Kerran syksyyn on kokeiltava uusi omenapiirakkaresepti. Minäkin ajattelin kokeilla jonkinmoista mummoankanamerikanpiirasta, mutta sitten törmäsin tähän reseptiin Ruokailmiö- blogissa, enkä voinut vastustaa ajatusta viettelevästä mascarpone-tuorejuustosta kirpeiden omenoiden kera.
Taisin tehdä piirakan hiukan liian suureen vuokaan, koska luulen, että sen oli tarkoitus olla hiukan paksumpi, kakkumaisempi korkeudeltaan. Onneksi sillä ei ollut vaikutusta makuun. Taikinan kanssa jouduin hiukan painimaan. Ainakin omastani tuli niin "rasvaista", ettei puhettakaan sen kaulimisesta. Olisi kai sitä voinut lepuuttaa jääkaapissa, mutta enhän minä, kun ei reseptikään erikseen niin ohjeistanut (omien aivojen käyttö on ihan nou-nou- leivonnassa...).
Siispä päädyin painelemaan taikinan vuuan pohjalle, mutta siinäkin ripottelin reilusti jauhoja, että sain sen taikinamaiseksi. Lopputulos oli kyllä oikein hyvä pohja paiston jälkeen epäilyksistäni huolimatta. Päälliristikot rullasin myös vain jauhotettujen käsieni välissä nauhoiksi. Niitä tuli tosi harvaan, mutta itseasiassa täyte kuorruttuu noin kivasti, että näyttää kuin piirakassa olisi enemmänkin kantta.
Mielestäni piirakka oli hyvän näköinen -ja tuoksuinen- , mutta nyt kun katselen kuvia, en voi olla ajattelematta olisiko näillä samoilla kuvlla voinut julkaista vaikka sipuli-pekoni-piiraan ohjeen?
Parempi omenapiirakka
Pohja:
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
Omenatäyte:
½ tl kanelia
2 rkl maissitärkkelystä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä
Mascarponetäyte:
1 kananmuna
2 rkl sokeria
3 rkl vaahterasiirappia (voit korvata fariinisokerilla)
1 tl vaniljasokeria
Aloita omenatäytteestä. Pese omput ja pilko ne noin sentti kertaa sentti kuutioiksi, kuorineen käy. Olen niin laiska , etten jaksa edes porata siemenkotia vaan leikkaan omenan pois sen ympäriltä. Kaada omenapalat paistinpannulle ja
lisää vesi, sitruunamehu, maissitärkkelys, kaneli ja fariinisokeri. Kuumenna
keskilämmöllä viitisen minuuttia, kunnes omenat hiukan pehmenevät ja seos
sakeutuu. Jos seos maistuu liian happamalta, lisää vielä sokeria.
Nypi jauhot ja sokeri voin kanssa.vaivaa sen verran, että saat taikinasta pallon.Vuoraa irtopohjavuoka 24 cm leivinpaperilla ja painele reilu puolet taikinasta vuuan pohjalle ja reunoille n. 3cm. Pohja saa olla ohut.
Kaada vähän jäähtynyt täyte pohjan päälle.
Sekoita keskenään mascarponetäytteen ainekset ja valuta seos omenoiden päälle.
Muotoile tai kaulitse lopusta taikinasta ristkkonauhoitusta piiraan päälle.
Paista keskitasossa 200 asteessa 40-50 minuuttia. Pinta saa ottaa reilusti väriä ja rapeutua, kunhan varot että ei pääse palamaan.
Ja nyt vaikein osa. Anna piiraan jäähtyä vähintään 45 minuuttia, ettei se murene irrottaessa. Nauti perinteisesti vanijakastikkeen tai -jätskin kera.