About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 20. marraskuuta 2016

PERSIMONIA JA VANILJAA, SINISIMPUKKAA JA KOOKOSTA


…juuri oikeenlaista kemiaa, vai kuinka se meni?
Ainakaan viikonlopun kokkaus ei tämän helpommaksi ja nopeammaksi - ja sanoisinko huolettomammaksi - voi mennä. Mukana on silti rutkasti makua ja juuri sitä pientä extraa, joka erottaa arjen kokkailut viikonlopusta.

Sinisimpukat on vaan niin hyviä. Vaihtelua perinteiseen reseptiin saat muuttamalla liemen kookospohjaiseksi ja maustamalla sen aasialaisittain. Se on varsin helppoa kun yhdistää mukaan inkiväärin, valkosipulin, sitruunaruohotahnan, chilin, kalakastikkeen ja korianterin.  Tämä resepti onnistuu tuoreista, joiden käsittelyyn on hyvät ohjeet K-Ruokasivuilla, mutta aivan hyvin voit käyttää pakastettuja kuorellisia sinisimpukoita, kuten minä tein.  Pirkalta löytyy myös vihersimpukoita ja kampasimpukoita, joihin löytyy hyviä reseptejä tuolta samalta kokoomasivulta. Simpukoita ei tarvitse edes sulattaa vaan ne voi lisätä kasariin jäisenä. Rapeakuorinen patonki viimeistelee aterian, sillä saa pyyhittyä talteen viimeisetkin rippeet koukuttavan herkullisesta liemestä.


Hyvä ruoka huutaa hyvää jälkiruokaa. Valitsin raaka-aineeksi persimonin, sitä kun on kaupan hyllyt juuri nyt täppösellään. Persimon on juuri se tomaatinkuorinen, omenankokoinen, poltetun oranssin värinen hedelmä, joka tunnetaan myös kaki ja sharon nimillä. Jostain syystä kaki on minulle tutuin, mistä lie mukaani tarttunut, koska en ole kyllä kakia, tai siis persimonia, liiemmin syönyt.

Jos sinäkin olet pyöritellyt tuota hedelmää käsissäsi ostopäätöstä punniten, tässä muutama fakta:
Persimonin kuuluu olla pehmeä kauttaaltaan, silloin se on kypsä ja oikein makea maultaan. Ruskeat pilkut kuoressa eivät haittaa, ne eivät todellakaan ole merkkejä pilaantumisesta. Raaka persimon on nimittäin juuri yhtä pahaa kuin esim. kypsymätön papaya ja mango. Mutta kypsä sen sijaan..!

Persimon pestään, kanta poistetaan ja paloitellaan vaikka tomaatin tapaan lohkoiksi, voi nauttia ihan sellaisenaan tai käyttää samaan tapaan kuin vaikka luumua tai persikkaa, siis makeista suolaisiin ruokiin. Erityisen helppoa on soseuttaa persimon kuorineen päivineen (no sitä kantaa ei) ihanan paksuksi soseeksi, joka antaa kivan piristyksen vaikka aamupuuroon.  Minä halusin vielä vartissa valmistuvaa pääruokaakin nopeamman jälkiruuan ja yhdistin persimonsoseen vatkattuun vaniljavaahtoon, keksimuruihin ja pähkinäiseen, paahdettuun, rouhittuun pellavaan, joka  toden totta kruunasi annoksen.



Sinisimpukat kookosliemessä

4:lle

1 kg simpukoita tuoreena tai pakasteena
2 rkl oliiviöljyä
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl sitruunaruohotahnaa
1 punainen chili
1 rkl raastettua inkivääriä
3 dl valkoviiniä
400g kookosmaitoa
1 rkl kalakastiketta
3 kaffirlimenlehteä
1 dl hienonnettua tuoretta korianteria                  

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Pehmittele niitä muutama minuutti miedolla lämmöllä kasarissa tai padassa. Lisää pilkottu chili, sitruunaruohotahna, kalakastike ja inkivääri ja kuumenna kunnes tuoksut nousevat pintaan. Possauta mukaan valkoviini, sitten kookosmaito ja lisää mukaan kaffirlimenlehdet.  Kuumenna kiehuvaksi. Lisää mukaan esikäsitellyt tuoreet simpukat tai jäiset pakastesimpukat ja laita kansi päälle. Höyrystä simpukoita 2-3 minuuttia kunnes simpukat avautuvat. Lisää korianteri ja tarjoile heti rapean leivän kera.

Muista heittää kaikki aukinaiset simpukat pois kun putsaat eläviä. Älä syö simpukoita, jotka ovat edelleen kiinni kypsennyksen jälkeen, tämä koskee sekä eläviä, että pakastesimpukoita.


Persimon-vaniljakippo

4:lle
3 kypsää persimonia
2,5 dl vaahtotuvaa vaniljakastiketta
5 täysjyvä-digestivekeksiä
2 rkl paahdettua, rouhittua pellavaa

Pese persimonit, poista kannat ja soseuta sauvasekoittimella. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Murskaa keksit. Kokoa jälkiruoka asettamalla keksimurut pohjalle ja sitten kerroksittain vaniljakastiketta ja persimonia. Ripottele pellavaa aina hiukan persimonin päälle.

Ja vielä kauniskin tuli kaupan päälle!

Kaupallisessa yhteistyössä K-Ruoka


18 kommenttia:

  1. Persimon on ihanaa! Miten sitä vaan tulee ostettua niin harvoin. Ja kookossimpukat! Onko mun pakko taaaas kohta tehdä simpukoita?

    VastaaPoista
  2. AIvan ihanat reseptit ja kokonaisuus. Tämänlaisen pöydän ääreen kun pääsisikin <3

    VastaaPoista
  3. Persimon on kuulunut aina lempihedelmiini (mulle saa taas on ollut nimeltään sharon), mutta onko se nyt vasta tullut laajemman yleisön vakiokäyttöön? :)

    VastaaPoista
  4. Nam nam,simpukat ja persimonit.Tänään just katselin isoja persimoneja,jotka nyt ovat kypsyneet,mutten kuitenkaan ostanut.Persimoni oli muuten eka hedelmä jota annoin aikoinaan pojalleni vauvana (Näin täällä silloin neuvottiin;D)

    VastaaPoista
  5. Just tuossa kuorin pari persimonia ja mutustelin iltapuhteiksi sohvalla jogurtin kera. Ne on kieltämättä aika hyviä!

    VastaaPoista
  6. Saanko esitellä vielä yhden nimen tälle hedelmälle, a la Mallas? Pyllymoni. Ai että mitä vitsikkyyttä, mutta jaksaa naurattaa meitä. Etenkin kun huomaamattaan kailottaa Prisman käytävällä, että muista ottaa niitä pyllymoneja! Samalla kaavalla voi johtaa myös persikka=pyllykkä ja persilja=pyllyheinä. Saa ottaa myös omaan käyttöön. :)

    VastaaPoista
  7. No nyt on todella ajankohtainen ja houkutteleva setti! Nam!

    VastaaPoista
  8. Mun pitää kokeilla tota persimon kippoa, koska en jotenkin ole onnistunut luomaan persimoniin suhdetta. Mut toi kyllä näyttää hyvältä!

    VastaaPoista
  9. Kivalta näyttää noi persimonjälkkärit..tosin kokeiluistani huolimatta ei toi hedelmä kyllä nouse millekään top listalle. On se outo. Enemmän vihannes kuin hedelmä mun mielestä.

    VastaaPoista
  10. Kai noita sinisimpukoita pitäisi joskus kokeilla itse tehdä. Meillä on mies niin epäluuloinen suomalaisen simpukkatarjonnan kanssa (sai kerran kunnon vatsanväänteet), ettei ole suostunut ostamaan, mutta ehkä nuo pakastetut kelpaisivat (?) Katsotaan, miten käy.

    VastaaPoista
  11. Persimonit ovat kyllä naurettavan halpoja tällä hetkellä kaupassa, niistä ei suuremmin ole vielä reseptejä missään saatavilla. Tai ainakaan mitään makeita juttuja. Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  12. Otsikosta hiukan pelästyin, että kaikki oli raaka-aineet on samassa paketissa, no ei ollut. -Onneksi :D Mulle persimon oli aika pitkään "ei mun juttu", mutta yhtäkkiä tänä vuonna olen siihen aivan hullaantunut. Tosin en osaa vielä sille tehdä muuta kuin syödä sellaisenaan. Tätä reseptiä kyllä voisin kokeilla :)

    VastaaPoista
  13. Oo, simpukoita <3 niihin sopii toi aasialainen makumaailma tosi hyvin. Persimon on miulla vielä hlökohtaisen kehityksen listalla, kun en ole oikein koskaan tajunnut koko hedelmää ;-). Siun jälkkäri kuulostaa kyllä hyvälle!

    VastaaPoista
  14. Ihanat ohjeet! Nälkä melkein tulee, vaikka aamiaispöydästä vasta nousin ;)

    VastaaPoista
  15. Tosi herkullinen kokonaisuus ja nuo jälkkärit ovat niin söpöjä! :)

    VastaaPoista
  16. Jes, en ikinä keksi mitä persimonista vois mukamas tehdä. Nyt tiedän!

    VastaaPoista