About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 31. maaliskuuta 2016

EPAS, TAPAS, SAPAS*Ensi tiistaina. 5.4 on maku-trilogian toinen ruokaverstas Seinäjoella Itikanmäellä. Ai, jai miten kivaa me ollaan teille keksittykään!

Ensimmäisessä Makuverstas-parissahan tutustuttiin perusmakuihin.


Seinäjoella muokkailimme puolukkaa ja Lappajärvellä tyrniä. Kotoisille, voimakkaille marjoillemme etsittiin uusia mausteita korostamaan tai pehmentämään haluttuja makuominaisuuksia.


Kokeiltiin myös eri rakenteiden vaikutusta makuun: oli mehua, moussea, emulsiota ja kaviaarihelmeä. Ryhmien välillä taisi tulla vähän leikkimielistä kilpailuhenkeäkin, sen verran punaposkisina askarreltiin toimeksiantojen parissa.
Tällä kertaa  Seinäjoella ja Kauhajoella pidettävissä verstaissa mietitään makujen yhdistämistä. Onko kyse tieteestä, taiteesta, intuitiosta vai ammattitaidosta? Mistä sitä oikein tietää, mikä sopii yhteen ja mistä keittiömestarit ammentavat annoksiinsa nuo hienot makuelämykset?

Tuttuun tapaan tutkimusprofessori Anu Hopia avaa meille aluksi ovea teorian maailmaan. Olemme innoissamme myös itse käsityövaiheesta. Käytämme raaka-aineina maakunnan parhaita tarjottavia ja suunnittelemme niistä uusia, yllättäviä ja ennen kaikkea tietenkin herkullisia pieniä suupaloja. Jokainen Seinäjoen Juurella- ravintolassa käynyt tuntee Epakset, Keittiömestari Jani Unkerin eteläpohjalaiset tapakset, joka on eittämättä ravintolan suosituin valikoima alkupaloja. Ja tapas-perinne, kuten kaikki tiedämme, on lähtöisin Espanjasta, jossa pieniä suupaloja nautitaan baareissa viinin kanssa.

Ja ihan vaan sattumalta. IHAN SATTUMALTA, hyvät ystävät, kiinnostuneet ja paikalle saapuvat, Makuverstaassa on tällä kertaa paikalla oma Jani Unkerimme ja Baskien Kulinaarisesta Instituutista nuori sympaattinen keittiömestari Jose Manuel de Torres Arrillo. Tosi jännittävää nähdä, mitä samoista aineksista syntyy ammattilaisten ja meidän ruuasta innostuneiden käsissä.

Luultavasti ainakin paras makuverstas ikinä!

Tervetuloa kaikki siis ensi viikon tiistaina 5.4 mukaan Seinäjoelle tai Kauhajoelle viikkoa myöhemmin keskiviikkona 13.4. Niinkuin ennenkin, tilaisuus on täysin maksuton ja  pääsyvaatimuksena on ainoastaan kiinnostus ruokaan ja ruoanlaittoon. Lisää voit lukea Ruokaverstas- blogista tai Facebook-sivuiltamme. Ennakkoilmoittautumiset tilaisuuteen, niin kauan kuin paikkoja riittää laila.matikainen(at)seamk.fi .

* SAPAS = suomalainen tapas tai SUN omat tapakset!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti