About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 20. huhtikuuta 2015

Green Monday ja tiukka korsetti




Tajusin juuri, että eiliseen mennessä viikon ainut lihaa sisältänyt ateria oli torstain spaghetti carbonara, johon upotin peräti yhden paketillisen pekonia. Kukaan ei ole valittanut, kukaan ei ole kiinnittänyt asiaan huomiota, en minäkään. Toki olemme syöneet kalaa poikkeuksellisen monena päivänä tällä viikolla ja leikkelettä kuluu aamupalalla, mutta itse pääruuat ovat olleet lihattomia.

Voisi se olla muuten taktiikka tämäkin. Aina kehotetaan lisämään kasvisten syöntiä niiden kiistattomien terveysvaikutusten takia. Yksi keino on eräänlainen piilosyöttö; yritetään lisätä kasviksia pilkottuna vähän joka paikkaan, niinkuin nyt vaikka makaroonilaatikkoon. Jostain syystä homma ei pelitä hyvästä tarkoituksesta huolimatta ainakaan meillä, kun väki toivoo, että lisäisin sinne makaroonilaatikkoon mieluummin vaikka pekonia. Ja kaikkein mieluiten, mother: Älä ala tuunaamaan sitä makaroonilaatikkoa ollenkaan, piste.

Oma kokemukseni siis lihansyöjäperheessä on, että parhaiten kasvisruuat uppoavat, kun ne ovat reilusti kasviksista tehtyjä pääruokia. Siinä on sitten vaikeampi haarukalla sörkkiä kasviksia eroon lihanpaloista kun koko herkkuateria koostuu kasviksista. Riikka Sukulan ja Alex NiemisenVege-kirjasta löytyi ihana, helppotekoinen intialaishenkinen munakoisocurry, suosittelen.

Munakoisocurry

1 tl korianterinsiemeniä
1 tl juustokuminansiemeniä eli jeeran siemeniä
2 tl kookosöljyä
2 1/2 cm pala  tuoretta inkivääriä kuorittuna ja raastettuna
1 vihreä chili
1 valkosipulinkynsi
1 tlk /400ml kookosmaitoa
 1 rkl kivetöntä tamarinditahnaa kuumaan vesitilkkaan liuotettuna*

1 iso munakoiso

lisukkeeksi basmatiriisiä, tässä kurkumalla ja sitruunalla maustettuna

*olin ilmeisesti evännyt tamarindipurkin pitkän oleskeluluvan jääkaapissani, koska sitä ei ainakaan mistään löytynyt, joten puristin mukaan hiukan limen mehua sen sijaan

Riko siementen rakenne kevyesti morttelissa ja kuullota öljyssä n. 1 min. Lisää inkivääri, chili ja valkosipuli, jatka kuullottamista. Lisää kookosmaito, tamarinditahna (lime) ja anna kastikkeen hautua 15-20 minuuttia miedolla lämmöllä.

Leikkaa munakoiso pitkittäin n. 1 cm paksuisiksi siivuiksi. Öljyä pinta kevyesti ja paista kypsäksi molemmin puolin, jos sinulla on parilapannu, niin käytä sitä, saat kivat raidat. Reseptin mukaan nämä valmistettiin "grillivastuksen alla molemmin puolin", mutta oma paistinpannu-metodini toimi mielestäni paremmin kuin hyvin.

Tarjoa munakoisot pihvimäiseen tyyliin kastike päälle kaadettuna. Viereen aromaattinen riisi. Ruoka oli hyvää, tosi täyttävää, mutta olo ei jäänyt raskaaksi.




Tiedän, että te olette nyt jääneet miettimään tuota otsikon tiukkaa korsettia ja miten se minuun liittyy? Ihmiseen, jolla ei edes hoikkuuden huipussaan koskaan ole ollut varsinaisesti uuman kavennuskohtaa nimeltä vyötärö.

Kaikessa epäurheilijamaisuudessani minullakin kuitenkin on elämässäni 2 liikuntaharrastusta; ratsastus ja laskettelu, jota tuskin kehtaa listata tähän enää, koska se rajoittuu vain 1-2 lomaan talvella, joissa yleensä rajoittaa 30 asteen pakkanen. Ratsastus sentään on ja pysyy. Vaikka yhdellä viikottaisella tunnilla on hankala saada itsestään irti kehitystä, pidetään kuitenkin taitoja yllä ja kyllä vaan, opitaankin joka kerta jotakin, itsestä, hevosesta, joskus jopa ratsastuksesta.

Tallillamme vuorottelemme tasapuolisesti este- ja koulujaksoin. Juuri alkaneella  koulujaksolla on nimittäin korsetti kovilla (ja tällä hetkellä myös kipeä). Keskitymme nyt treenaamaan lisättyä käyntiä, ravia ja laukkaa, mikä kahden viimeisen askellajin kohdalla tarkoittaa paketin eli hevosen oikeanlaisen muodon pitämistä kasassa  samalla kun se huomattavasti pidentää askeltaan lennokkaammaksi (valitettavasti se tarkoittaa myös huomattavasti kovempaa vauhtia). Ratsastaja tekee suurimmen työn istunnallaan, pystyäkseen ylipäätään istumaan lennokkaassa menossa on ratsastajan oltava yhtäaikaa sekä rento, mutta erityisesti hallitsemaan keskivartalonsa eli sen "korsetin", pitämään sen tiukkana, sillä se on se kohta mistä lähtee koko ratsukon liike ja yhteistyö. 

Korsettini tiukkuudessa lienee vielä paljon parantamisen varaa. Ratsuni Ilpo oli kuitenkin ensimmäisellä tunnilla todella liekeissä, lisätyn laukan lennokkuutta vaimensi vain hiukan ratsastajan päänuppi, joka sai vartalon autonomisesti himmaamaan vauhtia. Korsetti oli kuitenkin liekeissä seuraavana aamuna!

Ratsastuksenopettajani Katja kiitteli minua linkistä  ja vinkistä kokeilla Yoogaian syvävenyttelyjä. Talliyrittäjälle on suunnaton etu kun voi itse valitsemanaan aikana, vaikka iltatallin jälkeen, avata ruudun ja valita tallenteilta sopiva tunti. Tuntien nautinnollisutta ja tehokkuutta kuvaa sekin kuinka 60 min kuluu jopa nopeammin kuin ratsastustunnilla. Liikkeet ovat juuri oikeanlaisia, lukkoja  ja kireyksiä avaavia, joiden suoritus pitäisi laittaa pakolliseksi jokaiselle liikuntaharrastajalle ja ylipäätään 35+ ihmisille kun ketteryys alkaa perääntyä.

Green Monday- postaukset on toteutettu yhdessä Yoogaia: n ja Vege-keittokirjan kanssa. Haluamme luoda positiivista pöhinää sekä terveellisemmän ravinnon, että liikunnan ympärille. Facebookissa voit seurata viime hetken vinkkejä ja tunneille osallistumalla osallistut myös viikottaisiin Vege-kirjan arvontoihin.

Sinulle halusimme, rakas lukija, (ja minä niin PAKOTTAISIN sinut tähän, jos kykenisin, koska tätä tilaisuutta ei kannata jättää väliin) tarjota välitykselläni mahdollisuuden kokeillaYoogaia- verkkopalvelua 2 viikon ajan veloituksetta koodilla NANNA2015.
Ole hyvä vaan, kaikki kokeilleet ovat tulleet kiittelemään. Jopa IsoHoo pyysi koodia golfkaveriaan varten....

Ilmaisen koejäsenyyden voi lunastaa kuka tahansa, mutta vain kerran. Sivustolla kaikki pääsevät luomaan oman koodin viikoksi, mutta NANNA2015 koodilla pääset tunneille siis kahden viikon ajan. Seuraa siis ohjeistusta: Mene sivustolle Yoogaia.com. Klikkaa aloita ilmainen kokeilu. Rekisteröidy joko Facebookin kautta tai ilmoittamalla nimi, sähköposti ja keksimäsi salasana. Klikkaa eteenpäin, lukikohan siinä luo ilmainen tunnus tai jotakin. Rekisteröistyäsi pääset sivulle, jossa lukee YOOGAIA- tilini. Tietojesi alla on lunasta kampanjakoodi- linkki jota painamalla pääset syöttämään NANNA2015 -koodin ja saat pidennettyä viikon koejäsenyyden kahdeksi.

Yhteistyössä Yoogaia ja Green Monday

11 kommenttia:

  1. Iso Muru on värkännyt meillä munakoisocurryä ja se ollut aika namia. Siinä on ollut aivan hirvittävä määrä viherpippuria mukana. Tämä pitää kokeilla seuraavaksi ja tehdä vertailu. Ehkä meitin korsetit on kuosissa kesän jälkeen, kun ollaan nautittu ihania kasvisruokia Vege-kirjasta. Ehkä minäkin innostun joogamaan laiturilla :)

    VastaaPoista
  2. Intialainen uppoaa aina, mutta aina siihen tulee ujutettua jotain lihaa. Jospa se kasvisversiokin lähtisi nyt tästä, ohje on ainakin herkullisen napakka. Niin ja makaroonilootaa ei voi tuunata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minullekin. Itse asiassa inkkariruoka on yks mikä on lisännyt meillä kasvisruokia, siellä kun on repertuaari niin laaja. Ja jos syö sillain perinteiseen malliin, vaikka viikonloppuna kun on aikaa kokata ja tekee 3-4 eri annosta, niin riittää hyvin kun yks on lihaa!

      ja kyllähän se vähän näinkin on sen makaroonilaatikon kanssa! :)

      Poista
    2. p.s. Sulla on hyvät reseptit. Täytyy muistaa käydä useammin!

      Poista
  3. Saakohan munakoisosta ylipäätään aikaan mitään pahaa? Tämä vaikuttaa todella herkulta!

    Vege on loistava kirja! Ja jooga ja venyttely aina yhtä ihanaa.

    VastaaPoista
  4. Thanks! Piti käydä kirjautumassa. Tämä kroppa on kirjaimellisesti, kipeästi joogan tarpeessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä vähän vierastan tuota joogaa, syystä tietenkin, että en oo sitä ikinä harrastanut ja jotenkin mulla tulee mieleen piikkimaton päällä solmussa istuva fakiiri ja omaisuutensa myyvä eurooppalainen joka hengistyy bunkkaamalla lopun elämäänsä kovalla kiviterassilla Äiti Ammanin takapihalla.

      Oikeasti, olen varmasti harrastanut samanlaista "meditointia", rauhoittumista ja itsensä psyykkaamista ja itsetutkiskelua mielen voimalla ja päänuppini sisällä koko elämäni, ilman että sitä olen joogaksi kutsunut. Eli varmaan olisin aivan otollinen tälläisiin mielen harjoituksiin myös joogassa. Kankeuteni olen saanut synnyinlahjana ja sitä olisi tietenkin voinut paljon viedä eteenpäin, mutta koskaan ei ole sitkeyteni laittanut minua sille tielle. Koskaan kai ei ole liian myöhäistä.

      Yoogaia vaan on niin paljon muutakin. Tuntivalikoma on uskomaton, jokaiselle löytyy kyllä omansa. Halusipa lisää notkeutta, joustoa, voimaa, löytyy.

      Osallistuttiin Maitotytön kanssa jopa englanninkielisellä lasten joogatunnille; siinä kyllä vähän nauratti kun oikeasti istuttiin alussa risti-istunnassa ja mumistiin ommmmmmmmmm.

      Poista
  5. Tää on niin mielenkiintoista miten tuo kasvisten lisääminen lihan kustannuksella onnistuu eri perheissä. Meillä nimittäin ei meinaa upota millään pelkkä kasvisruoka, muutaman ruuan olen keksinyt mikä uppoaa, mutta en enempää. Esim tälle ruualle minulle naurettaisi päin naamaa että luuletko oikeasti että syödään tätä. Sen sijaan meillä maistuu oikein hyvin ruuat, missä on lihaa ihan vähän, todella vähän, tyyliin 100 g neljälle hengelle yhteensä. Tälläiset keitot, kastikkeet, wokit, pizzat ja muut vastaavat maistuvat hyvin ja kaikki nousevat tyytyväisenä pöydästä. Mutta en minäkään lähde klassikoihin koskemaan, makaronilaatikko saa olla ihan sitä perinteistä jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No meidän lapset söi kyllä kans eilistä eikä tätä, tässä oli niille kronkeleille liikaa chiliä. Juu, meillä huonommin tuntuu toimivan kasvisten lisäys, ne vaan jätetään syömättä. Onneksi raakoina menee kaikki, kun vaan jaksan pöytään pilkkoa ja sitten vaikka linssikeitto yms. maistuu oikein hyvin, kun ei tee lihattomuudesta numeroa. Urho10v on oikeasti niin "välinpitämätön" ruuan sujteen, että ei välillä erota kalaa lihasta. Maitotytölle maistuu kaikki...jos on sellainen päivä että maistuu mikään!

      Poista