About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 13. elokuuta 2020

VÄLIPALALLA JAKSAA ISO JA PIENI


Arki on aika lailla alkanut. Olit sitten ihmisenä pieni alakoululainen, opintojen parista treeneihin ryntäävä teini tai perheen työssäkäyvä, niin kyllä sillä välipalalla on väliä.

Meiltä kotoa löytyy nyt 9v. ja 16v. ja asiat on edelleen molempien kohdalla niin, että parhaiten maistuvat vain jääkaapista ottoa vailla olevat tai korkeintaan mikrolämmitettävät eväät, meidän pikku mastercheffejä aika harvoin nappaa aloittaa vähäkin enemmän tekemistä vaativa. Urholla on houkutuksena vielä  kaikki mäkkäristä El Cebon kebabiin ja  siltä väliltä, jos vähäkin löytyy maksuvaraa kortilta ja mopedista bensaa.


Mitäs teillä saa olla välipaksi?

Ei tosiaankaan ihan turha aihe. Yritän tänään tuoda muutamaa vinkkiä välipalaproblematiikkaan Lännen Median sisältöä julkaisevien sanomalehtien ruokateema- sivuilla.



PAKASTEBURRITOT

Ne minä löysin viime talvena. Yhdellä aika nopealla kokkauskerralla saat pyöriteltyä pakkaseen vaikka tusinan burritoja. Jos otat aamulla jääkaappiin sulamaan, tai vielä parempaa, ihan vaan töihin eväskassiin, niin sulla on lounaaksi (huoneenlämmössä) tai iltapäiväksi sula, lämmitystä vailla oleva burrito. Puolikas sopii pienemmälle välipalaksi, isompi on mehevä ja maittava aikuisenkin lounaaksi ja menee tuosta vaan sen kasvuhuuruissa ruokaa ahmivan välipalaksi (tuunaa kastikkeilla ja tee mukaan salaattia tai tuoreita vihanneksia).

Niin, siis paitsi jos ei satu olemaan 16v:een känkkäränkkä (joo niillä vasta niitä onkin, odottakaa vaan uhmaikäisten vanhemmat! Isot burritot, isot ongelmat) päivä ja:

" Mä olisin voinut syödä näitä vaikka kaks, mitä sä teit viime kerralla oli niin hyviä, niin nyt saat oot menny pilaamaan tän pavuilla ja maissilla, mä en maista mitään muuta kuin ne..."


 UUNIMUNAKAS

Mikä ihana arjen välipalanpelastaja! Helppotekoinen ja tänne voi upottaa vaikka mitä (itse olen sattuneesta syystä varovainen papujen ja maissin suhteen). Tee vuuallinen, leikkaa paloihin ja säilytä jääkaapissa, josta se maistuu tosi hyvältä ihan kylmänäkin. Aikamoinen proteiinieväs ja urheilijalle sopivan kevyt ja tuhti yhtäaikaa, jaksaa vielä heiluttaa jalkaa treeneissäkin. Maitotyttö tykkää laittaa oman siivunsa rieskan väliin ja lämmittää kevyesti mikrossa.

 VOILEIVÄT

Mua suurempaa voileipäfania ei varmaan löydy ja niipä altistan lapsenikin erilaisille maissi- ja paputäytteisille leiville. Perusvoileipätäytteet (kinkku,juusto,kurkku?) on ihan ok viipaleina, mutta ei niitä nyt aina jaksa syödä aamiaiseksi, iltapalaksi ja vielä siinä välissä, joten tykkään tuunata erilaisia tahnoja leipien väliin. Kinkku- tonnikala- ja kanaleipiin löytyy lehtijutuista täytteet, niistä voi tehdä vaikka kolmioleipiä tai tuon ihka ensimmäisen kuvan koko repertuaarin: ruisleipiä, rieskaa, rullatortilloja ja niin edelleen (ei nyt samalla kertaa tietenkään). Keitä kuule pastaa ja heitä täytteen loppu sinne niin sulla on pastasalaatti välipalaksi.

TIKUT JA PALAT

Aina jaksaa ja maksaa vaivan leikata vihannestikkuja valmiiksi kuppeihin tai kuoria ja lohkoa hedelmiä valmiiksi. Varsinkin hedelmiin puree myös cocktailtikut ja pienempi syöjä tikuttaa paloja hyvinkin innokkaasti. Lisää juustokuutiot, lihapullat ja nakit, maistuivathan ne aikoinaan ihan juhlaeväänä, kun vanhemmat olivat pieniä. Ja edelleen.


MARJAKEITOT JA KIISSELIT

Ja ihan varmasti myös smoothiet ja fruitiet ja pirtelöt maistuvat erikoisherkkuina, niihin saa ihanasti upotettua myös marjoja (ja ylikypsät banaanit).

Mutta erityisesti haluaisin muistuttaa teitä marjakeitoista ja kiisseleistä, niistäkin taitaa olla tulossa katoavaa kansanperinnettä.
Siitä huolimatta, että nyt jos koskaan, koulusta tullessa ihan parasta välipalaa olisi ainakin tämän äidin mielestä itse keitetty mustikkakeitto.

Vai mitä?



 Reseptit tuotettu Lännen Medialle, eli ne pitäisi löytyä tänään Lännen Median sisältöä julkaisevista maakuntalehdistä ympäri Suomen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti