About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 21. elokuuta 2020

JÄTTIKATKARAVUT GRILLISSÄ KAHDELLA TAPAA


Viikonloppu tulossa. Lämpimiä viikonloppuja ei välttämättä enää ole kovin montaa tiedossa. Nyt on passeli panostaa niihin oikein extra herkuilla. En tiedä mitään ihanampaa kuin grillatut äyriäiset, joten tässä saatte reseptin niihin kahdella tapaa. Jättikatkaravun pyrstöt vartaassa pekonin kera ja perhosiksi avatut  jättikatkaravut valkosipulivoilla. Yksinkertaisia reseptejä, mahdottoman herkullisia!


Oon aika hulluna äyriäisiin. Joskus kiroan, että miksi sitä ihminen on syntynyt juuri näille vesille, joissa tuoreet äyriäiset eivät hypi lautaselle sankoin joukoin ja kohtuuhinnalla (kiitos kuitenkin edes rapujuhlat).

Onneksi matkoilla on saanut nauttia ihanista äyriäisistä, eikä silloin tarvitse mennä Tanskaa (tai Ruotsia) kauemmaksi, kun tuoreen katkaravun voi narskauttaa vaikka raakana. Ja vieläkin muistan ne ihanat kesäiset "rapujuhlat" yli kolmenkymmenen vuoden takaa 
Ærøn saarella kun valtamerikapteenin vaimo (ja ystäväni Lisbethin äiti) haki satamasta jumalattoman ison kattilallisen vastanostettuja katkarapuja, jotka keitettiin ja istuttiin illan hämärtyessä kerrankin syömään niin paljon kun ikinä jaksoi, kyytipoikana paahtoleipä ja sitruuna ja majoneesi.

Ihania tuoreita äyräisiä olen syönyt myös Espanjassa, Kreikassa, USA:ssa, Bangladeshissa, Siljan laivoilla, Thaimaassa, mutta ylivoimaisesti parhaimmat, Portugalissa, Cervejario Ramirossa. Oi, menkää sinne!

Onneksi on keksitty pakkanen ja vaikka se ei nyt yleensä ottaen laatua varsinaisesti paranna, niin kuulemma mustekalalle se esimerkiksi tekee pelkkää hyvää, mureuttaa vähän.


Aikamoiset  aplodit syöjiltä sain myös kun grillasin jättikatkaravunpyrstöjä kotona. Mulla oli ollut mieliteko jo pitkään, eikä asiaa auttanut yhtään, että instassakin tuntui törmäävään kokoa ajan toinen toistaan herkumpiin grillattuihin äyriäisiin. Satsasin ja ostin melkein pari kiloa raakoja jättikatkaravun pyrstöjä (kahta laatua, toiset olivat Pirkka Parhaat laatikossa, toiset olisko ollu Arvo Kokosen pussissa). Reseptiä en pystynyt päättämään, joten tein kahta eri reseptiä mukaillen, Jamie Oliverin tapaan vartaassa pekonin kera grillaten ja Texasin austraalialaisen grillikuningattaren Jess Prylesin tapaan perhosiksi levitettynä ja valkosipulivoihin hukutettuna. 


Kriittisiä juttuja  äyriästen grillauksessa taitaa olla kuumuus ja paistoaika. Minä käytin tuota  kamadon keramiikkalevyä, jotta äyriäiset saivat nauttia epäsuorasta lämmöstä. Eli ehtivät kypsyä ennen palamista, pekonin tehtävänä on myös suojata pyrstöt, jotta ne säilyisivät mehevinä. Jättiravunpyrstöt ovat niin herkkää tavaraa, että minuuttipaisto-ohjeita on vaikea antaa, grilli on kuitenkin joka kerta vähän eri kuumuinen. Myös jättiravunpyrstön kuori suojasi.

Jess Pryles, joka varmaan  australiasta alunperin tulevana äyriäisensä tuntee, oli taas tullut siihen tulokseen, että kun ravunpyrstön ihanasti grillaa kokonaisena, syötäessä kaikki ne ihanat grillausaromit jääkin sitten siihen kuoreen, kohtuullisen lyhyessä grillauksessa kun liha ei varsinaisesti kuoren suojatessa ehdi saada makua. Siksi pyrstöt kannattaa avata perhosiksi, kuoren saa jättää kyllä silloin toiselle puolelle.

Marinointi tekee hyvää pyrstöille myös, mutta näissä valkosipulivoisissa perhosissa se on täysin turhaa. Grillin aromit ja valkosipuli voi ovat itsessään täydellisiä ja riittäviä. Aika samoilla linjoilla oli Jamiekin, pikainen marinointi ja perusaineet, öljy, valkosipuli, sitruuna ja yrtti.



 JÄTTIKATKARAVUNPYRSTÖT JA PEKONI VARTAASSA

800g- 1 kg jättikatkaravunpyrstöjä (tai kokonaisia) raakapakasteena
1 pkt pekonia
marinointi
1/2 sitruuna kuori ja mehu
3 valkosipulinkynttä
suolaa ja mustapippuria
loraus öljyä
silputtua tuoretta persiljaa tai muuta yrttiä

Sulata ravut ohjeen mukaan. Riippuen ostamistasi ravuista, putsaa ne. Kokonaisista pää irti. Viillä auki kaareva selkäpanssari koko matkalta ja poista tumma suoli. Kuori saa jäädä paikoilleen.  Jommassa kummassa ostamistani tämäkin oli jo tehty. Pään poisto pienentää tietysti painoa, että kokonaisia saisi kyllä olla se kilo.

Valmista marinadi. Jamie teki sen hurmaavasti huhmareessa, sitruunankuori ja mehu, valkosipulinkynnet kuorineen, hyppyselliset suolaa ja pippuria murskattiin, poimittiin irtoavat valkosipulinkuoret pois ja sekoitettiin mukaan öljy (ehkä 3 rkl) ja persilja. Ihan hyvin voit myös sekoittaa marinadin normaalisti lisäämällä kaikki ainet yhteen, kuori vain silloin valkosipuli ja purista se joukkoon.

Sekoita marinadi putsattuihin jättipyrstöihin ja anna marinoitua 1/2 h.

Pujottele sitten pekoni ja pyrstöt, vartaisiin niin, että ensin keihästät pekonin pään, sitten pyrstö kahdesta kohtaa läpi, tuot pekonin sen yli vartaaseen, taas rapu ja taas pekoni jne... Älä pakkaa liian tiukkaan.


Grillin lämmöstä riippuen (keskilämpö) 5-6 minuuttia, kunnes pekoni näyttää syötävältä. Silloin ravutkin valmiita.



PERHOSIKSI AVATUT SCAMPIT JA VALKOSIPULIVOI

800 g - 1 kg raakoja jättikatkarapun pyrstöjä tai kokonaisia, isoimpia mitä kaupasta löytyy
2 tl suolaa
1/2 tl ruokasoodaa
200 g voita
5-6 valkosipulinkynttä kuorittuna  ja veitsenlappeella rikki painettuna
reilusti tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna

Sulata ravut ohjeen mukaan (poista päät jos on, tai voi ne jättääkkin ja poistaa vasta syötäessä). Avaa pyrstöt perhosiksi leikkaamalla kaareva selkäpuoli auki  melkein läpi asti ja sitten levittämällä liha varovasti auki. Poista samalla mahdollinen suoli.

Ripottele perhosille suola ja ruokasooda (ruokasooda parantaa ravun rakennetta kiinteämmäksi ja mureammaksi, sivuvaikutuksena kuoresta tulee myös vähän valkoisempi tavallisen punaisen sijaan) ja pyörittele muutaman kerran, että mausteet leviävät tasaisesti. Levitä lautaselle ja anna "kuivamarinoitua" 20 min jääkapissa.

Nostele perhoset grilliin leikkauspinta alaspäin ja grillaa kuumuudesta riippuen 2-3 min. Käännä ja toista sama toiselle puolelle. Valkosipulivoi valmistuu paistonkestävässä kattilassa niin, että laitat voin ja valkosipulin sulamaan sinne. Älä anna lämpötilan nousta niin, että valkosipulit alkavat friteeraantua.Pidät vain sulana ja annat valkosipulin muhiintua sielä. Voit valmistaa myös hellalla toki.

Nostele kypsät ravunpyrstöt tarjoiluastiaan keoksi ja valele päälle kuuma valkosipulivoi. Kruunaa keko runsaalla lehtipersiljasilpulla.

Mitäs sanot? Olisko elokuun pimeneviin viikonloppuihin osuvin grilliherkku juuri tässä!



Kiitos kysymästä. Olis!

Alla olevasta linkistä löytyy blogistani 40 erilaista äyriäisreseptiä. Vähän joka lähtöön. Ihan tavallisesta katkarapukasarista grillattuun hummeriin ja kaikenöaista äyriäispataa, paellaa ja simpukoita siltä väliltä.

http://kaikkiaitinireseptit.blogspot.com/search/label/%C3%A4yri%C3%A4iset

3 kommenttia:

  1. Kokeiltiin tuota valkosipulivoiversiota ja jestas, että oli hyvää! Tätä täytyy tehdä uudestaan ja uudestaan. Lopulla voilla silattiin seuraavana päivänä luomubroilerin paahdetut koivet, eikä ollut huonoa sekään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan samaa mieltä: Jestas, että oli hyvää. Voi on voita, eikä moni asia muuta kaipaa....

      Poista
  2. Tiikeriravun pyrstöjä grillattiin perhoseksi leikattuna ja valkosipulivoita päälle. Niin hyväää!!!

    VastaaPoista