About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 10. elokuuta 2017

AASIALAISTA GRILLAUSTA


Kuuman kesän grillauskausi ei ole vielä ohi, ehei. Kun työt ja koulu taas kutsuu, valmistuu grillissä ateriat suhteellisen nopeasti arkisinkin. Varsinkin kun raaka-aineet ja on laitettu marinoitumaan ja maustumaan edellisenä iltana.

Tämän postauksen reseptit löytävät tänään torstaina Lännen Median tuottamien lehtien ruokatorstai-sivuilta (luettelo lehdistä täällä). On kyllä sanottava, että  kaiken kaikkiaan grillistä nousi juttua varten kokoelma tämän kesän parhaimpia grillauksia.

Eli hyvät naiset ja herrat; seuraa grillaajan häpeilemättömät houkutusteksti ja -kuvaosio:


Aasia on tietysti melkoisen laaja käsite ja niin sitä halusinkin käsitellä. Reseptien ainekset marketeista saatavilla. Aika umpimähkäisesti valitsin reseptejä eri suunnilta, mutta selvää oli tietysti, että korealaista täytyy olla mukana. Korealaiset kananpalat edustavat myös sitä tulista osiota, mutta halutessasi, marinadin voi jakaa kahtia ja jättää toisesta chilitahna pois, jos kaikki eivät ole tottuneet mausteiseen ruokaan. 

Lähetin puolet grillaamastani annoksesta vanhemmilleni ja sain isältäni paluupostissa seuraavan puolueettoman arvion:

Erinomaista korealaista. Ei saa ravintolasta tätä tasoa!Kiinalaista char siu possua on tehnyt mieli kokeilla jo pitkään. Sille on ominaista punaisena kiiltävä tahmea pinta ja hiilillä grillaamisen savuinen aromi (kiitos bastard!), mehevä possu sopii syötäväksi sellaisenaan, mutta myös vaikka nuudelikeittoihin. Meillä täytettiin seuraavana päivänä sillä vietnamilaiset Bahn Mi- leivät. Tässä ruuassa maut tulevat aivan muualta kuin tulisuudesta ja parhaimmillaan se on mehevistä, rasvaisista ruhon-osista valmistettuna.


Munakoiso vaan rocks. Ja se innostuu sitä enemmän mitä enemmän se saa pintaansa mausteita. Superherkullinen resepti, jonka  juuret juontavat setsuanin maakuntaan, joten voit arvata mitä pippureja maustekastikkeesta löytyy. Must-kokeilu, munakoison ystävät.


Lohi-resepti iski minuun. Tällä, jos millä saa vaihtelua kalaruokien repertuaariin, onnistuu muuten myös pannulla tai uunissa. Toinen päämausteista on tuttavallisesti tilli, joka ei ole mikään oma keksimäni lisä vaan oikeasti sen runsas käyttö oleellinen osa tätä vietnamilaislähtöistä reseptiä. 

Toivottavasti en toista itseäni, mutta tätä vaan on pakko kokeilla, superherkullinen.


Piti sitten vielä tehdä pikavartaita jättikatkaravunpyrstöistäkin ja satay-kastikkeet sivuun. Tällä kertaa sataysta tuli himpskatin tulista. Myös scampien marinadi oli extra maustuva ja tuoksuva. Hyvä avaus aterialle, koska eihän näistä täyteen tuu....


Mitäs grillaatte ensimmäisenä?

14 kommenttia:

 1. Kiitos, nyt tiedän mitä meillä syödään viikonloppuna. Munakoiso rocks, tosiaankin! Ihastuin munakoisoon vasta viime vuonna kun löysin kotimaisia yksilöitä lähiruokatorilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi ihana myös kokeilla muitakin lajikkeita kuin sitä perus.

   Poista
 2. Mekin grillasimme munakoisoa misokastikkeella ja oli muuten hyvää. Olisikin pitänyt hankkia lisää munakoisoja tätä iltaa varten.
  KAtselin meinaan tuota aiemmassa postauksessa olevaa videotasi ja menin nyt viimein ostamaan (isännän selän takana) sen metallitötsän, jota grillin sytytyksessä käytetään. Päätin, että nyt saa miehinen kunnia väistyä emännän tekniikkatreenin tieltä - mielellään ennen kuin perheen miesväki löyhytyksillään ja puhalteluillaan sytyttää jotain muutakin kuin grillihiilet...

  Tänään kokeilen toimiiko tekniikka. Pidä peukkuja, että onnistun sillä muuten saan kuulla tästä lopun ikääni. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin toimi, kuten Kamado postauksestani huomasit. Kiitos hyvästä esimerkistä. Nyt se on miesväki joka tulee tästäk kuulemana lopun ikäänsä ;-)

   Poista
 3. En kestä kestä kestä ; ) Tuo pinta ja väri, silmillä voi syödä, nälkä vaan kasvaa julmetusti! Tämän viikon ehdoton SOMERUOKAKUVA!

  VastaaPoista
 4. Mikä tiiseri! Mistäs mää nyt nää reseptit saan käsiini?

  VastaaPoista
 5. No torstaina olis ollu helppoa hakea ärrältä vaikka Turun sanomat tai Aamulehti. Kirjasto? Mikä lehti sun vanhemmille tuloo?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kouvolan sanomat sinne tulee. Voi rähmä. Oon ihan vieraantunut kirjaston käytöstä, tämän myötä voisikin piipahtaa ekaa kertaa paikallisessa.

   Poista
 6. Herkullista settiä! En nyt pystynyt reseptejä näkemättä kommentoimaan syvällisemmin. Nykyään vssn tuntuu olevan vallalla käsitys että kun lisäät vaikka hernekeittoin korianteria niin siitä tulee aasialaista ;) No sun resepteissä ei tosiaan siitä kyse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuh, en oo kyllä uskaltanu laittaa korianteria hernekeittoon 😂. Oon välillä liiankin uskollinen alkuperäisille resepteille... Nykyään aasalaisen kanssa on jo helppoa, lähes kaikkea saa ja sitten vaan täytyy miettiä millä vois korvata, että pääsee lähelle oikeita makuja.
   Ja ne oikeat maut. Meksikolainen ruoka on hyvä esimerkki kuinka ne kaikki luullaan tietävämme mitä se on ja miltä maistuu vaikka 90% puhutaan texmexistä(hyvää on sekin).
   Ilahduin just kun siskoni toi kuubasta vino secoa jota olisin tarvinnu kun tein ko maan reseptejä. Nyt on!

   Poista
 7. Täältä löytyy aina ne parhaimmat reseptit, joita on aina kokeiltava. No ensinnäkin char siu possua on pakko kokeilla ja nuo munakoisot, voi hyvä Sylvi ja pari muuta naista.. :P

  VastaaPoista
 8. Onnea on oma Kaleva <3
  Kiitos näistä, taituri.

  VastaaPoista