About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Top 3 tonnikalaleivät: Lauralta pöllitty


Minä voisin elää pelkillä voikkareilla. Jos repertuaari pitäis lähteä supistamaan, niin kenties pystyisin elämään pelkästään tonnikalaleivillä. Niihin mulla on erityisen lämmin suhde. Tonnikalapurkki kaapissa pelastaa huonoimmankin leikkelepäivän. Hyvä tonnikala. Msc merkitty. Aina kokonainen, älä sorru hiutaleisiin. Ja öljyssä ne palat ovat parhaimman makuisia, vaikka vesitonnikala saattaa solahtaa sutjakkaammiin lanteilta, niin ei.

Mulla on mielessä tonnikalaleipien Top 3. Listaus on oman makuni mukainen, vaikka osaksi sen leipiin liittyy myös aimo annos nostalgiaa ja muistoja. Tiedättehän, sillä lailla kuin vaikka oman mumman ruoka maistuu paremmalta kuin muiden. Näiden kolmen leivän lisäksi tiedän ainakin kolmekymmentä muuta variaatiota, jotka nekin ovat herkullisia. Ajatelkaa, listalle ei pääse edes ainoatakaan lämmintä juustokuorrutteista leipää.

Ehkä olis pitänyt perustaa tonnikalaleipäblogi. 

Top 3 tuorein tulokas on pöllitty Lauran Tähti-blogin Lauran repertuaarista. Omassani ainoastaan Lauran käyttämä limenmehu oli vaihtunut suoraviivaisempaan sitruunanmehuun. Mielestäni se tukee leivän fetaa vielä hiukan makeaa limettiä paremmin (lue= ei vain sattunut eka kerran tehdessäni olla limeä jääkaapissa. Eikä pöydällä).
Rukiinen feta-tonnikalaleipä

Lemppari ruisleipääsi
tonnikalaa
majoneesia
suolaa, pippuria
sitruunamehua
salaatinlehtiä
suolakurkkua
kirsikkatomaattia
hyvää pehmeää fetaa
fetasipulia

Valmista majoneesista ja tonnikalasta tahna. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.

Paahda ruisleivät, tai jos palat on ihanan tuoreita ei tarvitse.

Levitä toiselle puoliskolle tonnikalatahnaa ja pinoa toisella salaatti, tomaatit, suolakurkku ja punasipuli sekä reilusti fetaa. Esimerkiksi lämpimässä avaamattomana säilyvä Apetinan (omalla rahalla vuosien saatossa hyväksi testattu) täysrasvainen feta levittyy niin ihanasti, että voit voidella sillä toisen puoliskon niin ei tipu rinnuksille. Ja se on myös tosi hyvää. Kasvikset tietenkin siivuina. Yhdistä puoliskat. Paina lujasti yhteen ja syö.

+ Mieletön makuleipä! Suomalainen ruisleipä vaan tukee näitä  makuja hienosti ja paahdettuna tuo mukaan myös sopivasti rapeutta ja saa myös tuntumaan terveelliseltä
+ sanoinko jo että tässä on yhdistetty kaikki herkut?
+ sopii erinomaisesti eväsleiväksi, aamiaiselle, lounaaksi
- paljon tavaraa leipien välissä, hiukan pakkaa joku aina putoamaan tai valumaan, fetan levitys auttaa, sitten vaan puristat leivästä kunnolla
- paljon aineksia; aina joku unohtuu kauppaan

2 kommenttia:

  1. Kuinka korkealle asteikolla yltää kuuman Pita-leivän välissä Punaisella merellä syöty tonnikala-kurkku-majoneesi-seos-leipä!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti tuota kokemusta on mahdoton monistaa. Luultavasti enää koskaan.

      Poista