About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 22. syyskuuta 2016

HÄRKÄPAPU FRESSINÄ


Olen ihan periaatteessa pavun syöjä. Rakastan etikkaisia papusalaatteja, meksikolaiseen kuuluu useimmiten frijoles refritos, papuiset padat on ihania ja joo, joo, tykkään jopa niistä valkoisista pavuista tomaattikastikkeessa, siis säilyketökissä, hot or cold. Englantilainen aamiainen, tiedäthän,  tai laivan messissä joka sunnuntainen meriaamiainen joka on siis oikeasti sunnuntain lounas.

Mutta olen vissiin vähän laiska, näiden papujen kanssa pitää itseä oikein muistuttaa, että tee hyvä ihminen nyt niitä papuja kun kerran niin niistä tykkäät. Kerta viimeisimmissä ravitsemussuosituksissakin  kehotetaan lisäämään palkokasvien syöntiä.


Härkäpavusta on nyt supistu erityisesti härkiksen myötä. Sitäkin ehdin testata. Sen myötä alkoi kiinnostaa myös tuore härkäpapu. Olen sitä kerran tai kaksi kylvänyt kasvimaalleni, ilman satoa, mikä tietysti herättää kummastusta, koska sen kaikissa lähteissä kehutaan olevan helppo ja vaatimaton kasvatettava. Ehkä juhannuskylvöt ovat sittenkin liian myöhään....

Lähinnä tuoreista härkäpavuista tulee mieleen Jamie Oliver, joka n. sadassa kokkiohjelmassaan istuu keittiöpuutarhassaan riipimässä tuoreita härkäpapuja, ylistäen niistä maasta taivaaseen. Ja sitten heittää jollekin jumalaiselle savivadille puolihuolimattoman härkäpapusalaatin muutamasta aineksesta, niin että tv- ruudun tällä puolen kuolaroiskeet lentää.


Etelä-Pohjanmaa ja kuuskajaskari, ennusteessa heikompaa saatavuutta.

Mun työhuonekaverini Maaria Turusta, joka on altistunut vakavasti härkäpavuille olletenkin brittimiehensä (anopin?) avustuksella, sanoi, että kyllä kyllä kyllä, Turusta saa härkapapuja marketista ihan tuoreena. Ja toi mulle kokeiltavaksi.

Palot on hervottoman suuria, porkkanan kokoisia ja iso pussillinen (700g) kutistuukin riivittäessä melkein olemattomiin. Mutta mitä?Pavut ovat valkoisia. Jamien pavut olivat kauniin vihreitä. Onko nämä nyt pilalla?


Ei suinkhan! Ne kuuluu ryöpätä. Laita siis pavut 2 minuutiksi väljään, kiehuvaan veteen. Siivilöi ja laita jäähtymään jääkylmään veteen välittömästi. Purista sitten pavuista ulos vihreä ydin, mun pavut olivat tosi suuria joten jouduin tekemään pikkuveitsellä ihan pikkupikkuviillon papuun ja sitten puristaa.

Ja siellä se vihreä kulta piileski!

Mutta on näissä näpräämistä!

Reseptissä turvauduin peesailemaan härkäpapujumalaani Jamie Oliver'ia.


SIMPPELI HÄRKÄPAPUSALAATTI
2:lle

pari kourallista tuoreita, ryöpättyjä härkäpapuja (katso ryöppäysohjeet yllä)
4 siivua pekonia tms. (mulla Schwartzwaldin kinkkua, siinä on vähän savua mukana)
oliiviöljyä, extra hyvää 
1/2 sitruunan mehu (maun mukaan puristellen)
1 dl raastettua pecorino-juustoa
 tuoretta minttua
suolaa, pippuria

Paista pekoni pannulla rapeaksi ja nosta talouspaperin päälle kuivamaan. 

Sekoita härkäpapujen joukkoon sitruunamehu ja pecorino ja minttu, mausta suolalla ja pippurilla.

Halutessasi voit myös ensin  lempeästi lämmittää härkäpapuja vähäisessä määrässä oliiviöljyä, sitten mukaan juusto jne.

Ripottele päälle vähän pienitty rapea kinkku/pekoni of -you- choice ja lorauta päälle oliiviöljyä, sitä parempaa plaatua.

Aivan SAIRAAN HYVÄÄ!

Siitä huolimatta, tätä jäi pikkusen ja sekoitin loput eilen kuumaan riisiin, jonka nautin sitruunalla ryyditettyjen pannulla paistettujen broiskun paistileikkeiden kanssa.

Ja arvatkaa mitä?

Aivan SAIRAAN HYVÄÄ!




Syksyn ensimmäiset Ruokaverstaatkin starttaavat papujen hengessä
kohta Seinäjoella ja Kurikassa. Tutustutaan mm. härkapapuun niin tuoreena kuin jalostettuna. Keskustellaan vaikka siitä, onko pavun näytettävä  ja oltava käytettävä lihan tapaan. Ovatko uudet tuotteet kauan odotettu kestävämmän kehityksen ratkaisu  geeneihimme syöpuneeseen lihanhimoon?

Takuulla mielenkiintoista ja ajankohtaista. Niin kuin aina! Ilmoittaudu mukaan!

9 kommenttia:

  1. Kiitos, että kirjoittelit ihan oikeista pavuista tällä härkisnyhtismifu-kaudella. On hyvä, että tarjolla on valmiita ratkaisuja, mutta itse ajattelen, että laitan kasvikseni mieluumin raaka-aineesta (ainakin pääosin) kuten teen muidenkin ruokien kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se tuoreen raaka-aineen maku vertaansa vailla!

      Poista
  2. Tuoreet härkäpavut ovat ihania. Minä olen valmistanut eniten oman härkäpapu-gurun, eli Hugh F-W:n ohjeilla, joitain niistä löytyy blogistakin https://sauvajyvanen.blogspot.fi/search/label/h%C3%A4rk%C3%A4papu Kasvatus on kyllä helppoa (vaikka esikasvatus ei onnistukaan minulla), minä käytän sitä muutenkin maanparannuskasvina. Ehkä voisit kokeilla ensi vuonna kylvöä vaikka kesäkuun alkuun mennessä ;)

    Viikonloppukokki, samaa mieltä minäkin. Härkäpavut maistuvat hyvin härkäpapuina, mutta ei nyhtökaurana, kuten voi lukea tuosta https://sauvajyvanen.blogspot.fi/2016/09/pastakastike-nyhtokaurasta.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tiedätkö, mulla jäi kokonaan kylvöt tältä vuodelta... onneksi aina tulee myös ensi vuosi. Silloin aion olla malliviljelijä. Ja härkäpavut menee maahan myös.

      Poista
  3. Härkäpavut on ihania! Vasta nyt niitä löysin marketista, enemmän tuoreena näitä, kiitos! Ihan tuoreena en viitsinyt sitä valkoista kuorta poistaa, se oli pehmeä ja hyvänmakuinen. Toisella kertaa pavut olivat seisoneet kaupassa vähän pidempään, valkoinen osa oli sitkeä. Tuore härkäpapu päihittää mennen tullen monet pavut ja papujalosteet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, toivotaan, että kaiken tämän buumin yötä myös tuoreet härkäpavut saapuvat kattavasti kaupan hyllylle. Ne on hyviä!

      Poista
  4. Pavut rokkaa, ja tuoreet härkäpavut ne vasta rokkaavatkin! Kyllä minä tosin kuivatuistakin tykkään ja on hienoa, että vanha kunnon härkäpapu pääsee nyt Härkiksenä entistä useamman lautaselle.

    VastaaPoista
  5. Härkäpavun kasvukausi on sata päivää, eli juhannuskylvöt ei piisaa millään. Heti toukokuussa kun yöpakkaset on ohi! Tuore härkäpapu on ihanaa!

    VastaaPoista