About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Se banaanikakku


Yleisön pyynnöstä mun kakkujutun banaanikakun resepti on näemmä pakko julkaista myös blogissa. Toivotaan, että se inspiroi jokaista kotileipuria heittämään vapaalle koristelun suhteen. Täytteet kun saavat nyt valua ja pursuta ihan rehevään tyyliin.



Mulla on sitäpaitsi niin mielettömästi kuvia tästä kakusta, sitä kuvattiin parinakin päivänä yhtä toista projektia varten. Että sallinette kuvituksena hiukan tälläisiä äiti-lapset-kakkukuvia (yleisön pyynnöistä huolimatta...). Ainakin 100 otettiin ja lähes joka kuva joutui mappiin öö koska aina (Merituulin sanoja lainaten) näytti aina ihan siltä, kuin äitillä olis ollu kaksoisleuka tai peräti silmäpussit.



Tämän täytekakun parhaita puolia on kaikenlainen suurpiirteisyys ja helppous. Se tehdään kahdessa kakkuvuoassa, joten pohjat tarvitsee vain puolittaa, Nuo pienet irtopohjavuoat maksavat siinä 6,50 , uuniin sopii kaks kerralla ja se on muutenkin kätevä koko, että suosittelen hankkimaan. Pohjia ei tarvitse kostuttaa, koska banaanikakku on itsessään niin mehevä, hiukan raskaampi kuin normaali sokerikakkupohja, mutta makukin paraneen vain seuraavana päivänä.



Tänne voi upottaa lempirommisi, tai voi sen korvata tietenkin varovasti aromillakin. Meidän lempirommi on ehdottomasti tuo Zacapa...että viina voi tuoksuakin hyvältä.




Tein muuten kuvista vintage- äitienpäiväkortit mummoille.
Mutta nyt se kakkuresepti. Eikö meidät oo jo nähty?



Banaanikakku suolapähkinäkaramellilla

pohja
6,5 dl vehnäjauhoja
3,5 dl ruskeaa sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
4 ylikypsää banaania survottuna
200g sulatettua voita
1 rkl tummaa rommia1 tl vaniljasokeria
6 munaa

täyte
3 dl kermaa vatkattuna
200g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl hunajaa
1 rkl rommia

pinnalle
1 tlk karamellisoitua maitotiivistettä
1 dl suolapähkinöitä

Pohja
Laita uuni kuumenemaan 160°. Voitele ja jauhota kaksi 20cm irtopohjavuokaa.
Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, sokeri ja kaneli. Lisää survotut banaanit, voisula, vanilja, rommi ja sekoita hyvin. Sekoita lopuksi mukaan kananmunat. Jaa taikina kahteen irtopohjavuokaan ja paista n. 40 min. uunin keskitasossa. Jäähdytä pohjat. Kumoa vuoasta ja tasoita leikkaamalla mahdolliset kummut. Halkaise molemmat pohjat kahtia.

Täyte
Vaahdota kerma ja sekoita lopuksi mukaan tuorejuusto. Mausta hunajalla ja rommilla.

Kokoa kakku asettamalla ensin tarjoiluvadille pohja ja sen päälle reilusti täytettä. Seuraavaksi pohja, sitten täyte jne. kunnes olet käyttänyt kaikki 4 pohjalevyä. Mehevää banaanipohjaa ei tarvitse kostuttaa. Lisää kakun päälle loput täyteseoksesta. Kuumenna hiukan karamellisoitua maitotiivistettä juoksevammaksi vaikka mikrossa (kaada mikronkestävään astiaan) ja lusikoi sitten kakun päälle, niin että se valuu reunojen yli. Päälle reilusti rouhittuja suolapähkinöitä. Jos käytä tavallisia, paahda ne ja lisää sormisuolaa.



Kenellä muulla roikkuu vielä jouluvalot? Kyllä kätevä äiti kiittää itseään yhdestä työstä vähemmän sitten joulun alla. Toisaalta juhannuksen aikoihin saattaa tuntea pientä riittämättömyyttä...

Paitsi jos olis kesän kuumin blogi....

Käy äänestämässä.




24 kommenttia:

  1. Vihroonkin!
    Just aamulla pohdin, että irrottaisko jouluvalot partsin kaiteesta vai antaisko olla syksyä odottamassa. Sammutin ne pääsiäisenä.

    VastaaPoista
  2. Ihanat kuvat teistä:) Ja tuo banaanikakku;kaikki missä on lempiviinaani tummaa rommia ei voi olla muuta kuin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja rommin määrän voi kyllä huoletta tuplata. Tässä sen aromi on hyvin hienovarainen, mutta kyllä aikuiseen makuun sitä voisi laittaa oikein reilumminkin.

      Poista
  3. Tää on ihan salee taivallisen hyvää. Mä laitan Marille tilaukseen.

    VastaaPoista
  4. Kiitos reseptistä, menee ehdottomasti kesällä herkutteluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on sitte sellanen kakku joka paranee vielä pari päivää tekemisen jälkeen.

      Poista
  5. Voi miten herkun kuuloinen resepti! Pakko melkein laittaa ylös vaikkei tässä nyt herkuttelemaan pitäisi taas alata...
    Kauniit kuvat sinusta ja lapsista myös :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta joskus kun haluaa tehdä vähän erilaisen kakun...tai banaanit mustuu pöydällä.
      kiitos ja lapset on aina suloisia, oli niillä sitten kuinka vinkeä ilme tahansa. Kauneimpia kuvia Maitotytöstä on kun sillä on päällä juhlamekko ja se on juossu ihan tukan sekasin siellä rippijuhlissa ja sitten se sai jonkun pienen sievän raivarin jostain. Niin suloinen.

      Poista
  6. Kakku on kyllä ihana ja herkullisen oloinen, mutta voi miten teistä on ihania kuvia ja tunnelmat ihan mainiot :), menette kertaheitolla kakun ohi.

    VastaaPoista
  7. Ihana postaus :) , ihania kuvia ja vietävän herkullinen kakku!! Ja tuo rommi alkoi houkuttamaan...miten muistaisin tuos Zacapa -nimenkin ;)..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Varmasti kun menet alkossa tai laivalla rommihyllylle ja alat silmäilemään pulloja niin muistuu mieleenn kun näet ton nimen kun muistat alkaa zetalla.

      Poista
  8. Jäin miettimään, mitenhän toimisi, jos korvaisi rommin konjakilla. Ei meinaan ole rommia kotona, mutta konjakkia löytyy aina! Ja kerro vielä, monelleko tosta yhdestä kakusta serveeraa? Meinaan tehdä tuon tai useammankin valmistujaisjuhliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No toki konjakkikin varmasti toimii, maku on vaan erilailla hyvä sitten. Tummassa rommissa on oma säväys.

      Kakun menekki riippuu paljolti siitä kuinka paljon on muuta syötävää. Jos valmistujaispöydässä on paljon muuta, sanoisin, että 20:llekin riittää siivut, ehkä enemmälle. Jos taas tämä olis ainoa tarjottva vaikka jäliruokana niin oikein reilunkokoiset 12 siivua.

      Poista
    2. Muista tulla kertomaan kuinka tarjoilut onnistuivat!

      Poista
  9. Tää kakku on ihan sairaan hyvää, olen tehnyt kahdesti.... mies kehrää ja niin muuten kehräsi naapurinkin mies ... rouva ei ;)

    Kaikki maut sopii yhteen ja on kohdallaan, kerrankin kakku aikuiseen makuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tämä on yks hauskimmista kommenteista ikinä!

      Mutta toivotaan nyt kuitenkin sitä naapurisopua...

      Poista
  10. Hei, jos haluaa pienemmän kakun niin voisiko tämän paistaa 24 cm irtopohjavuoassa pidentämällä paistoaikaa vai suositteletko pienentämään pohjan aineksia kolmasosalla esim.?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No just näin. Kokeilet vaan sitten mikä se paistoaika lopulta on. Onnistumista! tai siis mitä tarkoitat pienemmällä? Matalampi siitä ainakin tulee, mutta massaa tietysti on yhtä paljon. Kokeiltava on, en muuta osaa sanoa, kun tehnyt vaan tällä reseptillä.

      Poista
  11. Mitä karamellisoitua maitotiivistettä suosittelet? Kaupassa tuntuu niitä olevan jos jonkinlaista ja itsellä ei ole niistä oikein kokemusta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kyllä osaa sanoa eroja niiden välillä . Otan minkä purkin kulloinkin. Kunhan huomaat että on kondensoitua maitoa eli maitotiivistettä ja sitten karamellisoitua kondensoitua maitoa (eli maitotiivistettä), joka on siis keitetty valmiksi kinuskiksi ja on siksi helppokäyttöistä. Eri resepteihin eri tuote, ne eivät ole keskenään vaihdettavissa.

      Poista