About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Puolukkaposset ja kinuskikastike


Nyt ei ole päiväkaffien aika, vaan kupissa on ihana jälkkäri puolukkaposset jonka happamen raikkaan olemuksen sulostuttaa itsetehty kinuskikastike. Se on niin hyvän ja syvän makuista, jotta voisi pistellä lusikalla pelkästään.

Puolukkaposset löytyi Juurella-ravintolaan suunnittelemastani menusta ja siitä tykättiin niin paljon, että se on nyt kuukauden verran löytynyt osana Ruokaprovinssi-menua. Alakuvassa onkin ravintolatoteutus. Minä tein kotonani noita 15 kpl pääsiäisenä, kovasti ihmettelin minkämoisiin astioihin ne laittaisin, kunnes tajusin, että Aino-kupeissa on juuri sopiva annos. Toki kaunis vaaleanpunainen on edukseen myös läpinäkyvässä astiassa.



Posset on helppo jälkiruoka, Siinä kerma hyydytetään yleensä erilaisten sitrushedelmien hapoilla, mitään liivatteita ei tarvita. Koostumus onkin ihana; pehmeä ja samettinen. Puolukan hapot riittävät enemmän kuin mainiosti possetin valmistukseen.


Puolukkaposset
6:lle

4 dl (pakaste)puolukoita
1/2 dl vettä
4 dl kermaa
3/4 dl sokeria

Kaada marjat ja vesi kasariin, kuumenna kiehuvaksi ja keitä viitisen minuuttia, että marjat pehmenevät. Muusaa sitten marjat vaikka perunatompalla ja purista siivilän läpi, että saat n2 dl mehua ilman kuoria.

Kuumenna kerma ja sokeria pinnoitetussa kattilassa ja keittele hiljalleen koko ajan sekoittaen 3 min. Lisää puolukkamehu ja keitä vielä 2 min.

Kaada tarjoiluastioihin ja anna jähmettyä mielellään yön yli.


Kinuskikastike
2 dl fariinisokeria
4dl kermaa
1 rkl voita
ripaus suolaa

Paahda sokeria ensin hetki pinnoitetulla pannulla, lisää kerma ja keittele välillä sekoittaen n. 5 minuuttia. Laakealla paistinpannulla kinuski valmistuu nopeammin kuin kattilassa. Lisää lopuksi voi sekoittaen niin saat upean kiillon ja suola, joka nostaa kastikkeen vielä hiukan herkummaksi.

Tarjoile possetin päällä.

Kauralastureseptiä ei tällä kertaa. Pääsiäisvalakialla oli nimittäin leivontamyyntiä ja kun menin katsastamaan pois lähtiessäni tarjonnan ja kysyin, että - Onko nua kauralastuja?, minulle vastattiin, että - On, saat kaks pussia eurolla! No niin hullu en minäkään ole ettenkö eurolla helpottaisi hiukan seuraavan päivän ruuanlaittoa. Ja hyviä olivat kauralastut jonkun toisenkin keittiöstä.

12 kommenttia:

  1. Mahtava idea Nanna, tän täytyy olla hyvää! Onnistuisikohan puolukkamehulla? Mun isä teki viime kesänä pullokaupalla höyrymehua puolukasta, täytyy laiskana koklata suoraan sillä. :)

    VastaaPoista
  2. Täytyy joku kerta kokeilla myös puolukasta. Sitruuna, lime, greippi, raparperi, pihlajanmarjat ja tyrni on jo kokeiltukin. Hieno väri tulee puolukasta.:)

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeesta. Menee varmasti kokeiluun.. Viimeistään Jouluna :)

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa hyvältä reseptiltä! Mitenköhän, kun itse en puolukasta välitä, onnistuisiko posset jollain muulla kinuskin kanssa sopivalla marjalla, esim. karpalolla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No avainsana on hapokkuus. Eli karpalolla onnistuu varmasti, samoin kuin tyrnillä, aronialla ja punaherukkaakin voisi koittaa,varma en ole. Sen sijaan mansikka ja vadelma tai mustikka eivät käsittääkseni hyydytä mitään. Niistä täytyy sitten tehdä pannacottaa.

      Poista
  5. Ai että, varmasti hyvää! Pakastin pursuaa puolukoita joten tämä menee kokeiluun! Samoin kuin puolukkajäätelö kinuskilla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolukkajäätelö kinuskilla kuulostaa niin SUOMALAISELTA. Kuinkas en ole sellaiseen vielä missään törmännyt. Reseptiä odotellessa.

      Poista
  6. Onpa hieno juttu tuo Juurella-yhteistyö, onnittelut siitä (näin vähän myöhässä)! Pitää katsoa jos ehtis alkukesästä käydä maistelemassa tuon Provinssimenun, jälkkäri ainakin näyttää todella hyvältä. :)

    VastaaPoista