About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 15. helmikuuta 2017

BATAATTIJÄÄTELÖ


Joskus sitä melkein pyllähtää istualleen. ”Äimän Käkenä” ei varsinaisesti kuulu joka päiväiseen sanavarastooni, mutta kun katson tuota kuvaa, niin tulee juuri se tunne. Miten se on noin jalokiven kaunis tuo annos?


Ja kun muistan miltä se maistui, ihmettelen vielä enemmän. Miten voi tehdä noin herkullisen makoisan hyvän, parista raaka-aineesta? Ilman sokeria. Banaani nana nice cream (niin ne sanoo, ai että tykkään tuosta nimestä) taitaa olla monelle jo tuttu. Siinä pakastettu banaani survotaan hedelmien tai marjojen kanssa ja tuloksena on kylmän viileä, jäätelöinen herkku. Mutta tiesittekö, että siihen kannattaa lisätä bataattia?


Bataatti on hauskan makea juures, joka on ottanut paikkansa suomalaisissa ruokapöydissä. Sitä taitaa saada ympäri vuoden, mutta parhaimmillaan se on juuri nyt. Mites se bataatin ura oikein alkoi? Ensin sitä tietysti kuutioitiin varovasti uunijuuresten joukkoon tai siitä valmistettiin rosamundan kanssa kauniin väristä ja ihanan makuista muusia. Rohkeimmat surauttivat siitä chilisen ja kookoksisen keiton. Jostain syystä bataatti tuntui ujuttautuvan ruokapöytiin vauvojen kautta, kokeilunhaluiset äidit löysivät bataatista mainion soseen jälkikasvulleen, bataatti kun tuntuu aiheuttavan hyvin vähän minkäänlaisia oireita kenellekään. Jossain välissä räjähti, kun hampurilaisetkin alettiin tarjoilla bataattiranejen kera. Kuluneen vuoden hitti ovat olleet täytetyt uunibataatit ja bataattipasta…

Bataatti tosiaan taipuu moneksi. Myös makeisiin leivonnaisiin. Sen kaunis intensiivinen väri ja pehmeän kermainen koostumus asettaa tiettyjä haasteita bataattiranskalaisten valmistamiselle on ihan omanlaisensa. Raakana se on kovin kova pilkkoa, mutta kypsyy perunaa nopeammin ja paljon pehmoisemmaksi.

Muutamia viikkoja sitten löysin koticittaristani kaksi uutta versiota, purppuraisen ja valkoisen bataatin. Purppurabataatin vaatimattoman tumman ulkomuodon alta löytyi uskomattoman kaunis ja kirkas violetti värisävy. Katselin sitä ja ajattelin: jäätelö.


Purppurainen bataatti nice cream valmistuu siis purppurabataatista, mutta aivan hyvin voit valmistaa oranssin version tavallisesta. Banaani ja bataatti yhdessä muodostavat koostumuksen, joka on tosi gelatomainen; sileä, pehmeä, kermainen ja kylmä. Bataatti tasapainottaa makumaailmaa sen verran, että nice cream ei maistu banaanilta, eikä kyllä bataatiltakaan. Molempien makeus takaa sen, ettei muuta makeutusta tarvita. Rouhi annoksen päälle lempipähkinöitäsi ja viimeistele annos halutessasi valuttamalla päälle vaahterasiirappia, hunajaa, kinuski- tai suklaakastiketta. Kuvissa käytin vaahterasiirappia, mutta kun aloin syödä annosta, päätin kokeilla tummaa suklaakastiketta ja se valinta oli kyllä täydellinen!

Kävin varmaan taivaassa joka kerran lusikan upotessa suuhuni. Bataattia ja banaania! Nice cream!


Bataatti nice cream
2-4 annosta, herkuttelun määrästä riippuen

1 bataatti (purppura tai tavallinen)
2 kypsää banaania
(3-5 rkl mantelimaitoa tai maitoa)
pinnalle rouhittua pähkinää (esim. pistaasi tai pekaani) 
suosikkijäätelökastikettasi

Paista bataatti kypsäksi 220 uunissa n. 45 min. Halkaise bataatti, kaiva sisus ulos ja soseuta sileäksi. Anna jäähtyä ja pakasta minigrippussissa ohuena levynä. Kuori ja viipaloi kypsät makeat banaanit ja pakasta. Minimiaika on 3-4 h, mutta yön yli on parempi.

Ota tuotteet pakasteesta ja aja ne tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Anna sulaa hiukan tai lisää mantelimaitoa/maitoa, niin koneet pyörittävät paremmin.

Jaa nice cream annoksiksi, koristele pähkinöillä ja anna (suklaa)kastikkeen valua ympäriinsä.

Niin vegaani, gluteeniton, munaton, maidoton. Niin herkku!

Lisää herkkuja bataatista löydät K-Ruoka sivuilta.


Ja jälki-idea: granaattiomenan siemenet tuossa pinnalla vielä olisivat kyllä ihan timantteja. Ei kun rubiineja!

30 kommenttia:

  1. Tätä viikonlopuksi. My kind of nice.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suprised myself, didn't know it until now, but mine too!
      My kinda nice!

      Poista
  2. Mä kans mietin, että teen liilasta bataatista jäätelöä, mut ei tullut mieleenkään että nice creamia. NEROKASTA! Matkin!

    VastaaPoista
  3. Matki pois. Hyvää kannattaa jakaa. Bataatin koostumus ja maku upeat nice creamissä, banaani ei maistu liikaa. Mä luulen et jopa parempaa kuin normi jäde.

    VastaaPoista
  4. Tuo purppurainen bataatti on kyllä mahtavan ihana aines,joka antaa hurjan nätin värin.Olin ihan innoissani kun löysin sitä viime syksynä,ja heti piti kokeilla. Kiva idea kokeilla sitä jäätelössä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ja väei tuntui olevan hyvin vesiliukosta, heti ol sormet punaisina!

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Parasta on kun greisiltä kuulostava osuu ja uppoaa!

      Poista
  6. Todellakin NICE cream. Aivan upean näköistä Nanna!

    VastaaPoista
  7. Vastaukset
    1. Voi apua, Merituuli, deletoin vahingossa sun kommentin, enkä saa enää takas... Kuselit ettö oliko maku bataattimainen. No minusta tässä oli ihan omanlaisensa maku ja ihana koostumus ja pähkinöiden ja suklaakastikkeen kanssa oikein herkkua. Kuten sinäkinJotain Maukasta- Marikin epäili tämän olevan suolaisiin parempi bataatti. En tiedä muista leipomuksista, mutta tässä ainakin oli paikallaan!

      Poista
    2. Ja mä kun katoin että muistan kommentoineeni :). Kiitos vastauksesta.

      Poista
  8. Oohoo, tätä mä kokeilen liilasta bataatista seuraavaksi.

    VastaaPoista
  9. Olen hypistellyt violettia bataattia ja ihastellut väriä, mutten olen vielä laittanut...Nyt olisi valtavsti vinkkejä blogeissa, mitä herkkua siitä saisi aikaiseksi : )maistuisikohan nice cream taaperolleni?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinhän tuo Hannakin sanoi, että Oga tyttö nautti. Uskon että varsin taaperokuumaa kamaa. Meillä myös Maityttö söi hyvillä milein. Isompi tuskin uskalsi katsoa päin.

      Poista
  10. Heti alkuun mietin, että miten bataatista saa noin upean violettia jäätelöä, mutta purppuranvärinen lajike selitti asian. Meillä ei ole näkynytkään, mutta jos eteen ilmestyy niin varmasti ostan. Huikea idea tehdä bataatista nice creamia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä bataattijäätelöiden ohjeita löytyy googlaamalla. Aina löytyy kun luulet kekanneesi jotain....

      Poista
  11. Namm. Bataatti-banaanijäde on kyllä tosi maukasta. Itse olen usein maustanut sen piparkakkumausteilla! Purppuraista bataattia en ole vielä moiseen testannutkaan. Näyttää upealta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piparkakkumausteet sopivat kyllä myös perinteisen bataatin värimaailmaan! Oli tämä kyllä kaunis. Makuasteikolla en osaa sanoa, kun en ole oikein muunlaisia samantyyppisiä tehnyt, mutta jyllä mä tämän herkkukategoriaan laskin, toki piti nauttia sukalaakastikkeen kera, mutta niin pitää tavallinen jätskikin!

      Poista
  12. Ihana väri!
    Banaanijätski on kyllä ihanaa. Ihan hitusen epäileväisesti suhtauduin sekä siihen Veeran bataattikuorrutteeseen että tähän, mutta pakkohan minun on kokeilla ja ravistella selvästi liian lähellä olevia rajoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just näin Hannele, sun hartiat on leveämmät, et mahdu tuohon boxiin!

      Poista
  13. Slurp! Just tällaista munkin on ollut tarkoitus tehdä, en vaan oo ehtinyt kokkailemaan (toisaalta, eipä tämä paljoa aikaa veisi :D ) Tein tästä violetista bataatista salaattia toissaviikolla ja nuhanenäisenä en maistanut sen parfyymistä aromia tuolloin lainkaan. Jälkikäteen uudelleen maisteltua se oli aivan selvä, tosi kukkea maku! Sopii varmasti tällaiseen jälkkäriin upeasti <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun ei tullu kauheastia analysoitua tämän parfyymisyyttä, tein ja söin. Ehkä en sitä huomannut, jos se istui tähän, kun tämä on ainoa mitä tästä purppuraisesta oon tehnyt.

      Poista
  14. Suhtauduin aluksi vähän ehkä epäluuloisesti kokeiluun, mutta sait minut täysin vakuutettua! Olen aiemmin tehnyt kurpitsajäätelöä, joka oli ihan hyvää, mutta en tekisi uudestaan. Nyt on ihan pakko pakko kokeilla tätä :)

    VastaaPoista
  15. Hauska idea, voisin kuvitella että hieman makeaan kallellaan oleva bataatti sopii tähän just passelisti! Ja upea värikin vielä :)

    VastaaPoista
  16. No tämä ei kyllä olisi ihan heti tullut mieleeni, mutta näin tarkemmin ajatellen maistuu varmaan tosi hyvältä. Pitänee kokeilla.
    Minä rakastuin tuon purppurabataatin väriin!

    VastaaPoista
  17. Voi Nanna! Ihastelin tätä jo aikaisemmin. Nice creamissä violetin bataatin väri pääsee kunnolla oikeuksiinsa. Ihqu <3

    VastaaPoista