About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 21. huhtikuuta 2015

Dan dan nuudelit


Udon-nuudelit ovat ihanan pulleroisia vehnänuudeleita Japanista, Kiinassa syödään kylläkin samanmoisia, eri nimellä vain. Tämä Dan dan nuudeli-resepti johon Nan nan viimeiset sichuaninpippurivarannot upposivat on käsittääkseni kiinalaista, koska siinä käytetään aivan hillittömästi sichuaninpippureita. Reseptissä on kuitenkin myös Tahinia, mikä minua jaksaa kummastuttaa, toisaalta seesaminsiemenethän nyt kyllä kuuluvat aasialaiseen keittiöön. Dan dan nuudeleita  tehdään varmasti taas miljoonalla reseptillä, itse yhdistelin  The Woks of Life-blogin (mikä ihana nimi blogilla!) ja Kaikki Nuudelit kulhossa- kirjan reseptejä ihan mielivaltaisesti. Ihanaa tuli ja tosi sichuaninpippuripolttavaa. Kaikista tulisista mauista tuo sichuaninpippurin polte on minusta addiktoivin. Polttaa, polttaa, mutta lisää on pakko saada. Ja kuinka hyvältä sen kanssa maistuukin - ehkä aika epä-kiinalaisesti- lasi kylmää maitoa?


Dan dan nuudelit
4 annosta

450 g udonnuudeleita
1 rkl kasvisöljyä
350g  possunjauhelihaa
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
2rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 dl kanalientä
4 rkl tahinia
2 rkl riisiviinietikkaa
2rkl soijakastiketta
2 rkl ruskeaa sokeria
0,5 dl chiliöljyä (erillinen resepti)
1 tl seesamiöljyä
1 tl sichuaninpippureita murskattuna
Jotakin vihreitän n.litra: pinaattia, pak choyta, kiinankaalta, mangoldia 
1 dl maapähkinöitä pilkottuna ja paahdettuna
3 kevätsipulia ohuiksi viipaloituna koristeluun

chiliöljy

2 rkl sichuaninpippureita
1 kanelitanko
2 tähtianista
2,5 dl neutraalia öljyä
0,5 dl kuivattuja chilihiutaleita
(annoksesta tulee reilusti mausteöljyä)

Aloita chiliöljyn valmistuksesta:

Laita kattilaan pippurit, kaneli, tähtiainekset ja öljy. Kuumenna hitaasti 160 asteeseen, ota kattila sitten pois levyltä. Anna seistä 7 minuuttia ja siivilöi sitten mausteet pois. Lisää chilihitaleet kuumaan öjyyn ja anna jäähtyä. Öljystä pitäisi lähteä nyt ihana, lähes popcornimainen tuoksu. Kaada öljy lasipurkkiin ja säilytä lasikaapissa.

Valmista nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, huuhtele ja valuta.

Kuumenna öljy isossa pannussa keskilämmöllä ja ruskista siinä jauheliha jonka maustat suolalla ja pippurilla.

Lisää inkivääri ja valkosipuli ja parin minuutin kuluttua tahini, etikka, soija, sokeri, chiliöljy, seesamiöljy ja pippurit. Kiehauta ja sekoita hyvin hämmentäen. Hauduta kastiketta n. 5 min, tai kunnes se on sakeaa.

Kuumenna paistinpannu ja lisää pohjalle vähän vettä, kääntele siinä valitsemiasi vihreitä, niin, että ne hiukan vilttiintyvät.

Sekoita nuudelit kastikkeeseen. Kokoa annokset kulhoihin. Nuudeleita kastikkeessa väliin vihreitä, taas nuudeleita ja päälle lopuksi pähkinät ja kevätsipuli.

Namnamnam! Ja muista maitolasi kun alkaa polttaa.

Vaikka ainesluettelo on pitkä niin tämä on nopea tehdä, varsinkin jos olet jo tehnyt chiliöljyn aikaisemmin.


18 kommenttia:

  1. Meillä on kotona suorastaan desitolkulla noita pippureita. Tarttis vissiin ruveta vajuttamaan varantoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Stokkalla oli 10 tuo nuudelikirja ja siinä on hurjasti sichuaninpippuriohjeita. Oli pakko ostaa.

      Poista
  2. Mistä ostit udonit? Minun on ollut vaikea löytää juuri noita oikein pullukoita udoneita, paitsi joissain etnissä kaupoissa joissa olen nähnyt että niitä saa tuoreena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin Tampereen Tullintorin East Asian Mart:ista. jossa on hieno valikoima ja kaikki tuotteet nimikoitu suomeksi, niin ei tartte arvailla mitä ne sisältää. Ne on tosiaan tuoreen näkösiä siinä muovipakkauksessa, mutta kyllä niitä pitää keittää oikein 3 minuuttia ja päiväys on forever. Ihan Marketissa en oo vielä nähny. Mutta kun sattuu aasiankauppaan, niinkannattaa rohmuta. Näistä lapsetkin tykkää. Ei toki minikaan näin hotilla kastikkeella.

      Poista
  3. Minullakin olisi iso pussi noita pippureita, tämä tuli kuin tilauksesta. En erityisemmin välitä tahinista, yritin maistella kielen päällä reseptiäsi ja aion testata ilman. Toimisikohan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nooooh. Ei ne kyllä sitten dan daneja ole... Mutta tässä ruuassa on hauska omanlaisensa maku, Mulle tulee vähän mieleen satay kastike, eli maussa ei jää mulle mieleen lopputuloksessa tahini (itsekin olin vähän epäileväinen, määrä on niin suuri) vaan enemmän pähkinäinen seesam. En voi tietysti tietää, etteikö ilman olisi herkullista....

      Poista
  4. Uu la laa, testiin lähti tämä, kiitos! En kyllä mitenkään näe sitä maitolasia tämän kanssa, mutta muuten kyllä kuullostaa törkeän hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta kun polttaa, niin kylmä maito on ihanaa... ei pysty apuun vesi, viinistä puhumattakaan!

      Poista
  5. Nan na, seuraavan kerran tähtäilen katsetta pulleiden nuudeleiden suuntaa East Asian Martissa, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ja udoneille riittää ohjeita pilvin pimein!

      Poista
  6. Hauska ajatuskatko: "säilytä lasikaapissa" :) Meillä ei taida olla muuta kuin olohuoneen vitriini... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua mä nauran täällä itselleni piisat housuun! oon lukenu jutun montakertaa enkä huomannut, että chiliöljy pitäisi säilyttämän tietenkin jääkaapissa! Eikä näköjään moni muukaan. Tätä en kyllä korjaa, on niin hauska!

      säilytä lasikaapissa, mäenkestä! :D

      Poista