About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 22. huhtikuuta 2021

TIPPALEIPÄKAKKU

Tippaleipäkakku! Voi veljet! Olipa hyvää! Maistoin itse vain ihan pikkariikkisen taikinakiekuran täytteen kera (koska ketodieetti), mutta nanosekunnissa lautaselta katova kakku on takuuvarma merkki herkun laadusta. Ei jäänyt jääkaappiin vettymään tämä, ei tokikaan!

Pakko jakaa tämä resepti omassakin blogissa, vaikka tein tätä vähän niin kuin päivätyön puolesta. Viimeisen puolitoistavuotta on osa työajastani mennyt tämän superihanan Ruokatarinat- hankkeen kanssa, jota me Turun Yliopistosta tehdään yhdessä Etelä- Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisten kanssa. Korona vähän muutti suunnitelmia ja meidän paikan päällä- työpajat ovat muuttuneet kuukausittaisiksi livelähetyksiksi. Eilen oli simalive. Valmistettiin tämä kakku ja ikisuosikkiani vadelmasimaa.

Livelähetykset on ihan kännykällä kuvattuja, helposti lähestyttäviä ja editoimattomia, siksi joskus saattaa tulla ylläreitä, öljy ei kuumene tai tippaleipäkakun pohjan kääntäminen ei mene suunnitellusti.


Tippaleipäkakun tekoa ei tarvitse kuitenkaan jännittää. Useampana palasenakin pohjalevyistä  saa koottua upean näköisen kakun.  Tämä on selkeä bonus, ainakin meikäläisen keittokirjassa.

Inspiroiduin kakkuun Peggyn pieni punainen keittiön kautta ja tottakai Kinuskikissakin on ehtinyt tehdä oman version.

Tätä reseptiä on kyllä ihan suotava jakaa. Jos siis innostut munkinpaistoon, niin samoilla öljyillä kannattaa paistaa tämäkin.


Tippaleipäkakku

8:lle

2 munaa
2 rkl sokeria
1 tl raastettua sitruunan kuorta
1 rkl sitruunanmehua
1 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
Paistamiseen rypsiöljyä  1 l
Täyte
3 dl vispikermaa
1 rkl sokeria
100g makeaa, maustettua tuorejuustoa tai rahkaa (sitruuna on ihanaa)
600 g tuoreita marjoja
Koristeluun osa marjoista, tomusokeria

Sekoita taikinan ainekset sileäksi.  Laita taikina muoviseen pursotuspussiin tai pakastepussiin, joista voit leikata kärjen/kulman auki pursottamista varten.

Kuumenna öljy kattilassa 180 asteeseen.
Pursota kuumaan öljyyn taikinaa ristiin rastiin koko öljyn pinnalle. Kattilan koko määrää siis kakunpohjan koon.

Paista kullanruskeaksi. Käännä varovasti ja kun toinenkin puoli on paistunut, nosta talouspaperille valumaan. Anna jäähtyä. Taikinasta tulee 3- 4 kakunpohjaa.
Vispaa kerma, mausta sokerilla ja sekoita tuorejuustoon/rahkaan. Täytä kakun välit kermaseoksella ja marjoilla, pienemmät kokonaisina, mutta esim. isot mansikat viipaleina.

Viimeistele siivilöimällä tomusokeria pinnalle.

Me saimme taikinasta 3 pohjaa, mutta päädyttiin käyttämään vain kahta. Kakusta söi silloin 6 onnellista (Kirsin perhe). Toinen pohja, loput täytteet ja marjat asettelin toiselle vadille (kaikki pienet irronneet murut siihen päälle vielä)  ja tästä söi Isohoo ja kaikki naapuruston pikkutytöt (4 kpl) Maitotytön johdolla. Olen kuulemma EHKÄ maailman paras kokki (t. Jane, Linnea ja Nella)!
Tässä vielä linkki FB-live taltiointiin. Jos sulla on aikaa puoli tuntia, niin katso ihmeessä. Olen minä katsonut tylsempiäkin!



4 kommenttia:

  1. No onpa sulla kakku :D :D :D Kakkupohjia tippaleipätaikinasta :D

    Kun eka kertaa itse paistelin tippaleipiä, pursotin ne kuumaan öljyyn ihan ilman muottia ja niistä tuli sellaisia "epäonnistuneita" littanoita. Lopulta kuitenkin todettiin, että alkuperäisen persialais-saksalais-amerikkalaisen "funnel caken" näköiset littanat ovat itse asiassa paljon parempia tippaleipiä kuin pyöreät pallerot, sillä matalaa on helpompi haukata.

    VastaaPoista
  2. No siinähän sulla on valmiit kakunpohjat!

    Sua ei olisi yhtään naurattanut nuan lujaa, jos olisit ollu kääntelemäs ja nostelemas niitä livelähetyksessä....

    Mutta lopputulos oli kyllä herkullinen!

    VastaaPoista
  3. Kieltämättä livelähetys tai kilpailutilanne lisäävät vaikeusastetta :) Tai livelähetys ehkä vielä enemmänkin, kun siinä joutuu selostamaan prosessia katsojille. Kilpailussa voi keskittyä vaan siihen omaan tekemiseensä.

    Olin ajatellut tehdä vapuksi rosetteja, mutta tarkemmin ajatellen, voisihan sitä pitkästä aikaa paistaa muutaman lituskan tippaleivänkin kun öljy on jo valmiiksi kuumana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälä myös hankittu rosettirauta. Molempi parempi!

      Poista