About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

(EPÄ)TÄYDELLINEN HOLLANDAISESe on nyt selvästi sesongissa. Hollandaise-kastike nimittäin. Ainahan se maistuu Eggs Benedict tai kalan kanssa mutta nyt on sesongissa sen ehkä parhain kaveri, eli parsa, parsa, parsa...

Olisi kiva sanoa, että kastikkeiden tekoa turhaan mystifioidaan, eihän siinäkään ole muuta kuin maut ja rakenteet kohdilleen. Jostakin kumman syystä olen aina kaikkien  maustevoiden ja kylmien dippien kannalla kun ruualle kostuketta etsitään. Koen kastikkeet jotenkin hirmu työläiksi ja omasta kauhastani lähtiessä myös usein ei niin hyvän makuisiksi. Kaikki perinteiset kastikeruuoat kyllä onnistuu ja pastankastikkeet, mutta jostain punaviinisoosista näen ihan painajaisia.

Kun rappaan niin useimmiten myös roiskuu...

Mutta noin vain sitten uskaltauduin tekemään taas hollandaiset, pari kertaa ennenkin olen onnistunut siinä, mutta nyt olen kadottanut sen pomminvarman ja helpon reseptin. Jos katsoo tuota hollandaiseni rakennetta niin sen ei kuuluisi varmastikaan olla noin vaahtoavaa, mutta innostuin käyttämään sellaista sauvasekoittimen vispiläpäätä ja sekös sen kastikkeen aivan vaahdotti kun innostuin lisäämään sitruunamehua vähän turhankin paljon.  Kastike meni siis hiukan lieväksi myös. Mutta tykkään sitruunasta, joten ei se haitannut, ei minua, ei parsoja eikä lohta, eikä edes Iso-Hoota.HOLLANDAISE-KASTIKE

200g voita
3 munankeltuaista
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl valkoviiniä (tai vettä)
suolaa 
sitruunamehua

Sulata voi mikrossa tai kattilassa. Laita munankeltuaiset, viinietikka ja viini ja suola kulhoon ja vispilöi kuohkeaksi.

Aseta kulho kevyesti poreilevaan vesihauteeseen (Kulho siis sellaisen kattilan päälle, jonne se ei uppoa mutta pohja kuitenkin koskettaa vettä) ja vispaa koko ajan kunnes seos paksunee ja vaalenee, n. 3 min.

Ota pois vesihauteesta ja lisää voi vispilöiden kastikkeeseen pieni määrä kerrallaan kunnes sinulla on paksu ja kermainen hollandaise kastike. Mausta sitruunamehulla ja tarkista suola. 


Varsinainen pika-ateria alusta loppuun oli valmis 20 minuutissa; kastike, parsat ja lohimedaljongit ja välillä otin myös kuvia. Hyvää oli.

Nyt menen seuraavaksi tsekkaamaan nousemassa olevan pullataikinani, tajusin juuri että laitoin litraan nestettä vain puolen litran hiivat...

Sanoiko joku joskus jossain, että epätäydellisyys on vapauttavaa. Ja kissan viikset!

Muita parsareseptejä:

Parsaa mestarikokin tapaan
Parsakeitto piparjuurikatkaravuilla
Frittiparsat
Ihana parsapasta
Pohjaton parsapiirakka


4 kommenttia:

 1. No hyvinhän pullataikina nousi niukasta hiivamäärästä huolimatta. Noita hollandaise reseptejä on turhan monta. Joskus onnistuu täydellisesti joskus ei!

  VastaaPoista
 2. Laitan aina pullataikinaan vähemmän hiivaa kuin ohjeessa, varmaankin juuri puolet. Uusimmassa Leivotaan lehdessä oli 3 dl pullataikinaan laitettu huikeat 50 g hiivaa! Olisikohan hiivan makuista pullaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuo kuulostaa kyllä virheeltä. Itseasiassa mun pullasta tuli oikein hyvää, kohotin taikinaa tunnin, vähän normia pidempään.

   Poista