About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 6. heinäkuuta 2017

KESÄSALAATIT LOUNAAKSI


Lomamoodista päivää! Olen tainnut tehdä blogin päivittämättömyysennätyksen. En niinkään täydellisen lomailun kuin lomanaluskiireiden takia. Ihan tänne on jo ikävä...

Sehän on hyvä merkki, jos ihminen ikävöi blogiaan. Ja hyvä merkki sekin, jos ihminen on keskittynyt ensimmäisellä lomaviikolla perheen kanssa muuhun kuin someiluun.

Kiirusaikana on kyllä reseptejäkin tuotettu. Siis ennen loman alkua. Vaikka nämä kaikki ruokaiset salaatit, jotka tänään löytyvät Lännen Median tuottamina sanomalehtien ruokatorstai sivuilta. Onhan tänään torstai?

Salaateilla ja niiden variaatioilla ei ole mitään määrää. Minne suuntaan ikinä haluatkaan lähteä. Raaka-aineet ovat takuulla parhaimmillaan, omassa ja kaupan puutarhassa ja siellä luonnossakin. 

Nämä salaatit on aterioita jo itsessään. Kokeile, inspiroidu ja nappaa reseptit talteen päivän lehdistä. Mä sitten rakastan kun joku sanoo, että repäisin sivun talteen. Ihan sillä lailla vanhanaikaisella metodilla. Sydämiä sinne sulle, joka sen teet!


Mansikka-sesonki alkaa olla parhaimmillaan. Siksi oli pakko väsätä yksi versio mansikka-halloumisalaatista. Juustot on muuten aivan paras makupari salaateissa erilaisten mehevien hedelmien kera. Mieti; halloumi, leipäjuusto, sinihomejuusto, feta, cheddar, vuohenjuusto, emmental, parmesaani ja vastapuolella mansikka, vadelma, persikka, melonit, nektariini, kiiwi, ananas....


Salaatin määritelmään, ainakin laajasti ymmärrettynä, mahtuu myös grillatut kasvikset. Tässä ne odottavat parempiin suihin siirtymistä simppelillä valkopapuhummus pedillä. Kehotan teitä äärimmäisen vakavasti kokeilemaan porkkanoiden grillausta tänä vuonna. Minä inspiroiduin meidän viimeisenä Makuja- kuvauspäivänä ennen kesätaukoa, kun  Marcos pisti grilliin porkkanat hiiltymään. Ehkä paras makuelämys tänä kesänä. Kaikki fleksaajat ja sitä innokkammat lihansyöjät voivat hoitaa salaatin proteiinikiintiön näppärästi lisäämällä lihaa. Kanan voi laittaa grillin kautta tai käyttää tähteeksi jäänyttä kypsää. Vaikka tuoreet raaka-aineet maistuvat salaatissa, on niihin helppo upottaa myös tähteitä. Ylijääneet kanat ja flankit, aamiaisen keitetyt munat ja pekonit. 

Aasialaistyyppisen kastikkeen kanssa aivan paras kombo tässä.


Yksi omista salaattisuosikeistani on jäävuorisalaatti lohkot ja piimäkastike. Jäävuorisalaatti taitaa olla piirun verran aliarvostettukin lajike, vähän niinkuin kiinankaalista seuraava(kiinankaalihan on tosi hyvää, sitä vain käytetään väärin!), mutta mä takaan, että ihastut tuoreen jäävuorisalaatin rapeuteen ja mehukkuuteen tässä amerikkalaistyylisessä salaatissa. Kastike on aivan sairaan hyvä. Ja kokonaisuus.


Lähi-Idän puolella pilkotaan ja paahdetaan pitaleivät pannuun. Resepteistä tämä on ehkä eniten lisukesalaatin omainen, mutta kyllä tämä lounaasta menee. Ehkä vielä kimpale fetaa viereen.

Reseptit löytyvät tänään  Aamulehti, Forssan Lehti, Hämeen Sanomat, Ilkka, Kainuun Sanomat, Kaleva, Keskipohjanmaa, Lapin Kansa, Pohjalainen, Pohjolan Sanomat, Satakunnan Kansa ja Turun Sanomat. Toivottavasti joku niistä on lukulistalla.

Mikä muuten on sun kesän herkkusalaatti? Ilahdun kommentista melkein yhtä paljon kuin sanomalehden ruokasivun irti repimisestä...

6 kommenttia:

 1. Revin aina kiinnostavat reseptit sanomalehdestä irti, just sillein vanhanaikaisesti. Sitten niistä kertyy epämääräisiä kasoja pitkin keittiötä ja olohuonetta enkä koskaan muista kokeilla reseptejä :D Repisin nämäkin salaattiohjeet talteen, mutta täällä toisella puolella Suomea on muut kuin Lännen Mediat postilaatikossa. Hyvää kesää!

  Ainiin ja se suosikkisalaatti: kana-cesar, yksinkertaisuudessaan maistuu aina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kana ja ceasar salaatti ylipäätään on herkkujen herkku! Usein tarjolla myäös ravintelissa, mutta harvoin uskallan tilata, koska tulkinta voi olla mitä tahansa! Se kastikehan se on a ja o, siinäkin.

   Poista
 2. Kiitos taas, pakkohan nämä herkut oli repäistä talteen. Ekana kokeiluun menee ehdottomasti jäävuorisalaattilohkot kastikkeen kera.
  Kreikkalainen salaatti maistuu aina hyvälle ja mukaan vesimelonia.
  Terveisiä Oravasta Viinamäeltä

  VastaaPoista
 3. Ihania kokeilemisen arvoisia salaatteja ja mukavaa kun Oravan Viinamäelläkin ne on huomattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No Viinamäki, Oravahan on varsinainen kulinarismin kehto. Aina on hyvin syöty jakuulemma yks tv- kokkikin on siältä saanu eväät elämään!😁

   Poista