About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 31. heinäkuuta 2017

CONEY ISLAND HOT DOGS


Urhonyt13v:n sukusynttäreillä tarjoillaan aina hot dogeja. Kerran olin suunnitellut jotakin muuta ja siitäkös haloo nousi. Eli hodareita sitten.

Se on kyllä onneksi mitä ihanin (lue helpoin) tarjoilu. Silloin kun aika ei anna periksi, koko hodaribuffan voi koota kaupan aineksista. Ja ihan perus on tosi jees ja maistuu kaikille. Mitään määrää ei ole myöskään variaatioiden määrälle (menikö tuossa lauseessa nyt kaikki ihan fiksusti?). Voi aloittaa siitä, että ostaa erilaisia makkaroita ja lisukkeilla saa tietysti vaihtelua. On meillä ollu sinne itsetehtyjen sämpylöiden (haloo, oon ruokabloggari, pakko tehdä, ammatin varjopuolia...) väliin laittaa nyhtöpossuakin, välillä on tuullu vietanamista ja välillä koreasta. Ja aina lapsille se perussetti varmuuden vuoksi. 

Ootteko huomannu muuten, että lasten hodarit tai hampparit tms. on yllättävän monen aikuisen valinta!

Soperra siinä sitten, että niin nämä oli lapsille... (haloo, kyllä meillä oikiasti saa kaikki syödä mitä haluaa...)


Sunnuntaina meillä oli aivan perushodarit. Kylläkin jumalaisilla ruokabloggaajan sämpylöillä, jotka tein vanhaan piimään ja niistä ruotsalaisista jauhoista joihin sorruin kaupassa kun niissä luki, että kevätvehnän vastajauhettuja jauhoja erityisesti hapanjuurileiville, joista tulee erikoiskuohkea ja pehmeä  leipä (kyllä ne ruattalaiset osaa) ja lupaus vielä lunastettiin!

Mutta ihan pienellä twistillä saatiin pöytään myös Coney Island Hot Dogit.


Moni yhdistää hot dogit ja Coney Islandin Nykiin ja Brooklyniin. Ja kyllähän hodarit ja N.Y vähän niinkun kuuluu yhteen. Mutta Coney Island Hot Dog on kyllä jotakin aivan muuta. 

Juuret juontaavat Detroitiin ja Michiganiin (ja tämäpä hauska, koska on mulle tutuin osavaltio, asuin 2 h päässä Detroitista) ja 1900-luvun alkuun, juuri Suomen itsenäistymisen tienoille 100 vuotta sitten. Kreikkalaiset siirtolaiset alkoivat tarjoilla ravintoloissaan hodareita, joihin kasattiin päälle pavutonta chiliä eli jauhelihakastiketta, raakaa sipulia ja keltaista sinappia (sekä juustoa, se saattaa olla myös indianalaisten lisäys), siis sen perusnakin päälle. Coney Island nimi tuli kai ravintolaketjusta, joka noita hodareita tarjoili.

Chilissä käytettiin usein mukana naudanlihan lisäksi myös jauhettua sydäntä. Minäpä tein sen soosin hirvenjauhelihasta. Ilman sydäntä tällä kertaa kun en viitsinyt alkaa jauhamaan. Sydäntä olis pakkasessa vielä.


Coney Island Hot Dogs

Soosi
Tästä söi 15, joista puolet lapsia

1 rkl öljyä
500 g hirven tai naudan jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
n. dl tomaattipyrettä 
2 tl jauhettua chiliä
1 tl suolaa
1/2 tl maustepippuria
1/2 tl sinappijauhetta
1/2 tl jeeraa
1/2 tl kanelia
1/4 tl cayenneä
1/2 tl mustapippuria myllystä
1/2 l vettä

Hot dog sämpylöitä tarpeellinen määrä (pitkiä tai lyhyitä)
Perusnakkeja, pitkiä tai lyhyitä sämpylän mukaan
2 hopeasipulia hienonnettuna
Kirkkaan keltaista Amerikan sinappia
Raastettua keltaista cheddaria

Ruskista jauheliha padassa öljyssä. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli ja lisää mukaan ruskistuksen loppupuolella. Älä polta!

Lisää kaikki mausteet, tomaattipyre ja vesi. Anna kiehua hiljoilleen 1-2 h, sellaiseksi aika sakeaksi kastikkeeksi.

Höyrytä, keitä, tai grillaa nakit. Lämmitä sämpylät.

Kokoa Coney Island Hot Dog avaamalla sämpylä, asettamalla siihen nakki, nakin päälle kauhallinen soosia, sitten tosi paljon hopeasipulia, spruuttaa amerikansinappia pitkin ja poikin ja lopuksi voit vielä viimeistellä  raastetulla cheddarilla.

Se on siinä! 




17 kommenttia:

  1. Onnea Urholle13v! Täällä odotellaan vielä niitä marraskuun lopun loska- ja kurakelejä että päästään juhlimaan, toimiskohan hodarit silloinkin. Ainakin hirvenjauhelihakeitto toimi huipusti.

    Tuleehan kakustakin postaus, tuleehan, mä en saa mielenrauhaa ennen kuin ymmärrän miten se oli mahdollista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mä luulen, että hodarit toimii läpi vuoden. Mutta mitä viileempi, sitä paremmin varmasti tuhdin soosin kanssa.

      Kakun postaus on vähän niin ja näin kun ensikertalaisen hommissa ei oikein pystynyt kyllä ottamaan valokuvia ja ehkä tämä vaatisi sitten kuitenkin vähä vaihekuvia ja ehkä jopa videon. Mutta pyyntöjä on kyllä tullu.
      Tietysti googlaamalla löytyy ohjeet tähänkin, koska omasta briljantista päästänihän tämä kakku ei todellakaan ollut.

      Mutta kovasti oli kaksijakoinen kakku, helppo ja vaikia yhtä aikaa, mutten ainakaan vielä postaa sitä Nopeat ja Helpot kategorian alle :D.

      Katotaan jos kerkiän, toteutan vielä viisaampana uudemman kerran.
      Tein kuoren (mutten sisustaa) tämän mallin mukaan https://www.youtube.com/watch?v=7-xUsCMujAw

      Kinuskikissallakin löytyy aiheesta video, metodi on toinen, mutta kaunista jälkeä syntyy. En tiedä sitten kumpi helpompi. https://www.youtube.com/watch?v=yNHztSTMs7Y

      Poista
  2. Ai että näyttää hyvältä! Ja tämä on paljon sanottuna multa, koska mulle jäi kammo tämän tyyppiseen annokseen jokunen vuosi sitten. ( Lyhyesti:söin tällaisia ja tuli oksutauti sen perään ) ja en ole oikein sen jälkeen voinut edes vilkaista tällaisia ) Mutta ilmeisesti aikaa on nyt kulunut tarpeeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tämän takia minttusuklaa yhdistelmät ei kuulu mun lemppareihin kakuntäytteissä. :D

      Poista
  3. Okei. Pakko syödä lounas ennen kommentointia.

    Done.

    Ihan jumalaisen hyvännäköisiä hodareita. Ja ihana idea, että aina tarjotaan "sitä samaa". Ei tarvitse miettiä mitä tarjotaan, ja sitä paitsi perinteet on ihania kaikkien mielestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sullon kyllä postiivinen katsantokanta, Hannele. "Ihana idea, että aina tarjotaan "sitä samaa"." Ja tarkemmin ajateltuna se on kyllä totta. Niin kai luodaan niitä perinteitä ja lapsuusmuistoja joita voi sitten vanhana bloginpitäjänä muistella!

      Poista
  4. Jo on herkun näköisiä ja tuo piimä oli ihan uutta minulle. Täällä ollaan synttärisankarin kakkenssista niin haltioissaan, että nyt oli ihan huippu ja nappiin mennyt luomus. Onnea sankarille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piimä ja myös päiväysvanhabsellainen on erittäin hyvää erilaisiin leipätaikinoihin. Ja onhan sitä piimäkakkujakin!

      Poista
    2. ...colapullo kakus ei kuitenkaan ollu piimää...

      Poista
  5. Kyllä noi vois maistua aikuisemmallekin päivänsankarille ;-)

    VastaaPoista
  6. Hodarit on pop! Ja tuo soosi vaikuttaa herkulta. Ja terkkuja Norjasta, osaa ne hyviä hodareita tehdä täälläkin :)

    -Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Onko siälä muuta varaa syäräkkään?

      Poista
  7. Hodari on hyvää! Ja tähänastisista leipomuskokeiluista ehdottomasti paras sämpylä tulee kun tekee reseptillä "New England hot dog buns". Erikoisvuoan voi korvata alumiinivuoalla johon sämpyläaihiot ladotaan vierekkäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, ja asiat on yksinkertaisimmillaan nerokkaimpia. Miksi tosiaan shaa sen sämpylän aina sivulta auki kun sen vois halakaasta keskeltä päältä. Ei niin täytteetkään tipu!

      Poista
  8. Onnittelut synttärisankarille! Hirvichili kuulostaa ihanalta, täytyykin kokeilla kunhan talvi tulee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä voi olla puolueellinen mielipide, mutta hirvi on parasta kaikessa!

      Poista