About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 12. huhtikuuta 2016

CHORIZO BURGER SUUPALOJA


Odotin niin innolla Kokit ja potit- Hannelen ja ystävänsä , valokuvaaja Johanna Myllymäen kirjaa, sillä tiesin sen olevan pieteetillä tehty. Osasin odottaa upeita kuvia ja inspiroivaa reseptiikkaa, tiesin, että kirja selviää niin kaffipöytälukemisena, yöpöydän hyvien (ruoka)unien lähettiläänä kuin  keittiöäksönin keskellä tahmaisten sormien käännellessä ylellisen paksuja sivuja. Ja kun etulehdellä lukee vielä signeeraus, että Maailman ihanimmalle Nannalle (no taidan olla ainut kenet Maailman ihanin Hannele tuntee!), eihän tämä voi olla kun keittokirjasuosikki.



Tosi vaikeaa ja sittenkin ylettömän helppoa oli valita ensimmäinen kokeiltava resepti. Senhän oli pakko olla  Chorizo open burger. Siinä on ihan muutama raaka-aine, jotka yhdistyy mielettömäksi hampurilaiseksi. Tein sen sitten kuitenkin tuollaiseen sliderstyyliin miniburgeriksi, kun olin näköjään unohtanut ostaa puolet noista vähistäkin aineista, ei tomaattia, ei basilikaa, jotka siis voi hyvin korvata sämpylän yläkannella, varsinkin kun niistä tuli keveän höttöisiä Hannelen ohjeella. Mä tein näitä pitkäperjantain perhebrunssille ja koska lapsia oli mukana 7, joista tiesin, että suurin osa ei välitä mausteisesta chorizosta, tein osan pihveistä naturellina jauhelihasta. Ehkä vähän liiankin naturellina, ainakaan ne eivat chorizopurilaisten rinnalla maistuneet, ei sitten miltään. Taidan kesällä yrittää vääntää chorizomakkaran isoksi pihviksi grillissä!

Eikä sitten muuta tarvittukaan kuin vähän limellä ja suolalla maustettua avokadoa. Täyden kympin resepti! Jos osaisin ranskaa, sanoisin Que magnifique simplicite! Tai varmaan jos lisäis vielä muutaman `'^: Qûe magnifiquè simplicité! Täydestä menee.  (google-kääntäjää ei käytetty eikä kieltä opiskeltu...).



CHORIZO MINIBURGERIT Reseptin esikuva basilikoineen, tomaatteineen ja  alkuperäisellä open burger-idealla kannatta katsoa Suupaloja- kirjasta
8 kpl

8  minibriossisämpylää
4 chorizo raakamakkaraa
2 avokadoa
1 rkl limetin mehua (tai samalla vaikka vähän enemmän)
suolaa

Halkaise avokadot, poista kivet ja koverra hedelmäliha kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella ja mausta suolalla ja limetin mehulla.

Purista makkara pois kuorista ja muotoile 8 pihviksi. paista pihvit paistinpannulla kypsiksi (n. 10 minuuttia).

Leikkaa sämpylät puoliksi ja laita alapuolelle ensin reilusti avokadoa ja sen päälle pihvi. Sitten poikkeamme alkuperäisestä ja laitamme kannen päälle ja kiinnitämme tikulla. Herkut!

Minibriossit (oikein hyvä resepti Suupaloja-kirjasta)
16 kpl

1 dl maitoa
3 tl kuivahiivaa
2-3 tl hunajaa tai siirappia
1 tl suolaa
2 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
75 g  pehmeää voita 
3 rkl maitoa tai kananmunan keltuainen voiteluun
seesaminsiemeniä (nekin unohtui).

Sekoita maito ja suola ja kananmunat, lisää vehnäjauhojen joukkoon kuivahiiva ja lisää seosta vähitellen nesteen joukkoon. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Lisää kuutioitu, pehmeä voi ja vaivaa vielä 10 min..

Kohota taikina liinan alla kasinkertaiseksi (1 h). Painele taikinasta ilmat pois jauhotetulla pöydällä ja jaa 12-16 osaan. Pyörittele palloiksi ja anna kohota liinan alla n. 45 min.

Voitele maidolla tai keltuaisella. Paista 200 asteisessa uunissa 10 min. Jäähdytä.

Kun nyt tässä ollaan, niin muutama muukin kuva pitkäperjantain brunssilta. Oli syömistä, mutta oli syöjiäkin. Toivottavasti tästä tulee perinne!Nyyttärimeiningillä kenellekään ei muodostu liian raskaaksi.








Ja koska näköjään on pääsiäisen jälkitunnelmissa, niin pakko muistella vielä lankalauantaita, jolloin Pohojanmaalla perinteisesti trullitellaan ja poltetaan pääsiäisvalakioota. Tällä kertaa lähikokkoamme ei saatu kuin savuamaan ja yritin olla näyttämättä pettymystäni, jota voi verrata tunnelmiin Lahden doping-käryjen aikoihin. Kahta kauheammalta tuntui kun illalla nukkumaan mennessä kurkkasin vielä kännykkään ja näin aivan epätodelliset lieskakuvat Ylivieskan parhaillaan palavasta 230v. vanhasta puukirkosta. (Tässä kohtaa voisi ihan viettää pienen hiljaisen hetken).

Mutta  harhautettuani itseni taas sivuraiteille, palaan aiheeseen: Haluan näiden Maitotytön trullikuvien myötä kiittää Hannelea ja Johannaa kauniista keittokirjasta, toivoa sille reipasta myyntiä ja molemmille ja vaikka ihan koko maailmalle aurinkoista, iloista kevättä. (p.s. Kyllä Urho11v.kin pukeutui vielä trulliksi <3).










Aurinkoa kohti!

Hannele Hyvärinen, Johanna Myllymäki: SUUPALOJA Pikkuruokia ja naposteltavaa maailmalta saatu kustantajalta arvostelukappaleena

Suupaloja facebookissa


15 kommenttia:

  1. Voi ihania miniburgereita! Olen tuota pienten hampurilaissämpylöiden reseptiä katsellut jenkkisivustoilta, mutta vielä on jäänyt kokeilematta. Ehkäpä nyt uskaltaudun, ja täytyy kyllä etsiä käsiin tämä kirja :D

    VastaaPoista
  2. No ei siinä ole mitään uskaltamista sulle. Tulee ihania! Ja kirjakin on ihana!

    VastaaPoista
  3. Eilen just selailin kirjaa ja mietin että mistähän reseptistä aloittas! On niin paljon vaihtoehtoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo. Tämä on kyllä pitkä miinus kirjalle! ;D Ei pysty päättämään mitä kokkais ekana kaikkien vaihtoehtojen joukosta. Ja nappasin sun chorizokortinkin jo... :D
      Kyllä näitä silti kannattaa sunkin tehdä!

      Poista
  4. Hyvin lyhyen ranskan lukeneena sanoisin quel ja vaihtaisin kahden muun sanan järjestystä. (Ilman kääntäjää ja hyvin, hyvin lyhyellä ranskalla.) Burgerit ja koko brunssi oli niin herkkua, että vieläkin kiertyy vesi suuhun sitä muistellessa <3

    VastaaPoista
  5. Ihana Maitotyttö Trullina niin autuaan onnellisena! Brunssi oli hyvä idea!

    VastaaPoista
  6. Hih, meillä tuo kirja aloitti pahemmanlaatuisen siemennäkkärivillityksen... reseptistä on meillä tarjoiltu jos jonkinlaista versiota ja nopeasti ovat kaikki loppuneet.
    Ihana pikkutrulli teillä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääköhän kokeilla, mulla on menny villitus vähä ohi, kun en oo oikein onnistunu. Ei mulla ollu kyllä reseptiäkään...

      Poista
  7. Hyvän näkönen brunssi teillä, het tuli näläkä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo siitä olis syöttäny muutaman muunkin. Kuvista puuttuu muuten ainakin uunituoreet croissantit ja äitin appelsiinikakkau, tuoremehut...

      Poista
  8. ...ja mä voisin tulla sun brunssille joka päivä!! Nam. Oon muuten kade, kun sulla on Hannelen kirja ja mulla ei. En malta odottaa, että pääsen sitä selailemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...aatteleppa asiakkaita sielä meidän yhteisessä B&B paikassa.

      Mä vasta oonkin kärsinyt koska mulla ei oo Erään kirjaa, en tiedä miten siinä kävi, tilasin arvostelukappaleen joka luvattiin, kun en päässy julkkareihin, sitä ei tullut ja tiedustelin uudestaan, jolloin painos oli jo loppu ja luvattiin toimittaa...ettet ihmettele kun en oo mitään sieltä kokannut... No hyvä puoli tässä on se, että otan sen seuraavaksi ihan omaan ostoskoriin kirjakaupasta. Ilmankaan ei voi olla.

      Hyvää Kalifornian kevättä, Kira!

      Poista