULUN TORSTAI-RUOKASIVUT
Tunnisteet:
foodlover,
joulu,
juhlat,
juomat,
jälkiruoka,
kasvisruoka,
liharuoka,
menu
Olipa kerran
Paitsi ettei nyt ollut jouluaatto, vaan torstai joulukuun 15. Tyttö (voiko sitä isoa ja vanhaa näin kutsua?) avasi postiluukusta hakemastaan Ilkka-lehden teemaosiosta torstain ruokasivut ja mietti miten monen katse tämän päivän aikana kiinnittyisi kuviin ja kenties hakeutuisi lukemaan reseptiä tarkemmin. Ehkä joku päättäisi ottaa jonkun resepteistä kokeiluun. Villeissä unelmissaan tyttö kuvitteli jonkun jopa repäisevän ihanan vanhanaikaisesti koko sivun talteen. Kalevan, Aamulehden, Turun Sanomien, yhteensä yli 10 sanomalehden sivulla tai aukeamalla näkyisi tänään nuo samat jouluisat reseptit.
Olisi Eggnog, sellainen angloamerikkalainen jouluinen munatoti. Semmoinen joka natsaa täydellisesti kornin jouluvillapaidan kanssa.
Olisi huikean väriset, kanelilla ja kardemummalla valmistetut joulukasvikset.
Olisi kinkun sijaan nopeasti valmistuvaa possunfilettä jouluisin herkkutäyttein palsternakkarisottopedillä.
Olisi no nonsense- jälkkärit- vaivattomat toteuttaa mutta joita Maitotyttö söi kuvausten jälkeen todistettavasti 2 ja 1/2 peräkkäin.
Olisi hirveän tyytyväinen ruokabloggaaja, joka on ylen onnellinen nähdessään laatimansa reseptit ja kuvansa oikein sanomalehden sivulla.
Rakastan edelleen printattua mediaa. Iso, vanha, vanhanaikainen tyttö?
Ottakaa reseptit omiksenne!
tiistai 13. joulukuuta 2016
No onkos tullut kesä?
Tunnisteet:
foodlover,
helpot ja nopeat,
Kana,
Kaupallinen yhteistyö,
Keitot
Tuli vaan mieleen, kun suomalainen tunnistaa äkkiseltään kuvan keiton varmaan kesäkeitoksi. Kesä ei ole kuitenkaan palannut, ainakaan flunssakauden perusteella. Onneksi oma perhe alkaa olla jo terveen kirjoissa.
Jos olo on flunssainen ja olet valmis kokeilemaan kaikki lievittävät keinot, niin tässä se, minkä nimiin vannotaan aika monessa maassa eli kanakeitto, jota juutalaiseksi penisilliiniksikin kutsutaan.
Tässä versiossa kanakeittoon tuo lisäraikkautta inkivääri ja fenkoli, täyteläisen liemen salaisuus on valkosipulituorejuusto.
Jos haluat harrastaa ruuanlaittoa, keitteleppä liemi kokonaisesta kanasta (josta saa tietysti lihatkin kaupan päälle). Mikäli taas on kyse pelkistetystä ruuanlaitosta arkipäivänä joulun herkkuja odotellessa, voit aivan hyvin käyttää tähteeksi jäänyttä broiskua tai keittää nopsaan pari rintafilettä. Sitäkään lientä ei kannata pois heittää.
Tämä muuten maistuu oikein hyvin ja sattuneesta syystä ehkä vielä paremmin, ellet ole flunssan kourissa!
Reseptini löytyy Apetinan-sivuilta (suora linkki). Iik, suomenkielisessä reseptissä näyttää lukevan, että Apetina-palaa... no englantilaisessa ei. Kyllä minä tähän käytin paketin Apetina valkosipuli& yrtit tuorejuustoa. Laitetaanpas korjauspyyntö.
Josta aasinsillan kautta päästään siihen, että tiesitkö kanakeiton parantavan flunssan lisäksi myös särkyneen sydämen?
Siinä sulla kolme hyvää syytä herkutella kana-nuudelikeitolla:
#flunssa
#särkynyt sydän
#hyvä maku
Mistäs maailmankirjallisuuden klassikosta on muuten seuraava lainaus:
"And Tom brought him chicken soup until he wanted to kill him. The lore has not died out of the world, and you will still find people who believe that soup will cure any hurt or illness and is no bad thing to have for the funeral either." ?
Yhteistyössä Apetina.com
sunnuntai 11. joulukuuta 2016
NIIN ONNISTUNUT JOULUBROILERI
Juu, tiedän, että pitäisi osata olla nöyrä ja vaatimaton. Mutta kun kaikki loksahtaa kohdalleen, niin onhan se hankalaa. Tulee sanottua niin onnistunut tai maailman paras tai yksinkertaisesti vain ihanaa. Sillä ihanaa tästä joulubroilerista tuli, sopivasti osana Atrian kanssa yhteistyössä toteuttamaani kampanjaa, jossa keksittiin hyviä reseptejä Atrian Perhetilan Joulubroilerille ja Bravuuri Paistovalmis Porkkanalaatikolle.
Joulubroileri on tavallista mehevämpi ja isokokoisempi, n. 1,7 kg broileri, joka on valmiksi maustettu jouluisaksi mm. hunajalla, valkosipulilla, inkiväärillä, chilillä, kanelilla ja persiljalla. Varmistaakseni mehevyyden, pistin broilerin sisälle hiukan appelsiini- ja sitruunalohkoja ja päälle vielä pekonipeiton. Broilerista tuli uskomattoman mehukas ja ennenkaikkea maukas, rintalihoissakin oli jokaisessa suupalassa selkeästi makua, se kun jää helposti melko mauttomaksi.
Lisukkeeksi viimeisen puolen tunnin ajaksi lisäsin vuokaan halkaistuja mandariineja, joista sitten syötäessä sai puristaa kastikkeeksi broilerin pinnalle. Muita kastikkeita tämä ruoka ei kaivannut. Samalla heitin uunivuokaan persimonilohkot. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kuumensin elikkä paistoin persimonia taikka söin sitä suolaisen ruuan kanssa. Ja se on siinä osassa aivan loistava! Kokeilkaa vaikka!
Bravuuri Paistovalmis Porkkanalaatikko olisi varmasti maistunut ihan sellaisenaan, laatikoksi paistettuna, mutta eihän sitäkään malttanut olla tuunaamatta. Tein siitä porkkanaohraton, karamellisoin pintaan vielä porkkanakuutioita ja murustelin sekaan broilerin pekonipeiton. Soitin PikkuveliNuutin perheineen maisteille ja kaikki liputimme kokonaisuuden puolesta. Niin onnistunut!
PORKKANAOHRATTO
4:lle ja lapsille
laktoositon
gluteenittoman version voit valmistaa tattarisuurimoista
Valmistusaika: 30 min
1 sipuli
3 rkl laktoositonta voita
4 dl rikottuja ohrasuurimoita
12 dl kasvislientä
1 Bravuuri Paistovalmis Porkkanalaatikko
2 dl raastettua parmesaania (sopii myös laktoosi-intolerantikoille)
2 porkkanaa
1 dl tuoretta korianteria, lehtipersiljaa tai molempia
150 g kypsää rapeaa pekonia murustettuna
Sulata laakeassa kasarissa 1 rkl voita ja kuullota hienonnettua sipulia miedolla lämmöllä n. 5 min. Lisää ohra ja anna hiukkan kuullottua. Lisää mukaan kuumennettu kasvisliemi ja anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen n. 20 min.
Pilko sillä välin porkkanat näteiksi1cm x 1cm kuutioiksi. Sulata rkl voita paistinpannulla ja paista porkkanapaloja keskilämmöllä kunnes kauniisti karamellisoituneita.
Leikkaa Porkkanalaatikko-pussi auki ja purista sisältö ohraton joukkoon. Anna kypsyä vielä 5-10 min. Kääntele lopuksi mukaan pekonimurut parmesaani ja viimeinen ruokalusikallinen voita. Tarkista vielä suola, itse en lisännyt sitä. Kaada laakeaan, lämmitettyyn tarjoiluastiaan ja ripottele päälle karamellisoituneet porkkanakuutiot ja yrtit.
Kinkunkaihtajille tämä on kyllä hieno vaikka joulupöytään, saatikka pikkujoulupöytään. Ja muuten huomattavasti kalkkunaa helpompi valmistaa meheväksi.

HEDELMISTÄ INNOSTUNUT JOULUBROILERI
laktoositon ja gluteeniton
4.lle
Valmistusaika: 1h 35 min.
1 Atrian Perhetilan Joulubroileri, n1,7 kg
170 g pekonia
1 appelsiini
1 sitruuna
5 mandariinia
3 persimonia
Laita uuni kuumenamaan 200 asteeseen (kiertoilma).Leikkaa sitruuna ja appelsiini lohkoihin ja laita niin monta kuin mahdollista (n. puolet) kanan vatsaonteloon. Loput voit laittaa uunivuokaan. Kierrä puuvillanauha siipien kohdalta ympäri, niin siivet eivät pääse palamaan.Aseta broileri uunivuokaan ja peittele se pekoniviipaleilla. Nosta lintu uuniin ja laske lämpötila 180 asteeseen. Paista tunti.
Halkaise mandariinit. Poista persimoneista kannat ja lohko ne.
Ota broileri tunnin kulutta uunista. Pekonipeiton pitäisi olla nyt rapsakka ja voit ottaa sen pois, että broilerin nahkakin saa rapeutta. Pekonin voit käyttää porkkanaohrattoon, tai tarjota broilerin rinnalla. Laita uunivuokaan mandariinit ja persimonit ja paista vielä 1/2 h.
Nosta broileri uunista vetäytymään hetkeksi folion alle.
Nosta kokonaisena tarjolle. Tarjoile porkkanaohraton ja hedelmien kera.
Extra-bonuksena muuten keittiössä leijailivat ihanat paahtuneiden sitrusten tuoksut.
Sellainen oli hedelmistä innostunut, onnistunut Joulubroileri. Ja jos tässä tulikin teille vähän kehuttua, niin ruokapöydässä mun ei tarvinnut sitä tämän kokonaisuuden kohdalla tehdä. Muut syöjät hoitivat sen osion.
Reseptit jouluun myös Atrian Joulu-sivuilta
Yhteistyössä Atria
lauantai 10. joulukuuta 2016
VIIKKOMENU 50
Tunnisteet:
foodlover,
viikkomenu
Justiin lapset tuolla laskivat, että 14 yötä jouluun!
Minäkin lasken!
Luvassa vähän spesiaalia tällä viikolla, sillä sunnuntaina rakennetaan syömisen sijaan piparkakkutaloa.
Lampaan kohdalla näköjään lipsahdin periaatteestani "arkiruokaa ennen joulua".
Ei haittaa! Lasken päiviä aattoon!
MAANANTAI : PIIMÄVELLI
Joulu on perinteiden aikaa. Piimävellin aikaa. (Oikeasti ei mitenkään erityisesti, kunhan nyt kuulosti hyvältä!)
TIISTAI: BRATWURSTIPELTI
Makkarapelti on juuri omiaan joulunaluksen kiirepäiviin. Makkaraksi kelpaa kaikki (makkarat). Oman maun mukaan. Testaa samalla joulusinapit!
KESKIVIIKO: LOHI-KEDGEREE
Ideaali tilanne lohi-kedgereen suhteen olis, että lohiaterialta on jääny tähteitä, vaikka uunilohta. Voit kyllä ostaa pienen palan savulohtakin. Mä kans aina syön lohta. Paitsi ravintolassa en suostu sitä tilaamaan. Koska kotona aina lohta.
TORSTAI: MAKAROONILAATIKKO
Arkiruokien kunkku ei esittelyjä kaipaa. Maistuu aina ja kaikille. Miten se voi ollakaan niin hempskatin hyvää!
PERJANTAI: PAISTETTU RIISI
Onneksi olkoon lukijat, jotka ootte löytäny Fried rice -reseptini. Ja aika moni on, taitaa olla yksi mun kaikkien aikojen luetuimpia reseptejä. Parhaimmillaan parasta, pahimmillaan hirveä mössö. Tällä reseptillä siis ensimmäinen.
LAUANTAI: LAMMASTA JA JOULUINEN MAUSTEVOI
Tämä jouluvoi on maailman kaunein. Myös maailman paras. Vaikka just lampaan päällä.
SUNNUNTAI: PIPARKAKKUTALON RAKENNUS
Piparkakkutalon rakennusta on ilmassa. Tämä ihana linnahökötys tehtiin aikoinaan Urhon piirustuksien mukaan (not). Koska siinä pikeerit valuu ja seinät on vinksin vonksin, olkoon se suurena rohkaisuna sinulle tavallinen piparinleipoja. Joo, tiedetään. Ne piparitaiteilijat on erikseen. Tyydyn ihailemaan....
Jonsei ollut tämä linna parhaimpina aikoinaankaan loistava, niin aika karun kohtalon se lopulta koki. Kuka muistaa vielä puolisurullisen joulutarinan?
Perinteistä aloitettiin ja niihin päädytään. Kaneliässät kuuluu jouluun. Ne niin kuuluu!
Ei aina kaikkein helpoimpia leivottavia. Mutta joskus pitää vähän kärsiä.
VIIKON XTRA: BERGÖN TYRNILEIPÄ
Viikon xtra on sekin leivottavaa, koska tämän saaristolaisleivän ohje on jaettava. Bergö on saaren nimi tuossa Vaasan edustalla ja tämä resepti on saatu bergöläiseltä limpunpaistajalta.
Nyt varmaan pitäis alkaa suunnitella joulukortteja seuraavaksi. Joulunhommista muuten voin ruksia tähän mennessä:
x Jouluvalot (ja nekin laittoi IsoHoo)
x Joulukalenterit
x Joulupukin kirje (ja sen kirjoitti Maitotyttö)
...että melkein kaikki tehty....
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)