About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 23. maaliskuuta 2015

Svaabilainen perunasalaatti


Schwäbischer Kartoffelsalat - aina saa jännitää tuleeko kaikki kirjaimet; nimen suomalainen versio svaabilainen perunasalaatti ei suo tässä kohdassa liiemmälti helpotusta sekään, olisikohan tämä virallinen oikeinkirjoitusasu. Onneksi ruuat on kuitenkin tarkoitettu syötäviksi, ei kirjoitettaviksi (vaikka öö, sitäkin taidan harrastaa...) ja tämä eteläsaksalainen perunasalaatti on yksinkertaisen herkullista.

Svaabia on siis Etelä-Saksaa, suurinpiirtein Baden-Württembergin osavaltion ja Baijerin länsiosista koostuvaa aluetta, jossa puhutaan vahvaa svaabin murretta (Sie schwätzen Schwäbisch) ja myöskin vaalitaan omia perinteisiä ruokia. Au pair-tyttöaikoinani  Stutgartin lähellä pienessä Kircheim am Teck:in kaupungissa pääsin vähän maistelemaan noita tuhteja herkkuja. Ja parantamaan kielitaitoani, joka ei kyllä saavuttanut ihan korkeinta huippua, olisiko syynä ollut juuri tuo svaabin vääntäminen (ja puolisuomalainen perhe).

Ihanat muistot on tuolta vuodelta jäänyt, sekä elinikäiset ystävät. Frau Doktor Ebert asuu nykyään eläkkeellä Maaningalla, Tyttärensä Pia, Maitotytön kummitäti, on synnytyslääkäri (takuulla ensimmäinen, joka on koskaan nähnyt Maitotytön, ultratessa siis) ja asuu Helsingissä ja Jan-poika gourmet-kokkina Stutgartissa (Jan on kuvien silmälasipäinen kokki).

Viime kesänä nähtiin myös Janin  kanssa pitkästä aikaa...ja tietenkin kokattiin. Reseptit kirjoitettiin tarkasti muistiin ja nyt kun ne on puolen vuoden kuluttua myös löytyneet, voin vihdoin jakaa reseptin.


Svaabilainen perunasalaatti on ihan omanlaisensa. Se on hyvin kosteaa, eikä haittaa vaikka perunalohkot hiukan muussaantuvatkin. Kastikkeessa maistuu tuttu saksalainen etikkainen kirpeys. Tekemisen ja maun juju piilee kuumina kuorituissa perunoissa, jolloin ne ovat valmiina vastaanottamaan maksimaalisesti makua.

Svaabilainen perunasalaatti

1 kg kiinteitä perunoita 
2 sipulia
2 dl voimakasta lihalientä
1 1/2 rk saksalaista (Mittelscharf Senf) sinappia tai dijonia
4 rkl valkoviinietikkaa
4rkl öljyä (ei oliivi)
mustapippuria
suolaa
pinnalle tuoretta ruohosipulia tai persiljaa

Keitä perunat kuorineen kypsäksi. Kuori ja viipaloi tai kuutioi ne niin kuumina kuin pystyt. Pilko sipuli ja ryöppää kiehuvassa vedessä. Lisää ne perunoiden sekaan. Lisää perunoihin lämmin lihaliemi, sinappi, etikka ja öljy. Anna lihaliemen imeytyä ja lisää tarvittaessa, salaatti saa jäädä siis hyvin kosteaksi. Rouhi päälle mustapippuria ja tarkista suola. Ruohosipuli silppu tai lehtipersilja sopii hyvin pinnalle.

Tarjoillaan yleensä haalean lämpöisenä, mutta on tämä kylmänäkin hyvää.

Jännittää vähän, että meniköhän tässä nyt kaikki oikein, koska a) en saa selvää muistiinpanoistani b) kokin resepti suullisesti toimitettuna on on vähän suurpiirteinen vaikka itse ruuanlaitto sujuukin ammattilaisen varmalla kädellä. Seuraavaksi kerron Janin tapaan keitetystä lihaliemestä ja Maultascheneista, joita tämänkin salaatin kanssa nautittiin.

Ai niin, ja hyvää myöhästynyttä syntymäpäivää, Jan!

10 kommenttia:

  1. On tosiaan omanlaisensa perunasalaatti. Pitää kyllä kokeilla!
    Meinasin kysyä tarjotaanko tuo yleensä kylmänä vai kuumana, mutta tuossahan se sanottiin kun tarkemmin luki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja jos ei itte oo eteläsaksaksalainen perinteisiin fakkiutunut traditionalisti, niin tätähän voi tuunata...vaikka kapriksilla...ja jostain syystä ajattelin yhtäkkiä myös chorizoa...

      Poista
  2. Pääsimme kuulemaan tuota murretta kolme vuotta sitten viikonloppuretkellä kun joku pellolla töissä ollut pappa rupesi kovasti puhumaan jotain kesken pyörälenkin. Ei mitään hajua, mitä meille yritettiin sanoa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kuvitella. Vaikka se on kai pikkusen liipalleen sinne kägiin eli Schwyzerdütschiin. Takuulla tuli joku kirjotusvipa!

      Poista
  3. Kuulostaa hyvältä! Pidän tällaisista ei-majoneesisista perunasalaateista. Maistuisi varmaan bratwurstin kanssa :)

    VastaaPoista
  4. Taas yks resepti lisää minkä kopioin omiin herkkuihin, kiitos ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että hyvä kiertää. Koskahan pääsis inspiroitumaan teidän kokkailuista? Terveisiä!

      Poista
  5. Kiitos kiitos, ei ole kauaakaan siitä, kun etsin tällaisen perunasalaatin ohjetta, mutta en löytänyt mitään tarpeeksi hyvää. Tähän luotan ja aion testata. Tosin sitä ennen pääsen ihan kohta paikan päälle nauttimaan eteläisen Saksan antimista, kun suunnataan ensin pääsiäiseksi Ranskaan ja siitä sitten Juhan kanssa Stuttgartiin muutamaksi päiväksi ennen kuin tullaan kotiin. Että vink vink jos on joku paikka, missä meidän ehdottomasti kantsuis Stuttgartissa käydä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mun edellisestä Stuttgartin reissusta on neljännesvuosisata aikaa eli jään kuuloilemaan teitin vinkkejä...

      Poista