About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 16. elokuuta 2017

REHELLISEN HIFISTELYN KYRÖ DISTILLERY COMPANY


Siinä on, yrttiä poikineen. Eikä mitä tahansa yrttejä vaan Napue-ginin yrttejä, klassisia giniyrttejä ja sitten ne, jotka tekevät Napuesta Napuen. Kyrön ruisviskitislaamon viereiseltä pellolta kerätyt mesiangervot vaikka. 

Tuota ihanaa tapettia  taas löytyy keväällä Kyrö Distilleryn pihapiiriin kunnostetusta 10 hengen vierastalosta.  Saimme kutsun tutustua Kyrö Distilleryn rukiista villiintyneeseen maailmaan pienen bloggaajaporukan kesken. Tunnelmallisessa, uutta ja vanhaa sisustuksessaan tyylikkäästi yhdistävässä vierastalossa vieraita odotti Lapuan Kankurien pellavalakanat ja - pyyhkeet ja tervetulotoivotuksena kunkin sängyn päällä, no, ne tavalliset, mitä niitä nyt tapaa olla; suklaata, tummelia ja alastomia miesten pyllyjen kuvia.


Koko Kyrö Distillery Companyn toimintaa, ihan yhtiön kirjatuiksi arvoiksi asti, leimaa huumori ja rehellinen hifistely. Työtä ja unelmia toteutetaan rohkeasti ja ahkerasti ja jopa pikkutarkasti, muttei koskaan ryppyotsaisesti. Sen aistii jokaisessa työntekijässä, iloinen hehku tulee sisältä ja yhteisestä päämäärästä, ei pelkästään ginin tai ruisviskin huuruista. Ja se viskihän on muuten valmista NYT.
Taisi olla kolmas kerta kun sain perusteellisen kierrätyksen ja oppia juoman valmistuksen jaloon taitoon, yhtiön tarinaan ja eteläpohjalaiseen, mulle niin niin  tuttuun ja rakkaaseen sielunmaisemaan. Napuen taistelua unohtamatta. Yksi perustajista, Miko Heiniluoma on supersuuri paikallishistoriafriikki ja tämä akkalauma hiljeni kuuntelemaan jälkiruuaksi karismaattisen rauhallista kertomusta. Taistelusta ylivoimaa vastaan, jonka lopuksi jäljelle jääneet kyröläistalonpojat mahtuivat yhdelle penkille istumaan.Bloggaajakollegat ovat kirjoittaneet vierailusta ja kokemastaan, suosittelen lukemaan erinomaiset jutut useammlta kantilta loppuun lisäämistäni linkeistä. Isäntänä vierailulla toimi Tonto. Ihan silla lailla lujan ystävällisellä otteella meitä eteenpäin luotsaten tarinaa aukaistiin  pala palalta, ensin tislaamokierroksella, sitten Juurella- ravintolan tarjoamalla erinomaisella illallisella, tuotteiden maistelulla ja oman ginin tekotyöpajassa. Tonton oma tarina liittyy Kyröläisten huimien tarinoiden joukkoon. Vai mitä sanotte nykyisestä ravintolapäälliköstä ja Kyrönmaan Matkailunedistämiskeskuksen aktiivista, jonka ensi kosketus taloon tuli sähkömiehen roolissa. Aika pitkä matka siihen, että nyt söimme myös Tonton kasvattamaa savustettua lammasta. 
Niin monta tarinaa, niin monta kohtaamista. Niin paljon hyvää juotavaa ja ainakin yhtä paljon erinomaista ruokaa.

Aamupäivällä ennen lähtöä katoimme yhteistuumiin vierastaloon vielä loistavan brunssin ja saimme Distilleryn väestä muutaman vieraankin. Meidän ruokabloggajaporukkakin koostuu sellaisista rehellisistä hifistelijöistä, pakko käyttää tuota ihanaa termiä. Brunssilla ei todellakaan tyydytä leikkelepaketin aukaisuun vaan Nelle on raahannut etelästä mukanaan pienoisen kamado-grillin, jonka savun tuoksuu herään; papuja ja pekonia. Veera, tuo nainen jolta Hot Red Chili Peppers tilasi äskettäin porkkanakakun Suomen keikallaan, paistoi ison pinon pannukakkuja ja olihan siinä vaikka ja mitä muuta.


KYRÖFEST - VIIKONLOPUN TÄRPPI
Minä en sitten tänä kesänä ole käynyt lähifestivaaleilla; en Provinssissa, en Tangomarkkinoilla, Solar Soundissa, Vauhtiajoissa, Power Truck-tapahtumassa, Vanhan Paukun festivaaleilla enkä Keskisen Vesan viiskymppisillä HIMin jäähyväiskeikka(kiertueella). En kyllä kauempanakaan, en Ruisrockissa, Porijazzissa, Himoksen iskelmäfestivaaleilla, en Tuskassa, en Flowssa.

Mutta tiedänpä sellaisen rehellisen hifistelyn Kyröfestin, jossa saattaa olla, että suotuisten tähtien alla heilun muiden mukana ensi lauantaina.
Ilmeisesti hienossa kesäsäässä ensi lauantaina tiivistyy Isokyröön tislaamon pihamaalle joukko hienoja ihmisiä, esiintyjiä, ruokaa ja tunnelmaa. Ja tiivistyy varmaan vaikka sää olis huonompikin.

16:00 Kyröfestin portit aukeavat
16:30-17:30 Jaakko Laitinen & Väärä raha 
17:30-18:00 Laura Moisio Lähellä, terassi
18:00-19:00 Sakia
18:00 Napuen neito -monologi, ravintolatila
19:15-19:30 Ylätysesiintyminen
19:30-20:30 RelaxTrio
20:30-21:00 Laura Moisio Lähellä, terassi
21:00-22:00 Get Me
22:30-23:30 BlueStone
00:00-01:00 Pirulainen

Bändien väliajoilla viihdyttää
DJ Matti Airaksinen 

Hilpeyttä ja oudoksuntaa luomassa vime vuonna äärimmäisen suosittu Yleishyödyttömät Pahoinvointipalvelut, jotka toteuttavat alueohjelmaa iloksesi.

Napuen neito - on Marika Sampio-Utriaisen luoma hahmo Napuen taistelun jälkeisestä elämästä naisnäkökulmasta. Sukella historian syövereihin intensiivisessä monologissa, joka avaa aluetta, jolla me parhaillaan nautimme festivaalitunnelmasta.Kyröfestistä lisää fb:stä tai KYRÖFEST tapahtumasivulta.
Esiintyjistä esimerkiksi kannattaa käydä youtubeilemassa tuo Laura Moisio ja Pirulainen. Ihan mielettömiä.

Ruoka on festariruokien ehdotonta toppia ja juoma nyt sanomattakin.

Mä olen niin ylpeä, että meillä on rohkea Kyrö Distillery Company täälä Etelä-Pohjanmaalla. 
Mä olen niin iloinen, että sain järjestää heidän kanssaan keväisen bloggaajatapahtuman.
Superonnellinen ystäväni Hanna, Veera, Nelle, Merituuli, Jenni, Minna, Saara, että tulitte kokemaan kyröläisen vieraanvaraisuuden.
Tämä on nyt melekeen oscar-puhe, mutta kiitos Kyrö Distillery ja väki, Tonto, Miko ja Annika. Kiitos lakeuksien rehellisesti paras lähiruokaravintola Juurella ja sen pirskahtelva pikkusisko Äärellä ja keittiömestari Joni Pukkinen.
Kiitos kamut kun tulitte ja parannettiin pienesti maailmaa.
Ainut mikä kaduttaa, etten lähtenyt yöllä Merituulen kanssa Napuen muistomerkille, enkä päästäny Merituultakaan.
Mutta kun oli jo pimiäkin.

Hannan soppa blogikamujen kanssa Isoskyrös

Ku Ite tekee Minna ...eli Kuite

Ginihifistelijä Merituuli Sillä Sipuli

Siskot Kokkaa Nelle, originally from Etelä-Pohjanmaa

Liemessä Jenni ja Iso-Kyrö

Viimeistä murua myöten Saara valmiiksi jo Kyröpaita päällä


Aikaisemmin olen  kirjoittanut tämän jutun ja tämän Kyrö Distillerystä.
Löytyy se Napuetonicin reseptikin.

22 kommenttia:

 1. Viimeistään Oscar-puheen aikaan pyyhin silmäkulmiani. Kiitos vielä kutsusta rakas Nanna. Koskas taas?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä? Etkä ollut edes gineissä? <3. Kyllä taas jotain keksitään.

   Poista
  2. Niinpä, en edes! Sooner the better.

   Poista
 2. Olen itse ginin suuri ystävä, mutta tuon Kyrön makuun en oikein koskaan ole päässyt. Tosin on upeaa että Suomesta ponnistaa maailmalle tällaista käsityöosaamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle taas kolahti kertaheitolla! Viski jännittää. Kun en sitä juo muuten.

   Poista
 3. Tämä oli niin kiva reissu! Kiitos sinullekin <3! (Ens kerralla sit tuut ku joku idea yömyöhällä päähän iskostuu!)

  VastaaPoista
 4. Mä oon niin suuri fani, vaikka en edes juurikaan giniä juo. Huumainnuin ehkä niistä pyllyistä sitten :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei, kuka mistäkin, kuka mistäkin... (muahhahaha...))

   Poista
 5. Onpa kaunis tapetti, sopisi minunkin sisustukseen. En ole vielä maistellut Kyrön makuja, ulkonäön perusteella viehättää ajatus.

  VastaaPoista
 6. Onpa teillä ollut mukava porukka kasassa ja herkulliset tarjoilut. Ihan mahtavaa olisi päästä itsekin tuollaiselle kierrokselle mukaan. Näkisi miten valmistus tapahtuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin oli.Vähän stressaavia tälläisiä on järjestää, kuna ihmiset ei aina viitti edes ilmoittaa peruuttavansa esimerkiksi. Mutta laatujengi oli kasassa.
   Ja tuo valmistus on mielenkiintoista. Esim ginissä on kirjaimellisesti päät ja hännät, kun sitä kerrotaan! :)

   Poista
 7. Tämä on ollut kiva sarja seurata, että kuinka eri tavalla eri bloggarit kirjoittavat samasta kokemuksesta. Tai siis kokemushan on jokaisella ollut vähän erilainen. Samalla tällainen ulkopuolinen saa loppujen lopuksi enemmän tietoa kuin uskottekaan. Ja ne omat lempparit vahvistuvat ja ehkä toisin päin. Mutta joka tapauksessa reissu, jossa olisi varmasti ollut mukava olla. Ehkä minä menen sinne toiste maksavana asiakkaana, vaikken festiin pääsekään koska mustaviinimarjat ja tatit ja työ.

  ps. Mites siellä yläaste?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jos mä testaan festin nyt niin ens vuonna sari, sinä ja minä mennään yhdes (vai monillako festeillä oot ollu?)koska mulle voi tuoda sitte myös tatteja. Ja tämä on vaan lauantaina.
   Yläasteella ekas jaksos ihana lukkari, helpompi kuin kutosella... Urkki ollu ny 3päivää kotona kun kitarisa poistettiin. Mut enää ei tartte kuulemma jännittää, leikkaus ohi ja yläaste cool. Toivottavasti teilläkin👍

   Poista
  2. Ja minustakin tästä oli tuloksena hieno juttusarja ja upeita kuviakin oli (muilla)!

   Poista
  3. No enhän mä ole ollut millään festeillä kun en kestä ihmispaljoutta. Siis yleensä koskaan ikinä. Minä tykkään vaan pienistä jutuista :)

   Yläaste on täälläkin oikein mieluinen, ensimmäistä kertaa kuulemma on rauhallinen luokka. Huipulta tuntuu. Ja paranemisia sinne ja paljon jätskiä.

   Poista
 8. Kyrö <3 Vaikka giniä tulee käytettyä harvoin, niin silloin se on sitä ja sen tuoksu vie metsään :)

  VastaaPoista
 9. Meillä on Napue ollut ihan vakkari koko kesän aperovalmistuksessa. Minä ihastuin Seljankukkatonicilla kevennettyyn GThen niin, että nyt on pihalla pensaantaimi odottamassa sitä hetkeä, kun voin itse tehdä siirappini Napuen kaveriksi ;-)

  VastaaPoista